Garmin Monterra, na Androidzie.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Post autor: Marko »

GOA, mapy DEM, KMZ i CNE w 3D. W końcu doczekałem się "Garmina jak TwoNav" ;-)
Screenshot_2016-12-16-19-13-32[1].png
Screenshot_2016-12-16-19-11-47[1].png
Screenshot_2016-12-16-18-57-32[1].png
Edit: dodałem skrót DEM.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2016, 20:31 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Fenix 5 Plus, Dakota 20, Virb Elite, Tempe; inne: TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Były: eTrex Vista HCx, Monterra, GPSMap 64s, eTrex 30, eTrex 30x, Fenix 6 PRO
Sprzedam: Oregon 700
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Ekstra!
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Pierwsze sprostowanie:
Miszel pisze:
Rysiu pisze:- Czy obsługa śladów jest podobna do Montany?
Jest identyczna.
Nie, obsługa śladów nie jest identyczna jak w Montanie ani w żadnym z innych Garminów.
Różnica jest jedna, ale za to zasadnicza i dotyczy nawigacji wg śladu.
Otóż, w klasycznych Garminach przy nawigacji wg śladu pobliskie Waypointy są również przypisane do "Trasy aktywnej".
W Monterze nie ma tej przydatnej funkcjonalności, którą ja na ogół wykorzystuję zapisując sobie takie punkty leżący przy śladzie jak np. szczególnie istotne cele i np. punkty gastronomiczne ;-)
Jest na szczęście połowiczne wyjście z tej sytuacji - otóż, Monterra wyświetli w/w punkty, jeśli zapiszemy je POI Loaderem jako plik gpi i umieścimy w folderze Garmin/POI.
Dzięki temu, oprócz "wzniosów" i "spadków" w nawigacji wg śladu pojawią się również te dodatkowe punkty "użytkownika".
Niestety, "wzniosy i spadki" wyświetlą się w Monterze tylko w listingu trasy i ew. na podglądzie zwrotów, ale nie na mapie - brak ikon.
Nie można również zmienić symbolu jednostek - dla "wzniosów i spadków" nie są to bowiem "ft", a ewidentnie "metry" - BUG "językowy".
Screenshot_2016-12-19-22-33-27.png
Przy okazji - z taką dziwaczną datą 1989 zapisał mi plik GPSVisualizer, którym nadawałem dane DEM plikowi wyesportowanemu z Cykloatlasu.
Screenshot_2016-12-19-22-32-27.png
P.S. Mimo to coraz bardziej lubię tę poręczną "cegłę" ;-) , zwłaszcza za to, że działa dużo dłużej niż deklaruje to Garmin i znacznie dłużej niż przeciętny Nuvi - zapisze ślad o długości znacznie ponad 16 godz. na dedykowanym aku i 22 na trzech AA - ale o tym po zakończeniu testu parapetowego ;-)
Fenix 5 Plus, Dakota 20, Virb Elite, Tempe; inne: TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Nuvi może nagrywać do bólu. Tylko kto da radę jechać 16h? ;)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Zachu
Nuvi na szlaku? To się nie uda.
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Post autor: Miszel »

Marko pisze: działa dużo dłużej niż deklaruje to Garmin i znacznie dłużej niż przeciętny Nuvi - zapisze ślad o długości znacznie ponad 16 godz. na dedykowanym aku i 22 na trzech AA - ale o tym po zakończeniu testu parapetowego ;-)
Nie wiem, czy dobrze cię zrozumiałem - aku wystarcza ci na ponad 16 godzin pracy, a AA na 22 godziny??? :o :o
Coś grzebałeś w Androidzie? Może coś mi umknęło? Moja Monterra na parapecie wyciągnęła maks. 8 godzin....
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Miszel pisze:Coś grzebałeś w Androidzie?
Nie rootowałem Androida.
Miszel pisze:Moja Monterra na parapecie wyciągnęła maks. 8 godzin....
Celem testu parapetowego było oszacowanie maksymalnego czasu pracy Monterry.
Zacząłem od testu czasu pracy na AKU (2000 mAh - ten sam co w Montanie i kamerze Virb 1 generacji).
Narzuciłem następujące restrykcje:
1. Stan uśpienia prawie 100% czasu testu.
2. Ekran stanu baterii w tle. Ten ekran od czasu do czasu włączałem w celu sprawdzenia czy Monterra działa i jak się rozładowuje.
3. Tryb samolotowy (Airplane mode).
4. Tryb GPS (bez Glonass).
5. Rejestracja śladu (Auto).
6. Podświetlenie ekranu 0% non stop, gdy włączony.
7. Tryb kompasu: "użyj kierunku GPS podczas jazdy".

Komentarz:
ad. 1. Na standardzie: ekran wyłączany po 30 sek.
ad. 2. Globeriders rekomendują nie używanie kolorowych i animowanych tapet. Sami stosują tapetę jednolicie czarną. Również warto zrezygnować z ekranu mapy, kompasu na rzecz np. ekranu stanu lub komputera podróży. Czy to ma znaczenie również w trybie uśpienia, tego nie wiem. Włączając jednak ekran niewątpliwie odświeżanie ekranu mapy na pewno powoduje drenaż baterii.
ad. 3. O dziwo, w trybie samolotowym zarówno GPS jak i kompas działają. GPS trzeba włączyć osobno.
ad. 4. Tryb GPS+Glonass powoduje większe zużycie energii. Próbkowanie sygnału standardowo: 1Hz (chyba brak trybu Ultra, jak w zegarkach).
ad. 5. Tryb Auto, czyli ślad okrojony do rejestracji tylko pływania sygnału na parapecie i zapisu trasy do pracy - ok. 70 km i 1,5 godz. Warto sprawdzić opcję zapisu śladu np. co 10 sek.
ad. 6. Brak podświetlenia jest kluczem sukcesu, bo każde włączenie podświetlenia powoduje natychmiastowy ubytek energii.

Wynik testu AKU: czas pracy Monterry wyniósł 27 godz. (pozostał zapas 7%). Na AKU zwraca uwagę liniowy wykres rozładowania akumlatora.
Komentarz: Rozładowywanie akumlatora do zera nie jest wskazane, lepiej podładować, gdy poziom naładowania osiągnie 20% (wtedy ukazuje się alert i wyłączane są niektóre funkcje np. flash w aparacie), co w moim teście miało miejsce po 24 godzinach pracy.

Przy okazji warto zwrócić uwagę, że każdy odbiornik można wykończyć w dużo krótszym czasie - energooszczędnego eTrexa przy 100% podświetlenia non-stop można rozładować w ok. 7 godzin, a podczas zabawy zapewne krócej. Dla Monterry w Internecie czasy podawane przez różnych użytkowników wahają się od 3-4 godzin do kilkunastu godzin, więc rozrzut w zależności od sposobu korzystania z odbiornika jest znaczny. Dodatkowo na prądożerność Monterry ma wpływ niewątpliwie system Android, co utrudnia realną oceną podawanych czasów pracy, w odróżnieniu od innych Garminów, w których możliwości samodzielnej konfiguracji systemu są ograniczone.

Teraz wkładam Eneloopy i przeprowadzam podobny test.
Załączniki
Screenshot_2016-12-21-09-07-38.png
2_AKU.png
1_AKU.png
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Ha, to dla mnie duże zaskoczenie!
Popatrz na mój test wcześniej w tym samym wątku:
Z włączoną większością funkcji -
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 90#p170870

i z wyłączoną (ostatnie zdanie postu) -
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 90#p170877

Potem w sumie dociągnąłem jeszcze do 8 godzin....
Ale twoje 27 godzin vs
moje 8 to zbyt duża różnica by grały tu rolę jakieś dodatkowe niuanse. Hmm, wersja Androida u ciebie to 4.04? Nie mam pomysłu co to może być..
Jak znajdę chwilę czasu to powtórzę dokładnie twój test. Od mojego minęły równo 3 lata i parę aktualizacji hardware już było... Może to to?
Zdrówko,
Miszel
Ostatnio zmieniony 21 gru 2016, 10:49 przez Miszel, łącznie zmieniany 1 raz.
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Witaj Miszel! Też mnie to zaskoczyło. Cieszę się na wynik Twojego testu.
Miszel pisze:Hmm, wersja Androida u ciebie to 4.04?
Wersja systemu Android: 4.0.4.
Wersja oprogramowania: 4.10_1.30.00
Wersja GPS: 3.00
Wersja jądra: 3.0.21.
P.S. Poza w/w w teście: jeszcze wyłączyłem dźwięki i podwyższoną czułość ekranu "glove friendly off".

Wydaje się, że już w maju 2015 z czasem pracy Monterry było O.K.
http://advrider.com/index.php?threads/n ... t-26704044
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Marko pisze:Teraz wkładam Eneloopy i przeprowadzam podobny test.
Na Eneloopach 3szt. x 2000mAh osiągam 32 godz.
Test podobny: w trasie przez ok. 1,5 godz. (70km) i reszta czasu na parapecie w temperaturze pokojowej.
Na parapecie, w ustawieniu "Auto" Monterra rejestruje punkty śladu w odstępach nie większych niż 1 minuta (pływanie sygnału).

Komentarz: najciekawszy z tego testu jest wykres. Najlepiej jeśli wskaźnik naładowania nie wskazuje mniej niż 60%. Poniżej tego czasu lepiej rozglądać się za ładowaniem, albo wyłączyć Monterrę, a resztkę energii zostawić na "czarną godzinę". Wykres dla Eneloopów nie oddaje liniowego rozładowania i skacze co 10%, co warto mieć na uwadze.

- czy ktoś wie jak w GOA, a może w Androidzie ustawić: baterie Ni-MH?
Załączniki
2_Eneloop.png
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:Na Eneloopach 3szt. x 2000mAh osiągam 32 godz.
Czyli na weekend wystarczy 1 zestaw aku. Miło :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Nie wystarczy. Ten czas został osiągnięty w warunkach maksymalnego "odchudzenia" procesów w urządzeniu. Z warunkami zwykłego użytkowania nie ma to wiele wspólnego.
Tym niemniej test jest bardzo ciekawy, bo nie zgadza się z moimi obserwacjami. Może w czasie Świąt będę mieć czas by powtórzyć to co Marko zrobił.

Marko -
Mam natomiast inne kwestie:
1. Jak jest u ciebie ze stabilnością połączenia wi-fi? Nie zrywa się? Testowałeś transfer na większych plikach? U mnie zrywa się dość często nawet przy silnym sygnale. Pomaga wyłączenie GOA - wtedy jest OK.
2. Automapa - czy będziesz w stanie przetestować ją na Monterze? Jak działa na twoim egzemplarzu? U mnie wywala ją najpóźniej po kilku minutach poprawnego działania. Legalnie zainstalowana, żadne tam 'cracked'!

Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Dziękuję Koledzy, zwłaszcza Miszel za uwagi.
- z wi-fi sprawdzę;
- z Automapą niestety nie, bo na razie nie mam potrzeby korzystać z Monterry inaczej niż "per pedes".

Co do czasu pracy, to realnie ocenię to w Tatrach, w najbliższy długi weekend.
Niemniej, cieszy mnie taka możliwość zapisu śladu.
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

Może wtrącę swoje 3 grosze :-)
Trudno zgodzić się z opinią Miszela, że Marko zrobił coś nie tak. Wręcz przeciwnie :-)
Popełniłem 3 i pół roku temu testy urządzenia na Androidzie 4.0.4, co prawda nieco innego, ale o dosyć podobnych parametrach i przy podobnych ustawieniach (m.in. z taką różnicą, że działał stale interfejs telefoniczny):
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopi ... 1&start=16
Wyniki wyszły dość podobnie :-)
A co do WiFi - chyba nie ma większego sensu sprawdzanie na szlaku, jakież to usługi ma włączone kolejny mijany turysta ;-)
Pozdrawiam
Ranger
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Post autor: roro »

Ranger pisze: Popełniłem 3 i pół roku temu testy urządzenia na Androidzie 4.0.4, co prawda nieco innego, ale o dosyć podobnych parametrach i przy podobnych ustawieniach (m.in. z taką różnicą, że działał stale interfejs telefoniczny):
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopi ... 1&start=16
Wyniki wyszły dość podobnie :-)
Tak bywa, że wyniki testów są zbliżone, ale co z tego wynika,
jeżeli porównuje się różne urządzenia i różne aplikacje
dla których czas pracy nie musi być podobny.
Wynik mojego testu jest znacznie odmienny od Twojego,
czas zapisu śladu wynosi 47 godzin 10 minut.

Smartphon: Android 4.4.4
GSM: aktywny
Aplikacja: Locus
Akumulator: standardowy
Jasność ekranu: automatycznie dostosuj
Interwał zapisu śladu: 10 sek.
Test_1.JPG
ODPOWIEDZ