Szkolenie z zakresu tworzenia map.

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Kazimierz Mrówka
Początkujący

Post autor: Kazimierz Mrówka »

Chodzi mi po głowie pewna propozycja: czy ktoś z Was, wytrawnych znawców GPS, nie chciałby zorganizować niewielkiego kursu dla nowicjuszy poświęconego tworzeniu map? Może być odpłatny, chociaż w rozsądnej cenie, może być w miejscu zamieszkania "mistrza". Albo zorganizować mały zlot dla kilku nowicjuszy w połączeniu z warsztatami poświęconymi tworzeniu map. Przypuszczam, że kilka osób chętnie by się na to pisało.

Bycie samoukiem ma swój urok, ale nie zastąpi porządnej szkoły. To kwestia nabycia "dobrych manier", by tak rzec. Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Może jest to kolejny pomysł na jesienny zlot w Bieszczadach ;)
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Kazimierz Mrówka
Początkujący

Bieszczady to trochę daleko w czasie. Obawiam się, że będzie tam dwudziestu "majstrów" i jeden uczeń :wink: A może maj lub czerwiec?

Viesław już jest, jestem ja, znajdzie się jeszcze dwóch, góra trzech uczniów, no i... mistrz.
Awatar użytkownika
Krzychu
Początkujący

Jestem za...

Post autor: Krzychu »

Popieram. Chętnie wezmę udział w takich warsztatach.
Mam nadzieję, że Lechu podchwyci temat. Mi pasuje bo jestem z Poznania.

Krzychu
60CSX + Acer N35/MapaMap
Awatar użytkownika
Wieslav
Bywalec

Post autor: Wieslav »

Ja również piszę się na takie warsztaty!
8)
POZDRAWIAM
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Wy mnie tutaj nie bierzcie na lewe sanki :wink:

GPS Maniak Malkontent:

Przede wszystkim nikt Wam nie każe być samoukami. Dzisiejszy "początkujący" ma wszystko padane na talerzu. Nie musi googlować żeby trafić na stronę KSW czy UMP_Wwa. Nie musi szukać MapEdita, cgpsmappera etc. Wszystkie linki w odpowiednich miejscach pojawiają się na mojej www . Zatem spiskowa teoria "samouctwa" odpada :D

Różnica pomiędzu początkującym UMP-owcem, a mną sprowadza się nie tyle do różnicy w posiadanej wiedzy (MapEdit ma zaledwie kilkanaście opcji - to w porównaniu do CorelDraw prościutki program, który można poznać w 10-15 minut !!!) ile do mojego doświadczenia. Przez blisko 4 lata UMP-owania i to głównie z wykorzystaniem MapEdita, trafiłem już chyba na wszystkie problemy, na które można trafić :D Te problemy kiedyś rozwiązałem, zatem można powiedzieć, że doświadczenie naprawdę mam ogromne, co nie znaczy że wszystkie problemy pamiętam i że jeżeli dziś zacząłbym jakiś "wykład" potrafiłbym wszystkie te problemy przedstawić i wyjaśnić. Zresztą po co ? Być może Wy nigdy na takie problemy nie traficie ?

Zwracam też uwagę, że ja robię wyłącznie mapki turystyczne i chociaż "rozgryzałem" zagadnienia map samochodowych, to w tej materii - może nie tyle wiedza, ile właśnie moje doświadczenie jest na tyle zerowe, że nie byłbym w stanie Wam nic pomóc. Tu raczej potrzebny byłby Alfred.

W tej sytuacji ideałem - na początek - wydaje się skorzystanie z mojej www, skompletowanie freewarowego softu i wykonanie swojej pierwszej mapki składającej się z kilku dróg, kilku obszarów leśnych itp. Zapewniam, że z pomocą mojej www można to zrobić w jeden niezbyt długi wieczór. To Wam da pojęcie co to jest. A jak zaczną się pojawiać problemy ..... jest Garniak :D

GPS Maniak "dobrego serca"
:wink:

Jeżeli brakuje Wam odwagi i nie chcecie zaczynać sami, jeżeli koniecznie chcecie czekać na "warsztaty" proszę bardzo. Ale na nie w ramach mojego poznańskiego czasu :evil:

Owszem mogę Wam pokazać jak w kilka, w kilkanaście godzin zrobić całkiem niezłą mapkę turystyczną małego regionu :wink: Ale warunek: to musi być w ramach tzw. czasu wolnego, czyli wówczas gdy ja ........ będę w górach przy browcu :D Jeżeli ktoś przywiezie laptopa (z prawdziwą myszką !), a przedtem uzgodnimy co będziemy robić (muszę zabrać płyty z softem, podkładami etc) to wcale nie musimy czekać do października. W góry wyjeżdżam w końcówce każdego miesiąca, zatem nie ma sprawy. Co prawda kwiecień nie wchodzi w rachubę, ale potem ? Dlaczego nie ? Końcówka maja jestem w Tatrach. Końcówka czerwca w Bieszczadach. W lipcu ........ jeszcze nie wiem, ale na pewno gdzieś pojadę :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

To jedź w lipcu na Jurę to się podepnę :P
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Kazimierz Mrówka
Początkujący

Do GPSManiaka, dobrego serca - piszę się na spotkanie w Tatrach, pod koniec maja. Zabiorę ze sobą laptopa z porządną myszką. I browar dla Ciebie oczywiście gratis :D
Czy masz dokładnie określone czas i miejsce zakwaterowania w Tatrach, czy działasz raczej spontanicznie? Może Wiesław się dołączy?
Awatar użytkownika
Wieslav
Bywalec

Moje "JA", aż się rwie na takie spotkanie!
:lol:
Do piwa oraz innych kosztów też chętnie się dokładam!
Jeśli bym przyjechał - to napewno z skrzynką piwa - ŻYWIEC!
Jedyny problem to gdzie to spotkanie zostanie zorganizowane!
Ja osbiście LECHOWI nadmieniałem, że niestety moje doświadczenia z pobytu w górach jest "nieciekawe".
Jeśli spotkanie będzie gdzieś wysoko w schronisku - to prawdobodobnie nawet bym dotarł - tylko jak to byłoby później to nie jestem wstanie tego przewidzieć?!
:lol: :cry: :lol:
8)
POZDRAWIAM
P.S. Laptopa nie posiadm. Myszkę, klawiaturę, ASUSA A636N, GPSmap 76CSx mogę zabrać ze sobę. Mapy jakie mam z okolc Łodzi (Tiff i 300 dpi) też się zmieszczą!
Zrobiłem kalibrację map w OziExplorer (map) oraz w GPSTuner (jpg + gmi), ale jak to "przełknąć", aby można wgrać do GARMINA - próbuję to przy piwie zrobić. Niestety piwo nie pomaga!
Ale może kiedyś uda mi się to "rozgryść" - jak nie samemu to może przy pomocy Maniaków Garmina
:wink: :lol: 8)
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Awatar użytkownika
Ciutnik
Bywalec

Post autor: Ciutnik »

Wieslav pisze:Zrobiłem kalibrację map w OziExplorer (map) oraz w GPSTuner (jpg + gmi), ale jak to "przełknąć", aby można wgrać do GARMINA - próbuję to przy piwie zrobić. Niestety piwo nie pomaga!
Muszę Cię zmartwić. Nie ma jeszcze takiego piwa, które pomogłoby w wgraniu skanowanych map do Twojego Garmina... Ale niech pocieszeniem będzie, że każde dowolne pomaga w żmudnym rysowaniu tych map od nowa - na podkładzie tych skanowanych - za pomocą wielokrotnie wspominanego już tu darmowego MapEdita :D Tak więc zakasuj chłopie rękawy i do roboty! ;)

:idea: Wszystko czego w tym celu potrzebujesz - łącznie (a może przede wszystkim) z poradnikiem jak się za to zabrać - znajdziesz na stronie GPS Maniaka.
Maciej 'Ciutnik' Woźniak ::: 276c + eTrex 30
Awatar użytkownika
Wieslav
Bywalec

Drogi MACIKU!
Chciałoby się to robić tak jak "orły" z samoobrony.
Podstawówka i Gimnazjum w jeden rok, a matura i studia w dwa lata!
A tutaj przyjdzie chyba robić pierwszą klasę szkoły podstawowej w trzy lata, a może i dłużej?!
POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2007, 18:15 przez Wieslav, łącznie zmieniany 1 raz.
Wieslav
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Kazimierz Mrówka pisze:Do GPSManiaka, dobrego serca - piszę się na spotkanie w Tatrach, pod koniec maja.
Wiedziałem że dla mieszkańca Grodu Kraka ten pomysł nie będzie zły :D
Kazimierz Mrówka pisze:Czy masz dokładnie określone czas i miejsce zakwaterowania w Tatrach, czy działasz raczej spontanicznie? Może Wiesław się dołączy?
Zapraszam, zapraszam. Ale to naprawdę Tatry, nie Zakopane :D Mam zarezerwowanych 7 noclegów od 26 maja (sobota) w Schronisku na Polanie Chochołowskiej. Jak znam życie, zapewne będzie mnie "nosiło" i będę chciał spędzić jedną noc poza Chochołowską np. w Murowańcu czy w Moku, ale generalnie wieczory to browar w Chochołowskiej :wink:

W Chochołowskiej gniazdka są nawet na korytarzach, zatem wykład z laptopem jest jak najbardziej możliwy :D Dla uczestników "szkolenia" oczywiście przygotuję odpowiednie materiały szkoleniowe.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wieslav pisze:Jeśli spotkanie będzie gdzieś wysoko w schronisku - to prawdobodobnie nawet bym dotarł - tylko jak to byłoby później to nie jestem wstanie tego przewidzieć?!
Schronisko na Hali Chochołowksiej nie leży wysoko. Generalnie z Siwej Polany, do której z Zakopca można dojechać Busem lub taksówką, jest ok. 9km. Bitą drogą. Z tego ok. 5 km (do Hucisk) można przejachać "kolejką" czyli traktorem z przyczepami. Dalej faktycznie per pedes - ok 4 km, ale prawie po płaskim. No w sumie to może 150m przewyższenia. Na pewno nie więcej.

Warto jednak do Siwej Polany dotrzeć przed godz. 13.oo, bo potem "baca" z traktora przy niskiej frekwencji może już nie jechać w stronę Schroniska. Wówczas trzeba dygać na piechotę całe 9 km, co przy pełnym plecaku trochę męczy. No chyba, że ktoś ma wolne 100-120 zł i pojedzie bryczką całe 9km. Inna rzecz, że po południu bryczki też może nie być :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Wieslav
Bywalec

GPS Maniak pisze:Warto jednak do Siwej Polany dotrzeć przed godz. 13.oo, bo potem "baca" z traktora przy niskiej frekwencji może już nie jechać w stronę Schroniska. Wówczas trzeba dygać na piechotę całe 9 km, co przy pełnym plecaku trochę męczy. No chyba, że ktoś ma wolne 100-120 zł i pojedzie bryczką całe 9km. Inna rzecz, że po południu bryczki też może nie być :D
:cry:
Ponieważ trochę poznałem Twoje "preferencje" - LECHU - więc podejrzewałem podobne rozwiązanie.
Nawet nie w tym problem "... No chyba, że ktoś ma wolne 100-120 zł ..." bo i to by się znalazło, ale myślę że przeznaczenie powyższej kwoty na bryczkę w tym terenie to przesada - lepiej ją wydać na "konsumpcję"!?
Dodatkowo targanie różnych "zabawek" oraz skrzynki piwa przez 9 km spowodowałoby, że nic by do mnie nie docierało z takiego wykładu.
Nawet gdybym tylko sam się tam stawił (bez "ekwipunku") - co myślę, że udałoby mi się nawet przejść te 9 km - to nie jestem pewny jak reagowałby mój organizm - później, chociasz to nie tak wysoko jak Kasprowy itp.
Ja osobiście wolałbym spotkanie o którym pisał:
Alferek pisze:To jedź w lipcu na Jurę to się podepnę :P
Tylko nie wiem, czy taka wyprawa Ciebie Lechu zainteresuje?!
Popierwsze, że bliżej oraz chyba nie będzie tam takiej "samotni" aby iść 9 km. Może uda się podjechać na miejsce spotkania samochodem, albo co najwyżej "spacer" nie będzie dłuższy niż 500 metrów?!
Wtedy łatwiej jest przynieść - "ekwipunek"!
POZDRAWIAM
P.S. Czytam i czytam: Krótki przewodnik, krok po kroku - jak zrobić mapę - i to co "biegasą" wydaje się proste i jasne, niestet dla takich jak ja, to co "krok" to nowy "problem".
Wieslav
Awatar użytkownika
KSW
Początkujący
Kontakt:

Post autor: KSW »

To jak na jurze to ja też bym się pisał na takie spotkanie ;)
ODPOWIEDZ