Gpsmap64s - notyfikacje czyli parowanie przez bluetooth

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
moli516
Początkujący

Re: Gpsmap64s - notyfikacje czyli parowanie przez bluetooth

Post autor: moli516 »

Danielzx7r pisze:Dziękuję za odpowiedź. Jednak mój iphone 4s ma ios 7 i bluetooth 4.0 a go nie widzi... Moduł w telefonie jest sprawny bo inne urządzenia się z nim łączą. Jestem w stanie zmienić smartfon bo bardzo zależy mi na tej funkcji, ale muszę mieć 100% pewności.
Jest o co walczyc bo opcja parowania GPSa z telefonem jest przydatna. Ja uzywam 64s do nawigacji w aucie i powiadomienia na ekranie daja rade . Nie uzywam tego podczas wedrowek na szlakach bo bateria mi leci szybko i tu i tu .... Ale wracajac do tematu:

Pamietam, ze na poczatku tez mialem problem z parowaniem (mam 5s) - kiedy Base Camp Mobile byl jeszcze dostepny i co pomoglo ? - pomoglo uaktualnienie iOSa. Pozniej kiedy Base Camp Mobile przestal dzialac na iOS-ie 9 i nie bylo Garmin Connect byla chwila zwatpienia. Garmin Connect jest przy 64s potrzebny w zasadzie tylko do parowania urzadzenia z telefonem i to wlasnie z tej aplikacji udalo mi sie parowanie.

Obrazek
Obrazek
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

@GPSMAniak: Z zainteresowaniemn przeczytałem post.
Cos się kończy, coś się zaczyna.
Bez wazeliny: ikona garminomaniactwa pisze, że prawdopodobnie odejdzie od marki.
Piekło zamarza :)
Ja już w zasadzie odszedłem: główne zastosowanie GPS, czyli samochód, odstąpiłem Naviexpertowi: radzi sobie w Polsce o wiele lepiej niż dowolny Garmin (moja prywatna opinia ;-) )
Epix to fajny zegarek, ale mając świadomość, ile można zdziałać softem, mam duży niesmak borykajac się z niepoprawionymi od miesięcy błędami.
Podobnie jak u Ciebie Oregon leży odłogiem, jedyny odbiornik ręczny z jakiego korzystam to Astro, no ale psom obojętne.
Mój post nie wnosi wiele dla "starych" czytaczy, ale dla Garmina powinno to być "ostateczne ostrzeżenie" - tymczasem nie dzieje się nic i nie stanie się nic w polityce tej firmy :)
GPSMap H1 + Forerunner 965
osa123
Początkujący

Post autor: osa123 »

Czytając temat można by odnieść mylne wrażenie, że Andoid i 64s się nie lubią. Tymczasem mój najzwyklejszy LG Leon, Android 5.0.1 wyświetla wszystkie powiadomienia bezproblemowo. Spokojnie można przeczytać np. całego smsa. Nawet pokazuje, że czas na instalację w 64s nowego softu ;-) oczywiście najważniejsze to połączyć za pierwszym razem przez Connect Mobile
etrex 30 Fenix 6 PRO
Awatar użytkownika
yossarian1981
Początkujący

Post autor: yossarian1981 »

U mnie 64st bez problemowo z Sony Xperia Z3 Copmpact - Garmin Connect też się łączy.

Pozdrawiam Yossarian
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Najlepiej byłoby zrobić tabelkę bardziej obszerną niż ta na oficjalnych stronach Garmina.
Tam są tylko wybrane modele telefonów.
A tak jak ktoś zobaczy, że jego telefon nie działa z wybranym Garminem to nie będzie później rozczarowania...
Bo spełnienie wymagań Android >=4.3 i BT >= 4.0 to nie zawsze jest gwarantem sukcesu.
Przeszedłem na własnej skórze, że FR920XT nie chce współpracować np. z Samsungiem galaxy A5 natomiast Vivosmart HR z tym samym telefonem działa wyśmienicie...
Ostatnio zmieniony 15 cze 2016, 19:17 przez miecho, łącznie zmieniany 1 raz.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

miecho pisze: FR920XT z nie chce współpracować ... natomiast Vivosmart HR ... działa wyśmienicie..
Wynikałoby z tego, że problem wcale nie musi leżeć po stronie telefonów, tylko że to raczej Garmin ciągle coś miesza z protokółami po BT. Ciekawe czy producenci zestawów głośnomówiących obsługujących SMSy też mają takie problemy?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
zdyboo
Początkujący

Post autor: zdyboo »

yossarian1981 pisze:U mnie 64st bez problemowo z Sony Xperia Z3 Copmpact - Garmin Connect też się łączy.
64s; Sony Xperia Z3 Compact; Andek 5.1.1
Łączyć też łączy, zarówno telefon jak i odbiornik się widzą. Natomiast nie ma możliwości żądnej komunikacji. Brak synchronizacji z Garmin Connect Mobile, brak przekazywania notyfikacji.
Pisałem nawet do pomocy technicznej Garmina i odpisali, że to nie będzie działać. Czekam na Androida 6, może to coś zmieni.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
zdyboo
Początkujący

Minionej nocy patefon zassał, a potem zainstalował Andka 6.0.1. Niemniej jednak, stosunki na linii GCM - 64s nie uległy zmianie. Będę z tym żył, ale żal trochę dupę ściska.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

yossarian1981 pisze:U mnie 64st bez problemowo z Sony Xperia Z3 Copmpact - Garmin Connect też się łączy.
zdyboo pisze:64s; Sony Xperia Z3 Compact; Andek 5.1.1. Łączyć też łączy, zarówno telefon jak i odbiornik się widzą. Natomiast nie ma możliwości żądnej komunikacji. Brak synchronizacji z Garmin Connect Mobile, brak przekazywania notyfikacji.
zdyboo pisze:Minionej nocy patefon zassał, a potem zainstalował Andka 6.0.1. Niemniej jednak, stosunki na linii GCM - 64s nie uległy zmianie. Będę z tym żył, ale żal trochę dupę ściska.
@yossarian1981 pisze, że działa bezproblemowo, więc u Ciebie przy takim samym zestawie też powinno działać bezproblemowo...
Parujesz go z poziomu Garmin Connect?
LeCH
zdyboo
Początkujący

Napisał, że łączy bezproblemowo.
U mnie też łączy bezproblemowo. Nie ma znaczenia jak przeprowadzę parowanie, ponieważ nawet jak robię to z poziomu systemu, to i tak w tle uruchamia się GC. Ikona w górnym pasku.

Natomiast nie ma synchronizacji. Nawet jak GC pokazuje status "synchronizacja zakończona", to żadne dane nie są przesyłane.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

W instrukcjach do opasek jest:
UWAGA: W przeciwieństwie do innych urządzeń Bluetooth sparowanych z poziomu ustawień Bluetooth smartfona, urządzenie vívosmart HR/HR+ należy sparować bezpośrednio z poziomu aplikacji Garmin Connect Mobile.
Może spróbuj go "zapomnieć" z poziomu ustawień BT w telefonie i sparuj go tylko z poziomu GC.
LeCH
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

zdyboo pisze:Natomiast nie ma synchronizacji.
Nie jestem pewien. Odnoszę jednak wrażenie, że na Garniaku nikt z użytkowników 64-ki jednoznacznie nie potwierdził, że udało mu się zsynchronizować aktywność/ślad czyli zrzucić go do serwisu GarminConnect via BT z androidowym Garmin Connect Mobile. :?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

zdyboo pisze: Natomiast nie ma synchronizacji. Nawet jak GC pokazuje status "synchronizacja zakończona", to żadne dane nie są przesyłane.
W eTrexie Touch pojawia się najpierw komunikat o zakończeniu synchronizacji a dopiero potem przesyłane są dane (dość długo) - może trzeba poczekać?
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
zdyboo
Początkujący

miecho pisze:Może spróbuj go "zapomnieć" z poziomu ustawień BT w telefonie i sparuj go tylko z poziomu GC.
Próbowałem na wszystkie możliwe sposoby. Zresztą nawet pomoc techniczna Garmina mi odpisała, że z moim telefonem to nie będzie działać. Sprawdzam tylko przy okazji aktualizacji, apki, andka i firmware odbiornika. W instrukcji do 64 nie ma słowa o konieczności parowania z poziomu GCM. Za to napisali, że powiadomienia działają tylko z japcokiem, pewnie synchronizacja też.
klimkr pisze:W eTrexie Touch pojawia się najpierw komunikat o zakończeniu synchronizacji a dopiero potem przesyłane są dane (dość długo) - może trzeba poczekać?
Kiedyś zostawiłem sparowane urządzenia na kilkanaście minut. Jeżeli to ma trwać jeszcze dłużej, to niech się bujają z taką funkcjonalnością.
Pozdrawiam,
Tomasz Zych
Awatar użytkownika
yossarian1981
Początkujący

Post autor: yossarian1981 »

zdyboo pisze: 64s; Sony Xperia Z3 Compact; Andek 5.1.1
Łączyć też łączy, zarówno telefon jak i odbiornik się widzą. Natomiast nie ma możliwości żądnej komunikacji. Brak synchronizacji z Garmin Connect Mobile, brak przekazywania notyfikacji.
Pisałem nawet do pomocy technicznej Garmina i odpisali, że to nie będzie działać. Czekam na Androida 6, może to coś zmieni.
Przychodzą mi SMS'y na Garmina, maile, komunikatory i inne pierdoły telefon sparowany z moim 64st. Tak więc nadal uważam, że działa w connecta się tak mocno nie zagłębiałem bo już za dużo tych aplikacji :P Ale wiem, że tel widzi garmina. Mi działało na Androidzie 5 i po aktualizacji na 6 też śmiga.

EDIT: Jedyne co mnie drażni, co jakiś czasy wyskakuje w telefonie powiadomienie w connect, że jest nowy soft dla G64st i mam połączyś się z expressem w celu wykonania aktualizacji, łącze a tam żadnej aktualizacji... :shock:

EDIT2: A wiec można śmiało usunąć connecta z telefonu bo jest to bezużyteczna aplikacja, byłem teraz w górach i próbowałem z tego korzystać i "ni chu chu.." powiadomienia z telefonu przychodzą na g64st bez porblemu, ale connect to porażka. Wszystkie statystyki i tak wklepuję do endomondo z gpx'ów i mi to do szczęścia wystarcza. Widzę, że specjaliści od pisania oprogramowania w garminie to chyba tam za karę trafili bo nikt inny ich nie chciał :wink: :lol: .

Pozdrawiam Yossarian
ODPOWIEDZ