Może konsekwentnie nie forum, lecz grupa? "Garniak.pl - grupa użytkowników urządzeń Garmin",szy pisze: lepiej "Garniak.pl - forum użytkowników urządzeń Garmin",
Garniak na facebooku.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Garniak na facebooku.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Właśnie o tym pisałem.GPS Maniak pisze:No więc można zmienić status grupy. Ale wychodzi na to, że w grupie zamkniętej, brak jest możliwości czytania postów przez osoby spoza grupy.
Wyobraź sobie, że masz znajomego, który na innej, otwartej grupie dużo pisze o kompletnie nieinteresującym Cię temacie. Z czasem jego posty ukryjesz, bo nie będą Cię interesować, a przeciwnie - będą zaśmiecać Ci feeda.
Chodzi dokładnie o to, by tego negatywnego odbioru nie wywołać u niezainteresowanych Twoimi (moimi, naszymi) gps-owymi dyskusjami.
A czy wartością jest wspomniana możliwość czytania bez bycia członkiem? Moim zdaniem nie. Co więcej, ułatwia kontrolę nad dostępem treści, raczej integruje towarzystwo (bo właśnie wymusza konieczność przedstawienia się imieniem i nazwiskiem, itp.).
Szy.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
OK. Ponieważ jesteś zdecydowanie większym wyjadaczem FB niż ja, zakładam w ciemno że masz rację.
Może też z racji Twojego FB doświadczenia dołączyłbyś do grona adminów?
A co z nazwą? Robimy tak: "Garniak.pl - grupa użytkowników urządzeń Garmin" ?
Może też z racji Twojego FB doświadczenia dołączyłbyś do grona adminów?
A co z nazwą? Robimy tak: "Garniak.pl - grupa użytkowników urządzeń Garmin" ?
Pozdrawiam Lechu
Piękne dzięki za zaufanie, ale mam na głowie tyle, że cokolwiek dokładam, leci za chwilę z hukiem na ziemię ;). Dziękuję, nie mogę.
Co do nazwy - spokojnie, daj towarzystwu kilka dni na zastanowienie :)
Warto też pomyśleć o grupie, jako o możliwym nowym oddechu dla forum. Nowym kanale promocji społeczności. Może ktoś wpadnie na lżejszy, bardziej chwytliwy pomysł. Może warto zawrzeć coś z outdoorem w nazwie?
Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł ;)
Szy.
Co do nazwy - spokojnie, daj towarzystwu kilka dni na zastanowienie :)
Warto też pomyśleć o grupie, jako o możliwym nowym oddechu dla forum. Nowym kanale promocji społeczności. Może ktoś wpadnie na lżejszy, bardziej chwytliwy pomysł. Może warto zawrzeć coś z outdoorem w nazwie?
Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł ;)
Szy.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Status grupy zmieniłem na "zamknięta", bo faktycznie po co zwracać gitarę tym znajomym, którzy w ogóle nie interesują się tematyką GPS.

Jak znam życie żaden pomysł nie padnieszy pisze:Co do nazwy - spokojnie, daj towarzystwu kilka dni na zastanowienie
Pozdrawiam Lechu
Się wtrące.
Uważam, że FB morduje po kolei różnego rodzaju fora pasjonatów, kompletnie nie związane z FB pozostawiając "nie FBuserów" w samotności z martwymi wątkami.
FB ma w tym swój cel, dlatego pozakładało możliwości zakładania paneli dyskusyjnych i dzięki temu oferuje wciskanie reklam, dedykowanych pod konkretnych użytkowników, dzięki funkcji podglądania co też oni klikają.
Łatwość wrzucenia na FB śmieciowych odpowiedzi, foteczek, bzdet i reklam, powoduje, ze poziom dyskusji spada na łeb na szyję.
Wciskanie teorii o większej integracji, łatwiejszej dostępności, mobilnej wersji itp itd...
Pytanie po co ? Na co nam wrzucanie postów z reklamami przez jakiś napaleńców ? Kto będzie moderował dziesiątki jednozdaniowych wypowiedzi ?
Kto będzie gasił fochy obrażalskich ?
Druga sprawa, np ja nie mam konta na FB (już nie mam) i nie zamierzam mieć, więc jakim prawem ma mnie ominąć coś, co o czym będzie się dyskutowało na FB ?
Będą dwa równoległe światy, po co ?
W biadolenie, ze nie ma wersji na telefon... no cóż, wystarczy po pierwsze poszukać programu, który zbiera wątki, po drugie można zrobić responsywną stronę forum a po trzecie, rozdzielczość ekranów idzie w stronę 20 calowych monitorów w wersji mini, więc i ten argument jest z d...y.
Fejsbukowej wersji mówię stanowcze NIE. Bo będzie to wersja zamknięta np dla mnie i dla wielu.
Uważam, że FB morduje po kolei różnego rodzaju fora pasjonatów, kompletnie nie związane z FB pozostawiając "nie FBuserów" w samotności z martwymi wątkami.
FB ma w tym swój cel, dlatego pozakładało możliwości zakładania paneli dyskusyjnych i dzięki temu oferuje wciskanie reklam, dedykowanych pod konkretnych użytkowników, dzięki funkcji podglądania co też oni klikają.
Łatwość wrzucenia na FB śmieciowych odpowiedzi, foteczek, bzdet i reklam, powoduje, ze poziom dyskusji spada na łeb na szyję.
Wciskanie teorii o większej integracji, łatwiejszej dostępności, mobilnej wersji itp itd...
Pytanie po co ? Na co nam wrzucanie postów z reklamami przez jakiś napaleńców ? Kto będzie moderował dziesiątki jednozdaniowych wypowiedzi ?
Kto będzie gasił fochy obrażalskich ?
Druga sprawa, np ja nie mam konta na FB (już nie mam) i nie zamierzam mieć, więc jakim prawem ma mnie ominąć coś, co o czym będzie się dyskutowało na FB ?
Będą dwa równoległe światy, po co ?
W biadolenie, ze nie ma wersji na telefon... no cóż, wystarczy po pierwsze poszukać programu, który zbiera wątki, po drugie można zrobić responsywną stronę forum a po trzecie, rozdzielczość ekranów idzie w stronę 20 calowych monitorów w wersji mini, więc i ten argument jest z d...y.
Fejsbukowej wersji mówię stanowcze NIE. Bo będzie to wersja zamknięta np dla mnie i dla wielu.
GPSmap 276Cx
62stc
62stc
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Spoko ja też nie mam i żyję.
Za to jak podglądałem to się załamałem od syfu, który ładują w reklamach.
Nie przejmuj się, damy radę.
Za to jak podglądałem to się załamałem od syfu, który ładują w reklamach.
Nie przejmuj się, damy radę.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
@tadeo. Doskonale rozumiem, bo sam miałem (mam?) podobne wątpliwości.
Z drugiej strony można przeciez potraktować FB jako przedłużenie Garniaka adresowane nie do tych, którzy Garniaka przeglądają w miarę systematycznie, ale do tych, którzy będąc użytkownikami Garmina i mających konto na FB są zainteresowani sygnałami/zajawkami ważniejszych wydarzeń na Garniaku. Przykładowo: organizujemy imprezę/Zlot/spotkanie - oczywiście piszemy o tym na Garniaku. Tu ciągniemy główny wątek. Jednocześnie na FB pojawia się tylko krótkie info. Podobnie jakieś testy sprzętu, opisy nowych programów etc.
Tak jak powiedział Zachu: damy radę
Z drugiej strony można przeciez potraktować FB jako przedłużenie Garniaka adresowane nie do tych, którzy Garniaka przeglądają w miarę systematycznie, ale do tych, którzy będąc użytkownikami Garmina i mających konto na FB są zainteresowani sygnałami/zajawkami ważniejszych wydarzeń na Garniaku. Przykładowo: organizujemy imprezę/Zlot/spotkanie - oczywiście piszemy o tym na Garniaku. Tu ciągniemy główny wątek. Jednocześnie na FB pojawia się tylko krótkie info. Podobnie jakieś testy sprzętu, opisy nowych programów etc.
Tak jak powiedział Zachu: damy radę
Pozdrawiam Lechu
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
Zdajesz sobie sprawę że jest szybszy i prostszy sposób informowania i to bez śmieci reklamowych? Zachowana jest całkowita integralność forum.
Co ciekawe że nic dzieje ale jednak ludziom brakowało
Co ciekawe że nic dzieje ale jednak ludziom brakowało
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Zdajesz sobie sprawę, że będąc członkiem grupy na FB nie musisz oglądać żadnych śmieci reklamowych i w ogóle nie musisz wchodzić na FB bo po prostu dostajesz maila, że ktoś organizuje imprezkę? 
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
@Tomek, A tak na marginesie. Masz świadomość, że Grinchu przyjechał do Rzędkowic nie dlatego że przeczytał o tym na Garniaku, ale dlatego że wspomniałem o naszym spotkaniu na FB? Kij ma dwa końce, a ponadto nikt nikogo do niczego nie zmusza. 
Pozdrawiam Lechu
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
nocnyMarek wpadł bo zaprosiłem go na innym forum 
Niektórzy to po zlocie się dowiedzieli że był. Tak wygląda czytelnictwo Garniaka. Dziesięć tematów na krzyż ale nawet tytułów nie czytają a co dopiero taką instrukcję obsługi
Fakt że mieliśmy specyficzną sytuację ale morał z tego taki że czym więcej kanałów tym lepiej.
Ja myślałem żeby dorobić RSS.
Niektórzy to po zlocie się dowiedzieli że był. Tak wygląda czytelnictwo Garniaka. Dziesięć tematów na krzyż ale nawet tytułów nie czytają a co dopiero taką instrukcję obsługi
Fakt że mieliśmy specyficzną sytuację ale morał z tego taki że czym więcej kanałów tym lepiej.
Ja myślałem żeby dorobić RSS.
RSS, to nie koniecznie, ale Tapatalk, to by się przydał. Sporo ludzi korzysta ze smartfonów przeglądając fora.Zachu pisze:Ja myślałem żeby dorobić RSS.
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
Szczególnie czytanie z czego i czym napisałe jest pasjonujące.
Śledzę też i fora po RSS i wystarczy do orientacji. Pisanie na smartfonach to cofanie gatunku ludzkiego.
Śledzę też i fora po RSS i wystarczy do orientacji. Pisanie na smartfonach to cofanie gatunku ludzkiego.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Trudno jednak iść "na tron" z blaszakiem. Smartphone, albo tablet wygodniejszyZachu pisze: Pisanie na smartfonach to cofanie gatunku ludzkiego.
Pozdrawiam Lechu