Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez psu » Pn, 05 mar 2018 17:42

Posiadam model Etrex 30, najnowsze oprogramowanie. Używam darmowych map. Ostatnio załadowałem mapę stworzoną za pomocą serwisu http://garmin.openstreetmap.nl (Routable Bicycle (Openfietsmap Lite)). Okazało się jednak, że mapa wyłącza Garmina, jeżeli tylko znajdę się w pewnej lokalizacji. Podobne sytuacje miałem również z innymi darmowymi mapami (np. http://ump.waw.pl/). Jedyna mapa która działała bez problemu to http://garmin.osmapa.pl/ , niestety nie jest ona już aktualizowana.

Czy mieliście podobne problemy, czy udało Wam się je rozwiązać? Dodam, iż problem występuje na innych wersjach softu, a i z pewnością na innych urządzeniach Garmina. Dodam też, iż w logach znajduję dużo wpisów ERR_RTL_TRAP.
Ostatnio edytowano Pn, 05 mar 2018 17:49 przez sdsyc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Korekta tytułu wątku
psu
 
Posty: 37
Dołączył(a): Śr, 23 lip 2014 16:54
Lokalizacja: Poznań

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez Zachu » Wt, 06 mar 2018 10:41

Czemu zakładasz że to mapa?
Generalnie to bym wszystko wywalił i sprawdzał po kolei co powoduje problem. Może to mapa, może to POI, może wszystkiego za dużo masz.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7671
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez psu » Wt, 06 mar 2018 10:44

Ponieważ stało się to po wgraniu tej mapy. Co więcej - wszystkie inne usunąłem. Nie dodawałem też żadnych nowych punktów.
psu
 
Posty: 37
Dołączył(a): Śr, 23 lip 2014 16:54
Lokalizacja: Poznań

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez Zachu » Wt, 06 mar 2018 10:51

Piszesz że na UMP też tak się działo.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7671
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez psu » Wt, 06 mar 2018 11:23

Może źle się wyraziłem. Na UMP również zdarzały się miejsca gdzie Garmin się wyłączał. Nie były to jednak te same miejsca. Dlatego dość długo korzystałem jedynie z garmin.osmapa.pl, która niestety nie dość że jest aktualizowana, to jest mniej szczegółowa niż garmin.openstreetmap.nl. Chodziła za to bez problemu.
psu
 
Posty: 37
Dołączył(a): Śr, 23 lip 2014 16:54
Lokalizacja: Poznań

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez roro » Wt, 06 mar 2018 11:28

psu napisał(a):Okazało się jednak, że mapa wyłącza Garmina, jeżeli tylko znajdę się w pewnej lokalizacji.

Możesz podać lokalizację gdzie, następuje wyłączenie odbiornika.
Jeżeli przyczyną miałaby być mapa, to wyłączenie powinno również nastąpić w trybie "Demo".
roro
Bywalec
 
Posty: 443
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez psu » Wt, 06 mar 2018 11:55

Jeżeli chodzi o mapę z http://garmin.openstreetmap.nl/ to wyłączenie ma miejsce w tej okolicy: https://www.google.pl/maps/place/52°26'53.4%22N+16°57'02.8%22E/@52.4481912,16.9420082,15z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d52.4481785!4d16.9507627 (ul. Rubież). Co ciekawe, nie dzieje się to gdy tylko oglądam to miejsce w domu, a gdy tam przejeżdżam. Niestety nie jestem w stanie podać miejsc gdzie Garmin wyłączał się na UMP, gdy problem zaczął występować przesiadłem się na garmin.osmapa. Jedyne co pamiętam to rynek w Kurniku (ale nie jestem 100% pewien czy była to mapa UMP).

Jeżeli chodzi natomiast o DEMO - to nie bardzo wiem co to jest za funkcja ;)
psu
 
Posty: 37
Dołączył(a): Śr, 23 lip 2014 16:54
Lokalizacja: Poznań

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez roro » Wt, 06 mar 2018 12:06

psu napisał(a):Jeżeli chodzi natomiast o DEMO - to nie bardzo wiem co to jest za funkcja ;)

Włączenie opcji "Demo":
Ekran satelitów " Pracuj z wyłączonym GPS" lub Konfiguracja System > System Satelitów > Tryb Demo.
roro
Bywalec
 
Posty: 443
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez psu » Wt, 06 mar 2018 12:07

Rozumiem, że muszę ten tryb włączyć w tym danym miejscu. Sprawdzę przy kolejnej okazji.

Dzięki
psu
 
Posty: 37
Dołączył(a): Śr, 23 lip 2014 16:54
Lokalizacja: Poznań

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez roro » Wt, 06 mar 2018 12:09

W trybie " Demo" można przenieść lokalizację ( pozycję kursora ) do dowolnego punktu na mapie,
bez względu na rzeczywistą lokalizację.
roro
Bywalec
 
Posty: 443
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez roro » Wt, 06 mar 2018 13:59

psu napisał(a):Okazało się jednak, że mapa wyłącza Garmina, jeżeli tylko znajdę się w pewnej lokalizacji.

Mój odbiornik ( Oregon 650T) w trybie "Demo" po przeniesieniu lokalizacji
nie zostaje wyłączony, ale występuje dziwna sytuacja w bliskiej okolicy.

1.jpg
1.jpg (40.63 KiB) Przeglądane 304 razy


Informacje o wskazanym punkcie:

2.jpg
2.jpg (13.29 KiB) Przeglądane 304 razy
roro
Bywalec
 
Posty: 443
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez psu » Wt, 06 mar 2018 16:45

Przy ustawieniu demo mode i przeniesieniu się nad pechową lokalizację - nic się nie dzieje. Urządzenie się nie wyłącza.
Przypomniało mi się jeszcze jedno. Podczas używania Garmina zawsze mam włączony komputerek podróży - nie widzę mapy. Pomimo tego, urządzenie się wyłączyło. Wydaje mi się to o tyle dziwne, ponieważ aby zaoszczędzić energię, będąc na ekranie komputerka raczej nie wykonywałbym żadnych operacji na mapie (ja, jako procesor) typu rysowanie czy odczyt.

@roro - nie do końca rozumiem na czym polega Twoja dziwna sytuacja?
psu
 
Posty: 37
Dołączył(a): Śr, 23 lip 2014 16:54
Lokalizacja: Poznań

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez roro » Wt, 06 mar 2018 16:54

Obrazki z odbiornika wskazują nieprawidłową odległość
od pozycji kursora, po wyświetleniu informacji o wskazanym
punkcie brak jest danych geograficznych i innych danych.
roro
Bywalec
 
Posty: 443
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez psu » Wt, 06 mar 2018 17:02

Teraz jasne.
Na moim Etrexie wygląda to inaczej. Mam do wyboru dwie pozycje Perkuna 23. Pierwsza pokazuje prawidłową odległość od kursora (19,2 m.), druga natomiast 15 815 km., oraz brak pozycji.

Ciekawe, czy przy kompilowaniu mapy mogły zostać wgrane jakieś wadliwe dane adresowe które powodują crash'a?
psu
 
Posty: 37
Dołączył(a): Śr, 23 lip 2014 16:54
Lokalizacja: Poznań

Re: Wyłączający się Etrex 30 z mapami OSM

Postprzez Zachu » Wt, 06 mar 2018 17:29

W obu mapach masz te same dane OSM. Problemem może być wadliwa kompilacja. Możliwe że nowsza będzie poprawna. Zawsze jednak warto zgłosić problem bo możliwe że to tak będzie sobie leżeć.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7671
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości