O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Rafael pisze:To jak w końcu jest ?
Można sparować z "25-tką" czujnik kadencji i prędkości po ANT+ ?
Tylko z 35-tką i to tylko w 50%.
Wiadomo bowiem, że prędkość pozostanie prędkością GPS.
*Uwaga: w przypadku użycia z urządzeniami z serii Colorado®, Oregon®, Montana®, Dakota®, GPSMAP®, eTrex®, Garmin FIT, Alpha™, Astro® lub VIRB®, czujnik GSC™10 wyświetla jedynie informacje o kadencji.
Z eTrexem Touch 35t sparować można w 100%.
W menu "Czujnik ANT" można wybrać czujnik tętna, prędkości, rytmu, pr./rytmu i temperatury. Dodatkowo przy czujnikach prędkości można podać rozmiar koła w mm lub Wybrać Auto.
Dla porównania w Dakocie 20 w menu "ANT Sensor" są pozycje czujnik tętna, kadencji i Tempe Sensor.
Marko pisze:Wiadomo bowiem, że prędkość pozostanie prędkością GPS.
Skąd ta pewność? W opcjach wyświetlania nie ma prędkości z czujnika ale np. Edge też nie ma takiej opcji i używa czujnika prędkości tylko wtedy, gdy nie ma sygnału GPS (a jak jest, to służy do kalibrowania rozmiaru koła w trybie Auto).
Kiedyś miałem eTrexa 20 i byłem zakochany w jego doskonałym ekranie.
Zamieniłem go na Oregona i to był wielki błąd.
Przymierzam się do kupna kolejnego eTrexa, chyba 35.
Czy ona ma taki sam doskonały ekran jak 20?
Chodzi mi o widoczność bez podświetlania, w słońcu jak i w kiepskim oświetleniu.
czy ktoś miał problem z parowaniem telefonu z Garminem Touch 35?
wiem, że telefon musi mieć Smarta, próbuję podłączyć do Galaxy S5
paruje się prawidłowo ale tylko podczas pierwszego podłączania ale niby podłączony a telefon tego nie pokazuje
gdy próbuje ponownie podłączyć to już tylko "łączy" i nic dalej, nie udaje się połączyć
zaktualizowane mam oprogramowanie w urządzeniach do najnowszych i nie wiem co dalej mogę zrobić?
vuki pisze:czy ktoś miał problem z parowaniem telefonu z Garminem Touch 35?
Z firmware 2.9 nie miałem problemów, inna rzecz, że tylko się bawiłem.
Robiłem dokładnie wg instrukcji tzn. ściągnąłem Garmin Connect Mobile, po uruchomieniu podałem urządzenie (eTrex Touch jest w zakładce Inne) i sparowałem zgodnie z instrukcją na ekranie...
Telefon to Samsung Ace 4, Android 4.4.4
Rafael pisze:To jak w końcu jest ?
Można sparować z "25-tką" czujnik kadencji i prędkości po ANT+ ?
Tylko z 35-tką i to tylko w 50%.
Wiadomo bowiem, że prędkość pozostanie prędkością GPS.
*Uwaga: w przypadku użycia z urządzeniami z serii Colorado®, Oregon®, Montana®, Dakota®, GPSMAP®, eTrex®, Garmin FIT, Alpha™, Astro® lub VIRB®, czujnik GSC™10 wyświetla jedynie informacje o kadencji.
A masz możliwość sprawdzenia czy rzeczywiście mierzy prędkość z koła? I czy odległość wówczas również jest liczona z koła? Bo to byłaby prawdziwa rewolucja w zastowaniu rowerowym. Bo dotąd wielkim brakiem serii turystycznych był pomiar tych wartości z GPS. A teraz wreszcie mielibyśmy przełom - i turystyczny odbiornik na AA z pomiarem z koła, bez wielkiego minusu serii Edge - czyli wewnętrznej baterii, powodującej masę kłopotów na wielodniowych trasach.
Wie ktoś jak zrobić pełny reset? ... hard/master reset!
Edit, juz wiem:
Wlaczamy etrexa i po pojawieniu sie napisu Garmin przykladamy palec w lewy gorny naroznik.
Zresetujemy wowczas wszystko.
Reset do ustawien fabrycznych, z poziomu menu nie resetuje licznika ogolnego, ustawien fitnes uzytkownika czyli wieku itp.
Z innej beczki. Czy zdarzyło się ze Etrex(35t, ale podejrzewam ze podobnie jest z innymi etrexami nowymi) błędnie rysował trasę w sutuacji kiedy na chwilę urządzenie gubi sygnał GPS. Przykład mój:
- ide z włączonym urządzeniem
- wpadam do schroniska, urządzenie dalej włączone
- wychodzę i kontynuuje wycieczkę
- na mapie ściężka w okolicy schroniska niczym pentagram
- naliczone dodatkowe 4 km
Zdarzyło się to 3 razy już więc coś chyba nie halo. Dodam tylko ze ze starszym Etrex 30x nie miałem nigdy takich problemów - kreska śladu była zawsze perfekcyjnie odwzorowana.
plesniak pisze:Dodam tylko ze ze starszym Etrex 30x nie miałem nigdy takich problemów - kreska śladu była zawsze perfekcyjnie odwzorowana.
Szczerze? Nie wierzę. A też przez dłuższy czas używałem Etrexa 30. "Nabijanie dystansu", "pływanie śladu" w złych warunkach odbioru np. podczas wizyty w schronisku, w sklepie czy innych pomieszczeniach jest normą. Także w przypadku Etrexa 30. No chyba że wówczas gdy wchodziłeś do schroniska wyłączałeś zapis śladu.
EDIT:
Oczywiście nie należy zapominać o ustawieniach zapisu śladu. Inny będzie wpływ "pływania" słabego sygnału na nabijanie dystansu śladu podczas zapisu automatycznego, inny podczas zapisu z interwałem czasowym, a jeszcze inny z interwałem odległościowym, w którym można dość mocno zredukować wpływ "pływania" w pomieszczeniach, niestety kosztem jakości śladu w otwartym terenie.
Racja, jak wyłącze zapis tuż przed wejściem do pomieszczenia i po wyjściu ponownie włącze - jest ok.
Z Etrex 30 nie miałem takiego problemu - odbiornik leżał w kieszeni przez cały dzień, trasa zgadzała się prawie perfekcyjnie (były niedociągnięcia, "pływanie", ale wszystko akceptowalne)
Nie rozumiem dlaczego nie może to być prosto rozwiązane np:
- straciłem GPS ; stop zapisu
- znowu mam GPS ; połącz ten punk linią prostą z poprzednim punktem
Może źle coś myślę ale nie zawracałbym sobie tym głowy gdyby to "pływanie" nabijało mi kilkaset metrów.
Uzywam Etrexa głownie przy rowerze w gestym, górzystym terenie - na prawdę mam wrażenie że jakość nowych odbiorników od Garmina jest dużo słabsza od starszych modeli.
Ja czekam na ruch serwisu bo nie wiem do czego sluzy czujnik predkosci w 35t?
- na postoju jak zakrece kolem to pokazuje predkosci ale nie liczy dystansu
- jak biegne z rowerem pod pachą to pokazuje predkosc i liczy dystans (kola sie nie kreca)
Wniosek nasuwa sie taki, ze liczy odleglosc tylko z GPSu.
Po co wiec opcja, że można czujnik predkosci zalozyc?
Caly czas mowie o czujniku predkosci na piaste, nowego typu.
Czujnik predkosci, w czasie gdy kolo sie nie kreci, po 10 sekundach sie wylaczy by oszczedzac baterie i jest to jak najbardziej poprawne.
Gdy kolo sie kreci jednak rower znajsuje sie na zewnatrz i sie nie przemieszcza bedzie obliczona predkosc przy pomocy czujnika jednak dystans pokaze sie zerowy jako ze jest obliczany przy pomocy GPS glownego urzadzenia - eTrexa, ktore stoi w miejscu.
By obliczyc predkosc i dystans na trenazarze potrzebny jest zarowno czujnik predkosci jak i kadencji.
W momencie gdy biegl Pan z rowerem, w ktorym kola sie nie krecily a co za tym idzie czujnik byl nieaktywny, predkosc oraz dystans byly obliczane przy pomocy GPS w urzadzeniu eTrex.