Oregon 600/650

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Re: Oregon 600/650

Post autor: Marko »

@Easyrider
Chodziło mi o różnice w poborze prądu - do sprawdzenia, jeśli masz taką możliwość.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Maeko pisze:Poza tym czy przy wygaszonym ekranie mapa nie jest przerysowywana
Przy wyłączony jest tak jak napisałem, nic nie widać, po włączeniu ekranu jest tak jakby ekran nie był wyłączany.
Oregon 650 T
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Jak to nie widać różnicy, widać na kMz-ach. Obracają się płynnie tak jak wektory.
W marszu to chyba i tak nie ma za dużego znaczenia bo te skokowe obracania mapy przy normal są wystarczające nawet się tego nie zauważy, to raczej taki bajer.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze: czy przy wygaszonym ekranie mapa nie jest przerysowywana :?:
Moim zdaniem nie jest. Tzn. mapa jest "zamrożona".

Dość często patrzę na ekran zanim go jeszcze aktywuję - tj. zanim nacisnę przycisk by stała się jasność. Po aktywacji wdać mapę, ale w pozycji sprzed wyłączenia ekranu. Tzn. kursor bywa powiedzmy 1km z tyłu - tam gdzie ostatnio patrzyłem na mapę, a i sama mapa jest w tej "starej" pozycji. Dopiero po ok. 1 sek. następuje "skok mapy" i pojawia się nowy, prawidłowy obraz mapy, z nową lokalizacją kursora. Z całą pewnością takie zjawiska obserwowałem w 62ST.

Wydaje mi się, że w Oregonie działa to podobnie, ale prawdę powiedziawszy nie zwracałem na to zbytniej uwagi podczas wycieczek. Niemniej taki szybki test:
* odczekanie aż zgaśnie ekran,
* obrócenie w poziomie odbiornika o 180°, odczekanie kilku sekund
* aktywacja ekranu.
wskazuje na podobne zachowanie, tj. po włączeniu ekranu mapę mamy w takiej pozycji jak w chwili zgaśnięcia ekranu. Prawidłowa orientacja mapy, czyli obrócenie jej o te 180° następuje ok. 1 sek po aktywacji ekranu.

Routing moim zdaniem nie ma z tym nic wspólnego. Analiza pozycji względem wytyczonej trasy, podobnie jak zapis śladu nie musi być powiązana z wyświetlaniem mapy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
meridian
Garniak

GPS Maniak pisze:Niemniej taki szybki test:
Zrób ten sam test bez wygaszania, tylko wyjdź z ekranu mapy ( przyciśnij x) i wróć na ekran mapy.
Zdarzało się, że podczas jazdy samochodem włączałem ekran, nie zwracałem na to szczególnej uwagi, ale mapa i kursor po włączeniu ekranu według mnie nie była
w poprzednim miejscu ( miejscu, w którym wyłączałem ekran). Różnicę pięćdziesięciu, czy stu kilometrów bym zauważył, tak sądzę.
Oregon 650 T
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

Sprawdziłem - wyłączenie ekranu to najlepszy sposób na oszczędzanie energii :wink:
Praktycznie nie ma znaczenia który ekran został wyłączony - mapa, komputer podróży, barometr itp. - pobór prądu jest tak samo niski.
Z dwoma wyjątkami - kompas i ekran satelitów.

Ale niestety jest problem - jeżeli wyłączymy ekran podczas nawigacji - to sygnalizacja każdego manewru wybudza i podświetla Oregona (fw3.8 ) - bez względu na wyświetlany ekran! Bez sensu...

Czyli pobór prądu maleje w następującej kolejności:

- mapa odświeżana szybko - ok.220mA
- mapa odświeżana normalnie - 90-150mA (do 200 przy gwałtownych zmianach mapy)
- ekran satelitów - 150-180mA
- kompas (zarówno GPS i magnetyczny) - 120-150mA
- wyłączony ekran satelitów - 120-150mA
- wyłączony ekran kompasu - 100-140mA
- pozostałe ekrany (komputer podróży, barometr itp) - 90-160mA
- wyłączone ekrany pozostałe - 70-110 mA

Podświetlenie 100% dodaje ok. 110mA, 75% to ok. 50mA, a 50% już tylko 20mA
GPS jest uwzględniony w pomiarach, Glonass to dodatkowo ok.10mA.

Ze względu na impulsowy pobór prądu pomiary są szacunkowe, ale jakiś tam obraz dają...

================================================================
A eTrex 30 bez względu na tryb pracy bierze 50-60mA (plus 10mA na podświetlenia) :lol: :lol: :lol: :lol:
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

meridian pisze:Zrób ten sam test bez wygaszania, tylko wyjdź z ekranu mapy ( przyciśnij x) i wróć na ekran mapy.
No i ... jakie z tego płyną wnioski? Moim zdaniem takie, po "zamknięciu" ekranu mapy mapa też nie jest odświeżana, lecz "zamrażana". Zresztą to potwierdzałoby znaną od dłuższegio czasu teorię, którą powtórzył w tym wątku Marko: po przejściu na komputer podróży nastąpi oszczędność energii. Dlaczego? Ano najprawdopodobniej właśnie dlatego, że procesor nie jest obciążony przerysowywaniem mapy.
meridian pisze:nie zwracałem na to szczególnej uwagi,
W Oregonie 6xx ja też nie zwracałme na to uwagi, więc będzie się trzeba temu przyjrzeć, ale w 62-ce mapa była na pewno zamrażana. Oregon jest szybszy od 62-ki, może dlatego bez specjalnego koncentarcji na tym można to przeoczyć. Ponadto w samochodzie może to działać inaczej niż podczas pieszych wycieczek.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
meridian
Garniak

GPS Maniak pisze:[Oregon jest szybszy od 62-ki, może dlatego bez specjalnego koncentarcji na tym można to przeoczyć.
Całkiem możliwe, że przez szybkość procesora jest to nie zauważalne bez szczególnej uwagi, druga sprawa, że mapa może znacznie szybciej reagować przy sygnale GPS
niż na kompas magnetyczny. Jest jeszcze jedna ewentualność, że po wyjściu z ekranu mapy kompas magnetyczny jest zamrażany.
easyrider pisze:- ekran satelitów - 150-180mA
Mam pytanie, przy jakim ustawieniu odświeżania mapy był robiony pomiar ( od wskazanej pozycji)
Oregon 650 T
easyrider
Bywalec

meridian pisze:Jest jeszcze jedna ewentualność, że po wyjściu z ekranu mapy kompas magnetyczny jest zamrażany.
Dokładnie tak jest - magnatyczny kompas aktywowany jest tylko na ekranie kompasu, mapy i satelitów.
W pozostałych sytuacjach jest po prostu wyłączany.
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@Easyrider
Dziękuję za wyniki!

Ciekawostka z tym kompasem, bo w polach danych chyba uzyskuje się dane o kierunku magnetycznym.
Skąd więc pewność, że na ekranie danych jest wyłączany?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
meridian
Garniak

Nie wiem czy dobrze myślę, ale przesunięcie mapy może również powoduje wyłączenie kompasu magnetycznego.
Oregon 650 T
easyrider
Bywalec

meridian pisze:Mam pytanie, przy jakim ustawieniu odświeżania mapy był robiony pomiar ( od wskazanej pozycji)
Chyba nie rozumiem pytania - ekran satelitów nie jest powiązany z mapą, tylko z kompasem magnetycznym.

A tak w ogóle to przy pomiarach nieźle mi namieszały te satelity - miałem ustawiony pulpit z satelitami na ekranie menu...
Ale się nakombinowałem dlaczego proste menu tyle prądu bierze :lol:

Ale warto wiedzieć że nawet ustawienie wskazań kompasu w jednym polu komputera podróży spowoduje dodatkowy ubytek prądu :mrgreen:
meridian
Garniak

Przy tych ekranach
- ekran satelitów - 150-180mA
- kompas (zarówno GPS i magnetyczny) - 120-150mA
- wyłączony ekran satelitów - 120-150mA
- wyłączony ekran kompasu - 100-140mA
- pozostałe ekrany (komputer podróży, barometr itp) - 90-160mA
- wyłączone ekrany pozostałe - 70-110 mA
zmian ustawienia rysowania mapy nie wpływa na zużycie prądu. ?
Oregon 650 T
easyrider
Bywalec

W tych przypadkach nie ma znaczenia szybkość rysowania mapy, bo przecież mapa nie jest rysowana
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Ciekawostka z tym kompasem, bo w polach danych chyba uzyskuje się dane o kierunku magnetycznym.
Skąd więc pewność, że na ekranie danych jest wyłączany?
Domyślam się, że wyłącza jak nie potrzebuje, a jak potrzebuje włącza:
easyrider pisze:Ale warto wiedzieć że nawet ustawienie wskazań kompasu w jednym polu komputera podróży spowoduje dodatkowy ubytek prądu :mrgreen:
Swoją drogą nie podejrzewałbym Garmina o taką finezję :wink: :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ