PL Topo 2013.30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: PL Topo 2013.30

Post autor: GPS Maniak »

sahun pisze: Za to kiedy na kartę albo do urządzenia zaladujemy dużego jnxa wtedy PlTopo przestaje działać. Urzadzenie (Etrex)jnxa oczywiscie widzi a PLTopo już nie.
Nie mam już Etrexa, a ponadto nie wiem co rozumiesz przez pojęcie "duży jnx", więc nie będę się spierał, ale w przypadku mojego Oregona wrzucałem na kartę JNXy wielkości 900 MB (Austria - mapy Kompassu) i nie było żadnego problemu z działaniem PL_Topo. Dodam, że podczas takiej zabawy z mapami miałem "na pokładzie" oprócz jnxa z Kompassu standardowy zestaw jnxów, który w moim przypadku oznacza:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

9,96GB !!!! Ludzie są bez litości !!! :shock:
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
sahun
Nowy

Post autor: sahun »

Dokładnie takiej wielkości pliki mialem na myśli pisząc duży jnx.
Moze mialo to związek z tym , że prawd. próbowałem robic się wielowarstwowego jnxa programem jnxmerge. Etrex jnxa czytał Pl Topo niestety nie, nawet jej nie widział. W końcu dałem sobie spokoj z tymi wielowarstwowymi bo Etrex cienko sobie radzI nawet ze zwykłymi.
Chodzi o zabawy mapami ,odswiezania , kreslenia tras itp. bo w terenie wszystko jest jak należy, kursor nie jest szybszy od Etrexa.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

soko pisze:9,96GB !!!! Ludzie są bez litości !!! :shock:
Po prostu - o czym pisałem w innym poście - lubię autonomię, co oznacza w miarę kompletny zestaw map na pokładzie, bez konieczności ich dogrywania przed każdym wyjazdem :wink:

Żeby było śmieszniej, w praktyce korzystam z tego (jnx) bardzo, ale to bardzo rzadko i jak już to raczej z WIGówki, by zobaczyć jak ongiś było :D Jak najdzie mnie ochota by w wolnej chwili przeglądać mobilnie rastry to - przyznaję - wolę to robić w smartphonie z Locusem, a podczas wędrówki preferuję - o czym powszechnie wiadomo - wektor. Przy czym ostatnio - także w górach - na pierwszy plan zaczyna wychodzić PL_Topo ze Ścieżkami_PRO, chociaż mojego Walkera, podobnie jak VMApę mam na stałe w pamięci odbiornika.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
atatom
Początkujący

Post autor: atatom »

Witam serdecznie,

Zastanawiając się jak zainstalować PL TOPO na PC skorzystałem z tej rady....
GPS Maniak pisze: @gregorio1972. Posłuchaj rady vegasa: http://gpsmaniak.com/2010/porady-mapsource.htm Po takiej instalacji powinieneś widzieć mapę w BC.
MS pięknie widzi mapę i nie ma żadnego problemu.
BC też ją widzi ale informuje, że mapa jest zablokowana.
Czy możecie coś poradzić. Temat na pewno był wałkowany ale nie mogę trafić w właściwe miejsca.
Z góry serdeczne dzięki.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Odblokowanie w Mapsource powinno działać również w BaseCamp. Spróbuj odblokować z BaseCamp, menu Mapy -> Zarządzaj mapami i dalej jak w opisie.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
atatom
Początkujący

Dziękuję popej, tak próbowałem.
Tzn BC -> Mapy -> Zarządzaj mapami -> Odblokuj w trybie online i dalej zgodnie z instrukcjami.
Nie bardzo wiem jednak co wpisać w okno "Klucz produktu/Kod kuponu". Wpisałem w to miejsce Numer Licencji mapy i pojawia się "Nieprawidłowy klucz produktu".
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

atatom pisze: Wpisałem w to miejsce Numer Licencji mapy i pojawia się "Nieprawidłowy klucz produktu".
Według mnie to powinieneś wpisać kod podany na stronie www.
Oregon 650 T
atatom
Początkujący

Dzięki za sugestię meridian. Czy masz na myśli stronę http://garminwpolsce.pl/ ? Czy mógłbyś wskazać miejsce gdzie podany jest taki kod.
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Zakładka "Porady", jest podany kod wytłuszczonym drukiem i obrazek z oknem MS-sa.
Oregon 650 T
atatom
Początkujący

Faktycznie... Nie zauważyłem.... Skopiowałem numer (...) zwracając uwagę na jakieś ukryte spacje itp. Niestety negatyw, nadal komunikat "Nieprawidłowy klucz produktu".
Zakładam, że ID oraz Numer Seryjny Urządzania są OK.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2014, 22:41 przez sdsyc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięcie numeru
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

atatom pisze:Nie bardzo wiem jednak co wpisać w okno "Klucz produktu/Kod kuponu". Wpisałem w to miejsce Numer Licencji mapy i pojawia się "Nieprawidłowy klucz produktu".
Hmm. W kontekście tego:
atatom pisze:MS pięknie widzi mapę i nie ma żadnego problemu.
Czegoś nie rozumiem. Tzn. do MapSource nie wpisywałeś tego: 98SPQV89MH4RGNQAPPVFYB47H klucza?
Jeżeli nie wpisywałeś, to MS też nie powinien widzieć szczegółowej mapy, a w prawym dolnym narożniku powinien być napis: "szczegóły map zablokowane". :?
EDIT:
atatom pisze:Zakładam, że ID oraz Numer Seryjny Urządzania są OK.
To akurat nie powinno mieć tu znaczenia, bo wspomniany wyżej klucz jest kluczem testowym odblokowującym mapę wyłącznie w PC.
W odbiorniku, a dokładniej na karcie masz plik gmapsupp.unl i to on odblokowuje mapę na poziomie odbiornika.
Pozdrawiam Lechu

atatom
Początkujący

GPS Maniak pisze:Czegoś nie rozumiem. Tzn. do MapSource nie wpisywałeś tego: 98SPQV89MH4RGNQAPPVFYB47H klucza?
Jeżeli nie wpisywałeś, to MS też nie powinien widzieć szczegółowej mapy, a w prawym dolnym narożniku powinien być napis: "szczegóły map zablokowane". :?
Szczerze mówiąc dokładnie nie pamiętam. Mapę w PC instalowałem wcześniej a zanim tutaj poprosiłem Was o pomoc sam próbowałem rozwiązać problem i troszkę czasu od momentu instalacji minęło. Może jednak gdzieś popełniłem jakiś drobny błąd, pominąłem jakiś krok. Może odinstalować mapę z PC i spróbować ponownie?
Na chwilę obecną w prawym, dolnym rogu MS wyświetla się info "Szczegóły mapy GPS" i mapa działa.
W momencie uruchomiania BC pojawia się komunikat "Wykryto zablokowane mapy". Mapa TOPO PL widnieje na liście a po jej włączeniu w prawym, dolnym narożniku "Szczegóły mapy zablokowane".

Oczywiście w odbiorniku wszystko jest ok.
nodrakk
Początkujący

Post autor: nodrakk »

Prośba jest następująca.
Jutro około południa wyjeżdżam i ... dzisiaj wieczorem pobrałem plik z mapą ze strony aktualizacji. Zarówno winzip jak i winrar nie może rozpakować pliku. Błąd. Ponowna próba pobrania, otwieram i znowu to samo. Proszę o pomoc czy ktoś miał podobny problem, a może to ja głupi jestem ;)
ESRI rządzi
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Spróbuj tym: http://www.7-zip.org/
Pozdrawiam Lechu

Zablokowany