Szkolenie z zakresu tworzenia map.

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Wieslav pisze:Ponieważ trochę poznałem Twoje "preferencje" - LECHU - więc podejrzewałem podobne rozwiązanie.
Ale to naprawdę dobre miejsce na pogaduszki o GPS-ach :D
Laptopa doniesie Kazimierz, zatem wystarczy jak do plecaka wrzucisz szczoteczkę do zębów, mydło, ręcznik i ciuchy na zmianę. Zwłaszcza jeżeli przedtem zarezerwujesz sobie nocleg, czyli nie będziesz potrzebował ani śpiwora ani karimaty. Wyżerki, ani browara nie trzeba zabierać, bo w schronisku wszystko jest. Ceny co prawda kosmos, ale 2-3 dni jakoś przeżyjesz. A jeżeli pogoda dopisze i będziesz miał okazję zjeść śniadanie przed schroniskiem wraz ziębami i pliszkami to zapewniam, iż na zawsze pozostaniesz niewolnikiem uroku górskich schronisk.

Tak jak napisałem wyżej - chętnie mogę zrobić "warsztaty" ale musi to być połączenie przyjemnego z pożytecznym. Byłeś kiedyś na mojej www w sekcji Turystyka ? Wiesz co to jest POB ? :D Dla mnie przyjemnością jest pobyt w górach i ...... nic na to nie poradzę. Jeżeli ktoś chce ze mną pogadać - sorry, ale musi przyjąć moje warunki :P

Następny termin - koniec czerwca Bieszczady. Do kwatery jest dojazd samochodem :wink: W lipcu nie wiem dokąd pojadę, ale na pewno będą to .... góry i proszę nie mylić słów: góra i Jura :wink: :D :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

KSW pisze:To jak na jurze to ja też bym się pisał na takie spotkanie ;)
Ponieważ dobrze pamiętam, kto mi udzielał pierwszych lekcji robienia mapek, to rozumiem że przyjedziesz jako profesor ? Miło byłoby Ciebie spotkać, ale póki jeszcze zginają mi się stawy (a z tym coraz gorzej) to chcę jeszcze rzucić okiem na to czy inne pasmo górskie. Na Jurę nie wybieram się w tym roku .... :cry:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Wieslav
Bywalec

Post autor: Wieslav »

GPS Maniak pisze:Tak jak napisałem wyżej - chętnie mogę zrobić "warsztaty" ale musi to być połączenie przyjemnego z pożytecznym. Byłeś kiedyś na mojej www w sekcji Turystyka ? Wiesz co to jest POB ? :D Dla mnie przyjemnością jest pobyt w górach i ...... nic na to nie poradzę. Jeżeli ktoś chce ze mną pogadać - sorry, ale musi przyjąć moje warunki :P
8)
Ależ LECHU - masz 1000% RACJI!
8)
Jak zwykle lubię się "poprzekomarzać"!
:wink:
I tak wiele Tobie zawdzięczam w sprawach GPS
oraz, aby nie krzywdzić innych - również wielu użytkowniką tutejszym pozytywnie zakręconych, czyli Maniaków GARMINA!
Nawet jeśli nie będzie okazji abyś mi "łopatologicznie" wyjaśnił jak się robi mapki (podobno jest to tak proste - jak budowa cepa) - to nic strasznego się nie stanie. Najwyżej dłużej będę się w to "wgryzał".
8)
POZDRAWIAM
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
Awatar użytkownika
Krzychu
Początkujący

Post autor: Krzychu »

Lechu!
No bronisz się jak Lew... :lol: No w końcu lepiej wieczorkiem popitolić w schronisku przy piwku, niż wpajać wiedzę zgłodniałym i początkującym Maniakom.

Teraz jestem w strachu, że trafiłbym akurat na wykład "Malkontenta" i stres by mnie zablokował :shock:

Odpalam zatem Twoją stronkę i zaczynam dłubaninę. Mam już sporo traków z wypadów rowerowych z Tulec k/Poznania.

Chciałbym jednak przygotować też kilka mapek na żagle. Gdzie zdobyć "dobre" podkłady takich akwenów jak Drawsko, Wdzydze itp. Kiedyś czytałem o krążących w narodzie mapach "wojskowych" Topo na CD, ale teraz widzę, że oferują to tylko internetowi sklepikarze za spora kasę.

Pozdrawiam

Krzychu
60CSX + Acer N35/MapaMap
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jacek pisze:a może i denatkę Hrabinę z Sianek odwiedzę bom dawno Jej nie widział:)
A zawitam do Hrabiny, zawitam. Bom w ubiegłym roku zaniedbał ten obowiązek :oops:
W sumie - jak zwykle - jedziemy w większym gronie, zatem mając do dyspozycji kilka samochodów i kilku kierowców możemy sobie pozwoilić na wakacje stacjonarne ze stałą kwaterą. W takim układzie zawsze znajdzie się dobra duszyczka, która podrzuci grupkę na początek i zwinie z końca "szlaku".

Kwatera - od wielu lat ta sama. Wołosate u Urszuli:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=43
Pozdrawiam Lechu

Kazimierz Mrówka
Początkujący

Post autor: Kazimierz Mrówka »

"Wiedziałem że dla mieszkańca Grodu Kraka ten pomysł nie będzie zły"

Dla mnie każdy pomysł, jeśli związany z górami, jest dobry :wink:
Lech się zgodził i cicho sza, akceptujemy jego warunki.

W Dolinie Chochołowskiej byłem tuż przed ostatnimi Świętami - zakwitały krokusy, w kolorze wielkanocnym...

Trzeba będzie jeszcze dograć dokładny termin naszych odwiedzin u Lecha. Jak stoisz z czasem Wiesławie? Najlepiej byłoby chyba w tygodniu, bo trochę spokojniej. Trzeba by pomyśleć o małym, dwu- trzydniowym urlopie.
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

Witam Kolegów

Nie jestem wielkim autorem map, lecz co najwyżej mapek (chyba na razie tylko na własne potrzeby - tak pokazuje liczba pobrań) i potwierdzam słowa GPS Maniaka, prawie wszystko jest w Jego materiałach. Tutaj ogromne podziękowania dla Niego. Jeśli chodzi o Górski Kurs Tworzenia Map to bardzo interesująca jest propozycja przygotowania przez Kolegę Lecha odpowiednich materiałów szkoleniowych ;) - brzmi bardzo zachęcająco!
Krzychu pisze:Mam już sporo traków z wypadów rowerowych z Tulec k/Poznania.
To bardzo interesujące, też jeżdżę rowerem najczęściej w okolicach Poznania i oto efekt:
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/mapview.php?id=590
Krzychu pisze:Kiedyś czytałem o krążących w narodzie mapach "wojskowych" Topo na CD, ale teraz widzę, że oferują to tylko internetowi sklepikarze za spora kasę.
Ja je już nabyłem i chętnie podzielę się tym nabytkiem - no może jego kopią ;) - oczywiście gratis. Tyle od Was otrzymałem - zawsze będę dłużnikiem.

Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Kazimierz Mrówka pisze:Trzeba będzie jeszcze dograć dokładny termin naszych odwiedzin u Lecha. Jak stoisz z czasem Wiesławie? Najlepiej byłoby chyba w tygodniu, bo trochę spokojniej. Trzeba by pomyśleć o małym, dwu- trzydniowym urlopie.
Bardzo dobrze :D Namów Wiesłava. Skoro poza pocketem, Wieslav kupił 76CSX to chyba lubi łono natury, a zatem w Tatarch - zwłaszcza w dolinach - będzie się czuł na pewno dobrze.
Guzik pisze:bardzo interesująca jest propozycja przygotowania przez Kolegę Lecha odpowiednich materiałów szkoleniowych ;) - brzmi bardzo zachęcająco!
Zapewniam, że materiały Was nie rozczarują :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Krzychu
Początkujący

Przemo "Guzik"!
Guzik pisze:To bardzo interesujące, też jeżdżę rowerem najczęściej w okolicach Poznania i oto efekt:
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/mapview.php?id=590
Już korzystam z Twoich publikacji na MapCenter. Dzięki. Podeślę swoje skromne tracki jeżeli chcesz (szczegóły na PW).
Guzik pisze:Ja je już nabyłem i chętnie podzielę się tym nabytkiem - no może jego kopią ;) - oczywiście gratis. Tyle od Was otrzymałem - zawsze będę dłużnikiem.
Z przyjemnością skorzystam z propozycji. Szczegóły również na PW.

Pozdrawiam

Krzychu
60CSX + Acer N35/MapaMap
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Krzychu pisze:Lechu!
No bronisz się jak Lew... :lol:
Ależ skąd :D Gdyby tak było nie podałbym grafiku moich bytności w górach.
Krzychu pisze:No w końcu lepiej wieczorkiem popitolić w schronisku przy piwku, niż wpajać wiedzę zgłodniałym i początkującym Maniakom.
Ale to pitolenie przy piwku może mieć właśnie wymiar praktyczny i być połączone z wpajaniem wiedzy początkującym Maniakom. :D Oczywiście zdarza się, że w Poznaniu spotykam się z tym czy z innym "maniakiem" GPS, ale to są krótkie spotkania polegające na "wymianie danych" etc. Czasem wypiję z takim czy innym właścicielem Garmina piwko nad Maltą, ale tak naprawdę na porządny wykład, w którym od A do Z pokazałbym jak zrobić dobrą mapę turystyczną z warstwicami, szlakami etc. - w Poznaniu - po prostu nie mam czasu. Tego się nie zrobi w 2-3 godziny :cry: Czyż nie lepiej jest zatem usiąść do "zajęć" w schronisku powiedzmy ok. godz. 19.oo, posiedzieć ze dwa wieczory po ok. 6 godzin, a na trzeci dzień wyskoczyć na spacer z własnoręcznie przygotowaną mapą ?

Jeżeli chodzi o ewentualne warsztaty to widziałbym tu dwa kierunki
- mapy "open" - czyli w takim stylu jak moje Topo_100_PL w których źródłami są m.in:
* DEM-30 /PL/
* Mapy topograficzne 1:100000 i 1:50000 /kolor/
* Numeryczna mapa bazowa PIOS
* Mapy turystyczne wydawnictw Compass, Demart, WZKart, Plan, Shocart, Harmanec
* Na niektórych arkuszach: waypointowa baza miejscowości przygotowana z wykorzystaniem GPMapy lub CNE

a zatem jest to mysz masz i tak naprawdę trudno się przyczepić do legalności tych map, dlatego można się pokusić o ich publikację (np. na MapCenter) oraz:
- mapy "full priv" czyli mapy wykonane na potrzeby własne bazujące przede wszystkim na mapach komercyjnych w tym CNE 9, uzupełnione o treść topograficzną pochodzącą z numerycznej mapy bazowej PIOS + warstwice DEM-30, których publikacja jest raczej nie wskazana, ale których przygotowanie jest za to bajecznie szybkie.

Jak widać - jest o czym mówić i co pokazywać :wink: ale naprawdę to nie są zajęcia na jedno popołudnie. Tu jest potrzebnych tych 10-14 godzin. Zatem ...... zapraszam w góry :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Krzychu
Początkujący

Warsztaty dla Maniaków

Lechu!

Czółko do samej podłogi dla Ciebie. To dla nas - początkujących Maniaków - niesamowita okazja, aby skrócić sobie mękę z własnymi eksperymentami (właśnie wczoraj poszła się j...ć, całonocna dłubanina... jakieś błędy kompilatora). Szkoda, że ten termin mi nie pasuje, a jak czytam to towarzystwo (i Ty) nastawione jest na poważne studia w Schronisku. Zresztą już sama obecność takiego wykładowcy to gwarantuje. Takie spotkanie to z pewnością dla wielu z nas skok do przodu i naładowanie akumulatorów. Mi pozostaje na razie samoróbka i męczenie Was na Forum.

Pozdrawiam

Krzychu
60CSX + Acer N35/MapaMap
Kazimierz Mrówka
Początkujący

Z tego, co wiem, z przyjazdem Wiesława będzie problem :( Może jednak zmieni zdanie dzięki szczęśliwemu obrotowi rzeczy?

Natomiast "pracowitej" Mrówce udało się wykroić w pracy trzy dni wolnego między 30 maja i 01 czerwca (powrót) :D :roll: Lechu, może być?

Ustalanie miejsca i terminu zaczęliśmy od Mistrza, co oczywiste.
Na razie tylko ja jestem zdecydowany na kurs, więc myślę, że kolejne osoby powinny się dostosować już do Lecha i do mnie, prawda? Tak, aby nie zmieniać terminów w nieskończoność.

Naprawdę szkoda zaprzepaścić nadarzającej się okazji: z jednej strony, dobroduszność Lecha w połączeniu z wiedzą i niewątpliwym talentem dydaktycznym, a z drugiej, możliwość obcowania z przyrodą. Jedno dla drugiej jest wystarczająco dobrym pretekstem, by się skusić na taki wyjazd.

Lechu, program naszkicowany przez Ciebie jak najbardziej mi odpowiada, zwłaszcza mapy w opcji "open".
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Kazimierz Mrówka pisze: między 30 maja i 01 czerwca (powrót) :D :roll: Lechu, może być?
Może być :D W takim razie wrzucę do plecaka - kieszonkowego twardziela na USB z odpowiednimi konspektami i materiałami szkoleniowymi. To ok. 12-15 GB informacji, zatem przygotuj sobie trochę miejsca na dysku laptopa :wink:
Kazimierz Mrówka pisze:Z tego, co wiem, z przyjazdem Wiesława będzie problem :( Może jednak zmieni zdanie dzięki szczęśliwemu obrotowi rzeczy?
Sądzę, że Wiesławowi przydałby się osobisty kontakt z takim człowiekiem jak ja. Jestem urodzonym optymistą, a Wiesław chyba urodzonym malkontentem. Myślę, że szybko bym go przestawił na moją "modłę" :lol: Problem w tym, że malkontenctwo Wiesława może spowodować że po prostu nigdy się nie spotkamy :cry: , bo Wiesław zawsze znajdzie powód żeby nie przyjechać. Jak to bywa z malkontentemi - zawsze mu coś przeszkodzi :wink:
Pozdrawiam Lechu

Kazimierz Mrówka
Początkujący

To trzeba wjechać Wiesławowi na ambicję - np. ze wspomnianą skrzynką piwa :wink:
A już go widziałem zajeżdżającego pod schronisko bryczką, a na niej korpulentna beczka Żywca :lol:

Jestem chyba mniej romantyczny od Wiesława. Piwa poszukam dopiero w schronisku; będę chciał dotrzeć z Zakopanego do Doliny Chochołowskiej "skrótem" przez Tatry, więc nadmierne obciążenie bagażu nie będzie wskazane.

Mam obecnie ok. 11GB wolnego miejsca na twardzielu. Kilka filmów się wywali i będzie git.
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

Biorąc pod uwagę ilości piw, które macie postawić Lechowi to obawiam się, że szkolenie skończy się po 3 piwie...
Apeluję o umiar, bo On choć serce ma jak dzwon wchodząc na najwyższe szczyty, to jednak wątroba ma swoją wytrzymałość a szkoda by naszego guru było...

Fajnie by było zrobić akademię robienia map w wersji internetowej mając do pobrania różne próbki i wykonując różne ćwiczenia...
Nie wszyscy chodzą po górach a widzę, że Lechu Jury nie poważa.

P.S. To dlaczego na Jurze mamy też GOPR? :P
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
ODPOWIEDZ