GPSMAP 64

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Kedar
Bywalec

Re: GPSMAP 64

Post autor: Kedar »

Norick pisze:Obrazek
Jak się robi takie cuda? Będę wdzięczny za linka jak wrzucić cieniowanie terenu do GPSmap64 . Jedynie co potrafię to przeglądać cieniowanie powierzchni ISOK w Geoportalu.
Norick, podzielisz się wiedzą? Proszę ....
GPSmap 64st, czasami GPSMAP 78s, poprzednio GPSMap 60Csx i GPS 60.
Windows XP; MapSource 6.16.3; MapSource 6.16.1 Garniak Edition; BaseCamp 4.2.5
Awatar użytkownika
Faja
Bywalec

Post autor: Faja »

Jak się nie mylę to taka opcja powinna być w Montanie mam.
Po zdrówka Wiesiek

kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli :-)
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo

Faja (Wiesiek)
Awatar użytkownika
Norick
Początkujący

Post autor: Norick »

Oczywiście że Montana jak i większość nowszych odbiorników również.
Pisałem to do nowego kolegi w kontekście przesiadki z 60 na 62/64. Zawsze mi brakowało w 60Csx rastrów a także wykańczało mnie ładowanie map.
Wracając do pytania o te "cuda" to polecam wątek kolegi AAA222 o kafelkarzu
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=422651#422651
Przeczytajcie go dokładnie bo chodzi o przechwytywanie zdjęć z cache przegladarki.
Potem można sobie taką fotke dowolnie przerobić na potrzebny nam format. Ja używam Mapc2mapc ale sposobów jest wiele.
W moim przypadku to JNX i patchowane FW albo inne mobilne.
Obrazek
Fotki uzyskane w ten sposób "leżą idealnie"
Sorry za drobny offtop :oops:
edyta;cudzysłów, pisownia, i uwaga: dotyczy też innych map z geoportalu i innych mapowych
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
Jgor
Nowy

Post autor: Jgor »

Norick pisze:
Jgor pisze: Zrobiłem w domu testy i okazało się, że po przypadkowym niepoprawnym włożeniu baterii 64ka się blokuje i nie da się jej uruchomić. Odblokowuje ją dopiero podłączenie zewnętrznego zasilania.
Czyli jak rozumiem po podłączeniu do zasilania zewnętrznego problem ustępuje-proszę byś na to odpowiedział?
to ważna wiadomość bo z GpsMap 60...nie było tak różowo. Ale masz rację, dla kogoś kto po ciemku zmienia bakterie na szlaku to nie jest miłe :evil:
Witam,
Po podłączeniu zewnętrznego zasilania problem ustępuje i GPS działa prawidłowo.
Z powyższego powodu przetestowałem też możliwość wciśnięcia przycisku pomiędzy bateriami (włącza się wtedy tryb zasilacza i można ładować akumulatory bez wyjmowania). Do blokady użyłem kawałeczka starej karty do bankomatu.
Baterie się ładują, ale zaniepokoił mnie wzrost temperatury GPSa podczas ładowania (zjawisko typowe, ale stresujące :) i zrezygnowałem z tego rozwiązania, poprzestając na DUŻYCH opisach biegunów.
Pozdrawiam
zdyboo
Początkujący

Post autor: zdyboo »

Witam,
Postanowiłem zastąpić 60CSx nowszym odbiornikiem, wybór padł na 64S. W sumie bardzo fajny sprzęt, bardzo mi się na przykład podobają profile, bo już kilka razy zdarzyło mi się, że 60CSx dziwnie starał się prowadzić np. samochód, bo miał ustawione wyznaczanie szlaku dla roweru, a ja o tym zapomniałem.

Pytanie mam o kilka spraw w sumie, których nie wyknułem z instrukcji i zabawy odbiornikiem.
1. Czy da się ustawić orientację mapy, żeby od zadanej skali odbiornik automatycznie przełączał orientacje z kierunkowej na północną? Mam takie coś w 60CSx, gdzie przy skali 3 km i większej przełącza się automatycznie na pokazywanie mapy z północą u góry.
2. Czy w sekwencji ekranów da się ustawić dwa razy stronę tego samego typu, ale z różnymi informacjami? Chodzi głównie o ekran danych, dokupiłem od razu czujnik temperatury, przy okazji "odkryłem" nieco informacji, które nie są może niezbędne, ale od czasu do czasu bym chciał mieć do nich wgląd na innej zasadzie niż zmiana pól na jednym ze zdefiniowanych ekranów. Taki dodatkowy ekran z samymi polami danych sprawę by rozwiązał.
3. Czy w Waszych odbiornikach też tak ciężko wyjąc akumulatory? Pierwszego eneloopa muszę czymś podważyć inaczej nie ma szans żebym go wyciągnął. Choć może to akurat być dobre, bo w 60CSx zdarzało się samoczynne wyłączanie, bo odbiornik nagle stracił zasilanie. Niemniej jednak jakaś tasiemka do łatwiejszego wyciągania aku by się przydała.

Dziękuję z góry za pomoc.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Prawdę powiedziawszy nie znam 64-ki, więc nie powinienem japy otwierać, ale zakładając że 64-ka jest prostym przedłużeniem 62-ki oraz że Garmin w swoich obecnych rozwiązaniach stosuje daleko idące unifikacje, pozwolę sobie zabrać głos - przynajmniej w temacie nr 1. Najwyżej - jeżeli nie mam racji - użytkownicy 64-ki wyślą mnie na drzewo :wink:

ad.1. Zapomnij. To se ne vrati. :( Garmin ustawił to "na sztywno". W Oregonie jest to 80km. Jest też kilka innych ustawień "na sztywno" czyli de facto uproszczeń w stosunku do możliwości konfiguracyjnych znanych z 60csx. Np. nie ma możliwości ustawienia prędkości granicznej po której wyłącza się kompas magnetyczny i załącza tzw. "kompas GPS".
Kolejna sprawa: co prawda w 60csx tego nie było w ogóle, ale z takich ustawień, które są "na sztywno", a które mogłyby być konfigurowalne brakuje mi skali (zoomu) przy którym włączałoby się cieniowanie map na podstawie danych DEM. Mamy do wyboru: cieniuj/nie cieniuj/auto. Auto oznacza włączenie cieniowania przy 5km. To - jak dla mnie - zbyt mała skala. Chętnie bym to ustawił na 500m.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
moli516
Początkujący

Post autor: moli516 »

To ja odpowiem na pytanie nr3. U mnie tez baterie ciezko wchodza. Nieco polepszylo wyciaganie wlozenie kawalka plastiku co to ma wcisnac przycisk , ze niby uzywam baetrii Garmina.
Obrazek
maciejka201
Nowy

Post autor: maciejka201 »

Witam... To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość... :)
Od kilku dni jestem posiadaczem 64ki (na ręce Forerunner220 od roku). Gdzie na tym forum, ewentualnie proszę o linki w necie, znajdę instrukcję do wspomnianej 64ki? Mam w pdf'ie kilka stron ale to tylko podsumowanie menu... Pierwsze pytanie moje brzmi: "jak wędrować za śladem zapisanym w pamięci odbiornika (plik .gpx)?
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Zacznij od podstaw. http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=15310
Instrukcja nie wskaże rozwiązania, większość sam musisz wymyślić.
http://support.garmin.com/support/manua ... country=PL
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
zdyboo
Początkujący

Post autor: zdyboo »

Wrzucam taką ciekawostkę.
Ostatnio wracałem z Dublina samolotem i jako, że siedziałem przy oknie, to zarejestrowałem ślad lotu moim 64s. Moje zdziwienie wzbudził wskaźnik wysokości, który w trakcie lotu zrównał się prawie ze wskazaniem wysokości z kosmosu. Kilkaset metrów różnicy. Pamiętam jak rejestrowałem takie ślady za pomocą 60 CSx, to wskazanie wysokości było gdzieś pomiędzy 2, a 3 km i wyżej nie podskoczyło. W przypadku nowego odbiornika taka niespodzianka. Kabina się nie rozhermetyzowała ;), jakby odbiornik próbował kompensować wskazanie wysokości. Możliwe, że czegoś nie zaznaczyłem albo zaznaczyłem 64s mam od niedawna i nadal go rozkminiam czasem.

64s
Obrazek

60 CSx
Obrazek

I obydwa ślady w formacie GPX.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

maciejka201 pisze:ewentualnie proszę o linki w necie
Może spróbuj na stronie https://www.navigation-professionell.de/en/
Strona po angielsku/niemiecku ale bogato ilustrowana - m.in. Setup Guides, profile do ściągnięcia, testy.
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
maciejka201
Nowy

A ja jeszcze na inny temat ale związany z 64ką... :roll:
Przeglądałem instrukcję, rozkminiałem urządzenie ale nie poradziłem sobie z problemem - jak zmienić sposób zapisywania śladu przez urządzenie tak, żeby w czasie postoju nie odbierało sygnału gps i tym samym nie tworzyło fałszywych kilkumetrowych odcinków, które przy dłuższym postoju potrafią "wydłużyć" przebytą drogę nawet o kilkanaście procent. Przykład: wędruję z punktu a do punktu b - odcinek ok 25km. W połowie drogi robię sobie półgodzinny odpoczynek i po zakończeniu wędrówki, mimo że przeszedłem te 25km na wyświetlaczu jest 27! :P Po zrzuceniu pliku gpx do kompa (na GarminConnect czy Endomondo) jest rzeczywiście 25km ale trochę jest to wkurzające... Kiedy sprawdzałem stan baterii w urządzeniu (zostawiłem włączoną 64kę na biurku i poszedłem do pracy) to okazało się, że pomimo, że było bez ruchu cały dzień, na liczniku po 12 godzinach było ponad 10km przebytej drogi (tzn 10km zaznaczonego śladu) :evil: . Ma ktoś pomysł?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jeżeli po wrzuceniu śladu do PCta jego długość jest prawidłowa to znaczy że zapis śladu jest ustawiony optymalnie dla Twojego rodzaju aktywności. Innym zagadnieniem jest kwestia licznika dystansu w komputerze podróży, który np. w Oregonie 600 jest moim zdaniem niezależny od samego śladu, nawet jeżeli pole nazywa się "dystans śladu". Zapewne w 64-ce jest dokładnie tak samo :(
Jeżeli chodzi o Oregona pisałem kiedyś:
GPS Maniak pisze:zapis punktów śladu to jedno, a nabijanie Licznika Podróży i w ślad za tym wpis gpxtrkx:Distance to zupełnie coś innego :!: Ustawienia związane z zapisem śladu - nieważne czy będzie to Auto, czy też dość duży interwał odległościowy (jak tak stosowałem w Bieszczadach), w przeciwieństwie do zapisu śladu z interwałem 1 sek. wygładzają sam ślad (niwelują błędy związane z pływaniem sygnału), nie zmienią jednak nabijania Licznika Podróży i wartości gpxtrkx:Distance.
Problem polega na tym, że w przeciwieństwie do sposobu zapisu śladu, użytkownik nie ma żadnego wpływu na sposób naliczania dystansu przez komputer podróży. Ślad zapisywany z interwałem odległościowym 10 lub 20m, powinien być i z reguły jest wolny od efektów "pływania pozycji" na postoju, podczas gdy komputer podróży na postoju nabija swoje :( Tak przynajmniej to wyglądało w Oregonoe 600 w czasach gdy interesowałem się tym zagadnieniem. Co gorsza, tę zawyżoną odległość odbiornik wpisuje do tzw. "statystyk śladu" i w efekcie patrząc (w odbiorniku) na informacje związane z zapisanym śladem widzimy nieprawdziwą długość, chcociaż długość śladu jako suma odcinków jest w miarę prawidłowa.

Niestety jedynym sposobem jaki znalazłem na tę przypadłość jest ręczne wstrzymywanie zapisu na postoju. Przynajmniej w przypadku turystyki pieszej, gdzie małe prędkości wykluczają możliwość zastosowania autopause/autostart.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
maciejka201
Nowy

A wczoraj było tak:
Wyszedłem w trasę ok. godziny 9.00, wróciłem o 20.00 (mniej więcej). Po drodze kilka 5minutowych przerw i jedna dłuższa ok godziny. W czasie z każdej z przerw wyłączałem urządzenie. Trasa miała sporo nieprzewidzianych "atrakcji" w czasie których prędkość marszu spadała do zera (chodzi mi o wspomniany przez ciebie efekt "pływania pozycji"). Przed końcowym zapisem gpx w urządzeniu i zrzuceniu go do komputera, licznik na 64ce wskazywał 41,5km przebytej drogi w czasie 9,5 godziny. Tymczasem odczyt na GarminConnect i Endomondo jest inny: 40,3km drogi w 11 godzin. :roll: I te 40,3km to prawidłowa długość trasy, którą pokonałem... A może zmiana interwału w ustawieniu opcji śladu coś da?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

maciejka201 pisze: licznik na 64ce wskazywał 41,5km przebytej drogi w czasie 9,5 godziny. Tymczasem odczyt na GarminConnect i Endomondo jest inny: 40,3km drogi w 11 godzin. :roll: I te 40,3km to prawidłowa długość trasy, którą pokonałem...
Sprawę czasu pomijam, ale jeżeli chodzi o dystans, generalnie pokrywa się to z moimi obserwacjami: Licznik pokazujący zawyżoną wartość swoje, a ślad swoje.
maciejka201 pisze:A może zmiana interwału w ustawieniu opcji śladu coś da?
Próbować można, ale skoro długość śladu jest OK, to moim zdaniem zmiana sposobu zapisu nie wpłynie na wskazania licznika, które są niezależne od sposobu zapisu śladu i które zależą od bliżej nam nieznanych algorytmów zastosowanych przez Garmina. Niemniej życzę Tobie, by w 64-ce moje malkontenctwo w tej materii się nie sprawdziło.

Dodam, że w innych znanych mi systemach/aplikacjach wygląda to tak jak powinno wyglądać: "Przebyty dystans" pokazywany w komputerze podróży np. w aplikacji Locus na Androidzie, to po prostu sumaryczna długość zapisanego śladu. W tym przypadku zmiana sposobu zapisu śladu przekłada się wprost nie tylko na długość śladu, ale także na długość dystansu wyświetlanego w komputerze podróży, bo to dokładnie ta sama wartość. Garmin - przynajmniej moim zdaniem - robi to "inteligentnie inaczej": ślad swoje, a komputer podróży swoje.

W ramach czarnego humoru dodam, że i tak dobrze, że ślad masz OK :wink:
Gdy się czyta co ludzie wypisują na Forum Garmina na temat jakości śladów w Fenixie 3, to ręce opadają :(
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ