Garmin Virb, kamery sportowe
Re: Garmin Virb, kamery sportowe
Zakończyłem proces adaptacji mocowania kamery virb na kierownicy.
Lista potrzebnych elementów:
- Kamera (wiadomo)
- kołyska (craddle)
- uchwyt do garmin edge (010-11251-15)
- przejściówka do mocowania na statywie (010-11921-11)
- śruba 1/4 UNC długości ~ 15 mm (długość gwintu).
Kładziemy uchwyt na płaskiej powierzchni. Patrząc od góry widzimy mały otworek idealnie na środku, zatem wiercimy mały otworek na wylot, który potem rozwiercimy.
Następnie wybebeszamy wewnętrzną część (mocowaną na dwie śrubeńki imbusowe) i rozwiercamy otworek do średnicy mniejszej niż śruba.
Tworzywo jest miękkie. Wkładamy do uchwytu element 010-11921-11 i wkręcamy od spodu śrubę 1/4 UNC. Być może dołożę jeszcze gumową łatkę między uchwyt a element mocowania do statywu.
Mocujemy uchwyt na rurze kierownicy. Jeśli jest taka możliwość to możemy cały chwyt skierować nieco ku dołowi, a kamerę wypoziomujemy na elemencie statywowym.
W moim przypadku kamera wystaje 34 mm nad rurę. Profit! Dajcie znać, jeśli chcecie zdjęcia, teraz jest za ciemno.
Minusem może być jedynie przechył kamery o 1 stopień w osi Z, to już zależy od profilu rury przy mostku.
+ Edycja: dodaję zdjęcia zamontowanej kamery:
Lista potrzebnych elementów:
- Kamera (wiadomo)
- kołyska (craddle)
- uchwyt do garmin edge (010-11251-15)
- przejściówka do mocowania na statywie (010-11921-11)
- śruba 1/4 UNC długości ~ 15 mm (długość gwintu).
Kładziemy uchwyt na płaskiej powierzchni. Patrząc od góry widzimy mały otworek idealnie na środku, zatem wiercimy mały otworek na wylot, który potem rozwiercimy.
Następnie wybebeszamy wewnętrzną część (mocowaną na dwie śrubeńki imbusowe) i rozwiercamy otworek do średnicy mniejszej niż śruba.
Tworzywo jest miękkie. Wkładamy do uchwytu element 010-11921-11 i wkręcamy od spodu śrubę 1/4 UNC. Być może dołożę jeszcze gumową łatkę między uchwyt a element mocowania do statywu.
Mocujemy uchwyt na rurze kierownicy. Jeśli jest taka możliwość to możemy cały chwyt skierować nieco ku dołowi, a kamerę wypoziomujemy na elemencie statywowym.
W moim przypadku kamera wystaje 34 mm nad rurę. Profit! Dajcie znać, jeśli chcecie zdjęcia, teraz jest za ciemno.
Minusem może być jedynie przechył kamery o 1 stopień w osi Z, to już zależy od profilu rury przy mostku.
+ Edycja: dodaję zdjęcia zamontowanej kamery:
- Załączniki
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Jest aktualizacja firmware kamery do wersji 4.0
Added support for acceleration greater than 4g
Added support for mobile app improvements
Fixed issue with losing GPX logs when taking a photo while recording video
Fixed issue with missing accelerometer calibrations causing bad acceleration data to be recorded
Fixed some translations
Fixed several issues that could cause the camera to crash
Kamerę aktualizujemy poprzez garmin connect.
Added support for acceleration greater than 4g
Added support for mobile app improvements
Fixed issue with losing GPX logs when taking a photo while recording video
Fixed issue with missing accelerometer calibrations causing bad acceleration data to be recorded
Fixed some translations
Fixed several issues that could cause the camera to crash
Kamerę aktualizujemy poprzez garmin connect.
- Marko
- Garniak
No i "pupa"sargento pisze:Jest aktualizacja firmware kamery do wersji 4.0
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Znaczy apką smartfonową?
Ja jej używam tylko do ustawienia kamery.
Ja jej używam tylko do ustawienia kamery.
Garmin Virb XE
- Marko
- Garniak
Sądzę, że robienie zdjęć apką daje ten sam efekt.sargento pisze:Znaczy apką smartfonową? .
Wieszanie się Virba to błąd kamery.
W moim wypadku chodzi jednak o pilota Virb: https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/shop-by ... 94-00.html
Film pokazujący jak zawiesza się ekran:
https://www.youtube.com/watch?v=s9rlZvmilV0
Witam,
Jakiś czas temu wrzuciłem swoją propozycję na uchwyt na kierownicę (w moim przypadku koszt = 0zł). Postanowiłem zamocować kamerę do góry nogami pod kierownicą Trochę niedbale zacisnąłem obejmę po starej lampce na kierownicy i kamera dostała luzów.
Testowy filmik https://www.youtube.com/watch?v=tq8iGZWzZOk
Jakiś czas temu wrzuciłem swoją propozycję na uchwyt na kierownicę (w moim przypadku koszt = 0zł). Postanowiłem zamocować kamerę do góry nogami pod kierownicą Trochę niedbale zacisnąłem obejmę po starej lampce na kierownicy i kamera dostała luzów.
Testowy filmik https://www.youtube.com/watch?v=tq8iGZWzZOk
Pozdrawiam - Grzegorz
eTrex 30 fw. 4.90
Virb Base fw. 4.0
Rower jest najszlachetniejszym wynalazkiem ludzkości. - W. Saroyan
eTrex 30 fw. 4.90
Virb Base fw. 4.0
za Garmin Polska:
Kod: Zaznacz cały
Nowa kamera Garmin VIRB XE.
Kamera sportowa VIRB XE rejestruje pełen detali, szerokokątny obraz HD o jakości 1080p i 60 kl./s oraz robi zdjęcia w rozdzielczości 12 megapikseli z prędkością do 30 kl./s. VIRB XE to kamera stworzona z myślą o najtrudniejszych warunkach. Możesz zanurkować z nią na 50 m bez dodatkowej obudowy, rejestrując czysty i wyraźny dźwięk. G-Metrix to technologia, która dzięki wykorzystaniu odbiornika Garmin GPS pozwala zarejestrować prędkość, dystans, wysokość i natężenie akcji.
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Planuję zakupić również kamerę. I tu mam wątpliwości. Otóż, chciałbym za pomocą garmin edita zsynchronizować obraz wraz z telemetrią. Wiem, że prędkość oraz kadencja nie stanowią problemu. Ale jak to jest z danymi GPS? Czy zwykły virb basic w połączeniu z Edgem 810 da taką możliwość ? Czy tylko z Elite? Niechciałbym dublować funkcji.
Garmin eTrex 30 + czujnik kadencji + pulsometr (oba czujniki z decathlona) + Garmin Virb Base zmontowane za pomocą VirbEdit wygląda jak poniżejsavage pisze:Planuję zakupić również kamerę. I tu mam wątpliwości. Otóż, chciałbym za pomocą garmin edita zsynchronizować obraz wraz z telemetrią. Wiem, że prędkość oraz kadencja nie stanowią problemu. Ale jak to jest z danymi GPS? Czy zwykły virb basic w połączeniu z Edgem 810 da taką możliwość ? Czy tylko z Elite? Niechciałbym dublować funkcji.
Można użyć nagrania z dowolnej kamery i połączyć z danymi z pliku gpx - kwestia tylko dobrego dopasowania (tutaj się trzeba trochę pobawić)
Pozdrawiam - Grzegorz
eTrex 30 fw. 4.90
Virb Base fw. 4.0
eTrex 30 fw. 4.90
Virb Base fw. 4.0
Dałbyś radę gdzieś wrzucić plik źrodłowy? Np. na dropbox czy inny? Youtube obcina jakość, a chciałbym obejrzeć jakąś próbkę bez ingerencji YT...
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
U mnie uchwyt wygląda teraz tak:

Sam uchwyt z Tajwanu, ale przesyłka ekspresowa - dostałem w nieco ponad tydzień! Cena uchwytu do Edge/GoPro to $27,50 (ok. 100 PLN).
http://www.ebay.pl/itm/131500083438?ssP ... 1439.l2649

Solidny kawałek metalu z plastykowym gniazdem na Edge.
Aktualnie zamówiłem jeszcze z Niemiec drukowany uchwyt mocowania pomiędzy metalowym uchwytem mocowanym do mostka, a gniazdem Virb:

http://www.ebay.pl/itm/Garmin-to-GoPro- ... 1617552854
Kurcze, wielgaśne zdjęcia, nie mieszczą się na stronie w całości - żeby zobaczyć w całości "prawy klawisz myszy" i "pokaż obrazek".
Sam uchwyt z Tajwanu, ale przesyłka ekspresowa - dostałem w nieco ponad tydzień! Cena uchwytu do Edge/GoPro to $27,50 (ok. 100 PLN).
http://www.ebay.pl/itm/131500083438?ssP ... 1439.l2649
Solidny kawałek metalu z plastykowym gniazdem na Edge.
Aktualnie zamówiłem jeszcze z Niemiec drukowany uchwyt mocowania pomiędzy metalowym uchwytem mocowanym do mostka, a gniazdem Virb:
http://www.ebay.pl/itm/Garmin-to-GoPro- ... 1617552854
Kurcze, wielgaśne zdjęcia, nie mieszczą się na stronie w całości - żeby zobaczyć w całości "prawy klawisz myszy" i "pokaż obrazek".
Vista HCx, Nuvi 2595 (plus ecoRoute HD), Edge 810, Edge 520.
Też ładna konstrukcja.
Ja ulepszyłem trochę swoją. Podczas jazdy zdarzało się, że kamera zaczynała lekko skręcać, obracając się wokół osi śruby statywowej.
Pomimo podłożenia podkładki proceder trwał nadal więc kupiłem dwuskładnikowy klej do tworzyw, "zaszpachlowałem" całą przestrzeń
pomiędzy uchwytem edge (010-11251-15) a przejściówką do mocowania na statywie (010-11921-11) i po wyschnięciu
pomalowałem wszystko na czarno farbą bo modeli samolotów.
+ Edycja.
Tak mi się zamarzyła poprawka do firmware kamery wersji elite.
Kamera zapisuje pliki video o nazwie virb(n).mp4 oraz pliki gpx zawierające w nazwie datę i godzinę.
Można by dodać do opcji zapisu plików gpx funkcję, co by pliki były także nazywane jako virb(n).gpx
fantastycznie uprościło by to parowanie pliku wideo i informacji z gps.
Do kogo wysłać taką propozycję?
Ja ulepszyłem trochę swoją. Podczas jazdy zdarzało się, że kamera zaczynała lekko skręcać, obracając się wokół osi śruby statywowej.
Pomimo podłożenia podkładki proceder trwał nadal więc kupiłem dwuskładnikowy klej do tworzyw, "zaszpachlowałem" całą przestrzeń
pomiędzy uchwytem edge (010-11251-15) a przejściówką do mocowania na statywie (010-11921-11) i po wyschnięciu
pomalowałem wszystko na czarno farbą bo modeli samolotów.
+ Edycja.
Tak mi się zamarzyła poprawka do firmware kamery wersji elite.
Kamera zapisuje pliki video o nazwie virb(n).mp4 oraz pliki gpx zawierające w nazwie datę i godzinę.
Można by dodać do opcji zapisu plików gpx funkcję, co by pliki były także nazywane jako virb(n).gpx
fantastycznie uprościło by to parowanie pliku wideo i informacji z gps.
Do kogo wysłać taką propozycję?
Garmin Virb XE