Gpsmap64s - notyfikacje czyli parowanie przez bluetooth
-
Danielzx7r
- Nowy
Gpsmap64s - notyfikacje czyli parowanie przez bluetooth
Witam, czy jest ktoś komu udało się sparować 64s z jakimkolwiek smatfonem? Dokładnie chodzi mi o komunikaty sygnalizujące nadejście połączenia i SMS. iPhone 4s nie widzi w ogóle 64s , samsung galaxy s5 łączy się niby "prawidłowo "lecz nie pokazuje powiadomień, podobnie galaxy s4 . Po zainstalowaniu aplikacji garmin connect z poziomu aplikacji nie mogę wyszukać 64s więc też porażka.
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Gpsmap64s - notyfikacje czyli parowanie przez bluetooth
Niezbadane są wyroki Garmina
W każdym bądź razie jeżeli chodzi o to co napisano w instrukcji, to z Androidem raczej nie da rady:
W każdym bądź razie jeżeli chodzi o to co napisano w instrukcji, to z Androidem raczej nie da rady:
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
-
Danielzx7r
- Nowy
Dziękuję za odpowiedź. Jednak mój iphone 4s ma ios 7 i bluetooth 4.0 a go nie widzi... Moduł w telefonie jest sprawny bo inne urządzenia się z nim łączą. Jestem w stanie zmienić smartfon bo bardzo zależy mi na tej funkcji, ale muszę mieć 100% pewności.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Moja wypowiedź była w kontekście tych samsungów. Tak naprawdę, to cholera człowieka bierze gdy widzi jak Garmin rzuca użytkownikom kłody pod nogi. Dlaczego iOs tak, a android nie? Nie umieją? Ależ umieją, bo mój EPIX wyświetla powiadomienia i SMSy z androidowego smartphona. Szlag mnie już trafia jak widzę tę zas..ną politykę Garmina.
Pozdrawiam Lechu
-
Danielzx7r
- Nowy
To mój trzeci garmin (Colorado, 62s, i teraz 64s) I drugie rozczarowanie... tylko Colorado pozytywnie zaskoczył mnie wyświetlaczem (na tamte czasy) Teraz kupiłem tylko ze względu na wyświetlanie komunikatów a tu znów zonk . Zobaczę jeszcze iphone s5 i jeśli nie pójdzie to koniec mojej przygody z garminem.
Witam.
Posiadam iPhone 5s i gps64st - połączył mi za pierwszym podejściem i wyświetla komunikaty, ale np nie mogę/potrafię wysłać z gps'a śladu do GC
Ktoś poratuje?
Posiadam iPhone 5s i gps64st - połączył mi za pierwszym podejściem i wyświetla komunikaty, ale np nie mogę/potrafię wysłać z gps'a śladu do GC
Ktoś poratuje?
GPSMap64ST, Vivoactive HR, PL.Topo
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Temat wałkowaliśmy dla androidowej wersji GCM. Konkluzja nie napawa optymizmem: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 35#p191956
Pozdrawiam Lechu
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
- Been thanked: 6 times
Nie szukałem żadnego wykresu z danymi, ale sądzę, że gros przychodów Garmina to Stany, a tam - jak wiadomo - IOS dzieli i rządzi, ot cała tajemnica.GPS Maniak pisze: Dlaczego iOs tak, a android nie? Nie umieją? Ależ umieją, bo mój EPIX wyświetla powiadomienia i SMSy z androidowego smartphona.
Mnie już Garmin niczym nie zaskoczy.
Ostatnio reklamowałem opaskę Vivosmart, po padzie wyświetlacza wymieniono na nowy, słowem nie wspominając, że to przypadłość całej serii a nie pojedynczego egzemplarza.
Miesiąc późnej kolejny egzemplarz pojechał do serwisu, dopiero wówczas przesympatyczna konsultantka przyznała, że całą seria została wycofana z powodu częstych wad oled-owego wyświetlacza.
Garmin to świetny przykład firmy, która mogłaby dostać szóstkę z plusem, gdyby otrząsnęła się z marketingowego voo doo, ale czy w dzisiejszych czasach jakakolwiek duża firma działa lepiej?
Miłego wieczoru
GPSMap H1 + Forerunner 965
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Marketingowy bełkot, to niestety dzisiaj norma. Problemem Garmina jest jednak to, że wraz z wejściem na marketingowe wyżyny, osiągnęli dno w zakresie jakości oferowanych produktów oraz wsparcia dla nich, a przecież jeszcze 10 czy nawet 5 lat temu było to nie do pomyślenia. Garmin oznaczał solidność i niezawodność. Dzisiaj to już historia. Niestety ...Wojtek Szydlowski pisze:ale czy w dzisiejszych czasach jakakolwiek duża firma działa lepiej?
Pozdrawiam Lechu
Nie idealizowałbym tak dawnego Garminka, bo pamiętam wlokące się przez kilka generacji odbiorników problemy z odłażącą gumą albo np. oczywisty bug "odometrowy" w sofcie Etrexa H, którego fiksacja w FW zajęła firmie ze 2 lata. Tyle że 5 czy - zwłaszcza - 10 lat temu nie mieli żadnej realnej konkurencji i mogli sobie bujać w obłokach. A dziś 10-letnia panienka wyjmuje komórkę, paca w "nawigację" i gdybym stanął obok z GPS 12, dekadę temu budzącym sensację, to pewnie natychmiast musiałbym dokonać samozapłonu ze wstydu 
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Z tym brakiem konkurencji w zamierzchłych czasach bym nie przesadzał. OK. W Europie, a szczególnie w naszej części Europy Garmin rządził, ale w US, konkurencja była całkiem silna.
Co do niedoróbek. Zgoda. Do perfekcji Garminowi brakowało tego czy owego, jednak skala problemów, nawet tak poważnych jak odłażąca guma była zupełnie inna niż dzisiaj. Inną zresztą rzeczą jest wtopa technologiczno koncepcyjna jak z tą gumą, a inną proste bugi w oprogramowaniu, których Garmin uparcie nie usuwa. Wydaje się że jest to pochodną presji rynku na nowinki, konsekwencją czego jest to, że nie ma czasu zajmować się problemami modeli które już są na rynku, bo trzeba tworzyć nowy soft dla nowinek. Co gorsza nie chodzi tu o jeden czy dwa błędy. Lista bugów które np. występują w Epixie, a których Garmin już na pewno nie poprawi, czy choćby w tak niby dopieszczanym przez Garmina Fenixie 3, ponad rok po premierze jest zatrważająco długa. A przecież już wychodzą nowe zegarki - oczywiście znowu z bugami, które będzie trzeba poprawiać, więc za chwilę może się okazać, że Fenixa3 spotka to samo co Epixa: wbrew oczywistym faktom Garmin stwierdzi, że wszystko działa i oleje temat.
Rynek ręczniaków wygląda może nieco inaczej, ale też rozjazd między marketingiem, a realiami jest przeogromny. 64-ka i obecny wątek jest tego dobitnym przykładem. Niby jest BT, niby działa synchronizacja z GarminConnectMobile, als właśnie niby. Z większością telefonów nie chce działać, a jak już działa to i tak nie można zsynchronizować śladów, pomimo iż w instrukcji obsługi jak byk stoi napisane że można. A co z Oregonem 6xx? Po cholerę tam siedzi BT? Gdy Garmin wypuszczał na rynek Oregona 6xx były zapowiedzi, że powstanie mobilny BaseCamp na iOS i na androida. Ba! Na iOS nawet ukazała się jakaś niezbyt dopracowana wersja, która zresztą zniknęła już z iStore. Garmin olał temat, bo powstała nowa koncepcja: GarminConnectMobile. Koncepcja skierowana wyłącznie do sportowców, zupełnie nie wspierająca turystów. OK. Rozumiem. Takie są realia rynku: stawiamy na sportowców, więc olewamy ślady, trasy, waypointy i wspieramy aktywności oraz kursy. Naprawdę jestem w stanie to zrozumieć. Ale tego że w Oregonie został nikomu niepotrzebny gadżet w postaci BT, albo tego że ten sam gadżet w 64-ce działa tylko połowicznie, pomimo wcześniejszych szumnych marketingowych zapowiedzi, pojąć nie mogę. Zwłaszcza że nowe Etrexy to potrafią, więc zapewne i w Oregonie i w 64-ce też byłoby to możliwe. Tyle, że "starymi" modelami Garmin po prostu się nie zajmuje.
Na rynku samochodowym też kicha. Też krok wstecz, ale to już temat na inny wątek ...
Tak czy inaczej Garmin na dzień dzisiejszy ma u mnie przechlapane i raczej mało prawdopodbne bym w dającej się przewidzieć przyszłości kupił cokolwiek z tej firmy. Zresztą, Oregon już leży na stałe gdzieś na dnie szuflady. Epix przy umiejętnym omijaniu bugów robi co ma robić i zapewne kilka lat pociągnie. Potem - zobaczymy. Albo Garmin się zmieni albo ... ja zmienię Garmina na inny model. Jeżeli w ogóle jeszcze będę się poruszał

Co do niedoróbek. Zgoda. Do perfekcji Garminowi brakowało tego czy owego, jednak skala problemów, nawet tak poważnych jak odłażąca guma była zupełnie inna niż dzisiaj. Inną zresztą rzeczą jest wtopa technologiczno koncepcyjna jak z tą gumą, a inną proste bugi w oprogramowaniu, których Garmin uparcie nie usuwa. Wydaje się że jest to pochodną presji rynku na nowinki, konsekwencją czego jest to, że nie ma czasu zajmować się problemami modeli które już są na rynku, bo trzeba tworzyć nowy soft dla nowinek. Co gorsza nie chodzi tu o jeden czy dwa błędy. Lista bugów które np. występują w Epixie, a których Garmin już na pewno nie poprawi, czy choćby w tak niby dopieszczanym przez Garmina Fenixie 3, ponad rok po premierze jest zatrważająco długa. A przecież już wychodzą nowe zegarki - oczywiście znowu z bugami, które będzie trzeba poprawiać, więc za chwilę może się okazać, że Fenixa3 spotka to samo co Epixa: wbrew oczywistym faktom Garmin stwierdzi, że wszystko działa i oleje temat.
Rynek ręczniaków wygląda może nieco inaczej, ale też rozjazd między marketingiem, a realiami jest przeogromny. 64-ka i obecny wątek jest tego dobitnym przykładem. Niby jest BT, niby działa synchronizacja z GarminConnectMobile, als właśnie niby. Z większością telefonów nie chce działać, a jak już działa to i tak nie można zsynchronizować śladów, pomimo iż w instrukcji obsługi jak byk stoi napisane że można. A co z Oregonem 6xx? Po cholerę tam siedzi BT? Gdy Garmin wypuszczał na rynek Oregona 6xx były zapowiedzi, że powstanie mobilny BaseCamp na iOS i na androida. Ba! Na iOS nawet ukazała się jakaś niezbyt dopracowana wersja, która zresztą zniknęła już z iStore. Garmin olał temat, bo powstała nowa koncepcja: GarminConnectMobile. Koncepcja skierowana wyłącznie do sportowców, zupełnie nie wspierająca turystów. OK. Rozumiem. Takie są realia rynku: stawiamy na sportowców, więc olewamy ślady, trasy, waypointy i wspieramy aktywności oraz kursy. Naprawdę jestem w stanie to zrozumieć. Ale tego że w Oregonie został nikomu niepotrzebny gadżet w postaci BT, albo tego że ten sam gadżet w 64-ce działa tylko połowicznie, pomimo wcześniejszych szumnych marketingowych zapowiedzi, pojąć nie mogę. Zwłaszcza że nowe Etrexy to potrafią, więc zapewne i w Oregonie i w 64-ce też byłoby to możliwe. Tyle, że "starymi" modelami Garmin po prostu się nie zajmuje.
Na rynku samochodowym też kicha. Też krok wstecz, ale to już temat na inny wątek ...
Tak czy inaczej Garmin na dzień dzisiejszy ma u mnie przechlapane i raczej mało prawdopodbne bym w dającej się przewidzieć przyszłości kupił cokolwiek z tej firmy. Zresztą, Oregon już leży na stałe gdzieś na dnie szuflady. Epix przy umiejętnym omijaniu bugów robi co ma robić i zapewne kilka lat pociągnie. Potem - zobaczymy. Albo Garmin się zmieni albo ... ja zmienię Garmina na inny model. Jeżeli w ogóle jeszcze będę się poruszał
Pozdrawiam Lechu
Z drugiej strony weźcie pod uwagę różnorodność rynku androidowego. Co telefon to inna kompilacja androida. Do tego różny hardware.
Ostatnio przechodziłem ścieżkę zdrowia połączenie przez BT FR920XT z androidem.
Samsung Galaxy A5 (a 5.0.2):
Działa chimerycznie. Samo parowanie sprawia już problem.
Czekanie na okienko do wprowadzenia hasła przekracza timeout i wyskakuje komunikat, że nie znaleziono urządzenia.
Jak już uda się w końcu sparować to stabilność tego połączenia też jest różna.
Nie udało mi się określić co powoduje rozłączenie połączenia w sytuacji kiedy oba urządzenia leżą koło siebie.
Sama synchronizacja danych też często przebiega z błędem i musi się odbywać na kilka podejść.
Huawei Y6 (a 5.1.1):
Działa dobrze. Parowanie błyskawiczne. Synchronizacja bez błędów.
Jak się wyjdzie poza zasięg BT a po chwili wróci to odnawia się połączenie z telefonem.
Ale nie miałem okazji pochodzić przez kilka godzin z tym telefonem bo niestety nie ja z niego korzystam na co dzień.
ASUS Next 7 (a 6.0.0)
Parowanie i utrzymanie aktywnego połączenia podobnie jak z Samsungiem A5 - z kłopotami.
Ale mniej błędów przy synchronizacji danych.
ASUS Next 7 (a 6.0.1)
Działa dużo lepiej niż 6.0.0. Widać poprawę przy parowaniu urządzeń.
Ale zabrakło czasu na testy.
W te wszystkie testy wpleciony był hard restet FR920XT, format oraz odinstalowanie/instalowanie GCM z resetem danych.
Najbardziej mi zależy na działaniu z Samsungiem bo używam go na co dzień.
Co ciekawsze Edge 1000 paruje się z Samsungiem A5 błyskawicznie. Jak się wyjdzie poza zasięg i wróci odnawia połączenie błyskawicznie.
A nie było okazji żeby z nim dłużej pojeździć.
Wiem, że Garmin wypuszcza wiele niedorobionych firmware, ale nie dziwię się, że mogą mieć problem z ogranięciem wszystkich androidów.
Wystarczy popatrzeć na te dwie tabelki i nie się co dziwić, że chyba prostsze dla nich jest opanowanie połączenia z produktami Appla.
http://static.garmin.com/gcm/BLE_Apple.pdf
http://static.garmin.com/gcm/BLE_Android.pdf
Ostatnio przechodziłem ścieżkę zdrowia połączenie przez BT FR920XT z androidem.
Samsung Galaxy A5 (a 5.0.2):
Działa chimerycznie. Samo parowanie sprawia już problem.
Czekanie na okienko do wprowadzenia hasła przekracza timeout i wyskakuje komunikat, że nie znaleziono urządzenia.
Jak już uda się w końcu sparować to stabilność tego połączenia też jest różna.
Nie udało mi się określić co powoduje rozłączenie połączenia w sytuacji kiedy oba urządzenia leżą koło siebie.
Sama synchronizacja danych też często przebiega z błędem i musi się odbywać na kilka podejść.
Huawei Y6 (a 5.1.1):
Jak się wyjdzie poza zasięg BT a po chwili wróci to odnawia się połączenie z telefonem.
Ale nie miałem okazji pochodzić przez kilka godzin z tym telefonem bo niestety nie ja z niego korzystam na co dzień.
ASUS Next 7 (a 6.0.0)
Parowanie i utrzymanie aktywnego połączenia podobnie jak z Samsungiem A5 - z kłopotami.
Ale mniej błędów przy synchronizacji danych.
ASUS Next 7 (a 6.0.1)
Działa dużo lepiej niż 6.0.0. Widać poprawę przy parowaniu urządzeń.
Ale zabrakło czasu na testy.
W te wszystkie testy wpleciony był hard restet FR920XT, format oraz odinstalowanie/instalowanie GCM z resetem danych.
Najbardziej mi zależy na działaniu z Samsungiem bo używam go na co dzień.
Co ciekawsze Edge 1000 paruje się z Samsungiem A5 błyskawicznie. Jak się wyjdzie poza zasięg i wróci odnawia połączenie błyskawicznie.
A nie było okazji żeby z nim dłużej pojeździć.
Wiem, że Garmin wypuszcza wiele niedorobionych firmware, ale nie dziwię się, że mogą mieć problem z ogranięciem wszystkich androidów.
Wystarczy popatrzeć na te dwie tabelki i nie się co dziwić, że chyba prostsze dla nich jest opanowanie połączenia z produktami Appla.
http://static.garmin.com/gcm/BLE_Apple.pdf
http://static.garmin.com/gcm/BLE_Android.pdf
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Mam ten model w wersji dual sim. Potwierdzam - z Epixem działa rewelacyjnie.miecho pisze: Huawei Y6 (a 5.1.1):
...
Ale nie miałem okazji pochodzić przez kilka godzin z tym telefonem
Wracając do meritum. OK. Android androidowi nie równy, podobnie jak sprzęt na którym android jest zainstalowany i nie miałbym do Garmina pretensji gdyby okazało się, że z tym czy innym telefonem występują kłopoty z parowaniem, tak jak nie mam pretensji, że GMC nie może chodzić na androidzie wcześniejszym niż 4.3. Moje pretensje dotyczą raczej pewnych zaniechań na poziomie ogólnym. Chodzi o to, że wraz z nowymi koncepcjami, Garmin zarzuca dotychczasowe, bardzo często niedokończone lub niedopracowane pomysły, a jak się domyślam problem nie leży w brakach hardware'wych, a wyłącznie w znanej u Garmina od zawsze niechęci do wprowadzania uzupełnień oprogramowania starszych, chociaż wciąż dostępnych na rynku modeli.
Naprawdę trudno uznać za coś normalnego fakt, że w Oregonie widzę coś takiego:
ale de facto nie mam możliwości sparowania urządzenia, bo GarminConnectMobile w androidowej wersji Oregona nie wspiera:
Jakieś problemy hardware'we? Jeżeli działa to na iOS (tego nie wiem), to naprawdę nie wierzę że nie można tego zrobić na androidzie, a jeżeli to nie działa także na iOS, to - sorry - po co w ogóle taka funkcja? Po co ta ściema?
Wracając jeszcze do zmian koncepcyjnych i braku kompatybilności. Na screenie z Oregona widać znaną funkcję: "wyślij / odbierz". O ile pamiętam Fenix(1) też to miał. Nie wiem jak jest w Fenixie3, ale w Epixie nie ma. Znów pytanie: dlaczego zrezygnowano z takiej funkcji?
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No i Oregona nie widać. Także na liście iOS. Więc nie rozumiem, po co to:
i po co ten tekst w opisie - topowego ponoć - odbiornika:
Pozdrawiam Lechu
Jak widać Internet of Things (IoT) to raczej jeszcze ... Internet of Troubles 
A ogólniej - o sprzedaży produktu nie decydują dziś zasadniczo jego wały funkcjonalne.
Przykre, ale prawdziwe.
Pozdrawiam
Ranger
A ogólniej - o sprzedaży produktu nie decydują dziś zasadniczo jego wały funkcjonalne.
Przykre, ale prawdziwe.
Pozdrawiam
Ranger