pulsometr HRM2-SS i Android

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
Beowulf
Początkujący

pulsometr HRM2-SS i Android

Post autor: Beowulf »

Witam,

czy ktoś wie, czy ktoś próbował, czy można jakoś połączyć pulsometr z np. tabletem Samsunga z Androidem? Pulsometr działa na Bluetooth, tablet również ma to łącze... ale nie mogę znaleźć nigdzie informacji o takim związku, ani aplikacji w google play...
meridian
Garniak

Re: pulsometr HRM2-SS i Android

Post autor: meridian »

Czujnik pulsometru transmituje dane w technologii radiowej ANT+ ( to nie jest protokół transmisji Bluetooth)
Oregon 650 T
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

BT ma kilka protokołów, żeby podłączyć pulsometr z bt smart to tablet musi posiadać bt 4.0
meridian
Garniak

Ten konkretny pulsometr działa w transmisji ANT+, czy Bluetooth Smart jest odpowiednikiem ANT + ?

Tu jest opisany pulsometr dwusystemowy
http://www.dcrainmaker.com/2012/09/4iii ... smart.html
Bluetooth Smart jednak nie jest kompatybilny z ANT+

Pulsometr z transmisją Bluetooth Smart.
http://www.decathlon.pl/pulsometr-bluet ... 88269.html
Oregon 650 T
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

http://szosa.org/topic/9359-pulsometr-d ... kia-lumia/
Tu można poczytać o smart bt.
Kolega podał dwie sprzeczne informacje. Pulsometr garmina który ma tylko ant+ i pulsometr bt.
Moja wypowiedź dotyczyla pulsometru na bt.
Dodatkowo są jeszcze na 5.3khz i ten wlaśnie mam. Oprócz sygnału wysylanego do zegarka, puls z opaski pojawia się na prawie wszystkich bieżniach w siłowni
meridian
Garniak

Obecnie jest kilka systemów transmisji danych, producenci sprzętu stosują "własny" inny niż konkurenci tak żeby powiązać akcesoria z własnym sprzętem,
jest to walka o rynek. Nie jest to dobre dla użytkownika, mając różny sprzęt nie może stosować jednego pulsometru przy korzystaniu z nawigacji i telefonu
Ta sytuacja tworzy lukę dla producentów odbiorników przetwarzających sygnał, można podłączyć urządzenie do IPhone, który jest wyposażony w system Bluetooth Smart
z pulsometrm z transmisją ANT stosując odpowiedni odbiornik (adapter). Po czasie sytuacja zapewne się unormuje na rynku pozostanie wiodący system transmisji
lub urządzenia odbiorcze będą wielosystemowe, do tego czasu trzeba ostrożnie podchodzić do zakupu sprawdzając dokładnie specyfikację produktu.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Może potrzebna jakaś aplikacja…?
Podobno garminowski Tempe można połączyć ze smartfonem za pomocą Locusa:
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=168571#p168571
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
meridian
Garniak

Można np. w Xperi Active w Galaxy Note jak na razie nie.
Xperia Active ma wbudowaną transmisję ANT+.
(Trzeba dobrać pulsometr według transmisji jaką obsługuje urządzenie)
Oregon 650 T
Beowulf
Początkujący

Post autor: Beowulf »

dziękuję za wyjaśnienia i odpowiedzi - już jestem mądrzejszy w tym temacie :)
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

Beowulf pisze:Witam,

czy ktoś wie, czy ktoś próbował, czy można jakoś połączyć pulsometr z np. tabletem Samsunga z Androidem? Pulsometr działa na Bluetooth,
Aplikacja Locus Map z tego co czytałem potrafi czytać puls z paska przez bluetoth 4.0 nie wiem tylko czy odczyta konkretnie ten HRM2-SS. na pewno czyta czujnik Polara( ale chyba też nie każdego). https://www.dropbox.com/s/stytq19r5s97o ... -25-17.png

Jest taka aplikacja RunSport Gps (http://www.rungps.net/) tam też była opcja wyboru odczytu pulsu ( czy ANt czy Bluetoth czy jeszcze jakiś Wahoo .) Na pewno są jeszcze inne typowo sportowe apk które powinny odczytać Twój pulsometr, może nawet zwykle Endomondo.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
meridian
Garniak

gavia pisze:Aplikacja Locus Map z tego co czytałem potrafi czytać puls z paska przez bluetoth 4.0
Dokładnie, aplikacja jest uniwersalna, jest przygotowana nawet do transmisji NFC, ale musi otrzymać dane w tym standardzie.
Jeżeli urządzenie nie ma transmisji NFC, to możliwość przetwarzania danych przez aplikację nic nie pomoże.
W innych telefonach niż Xperia Active ( może nie wszystkich) sygnał ANT+ nie jest odbierany pomimo zainstalowania Locusa,
a że wszystko w informatyce jest możliwe to, potencjalna możliwość istnieje, programista utworzy modyfikację systemu i ANT+ będzie działać :wink: .
Urządzenie nadawcze, urządzenie odbiorcze i aplikacja musi działać w tym samym standardzie transmisji.

Swego czasu Pan S.Kozicki opracował program Proxy, który "tłumaczył" sygnał GPS NMEA na protokół Garmina, dzięki temu było możliwe korzystanie w
systemie Windows Mobile z aplikacji nawigacyjnej Garmin QUE. Podobnie można zrobić z systemem transmisji danych,
ale to nie rozwiązuje problemy połączeni dwóch urządzeń w różnym standardzie transmisji.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2014, 18:14 przez meridian, łącznie zmieniany 1 raz.
Oregon 650 T
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

Trochę tych telefonów już jest.
Te wszystkie http://www.thisisant.com/directory/filter/~/60/~/ na pewno mają wbudowane ANT+ .Nowe Samsungi S4 ( np.Mini) mają mieć ANT po aktualizacji androida do 4.3
Do innych można jedynie podłączyć ANT stick.
Dlatego tutaj jak ktoś chciałby mieć puls to moim zdaniem lepsza opcja przez odpowiednią aplikację i bluetooth 4.0 .
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
meridian
Garniak

gavia pisze:Do innych można jedynie podłączyć ANT stick.
Tak, to jest rozwiązanie, odpowiedni adapter lub pulsometr z odpowiednią transmisją.

Ps.
Problem nie dotyczy tylko czujników, Oregon 650 ma transmisję Bluetooth, Note również ma transmisję Bluetooth,
ale danych z Oregona nie mogę przesłać do Note ( i odwrotnie).
Oregon 650 T
lukaszpla
Nowy

Post autor: lukaszpla »

Do Samsung Galaxy S3 podłączyłem ANT USB Stick zainstalowałem w telefonie ANT Radio Service, ANT+ Plugins i ANT USB service, przetestowałem w programie ANT+ Demo i czujnik tętna garmia jest wykryty i działa, bo pokazuje tętno, również w aplikacji ANT+ Plugin Sampler czujnik jest wykryty.
Problem pojawia się w aplikacji Garmin Fit po zahaczeniu treningu i sprawdzenia wyników w Garmin Connect niestety nie pojawiają się dane tętna. Dlaczego?
ODPOWIEDZ