GPSMAP 64

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Jgor
Nowy

Re: GPSMAP 64

Post autor: Jgor »

Kedar pisze:Moja nawigacja została wysłana do serwisu nie z powodu odstającej klapki tylko z powodu poważnej awarii. Mój GPSmap64st po prostu nie chciał się włączyć.
Witam,
Od miesiąca mam GPSMAP 64, ale z GPSami chodzę po górach od wielu lat.
Piszę, bo może komuś przyda się moje niemiłe doświadczenie z 64ką.
Otóż w sobotę włączam go przed wyruszeniem na szlak, a on nie chce się włączyć. Dotąd działał bez zarzutu na kilku wycieczkach i zdążyłem go polubić, bo jak dla mnie jest lepszy od poprzedniego (62CSX).
Trasa była prosta (Osielec - Koskowa - Maków) więc GPS nie był niezbędny, ale byłem zły.
Po powrocie do samochodu stwierdziłem, że po podłączeniu zewnętrznego zasilania działa poprawnie.
Zrobiłem w domu testy i okazało się, że po przypadkowym niepoprawnym włożeniu baterii 64ka się blokuje i nie da się jej uruchomić. Odblokowuje ją dopiero podłączenie zewnętrznego zasilania.
To poważna niedoróbka, bo czasem w trudnych warunkach w górach, w nocy, podczas wymiany baterii, można sobie prosto załatwić GPS-a, a przy okazji siebie samego.
Pozdrawiam
klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

Wystarczy zabrać odpowiedni kabelek do powerbanku. Swoją drogą próbowałem włożyć odwrotnie baterie do eTrexa Touch i się nie da...
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

Witam!Nie chce mi się czytać o tym modelu dlatego zapytam,kiedy nowszy model się ukaże?
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

60CSx - 2006
62 - 2010
64 - 2014
66? - 2018? :D
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Awatar użytkownika
Norick
Początkujący

Post autor: Norick »

Jgor pisze: Zrobiłem w domu testy i okazało się, że po przypadkowym niepoprawnym włożeniu baterii 64ka się blokuje i nie da się jej uruchomić. Odblokowuje ją dopiero podłączenie zewnętrznego zasilania.
Czyli jak rozumiem po podłączeniu do zasilania zewnętrznego problem ustępuje-proszę byś na to odpowiedział?
to ważna wiadomość bo z GpsMap 60...nie było tak różowo. Ale masz rację, dla kogoś kto po ciemku zmienia bakterie na szlaku to nie jest miłe :evil:
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
mulacik
Nowy

Post autor: mulacik »

Panowie możecie mi się wypowiedzieć na temat szybkości działania tego sprzętu ?
rozpatruję go jako navi do motocykla enduro zastosowanie głownie jako navi w cieżkim terenie, lesie.

Jak on się spisuje ? jak szybko działa wyznaczanie trasy, podążanie trasą oraz jak się zboczy z trasy jak długo wyznacza nastepna ?
jak działa przesuwanie mapy przyciskami żeby zorientować się gdzie jesteśmy i co jest dookoła nas ?
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Wystarczy że raz się zapytasz. Każdy kto będzie miał potrzebę to odpisze. Najpierw wypadało by poczytać, masz też filmy.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
mulacik
Nowy

Post autor: mulacik »

Pisałem że smartphone i dlatego taki dubel
Z gdzie znajdę te filmiki z pracy 64 ??
Pytam gdzieś bo tel średnio wygodne
Przegląda się całe form
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
paramono
Nowy

Post autor: paramono »

Witam,
Proszę o pomoc w sprawie G64.
Do niedawna byłem dumnym posiadaczem 60 ale uległ połowicznemu rozpadowi - zakupiłem 64 i pojawiły się pierwsze problemy.

Posiadałem mapę TOPO PL (trochę stara ale była) i skopiowałem ja na nowa kartę SD do nowego Garmina. Przy włączaniu urządzenia wyświetla mi się komunikat, ze mapa jest zablokowana (mam plik img i unl) . Wcześniej na 60 działała bez problemu.

Drugim problemem jest wyznaczanie trasy i wgranie kilku map. Dotychczas wrzucałem jedną mapę na SD i działało. Terach chciałbym wgrać TOPO PL i UMP aby były w osobnych plikach (bez kombinowania w jakimś oprogramowaniu - mam dwie lewe ręce i potrafię zepsuć młotek więc wolę nie kombinować)
Czy da radę to zrobić i wg jak to zrobić?

No i trzeci problem - wyznaczanie tras na 64. Dotychczas udało mi się wyznaczyć trasę jedynie w linii prostej - co dla samochodu jest niemałym utrudnieniem. Jak wyznaczyć trasę aby pokierowała do celu po drogach? - przy użyciu UMP i jak się da to też TOPO.

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

ad.1 Nie znam zabezpieczeń jakie posiada 64, więc trudno o czymkolwiek dyskutować, zwłaszcza że ta mapa z punktu widzenia licencji jest zapewne dla tego konkretnego odbiornika "piracka", a w takich tematach nie pomagamy.
ad.2 Zmień nazwę gmapsupp.img na inną np. UMP.img i po problemie.
ad.3 Jako doświadczony użytkownik Garmina powinieneś wiedzieć, że w ustawieniach odbiornika można wybrać różne opcje kalkulacji trasy. Mógłbyś zmienić "Bezdroże" na "Samochód" i byłoby po problemie, ale ... ten wybór jest powiązany z tzw. profilem. Zapewne jesteś w profilu "Rekreacyjnym", gdzie kalkulacja tras "Bezdroże" ma większy sens niż "Samochód", więc szkoda to zmieniać. Raczej zmień profil (tego w 60-ce nie było). Nie znam 64-ki ale nie wykluczone że posiada profil "samochodowy" czy "nuvi" - jak zwał tak zwał. Tam zapewne kalkulacja tras będzie prawidłowa. Tak czy inaczej pobaw się trochę odbiornikiem, w tym także profilami, a wszystko stanie się jasne.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
paramono
Nowy

Post autor: paramono »

GPS Maniak pisze:ad.1 Nie znam zabezpieczeń jakie posiada 64, więc trudno o czymkolwiek dyskutować, zwłaszcza że ta mapa z punktu widzenia licencji jest zapewne dla tego konkretnego odbiornika "piracka", a w takich tematach nie pomagamy.
Własnie taka informacje uzyskałem - mapa z licencja była do 60 wiec na 64 odpada
GPS Maniak pisze:ad.2 Zmień nazwę gmapsupp.img na inną np. UMP.img i po problemie.
Jedna z map odpadła więc po problemie - ale jeszcze to wykorzystam jak powrzucam własne mapy
GPS Maniak pisze:ad.3 Jako doświadczony użytkownik Garmina
Czy taki doświadczony to bym nie powiedział - raczej to jak używałem garmina 60 można porównać do użytkowania excell tylko do autosumowania kilku kolumienek :)
Awatar użytkownika
Norick
Początkujący

Ponieważ większość punktów wyjaśniona to skupie się na tym wyznaczaniu
Najłatwiej to zrobić tak:
ObrazekObrazek
Działa to w zasadzie przy wiekszości profili...ale nie sprawdzałem wszystkiego. Sam z reguły korzystam z rekreacyjnego nawet podczas jazdy samochodem...dostajemy coś takiego I ja zaznaczyłem monity bo tak mi pasuje.
Obrazek
co skutkuje następnymi opcjami
ObrazekObrazek

Ale polecam bawić się swoim odbiornikiem ile można i sprawdzać wszelkie opcje. Aż do zafixowania się na opcjach nam pasujących :lol:
A map sie daje na nim wyświetlać kilka na raz także ciesz się sprzętem bo tego warty :D
Edit: oczywiście jest profil samochodowy i chyba trochę innym algorytmem sie posługuje przy wyznaczaniu tras, ale ponieważ jeżdzę samochodem 4x4 to pasuje mi profil rekreacyjny najbardziej. Nawet mając profile zrobione pod mapy to z reguły wszystkie ustawienia są takie same jak w rekreacyjnym. HOWGH
64st,
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Norick pisze:A map sie daje na nim wyświetlać kilka na raz
:?:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
Norick
Początkujący

Obrazek
Dwie wektorówki i raster jednocześnie.
64st,
ODPOWIEDZ