Mapy kmz na Androida
Mapy kmz na Androida
Dzień dobry.
Posiadam kilka map turystycznych .kmz których używam w etreksie 30,
pod kontrolą jakiej nawigacji na Androida mógł bym użyć tych map.
Pogrzebałem trochę w necie ale jakoś nie mogę natrafić na konkrety.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Posiadam kilka map turystycznych .kmz których używam w etreksie 30,
pod kontrolą jakiej nawigacji na Androida mógł bym użyć tych map.
Pogrzebałem trochę w necie ale jakoś nie mogę natrafić na konkrety.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Re: Mapy kmz na Androida
Hej,
Kiedyś używałem kmz w Locus Pro ale słabo to działało, chyba za duże kafelki były a telefon nie miał wiele pamięci. Być może teraz działa dobrze. Ja z kmz pożegnałem się dawno. Kupuję plik png i konwertuję do jnx na etreksa i sqlitedb do Locusa. Konwersja za pomocą MAPC2MAPC. Tym programem możesz również konwertować swoje kmz na praktycznie dowolny inny format.
Powodzenia,
Krzysiek
Kiedyś używałem kmz w Locus Pro ale słabo to działało, chyba za duże kafelki były a telefon nie miał wiele pamięci. Być może teraz działa dobrze. Ja z kmz pożegnałem się dawno. Kupuję plik png i konwertuję do jnx na etreksa i sqlitedb do Locusa. Konwersja za pomocą MAPC2MAPC. Tym programem możesz również konwertować swoje kmz na praktycznie dowolny inny format.
Powodzenia,
Krzysiek
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
OK dzięki za wskazówkę,
zainstalowałem Locusa i mapy są widoczne, przeglądanie jest ok bo i sprzęt jest dość dobry,
jeżeli chodzi o teren to dopiero jutro sprawdzę, ale właśnie o to chodziło.
Jeszcze taka wskazówka bo może się komuś to przyda.
Aby mapa była widoczna trzeba z menu wybrać Import danych, odnaleźć lokalizację plików kmz,
z menu kontekstowego pliku kliknąć "wybierz".
Marek
zainstalowałem Locusa i mapy są widoczne, przeglądanie jest ok bo i sprzęt jest dość dobry,
jeżeli chodzi o teren to dopiero jutro sprawdzę, ale właśnie o to chodziło.
Jeszcze taka wskazówka bo może się komuś to przyda.
Aby mapa była widoczna trzeba z menu wybrać Import danych, odnaleźć lokalizację plików kmz,
z menu kontekstowego pliku kliknąć "wybierz".
Marek
- teleimpact
- Początkujący
- Kontakt:
Odkopię temat mimo że daleko się nie schował.
Sprawdzałem Locus map z dość dużym skanem map KMZ. 1:50k Beskidu Śląskiego i Żywieckiego.
Na słabszym smartfonie Samsung J5 przy 4 rdzeniach 1.2 i 1,5GB ramu aplikacja działa, ale wczytywanie kafelek trochę trwa i aplikacja lubi się zawiesić.
Na dużo lepszym telefonie wszystko działa płynnie.
Nie wiem tylko o co chodzi, bo podczas próby dodania mapy lokalnej w aplikacji wyskakuje że "wybrana ścieżka nie jest dozwolona" a aplikacja dostała uprawnienia dostępu do pamięci. I mam tak na obu telefonach. Na szczęście menadżer plików od Awasta potrafi otworzyć plik KMZ za pomocą programu Locus.
Sprawdzałem Locus map z dość dużym skanem map KMZ. 1:50k Beskidu Śląskiego i Żywieckiego.
Na słabszym smartfonie Samsung J5 przy 4 rdzeniach 1.2 i 1,5GB ramu aplikacja działa, ale wczytywanie kafelek trochę trwa i aplikacja lubi się zawiesić.
Na dużo lepszym telefonie wszystko działa płynnie.
Nie wiem tylko o co chodzi, bo podczas próby dodania mapy lokalnej w aplikacji wyskakuje że "wybrana ścieżka nie jest dozwolona" a aplikacja dostała uprawnienia dostępu do pamięci. I mam tak na obu telefonach. Na szczęście menadżer plików od Awasta potrafi otworzyć plik KMZ za pomocą programu Locus.
Dwa arkusze mapy w skali 1 : 50 000 nie jest dużą mapą dla Locusateleimpact pisze:Sprawdzałem Locus map z dość dużym skanem map KMZ. 1:50k Beskidu Śląskiego i Żywieckiego.
Mapy w plikach .kmz w Locusie uruchamiane są
przez " Importuj", czs wczytywania jest dość długi
w stosunku do czasu wczytywania innych formatów.
Przetwórz mapę z pliku .kmz do formatu .sqlitedb lub .Rmap
uzyskasz szybszy czas wczytywania i odzwieżnia mapy.
- teleimpact
- Początkujący
- Kontakt:
Dakota obsługuje w plikach .kmz do 100 kafelków,teleimpact pisze:...... ale dla Garmina Dakoty 10 już jest xD
w tej liczbie zgodnie z zaleceniami Garmina można
zmieścić bez problemu przynajmniej trzy typowe arkusze map Compasu,
a można też trochę więcej
- teleimpact
- Początkujący
- Kontakt:
"Zgodnie z zaleceniami Garmina" - czyli z uwzględnieniem ograniczenia w pikselach.
Nie przekroczysz ograniczenia dot. pikseli tworząc plik
zawierający trzy arkusze map Compas.
Wielkości pojedynczego kafelka - jest ograniczona - 1024 x 1024 pikseli ( nieznacznie można je przekroczyć
.
Nie przekroczysz ograniczenia dot. pikseli tworząc plik
zawierający trzy arkusze map Compas.
Wielkości pojedynczego kafelka - jest ograniczona - 1024 x 1024 pikseli ( nieznacznie można je przekroczyć