KENWOOD DNX7210BT - problem z nawigacją GARMIN

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
andrzej.psafu
Nowy

KENWOOD DNX7210BT - problem z nawigacją GARMIN

Post autor: andrzej.psafu »

Witam,
od 2 lat jestem niezadowolonym użytkownikiem nawigacji GARMIN zainstalowanej w jednostce multimedialnej KENWOOD 7210BT. Przez pierwsze miesiące urządzenie działało bez zarzutów. Od dłuższego czasu stało się bardzo himeryczne i oczywiście zawsze zawodzi w najważniejszych momentach. Bez względu na pogodę, długość trasy, czas używania nawigacji oraz innych urządzeń jednostki multimedialnej (CD, radio, USB) nawigacja Garmina dość często "głupieje", zawiesza się lub pętli:
1. w trakcie użytkowania pętli się na "najbliższym skrzyżowaniu" w odległości 50 km od niego i co pół kilometra podaje do znudzenia informacje o nim całkowicie przestając nawigować zadaną trasę, ekran co chwile przeskakuje na różne obrazy, przyciski dotykowe nie reagują;
2. ostatnio próbowałem uruchomić nawigację już na miejscu około 5 km od miejsca docelowego, aby wykluczyć przeciążenie spowodowane dużą ilością danych z długiej trasy. Urządzenie nie chciało reagować na przyciski "ulubione" i "ostatnio dodane", gdzie miałem zapisany punkt docelowy. Ekran samoczynnie się zmieniał, procesor wykonywał jakąś ogromną pracę. Od czasu do czasu pojawiał się przycisk "stop", ale niestety też nie reagował.

Po wyłączeniu nawigacji (i samochodu) po 20 minutach wszystko wraca do normy i przez kilka dni jest o`key.
Jednostka multimedialna była już w serwisie na testach, które nic nie wykazały. Miała czyszczony panel dotykowy oraz posiada wgrane najnowsze oprogramowanie i mapy (bezpośrednio do pamięci urządzenia). Ponieważ nigdzie nie spotkałem się z takim problemem (serwis, internet) zastanawiam się, czy może nie potrafię obsługiwać tego cudownego urządzenia i popełniam jakiś podstawowy błąd. Proszę o podpowiedzi dotyczące rozwiązanie problemu. Dodam, że z posiadanej nawigacji Garmina w smartfonie jestem bardzo zadowolony.
Lelo
Nowy

Re: KENWOOD DNX7210BT - problem z nawigacją GARMIN

Post autor: Lelo »

Sam montowałeś ten odbiornik? Gdzie jest umieszczona antena GPS?
Pozdro
andrzej.psafu
Nowy

Post autor: andrzej.psafu »

Montaż w serwisie, antena GPS przymocowana pod plastikowym podszybiem, bliżej przedniej szyby (poza linią aluminiowego dachu - w świetle przedniej szyby).
Wcześniej antena przyklejona była bezpośrednio do jednostki multimedialnej, ale wówczas była całkowicie pod dachem samochodu.
Samochód Mitsubishi Outlander II.

Czy antena GPS powinna być zamontowana na metalowym elemencie, czy może być przyklejona do tworzywa?
asa25
Nowy

Post autor: asa25 »

Witam wszystkich serdecznie!

Analizując powyższy problem rozważyłbym kwestie zbieżności wykonywania w pojeździe innych czynności, które mogły by wpłynąć na działanie GPS w DNX 7210bt. Mam na myśli naprawy lub montaż innych urządzeń mających wpływ na GPS.
Natomiast ja w swoim 7210 mam jeszcze inny problem. Mianowicie! Tylko podczas jazdy przy odtwarzaniu plików muzycznych i video stacja tnie się, znaczy przerywa odtwarzanie audio i video. I tu zachodzę w głowę, co to może być.
Pozdrawiam Adam.
roberto1002
Początkujący

Post autor: roberto1002 »

Może warto najpierw zaktualizować oprogramowanie stacji. Aktualizacje dostępne są tutaj:
http://www.kenwood.com/cs/ce/

Przy okazji - antena GPS zawsze powinna być montowana na metalowej podkładce załączonej do zestawu. Może być pod deską pojazdu, ale nie może jej przesłaniać nic metalowego...
Jeśli nie jeździsz, nie zrozumiesz...
zūmo®390LM, Kenwood DNX, VIRB Elite, VIRB XE
Dariusz Młyński
Bywalec

Post autor: Dariusz Młyński »

Andrzej,

Sprawdź jakie masz złącze do anteny w odbiorniku.

Kup na allegro nową - zapłacisz ze 30-40zł.
Może taka będzie pasowała ?

http://allegro.pl/antena-gps-hrs-gt5-ke ... 21736.html
Przyklej na dachu kabel przeprowadź prowizorycznie i potestuj.

Mi nawigacja kiedyś głupiała w wąskich uliczkach.
(Megane z atermiczna szybą nawigacja w środku).

Kupiłem antenę zewnętrzna przykleiłem na dachu i 2 lata był spokój.
Potem problem powrócił. Okazało się, że pad kabel do anteny.

A może możesz sprawdzić jaki masz poziom sygnału z anteny w urządzeniu.
Poszukaj o opisach ukrytych funkcji - skoro Garmin to potrafi to i Kenwood powinien.

Z tego co piszesz to nikt nie sprawdzał Twojej anteny
asa25
Nowy

Witam!

Oprogramowanie jest najnowsze. Zastanawiam się czy nie popełniłem jakiegoś błędu przy podłączeniu stacji. Może są jakieś zakłócenia w instalacji samochodu generowane podczas jazdy i dlatego przerywa odtwarzanie.

Pozdrawiam
asa25
Nowy

Witam!

Problem z odtwarzaniem rozwiązany. Otóż trzeba bardzo dokładnie dopasować parametry odtwarzania podane w instrukcji poprzez konwertowanie. Ważny jest format odtwarzanych klipów (prędkość przepływu video i audio, rodzaj dźwięku, itp.). Jeśli są zgodne z wymogami podanymi w instrukcji nic się nie będzie zacinać.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ