Oregon 600/650

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
meridian
Garniak

Re: Oregon 600/650

Post autor: meridian »

krzyniz pisze:I chyba następny błąd w firmware 3.50 - w polu "Temperature" nie są wyświetlane ujemne temperatury. Przy zmianie z znaku temperatura skacze na 535 stopni.
Potwierdzam, Fv 3.50
U mnie ujemna temperatura zaczyna się od 654 stopni.
842.jpg
842.jpg (24.14 KiB) Przejrzano 10844 razy
Ciekawe czy to jest stała wartość dla odbiornika ( czy można uznać tą wartość jako -1°C )

Ps.

Kilka prób wskazuje, że w moim odbiorniku -1°C = 654°C
krzyniz pisze:Załadowałem fw 3.10...
Szkoda, że tak szybko zmieniłeś FV, jeżeli miałeś włączony zapis śladu, sprawdź jakie temperatury zostały zapisane w śladzie.
U mnie podczas zamrożenia trudno się zorientować, temperatury ujemne są zapisane jako 70°C,
przeglądając wcześniejsze ślady zapisane w temperaturach dodatnich żadnych anomalii nie zauważyłem.
Oregon 650 T
krzyniz
Początkujący

Post autor: krzyniz »

meridian pisze:
Kilka prób wskazuje, że w moim odbiorniku -1°C = 654°C
Pomyliłem się - napisalem z pamięci te 535, ale na zapisanym zrzucie ekranu mam temperaturę 655 przy wskazaniu w polu "min." zero stopni - oczywiscie, zamrażarka, a więc temperatura szła w dół i pole min też powinno wskazywać temperaturę w miarę aktualna.

P.S:
Zachował sie też ślad - i faktycznie, znacznik atemp zmienił sie z 2.5 na 70 :wink:
Załączniki
394.jpg
394.jpg (22.18 KiB) Przejrzano 10778 razy
Pozdrawiam, Krzysztof
Oregon 650T (po wymianie gwar. z O650), Colorado 300, staroć Holux GM-101, Nuwi-200
meridian
Garniak

krzyniz pisze: Ichyba następny błąd w firmware 3.50 - w polu "Temperature" nie są wyświetlane ujemne temperatury.
Fv 3.60:
"◦Fixed erroneous temperature values below 0 degrees C when using a tempe wireless temperature sensor."

Wskazania temperatury zostały poprawione, dotyczy wyświetlania w polu komputera jak również zapisu śladu.
Oregon 650 T
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Kiedy ostatnio przeglądałem Wiki to zauważyłem wpis że ekran ulega zamrożeniu i tylko wyjęcie baterii pomaga. Nie wzbudziło by u mnie żadnego zainteresowania, ale zaraz po tym zauważyłem, że odnotowano na stronie zgłoszenie jako błąd. Kolejne 5 osób potwierdziło, że u nich również zdarzały się takie przypadki, że ekran przestał reagować a jedynie przyciski działały, czy ktoś zaobserwował takie zachowanie?
Acha, u mnie tego nie było :D
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

epkchmiele pisze:Acha, u mnie tego nie było :D
Też sobie nie przypominam.

Nadal jednak zdarzają mi się samowyłączenia odbiornika w sytuacji gdy - w trybie symulacji - chcę szybko przenieść kursor w inne miejsce z wykorzystaniem ekranu mapy. Tzn. zoomuję mapę tak by widzieć powiedzmy "pół Europy", przesuwam kursor mniej więcej w pobliże miejsca jakie mnie interesuje, zoomuję mapę do bardziej szczegółowej, próbuję przesunąć kursor by doprecyzować pozycję i ... bęc - odbiornik się wyłącza. Nie jest to regułą, ale w takich właśnie sytuacjach kilka razy już mi "bęcnął".

Zdarza się też, że odbiornik ma problemy ze startem i to na różnych etapach. Czasami następuje zwis na "loading map", czasami na "loading tracks, ...". Wówczas pomaga tylko wyjęcie aku.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Nie wiem czy to działa w Oregonie, ale w eTrexie czasem receptą na "loading maps" jest po prostu wyłączenie i ponowne włączenie odbiornika (przyciskiem).
Jeśli nie da się wyłączyć "normalnie", czasem pomaga przytrzymanie dłuższe przycisku, ok. 20 sekund.

Jeśli i to nie pomaga, pozostaje wyjęcie baterii...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
meridian
Garniak

Wielu przyszłych użytkowników ma problem z wyborem odbiornika z serii 6x0, dane odnośnie pojemności pamięci wbudowanej nawet na stronach producenta nie są spójne.
Dla przykładu Oregon 600T jest odpowiednikiem pod względem pamięci Oregona 650 z tym, że ten pierwszy nie ma aparatu, ma mapę Recreational map Europe.
Oregon 600_600T.jpg
Oregon 650_650T.jpg

Sądzę, że powyżej zamieszczone informacje ułatwią wybór odbiornika.
Oregon 650 T
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Tak tylko donoszę że wyłączenie glonass powoduje wydłużenie czasu działania na jednym komplecie baterii o około 1 godzinę i 20 minut. Test z i bez glonass był na tych samych bateriach i przy tych samych ustawieniach odbiornika.
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

Z kolei ja donoszę że przełączenie szybkości rysowania mapy na normalną teoretycznie może wydłużyć czas pracy baterii nawet o 50% :shock:
Przynajmniej tak wynika z pomiarów poboru prądu... dotyczy to zarówno orientacji mapy na północ jak i według kierunku ruchu.
Oczywiście w praktyce różnica będzie mniejsza - zależnie od rzeczywistej częstotliwości rysowania mapy.

W każdym razie mapa rysowana "normalnie" z ciągłym 100% podświetleniem bierze tyle samo prądu co rysowana "szybko" z całkowicie wygaszonym podświetleniem :mrgreen:
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@easyrider
Wyświetlanie pola danych powinno jeszcze bardziej zminimalizować pobór prądu.
Ja przełączam na pole danych, gdy zależy mi na śladzie, a mapa nie jest niezbędna.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
meridian
Garniak

Oregon 6x0 ma wyłączanie ekranu, zmiana na ekran komputer za bardzo nie ma sensu,
chyba że cały czas wpatrujemy się w wyświetlane dane, jeżeli od czasu do czasu, to skuteczniejsze jest wyłączenie ekranu.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2014, 19:07 przez meridian, łącznie zmieniany 1 raz.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Meridian
Rowerzyści "tak mają"... kontrola prędkości, dystansu, etc.

Poza tym czy przy wygaszonym ekranie mapa nie jest przerysowywana :?: Jak zachowuje się routing przy wygaszonym ekranie :?:
meridian
Garniak

@ Marko
nie bardzo wiem o co CI chodzi, przedstawiasz sposób z przełączenie na ekran podróżny jako sposób na oszczędność energii,
w 6x0 można wydłużyć czas przez wyłączenie ekranu, to Ty wtedy piszesz, że "rowerzyści tak mają", no ale mają też tak,
że na tle mapy "wolno" rysowanej wyświetlają pola danych z interesującymi ich parametrami.
Marko pisze: Jak zachowuje się routing przy wygaszonym ekranie :?:
Nie wiem, bo ekran jest wyłączony i nic nie widać.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2014, 19:18 przez meridian, łącznie zmieniany 1 raz.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

meridian pisze:Nie wiem, bo ekran jest wyłączony i nic nie widać.
Jasne, prościej to sprawdzić w nawigacji drogowej, np. HERE Drive (gdy dostajemy komunikaty, nawet przy wyłączonym ekranie).
Oregon 600 chyba nie ma tego trybu... stąd dalsza prośba, chyba do Easyridera:

@Easyrider
Czy mógłbyś sprawdzić czy wyłączenie ekranu wyłącza też procesor (przerysowywanie mapy)?
Czy w związku z tym jest jakaś różnica w poborze prądu w tych konfiguracjach: (a) ekran danych+wyłączenie ekranu; (b) ekran mapy+wyłączenie ekranu?
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

Większość czasu mój GPS spędza na kierownicy roweru - więc żadne ukrywanie mapy nie ma sensu.
Zupełnie jak nuvi w samochodzie :mrgreen:

A temat szybkości rysowania map był już poruszony, (nawet w tym wątku - str.11) ale nic z niego nie wynikło.
Bo "przełącznik" działa, lecz inaczej niż się spodziewano :lol:
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
ODPOWIEDZ