Nuvi z CNE vs Smartfon z Google Maps
Nuvi z CNE vs Smartfon z Google Maps
coraz czesciej lapie na tym, ze nie uzywam juz garmina w samochodzie tylko kupilem porzadny uchwyt ram mount do smartfona+zasilanie i uzywam google maps. To samo poza Polska, od kiedy mamy brak dodatkowych kosztow za roaming danych w EU...umierajacy dział....
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: City Navigator 2018.20
Kwestia gustu. Google Maps, jak dla mnie, zbytnio cuduje z wyznaczaniem trasy, nawet w porównaniu z cudami jakie czasami potrafi zrobić mój Nuvi.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Dobra nawigacja to tak samo jak dobry aparat fotograficzny, wywołajcie zdjęcie z komórki i z aparatu fotograficznego , jak ktoś to dzisiaj jeszcze robi ? to jest to samo jak jechać np..na Garminie i telefonie. Oczywiście to jest tylko moje zdanie, pozostanę przy navi i telefonie jako uzupełnienie. Pozdrawiam.
Ja też zrezygnowałem z Garmina w samochodzie - nuvi wkurzył mnie do tego stopnia, że przeszedłem na Tomtoma...
Straciłem do niego zaufanie - niby wiem że do domu dojadę - ale mogę przy tym stracić pół dnia, albo pół baku
Przykład: z Katowic do domu mam jakieś 50 kilometrów.
Nuvi proponował najszybszą trasę 100km
z czasem przejazdu dłuższym od rzeczywistego o pół godziny
Po przejechaniu 10 km Garmin przeliczył trasę - 105km z czasem prawie 3 godziny
Będąc 15 kilometrów od domu głupek policzył najszybszy dojazd - 50km i półtora godziny za kierownicą
A wszystko dlatego że po pierwsze "on" uwielbia autostrady (których to w okolicy ostatnio przybyło),
a po drugie - po zjechaniu z "jego" trasy nie policzy nowej, tylko stara się najszybciej wrócić na trasę wytyczoną na początku jazdy... debilny algorytm.
Choć trochę mi go szkoda, bo ma parę fajnych rozwiązań - to leci na śmietnik. Szkoda moich nerwów...
Straciłem do niego zaufanie - niby wiem że do domu dojadę - ale mogę przy tym stracić pół dnia, albo pół baku
Przykład: z Katowic do domu mam jakieś 50 kilometrów.
Nuvi proponował najszybszą trasę 100km
Po przejechaniu 10 km Garmin przeliczył trasę - 105km z czasem prawie 3 godziny
Będąc 15 kilometrów od domu głupek policzył najszybszy dojazd - 50km i półtora godziny za kierownicą
A wszystko dlatego że po pierwsze "on" uwielbia autostrady (których to w okolicy ostatnio przybyło),
a po drugie - po zjechaniu z "jego" trasy nie policzy nowej, tylko stara się najszybciej wrócić na trasę wytyczoną na początku jazdy... debilny algorytm.
Choć trochę mi go szkoda, bo ma parę fajnych rozwiązań - to leci na śmietnik. Szkoda moich nerwów...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
Re: Nuvi z CNE vs Smartfon z Google Maps
Imponuje mi ten smartfon z Google Maps (przejechane pół Polski) tym, że po każdym przeliczeniu (chyba) podaje na mapie alternatywne trasy wraz z czasami przejazdów - kolejny powód do zmiany smartfona...
W Windowsowych aplikacjach też to działa, ale nie tak dobrze jak pod Androidem.
Niestety, stara Lumia nie chce się zepsuć, choć grzeje się potwornie (zasilanie indukcyjne) i przy długich trasach nawigacja HERE i Yanosik dostają "świra" :-/
W Windowsowych aplikacjach też to działa, ale nie tak dobrze jak pod Androidem.
Niestety, stara Lumia nie chce się zepsuć, choć grzeje się potwornie (zasilanie indukcyjne) i przy długich trasach nawigacja HERE i Yanosik dostają "świra" :-/
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
trudno porownac wiarygodnosc informacji o ruchu pomierzy google a NUVI, ktory wyglada jakby mial zaszyte na stale podstawowe dane...w wiekszosci bezuzyteczne.W google maps mam inofmracje o spowolnieniu niemal na kazdym skrzyzowaniu.
Na Korfu google dzialal rewelacyjnie i byla kazda najmniejsza sciezka i droga. Trudno bedzie producentom GPS konkurowac z GOOGLE przy takich kosztach transmisji danych i pokryciu GSM/3G/LTE....
Na Korfu google dzialal rewelacyjnie i byla kazda najmniejsza sciezka i droga. Trudno bedzie producentom GPS konkurowac z GOOGLE przy takich kosztach transmisji danych i pokryciu GSM/3G/LTE....
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
A coś mi się obiło o uszy, że Google wstrzymało aktualizację map, więc może jest szansaMaciekP pisze:Trudno bedzie producentom GPS konkurowac z GOOGLE przy takich kosztach transmisji danych i pokryciu GSM/3G/LTE....
Dla mnie subiektywnie obsługa google maps jest bardzo upierdliwa, zwłaszcza w czasie jazdy. Również, przy ustalaniu trasy, brak możliwości wstawiania punktów pośrednich dyskwalifikuje (no, prawie) smartfon jako urządzenie do nawigacji.
Nie mówię już o niedogodnościach związanych z prowadzeniem rozmowy telefonicznej, bo to może być wina samego terefonu.
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Masz Nuvi i nie wiesz jak działa? Po co to pisać jak się nie ma porównania i pojęcia? Zainstaluj Smartphone link i pojeździj.
Google jest monopolistą to ma piękne dane gdzie stoimy, gdzie pracujemy, gdzie mieszkamy. Stopniowo nas od siebie uzależnili. Jest i z tego zaleta.
Problem jest talki że po żartach zablokowali szybką edycję map.
Otworzyli niedawno S19 obwodnicę Sokołowa Małopolskiego. Szkoda że jej nie ma na mapie. Tak to się kończy:
W Garminie jest
easyrider nie wieże nie dajesz sobie rady z Garminem. Tak bez kombinacji wziąłem miasto Katowice i Rybnik, za nic mi nie wychodzi 100 km czy jakieś wycieczki. Zawsze oscyluje ok 5x km. Problem może być taki jak u mojego szwagra
Niby mamy takie same ale inaczej prowadzi. Jak się zapier..a a nie jeździ to prowadzi inaczej. Garmin się uczy i tras i prędkości. Wyczyść dane Novatol i zacznij od początku.
TomTom ma stare nazwy dróg w Warszawie z nowymi ma straszne problemy. Tylko interfejs jest fajny i zabawa on-line.
I tak co wydanie gość zgłasza https://pdaclub.pl/forum/tomtom/mapy-9- ... y-i-braki/ , ciekawostka że strasznie dużo odnośników do ... UMP.
Google jest monopolistą to ma piękne dane gdzie stoimy, gdzie pracujemy, gdzie mieszkamy. Stopniowo nas od siebie uzależnili. Jest i z tego zaleta.
Problem jest talki że po żartach zablokowali szybką edycję map.
Otworzyli niedawno S19 obwodnicę Sokołowa Małopolskiego. Szkoda że jej nie ma na mapie. Tak to się kończy:
Możesz sobie poczytać relację i zdjęcia obejrzeć na SSC http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 0&page=167Nie wiem z czego korzystaja ale dzisiaj przed 9:00 wracalem z Niska i tuz przede mna dwa TIRy z Bulgarii zamiast na Ske pojechaly na wprost do miasta. Mysle ze jednak tranzytowcy.
W Garminie jest
easyrider nie wieże nie dajesz sobie rady z Garminem. Tak bez kombinacji wziąłem miasto Katowice i Rybnik, za nic mi nie wychodzi 100 km czy jakieś wycieczki. Zawsze oscyluje ok 5x km. Problem może być taki jak u mojego szwagra
TomTom ma stare nazwy dróg w Warszawie z nowymi ma straszne problemy. Tylko interfejs jest fajny i zabawa on-line.
I tak co wydanie gość zgłasza https://pdaclub.pl/forum/tomtom/mapy-9- ... y-i-braki/ , ciekawostka że strasznie dużo odnośników do ... UMP.
- Antonio
- Bywalec
- Kontakt:
Ale co ma działać w nuvim, zwłaszcza 255W, z Google Maps?Zachu pisze:Masz Nuvi i nie wiesz jak działa? Po co to pisać jak się nie ma porównania i pojęcia? Zainstaluj Smartphone link i pojeździj.
Znowu te skróty myślowe.... ciężko zrozumieć (bo rozumiem, że to się odnosiło do mojego postu? - napisane post pod postem)
Pozdrawiam
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
Nie, do MaciekP, pisaliśmy w tym samym czasie.
Te stare odbiorniki to takie trochę ślep konie dziś. Do domu trafi ale zawsze tą samą drogą.
Moje Nuvi pojechało teraz z kumplem do Chorwacji. Telefonu bym mu nie pożyczył, zresztą ma swój. Tak samo żonie
Te stare odbiorniki to takie trochę ślep konie dziś. Do domu trafi ale zawsze tą samą drogą.
Moje Nuvi pojechało teraz z kumplem do Chorwacji. Telefonu bym mu nie pożyczył, zresztą ma swój. Tak samo żonie
Mam smartphone link i dane tam są niesłychanie słabe
- Antonio
- Bywalec
- Kontakt:
Po to są punkty via, żeby im oczy otworzyć - trzy szbkie kliknięcia. W "smarkach" tego nie ma.Zachu pisze: Te stare odbiorniki to takie trochę ślep konie dziś. Do domu trafi ale zawsze tą samą drogą.
Pozdrawiam
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Z całą pewnością w Here jest jest mniej informacji niż w Googlach. Z samą jakością informacji już bywa różnie, chociaż i tu wyższość Googli jest zauważalna. Ale to tylko jedna strona medalu. Ta najważniejsza - kalkulacja tras, jak też sposób/ergonomia obsługi androidowej apki, szczególnie już podczas jazdy, jakoś do mnie nie trafiają, więc jak mi padnie mój 3490, zapewne kupię kolejnego Garmina.MaciekP pisze:Mam smartphone link i dane tam są niesłychanie słabe
Pozdrawiam Lechu
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
Taki temat w stary dobrym stylu Garniakowym o wyższości świąt.
-
Wojtek Szydlowski
- Bywalec
Android to nie tylko google maps. Od kilku lat jezdze z Naviexpertem i uważam, ze prowadzi lepiej, niz Garmin i Google Maps, szczególnie w większych miastach, w korkach. Dobrze ponad 100 000 użytkowników on-line powoduje, ze o zdarzeniu drogowym powodującym konieczność zmiany trasy system wie bardzo szybko.
GPSMap H1 + Forerunner 965