O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
krzyniz pisze:I chyba następny błąd w firmware 3.50 - w polu "Temperature" nie są wyświetlane ujemne temperatury. Przy zmianie z znaku temperatura skacze na 535 stopni.
Potwierdzam, Fv 3.50
U mnie ujemna temperatura zaczyna się od 654 stopni.
842.jpg (24.14 KiB) Przejrzano 10844 razy
Ciekawe czy to jest stała wartość dla odbiornika ( czy można uznać tą wartość jako -1°C )
Ps.
Kilka prób wskazuje, że w moim odbiorniku -1°C = 654°C
krzyniz pisze:Załadowałem fw 3.10...
Szkoda, że tak szybko zmieniłeś FV, jeżeli miałeś włączony zapis śladu, sprawdź jakie temperatury zostały zapisane w śladzie.
U mnie podczas zamrożenia trudno się zorientować, temperatury ujemne są zapisane jako 70°C,
przeglądając wcześniejsze ślady zapisane w temperaturach dodatnich żadnych anomalii nie zauważyłem.
meridian pisze:
Kilka prób wskazuje, że w moim odbiorniku -1°C = 654°C
Pomyliłem się - napisalem z pamięci te 535, ale na zapisanym zrzucie ekranu mam temperaturę 655 przy wskazaniu w polu "min." zero stopni - oczywiscie, zamrażarka, a więc temperatura szła w dół i pole min też powinno wskazywać temperaturę w miarę aktualna.
P.S:
Zachował sie też ślad - i faktycznie, znacznik atemp zmienił sie z 2.5 na 70
Załączniki
394.jpg (22.18 KiB) Przejrzano 10778 razy
Pozdrawiam, Krzysztof Oregon 650T (po wymianie gwar. z O650), Colorado 300, staroć Holux GM-101, Nuwi-200
Kiedy ostatnio przeglądałem Wiki to zauważyłem wpis że ekran ulega zamrożeniu i tylko wyjęcie baterii pomaga. Nie wzbudziło by u mnie żadnego zainteresowania, ale zaraz po tym zauważyłem, że odnotowano na stronie zgłoszenie jako błąd. Kolejne 5 osób potwierdziło, że u nich również zdarzały się takie przypadki, że ekran przestał reagować a jedynie przyciski działały, czy ktoś zaobserwował takie zachowanie?
Acha, u mnie tego nie było
Nadal jednak zdarzają mi się samowyłączenia odbiornika w sytuacji gdy - w trybie symulacji - chcę szybko przenieść kursor w inne miejsce z wykorzystaniem ekranu mapy. Tzn. zoomuję mapę tak by widzieć powiedzmy "pół Europy", przesuwam kursor mniej więcej w pobliże miejsca jakie mnie interesuje, zoomuję mapę do bardziej szczegółowej, próbuję przesunąć kursor by doprecyzować pozycję i ... bęc - odbiornik się wyłącza. Nie jest to regułą, ale w takich właśnie sytuacjach kilka razy już mi "bęcnął".
Zdarza się też, że odbiornik ma problemy ze startem i to na różnych etapach. Czasami następuje zwis na "loading map", czasami na "loading tracks, ...". Wówczas pomaga tylko wyjęcie aku.
Nie wiem czy to działa w Oregonie, ale w eTrexie czasem receptą na "loading maps" jest po prostu wyłączenie i ponowne włączenie odbiornika (przyciskiem).
Jeśli nie da się wyłączyć "normalnie", czasem pomaga przytrzymanie dłuższe przycisku, ok. 20 sekund.
Jeśli i to nie pomaga, pozostaje wyjęcie baterii...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Wielu przyszłych użytkowników ma problem z wyborem odbiornika z serii 6x0, dane odnośnie pojemności pamięci wbudowanej nawet na stronach producenta nie są spójne.
Dla przykładu Oregon 600T jest odpowiednikiem pod względem pamięci Oregona 650 z tym, że ten pierwszy nie ma aparatu, ma mapę Recreational map Europe.
Sądzę, że powyżej zamieszczone informacje ułatwią wybór odbiornika.
Tak tylko donoszę że wyłączenie glonass powoduje wydłużenie czasu działania na jednym komplecie baterii o około 1 godzinę i 20 minut. Test z i bez glonass był na tych samych bateriach i przy tych samych ustawieniach odbiornika.
Z kolei ja donoszę że przełączenie szybkości rysowania mapy na normalną teoretycznie może wydłużyć czas pracy baterii nawet o 50%
Przynajmniej tak wynika z pomiarów poboru prądu... dotyczy to zarówno orientacji mapy na północ jak i według kierunku ruchu.
Oczywiście w praktyce różnica będzie mniejsza - zależnie od rzeczywistej częstotliwości rysowania mapy.
W każdym razie mapa rysowana "normalnie" z ciągłym 100% podświetleniem bierze tyle samo prądu co rysowana "szybko" z całkowicie wygaszonym podświetleniem
Oregon600 . .nuvi2255 . .nuvi3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
@easyrider
Wyświetlanie pola danych powinno jeszcze bardziej zminimalizować pobór prądu.
Ja przełączam na pole danych, gdy zależy mi na śladzie, a mapa nie jest niezbędna.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Oregon 6x0 ma wyłączanie ekranu, zmiana na ekran komputer za bardzo nie ma sensu,
chyba że cały czas wpatrujemy się w wyświetlane dane, jeżeli od czasu do czasu, to skuteczniejsze jest wyłączenie ekranu.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2014, 19:07 przez meridian, łącznie zmieniany 1 raz.
@ Marko
nie bardzo wiem o co CI chodzi, przedstawiasz sposób z przełączenie na ekran podróżny jako sposób na oszczędność energii,
w 6x0 można wydłużyć czas przez wyłączenie ekranu, to Ty wtedy piszesz, że "rowerzyści tak mają", no ale mają też tak,
że na tle mapy "wolno" rysowanej wyświetlają pola danych z interesującymi ich parametrami.
Marko pisze: Jak zachowuje się routing przy wygaszonym ekranie
Nie wiem, bo ekran jest wyłączony i nic nie widać.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2014, 19:18 przez meridian, łącznie zmieniany 1 raz.
meridian pisze:Nie wiem, bo ekran jest wyłączony i nic nie widać.
Jasne, prościej to sprawdzić w nawigacji drogowej, np. HERE Drive (gdy dostajemy komunikaty, nawet przy wyłączonym ekranie).
Oregon 600 chyba nie ma tego trybu... stąd dalsza prośba, chyba do Easyridera:
@Easyrider
Czy mógłbyś sprawdzić czy wyłączenie ekranu wyłącza też procesor (przerysowywanie mapy)?
Czy w związku z tym jest jakaś różnica w poborze prądu w tych konfiguracjach: (a) ekran danych+wyłączenie ekranu; (b) ekran mapy+wyłączenie ekranu?
Większość czasu mój GPS spędza na kierownicy roweru - więc żadne ukrywanie mapy nie ma sensu.
Zupełnie jak nuvi w samochodzie
A temat szybkości rysowania map był już poruszony, (nawet w tym wątku - str.11) ale nic z niego nie wynikło.
Bo "przełącznik" działa, lecz inaczej niż się spodziewano
Oregon600 . .nuvi2255 . .nuvi3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów