O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
Witam
Objawy takie jak opisałeś występują jak pod elektrodami jest za sucho i nie łapią tętna. Spróbuj przed założeniem opaski polać ją wodą lub przetrzeć pasek od spodu bardzo mokrą gąbką.
Pozdrawiam
To ja jeszcze dodam w temacie opaski, że za pierwszym razem jak przestał działać próbowałem tych wszystkich sztuczek (wyczytanych zresztą na tym forum ). Wymiana baterii, czyszczenie, nawilżanie styków... Nic to nie dawało. Elektrody zresztą nawilżam zawsze jak zakładam czujnik. Jak zadzwoniłem do Garmina, to pani tam wyraźnie mi powiedziała, że oni wiedzą, że te czujniki padają i u mnie on co rok, regularnie pada (od trzech lat). Kończy się sezon - czujnik działa. Zaczyna się nowy i po kilku jazdach padaka. Za każdym razem wymieniam baterię, czyszczę i nie pomaga. Teraz mam już trzeci. Pierwszy kupiony z Edkiem i druga wymiana już była.
Pomimo uważnej lektury tego tematu mam kilka pytań i wątpliwości.
1- czy czujnik tętna od Edge 305 podejdzie do 800?
2- czy problem z brakiem informacji o nachyleniu podczas jazdy wolniejszej od 5 km/h został rozwiązany?
3- jako zwolennik jazdy po śladach interesuje mnie jak to jest rozwiązane. W 305 był z tym problem gdyż aby zobaczyć wczytany ślad trzeba było go uruchomić jako wyścig i na ekranie był widoczny tylko ten jeden. Aby zobaczyć inny znów trzeba było uruchomić go jako inny wyścig i znów widoczny był tylko ten jeden. W dodatku urządzenie rejestrowało to wtedy jako inną aktywność. Dla mnie optymalna była by opcja wczytanie kilku śladów i ich widoczność na ekranie podczas jednej aktywności taj jak to rozwiązane jest w odbiornikach turystycznych.
1 - oba używają ANT+ więc powinno
3 - wyznaczasz nowy kurs z śladu, edytujesz ten kurs i dajesz aby był zawsze wyświetlany i wybierasz kolor, no i masz go na mapie cały czas, można mieć kilka - o to Ci chodziło?
Problemy z czujnikiem tętna sprzedawanym z urządzeniami Edge 800 i nowszymi są powszechnie znane. Mój też padł po niecałym roku używania. Potem dostałem od kolegi taki stary plastikowy i z nim nie było problemów, poza tym, że był mniej wygodny. Teraz testuję rozwiązanie podane przez DC Rainmakera http://www.dcrainmaker.com/2010/08/solu ... pikes.html i od wiosny używam pas Polara WearLink+ (wystarczy kupić samą gumkę z elektrodami - koszt ok. 60-70 zł). Na razie działa, zobaczymy jak zniesie próbę czasu, ale z tego co pisze Ray, jest szansa na długotrwałe działanie.
Czujnik, który dostałem od Garmina w marcu (nówka po kolejnej reklamacji) już znowu zaczął wariować. Kupiłem tą http://allegro.pl/opaska-na-czujnik-pol ... 45550.html opaskę. Można kupić samą opaskę Polar - bez czujnika / nadajnika. Odebrałem wczoraj. Garminowy nadajnik pasuje i wszystko działa jak należy. Opaska ta ma trochę większą powierzchnię elektrod i mniej wygodne zapięcie. Pętelka, w którą wchodzi klips nie jest jak u Garmina zrobiona po prostu z materiału paska. Tutaj jest doszyty mały kawałek cienkiego materiału, który jest bardzo miękki. Wepchnięcie klipsa sprawia drobny kłopot. Sam pasek "na oko" jest taki sam jak Garmina.
Zobaczymy ile wytrzyma.
Czy jest jakiś inny sposób, prócz podświetlenia na stałe, na rozjaśnieinie tła w trybie licznika?
Ponieważ niedawno przesiadłem się z Edga 500, tutaj tło jest trochę dla mnie za ciemne.
Witam
Czy ja dobrze rozumiem, że opaska do pomiaru tętna Polara pasuje do Garmina ?
Pozdrawiam
Mi nie udaje się "podłączyć" opaski Polara z Garminem. Idę do czujnik tętna - wyszukaj nowy. Wyświetla się potem bez końca "Czujnik tętna - wyszukiwanie". Czujnik działa, bo dane na zegarku są wyświetlane.
witam
mam takowe pytanko czy 800 może rejestrować terening bez zapisu trasy ?? Chodzi o trening w domu na orbitku z zapisem tentna oraz czasem treningu ale bez trasy?
Do tej pory robiłem to na telefonie ale zmieniłem na taki bez ant+
Witam Forumowiczów, to mój pierwszy post na tym Forum.
Mam pytanie do użytkowników odbiorników EDGE 800/810/1000.
Wymyśliłem sobie aby używać na co dzień odbiornik z wyłączonym modułem GPS (włączałbym go tylko w razie potrzeby nawigowania do konkretnego celu - oszczędność baterii), a dane o prędkości /dystansie uzyskiwać z opcjonalnego czujnika GSC-10.
Testowałem ostatnio odbiornik EDGE 705 i już myślałem że zrealizuje swój pomysł ale niestety okazało się, żeby odbiornik zliczał dystans podróży, muszę uruchomić stoper przyciskiem start/stop. Bez przyciśnięcia tego przycisku odbiornik wskazywał tylko prędkość a dystansu nie. Trochę to uciążliwe by pamiętać o przyciskaniu tego przycisku za każdym razem po uruchomieniu odbiornika. Chciałbym się dowiedzieć czy nowsze odbiorniki z serii EDGE zachowują się pod tym względem tak samo? Z góry dziękuje za odpowiedź.