Prowadzenie po wgranym śladzie

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
adamp4
Początkujący
Kontakt:

Prowadzenie po wgranym śladzie

Post autor: adamp4 »

Tu znowu ja i nawigacja Garmin eTrex Touch 35.
Otóż, stworzyłem serwisem Kompot trasę i wrzuciłem plik GPX do nawigacji. Kiedy jadę po wyznaczonym śladzie, to wszystko jest ok, ale kiedy zjadę z trasy, to nawigacja (strzałka kursu) prowadzi mnie do punktu z którego zjechałem do momentu, aż nie wrócę na trasę.
Wie ktoś jak przestawić, aby prowadziło mnie do najbliższego punktu trasy?
Adam Popielarski
Nawigacja: "Garmin eTrex Touch 35"
roro
Bywalec

Re: Prowadzenie po.wgranym śladzie

Post autor: roro »

Sposób rozwiązania problemu z zaliczaniem punktu zależy od trybu wyznaczenia trasy.

Przy korzystaniu z  "Trasy bezpośredniej" w Konfiguracji > Wyznaczanie trasy > Zmiany trasy (w Etrex 35 powinno być 
podobnie) można wybrać "Ręcznie", stosując się do wyświetlonej instrukcji można "skrócić" trasę o niezaliczony punkt.

Przy korzystaniu z trasy po drogach w opcji "Przeliczania gdy poza trasą" należy włączyć "Auto",
drugim sposobem może być przerwanie nawigacji i wznowienie.
adamp4
Początkujący
Kontakt:

W ustawieniach wyznaczania trasy mam tylko takie opcje
Obrazek
Chyba, że wyłączę przypięty do trasy, ale nie wiem.

W sumie, to niechce aby mi przeliczało trasę, tylko pokazywało (strzałka kursu) którędy mam jechać w lini prostej do najbliższego punktu trasy, a nie do punktu z którego zjechałem.
Adam Popielarski
roro
Bywalec

Wyłącz Przypiety do trasy, w opcji przeliczania powinna być opcja Monit,
bedziesz miał wybór, czy trasa ma być przeliczona.
Jeżeli trsa nie będzie przeliczana sprawdź przeliczanie
przy zastosowaniu aktywności Jazda samochodem.
adamp4
Początkujący
Kontakt:

W zasadzie to jest tak.
Jak wyznaczy trasę do punktu nawigacja, to po zjechaniu nawigacja przelicza na nowo całą trasę i jest ok.
Kiedy natomiast stworzę plik GPX z śladem np. serwisem Kompot, to ślad po zjechaniu się nie przelicza (o co mi chodzi), ale strzałka z kursem pokazuje mi, że mam jechać do punktu z którego zjechałem, a nie do najbliższego punktu trasy. No i tu jest cały temat jak to przestawić?

O jaką strzałkę mi chodzi, wskaźnik na zdjęciu.
Obrazek
Adam Popielarski
roro
Bywalec

Prawdopodobnie nieprzeliczanie trasy z serwisu wiąże się z brakiem możliwości edycji trasy,
sprawdź - Planowanie tras, czy trasa podlega edycji, czy jest "wyznaczona na sztywno".
adamp4
Początkujący
Kontakt:

roro pisze:Prawdopodobnie nieprzeliczanie trasy z serwisu wiąże się z brakiem możliwości edycji trasy (...)
To akurat wiem i tak ma być jak stworzę skąd serwisem Komoot. Ale mi chodzi, że strzałka (patrz wcześniej) pokazuje mi miejsce gdzie z tego śladu wgranego zjechałem, a nie najbliższe miejsce.

Chodzi mi oto, że jechałem wzdłuż wyznaczonej trasy, ale zjechałem bo remont drogi i jechałem inną drogą. Strzałka pokazywała mi cały czas miejsce gdzie zjechałem, a nie jak dojechać najkrótsza drogą do wyznaczonej trasy.
Adam Popielarski
roro
Bywalec

Do wskazań "Wskaźnika" nie przywiązywałem dużej wagi w odpowiedziach, gdyż wskazanie kierunku bez wskazania drogi,
której dotyczy wyznaczony kierunek, za bardzo nie pomoże w dotarciu do "następnego punktu",
jak również nie pomoże w dotarciu do "pominiętego punktu", chyba że poruszamy się po obszarze poza drogami,
wtedy wystarczy nam tylko kierunek, chociaż należy sprawdzić, czy nie natrafimy na przeszkody na naszym torze wędrówki/jazdy,
nie do pokonania i od razu przyjąć kierunek pozwalający na ominięcie przeszkody.

Tak naprawdę chodzi o kierunek wskazań "Wskaźnika", czy o to żeby po dotarciu do punktu wskazówki nawigacyjne
podawały informację do następnych punktów pomimo "niezaliczenia" jednego z punktów.

Jeżeli chodzi o sam "wskaźnik" można coś wykombinować, żeby wskazywał kierunek do następnego punktu,
a nie do punktu "niezaliczonego", ale po dotarciu do punktu moim zdaniem, odbiornik dalej będzie się "upominał" o pominięty punkt.
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Post autor: Miszel »

Albo ja czegoś nie chwytam, albo to raczej wy się mijacie:
Adamp4 pisze o śladzie (track) a roro o trasie (route). A to przecież odrębne sprawy.

Sam jestem ciekaw odpowiedzi na początkowe pytanie, choć obawiam się że się tak nie da. Ale roro zna różne sztuczki, więc....
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
roro
Bywalec

Miszel pisze:Adamp4 pisze o śladzie (track) a roro o trasie (route). A to przecież odrębne sprawy.
hee...he, to odwieczny problem, czy użytkownik korzysta ze śladu, czy z trasy,
zawiodła mnie czujność, powinienem jednak zapytać, z której zakładki w odbiorniku 
została uruchomiona nawigacja  - Dokąd ? > Trasa, czy Dokąd? >Ślad.

Ślad i trasa, czy to odrębna sprawa, można uznać, że są to odrębne sprawy,
z mojego punktu widzenia, nie jest to tak jednoznaczne, bo mam odbiorniki Garmina,
w którym ślad może być "pełnoprawną" trasą, zależnie, czy wybiorę nawigację
według dróg, czy nawigację po bezdrożach, ale jest to nieliczny wyjątek. 
W tym odbiorniku tras nie jest przeliczana do śladu.
Miszel pisze:Sam jestem ciekaw odpowiedzi na początkowe pytanie, choć obawiam się że się tak nie da. Ale roro zna różne sztuczki, więc....
Czy chodzi Tobie o to pytanie "Wie ktoś jak przestawić, aby prowadziło mnie do najbliższego punktu trasy?"
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Post autor: Miszel »

roro pisze: Czy chodzi Tobie o to pytanie "Wie ktoś jak przestawić, aby prowadziło mnie do najbliższego punktu trasy?"
Tak, dokładnie o to. Z tym, że - jak wynika z następnych postów - w pytaniu chodzi o ślad, a nie o trasę..

Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
roro
Bywalec

Czy pytanie dotyczyło śladu czy trasy odpowiem, że nie wiem, jeżeli na zdjęciu oprócz pola "Dystansu do następnego"
było pole " Następny punkt",  to na podstawie nazwy punktu można wnioskować, ślad czy trasa.
Na podstawie wypowiedzi forumowicza nie mam jednoznacznego zdania.     

@ Miszel
Nie licz na zbyt wiele, nie będzie to nawigacja zakręt po zakręcie, ale rozwiązane jest zgodne z tym co napisałem :
"Jeżeli chodzi o sam "wskaźnik" można coś wykombinować, żeby wskazywał kierunek do następnego punktu,
a nie do punktu "niezaliczonego"

Rozwiązanie można zastosować w przypadku nawigacji według śladu, trasy, trasy bezpośredniej z wieloma punktami pośrednimi.

Podczas włączonej nawigacji według trasy lub śladu można, użyć funkcję Celuj i idź (Sight `N Go) ,
uruchomienie tej funkcji nie przerywa nawigacji według trasy, śladu.

Na ekranie Celuj i idź, prawdę mówiąc nigdy nie celuję, bez względu na położenie odbiornika przyciskam kolejno
Zablokuj kierunek i Ustaw kurs, na mapie zostaje wyznaczona linia kursu.

Po tej czynności przechodzę do Menadżera punktów, wyszukuję punkt o nazwie Celuj i idź i dokonuję
przeniesienia punktu ( Przenieś punkt) wskazując cel ( następny punkt) na mapie.

W czasie gdy jest uruchomiona funkcja Celuj i idź, tor śladu będzie wyświetlany, tor trasy nie będzie wyświetlany,
ale nawigacja według trasy cały czas jest aktywna, a "Wskaźnik" będzie wskazywał kierunek do przeniesionego punktu,
po zakończeniu nawigacji Celuj i idź, tor trasy zostanie wyświetlony.

Czy rozwiązanie jest skuteczne podczas nawigacji dla pieszego po lasach — uważam, że tak, bo wskaźnik wyznacza kierunek do następnego punktu,
uzyskujemy wskazówkę nawigacyjną bez przerwania nawigacji według trasy czy śladu.

Czy rozwiązane jest skuteczne podczas nawigacji według dróg — uważam, że nie, bo bez wyznaczonej trasy, sugerując się tylko wskazaniami kierunku
przez "Wskaźnik" mogę określić, czy wybrałem odpowiedni kierunek, ale nie mogę określić, czy wybrałem odpowiednią drogę.
yareckey
Nowy

Re: Prowadzenie po wgranym śladzie

Post autor: yareckey »

Cześć, od lat używam zegarków Fenix i radzę sobie z nimi bez problemu, ale ostatnio kupiłem dla Żony etrex touch 35 i okazało się, że nic nie wiem o nawigacji....
W toku poszukiwań trafiłem ten post, bo mam podobny problem, przy czym ni cholery nie rozumiem o co chodzi z tym ślad i trasa.
Stworzyłem trasę (a tak mi się przynajmniej wydawało) w serwisie komoot i przez basecampa wrzuciłem do etrexa, wybrałem opcję Wędrówka/Hike i z tej pozycji pod lupą wybrałem ślady (trasy wybrać nie można - nie ma takiej opcji) a następnie jedź/go. Widzę na mapie "trasę" na fioletowo, a "ślad" na niebiesko - chyba że to jeszcze co innego, ale chciałem żonie ustawić jakiś komunikat poza trasą/off track i tu poległem i dopiero zaczęły się problemy jak się okazało że ślad i trasa i jeszcze milion innych.
Z góry będę wdzięczny za pomoc Jarek
PS. Sorry, ale w szukajce nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, może wystarczy jak ktoś z Was zna inny post w tym temacie i podepnie to się podszkolę.
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Re: Prowadzenie po wgranym śladzie

Post autor: sdsyc »

Na początek http://gpsmaniak.com/new/faq-slownik.htm oraz http://garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=15310
W największym uproszczeniu trasa to punkty planowane: start-stop-pośrednie. O dokładniejszym przebiegu trasy decyduje trasowanie (routing) na podstawie zawartości mapy w odbiorniku (drogi, ścieżki) oraz preferencji algorytmu trasowania (czas vs dystans, wykluczenia typ dróg itp). Trasowanie można przeliczyć poza odbiornikiem różnymi programami, skonwertować na ślad i wgrać do odbiornika.
Ślad to w uproszczeniu punkty zapisane. W urządzeniach "fit" trasa jest bliższa zaplanowanemu kursowi, a ślad zapisanej aktywności. Niestety, w szczegółach zagadnienie się komplikuje, bo ślad wgrywany do zegarka jest domyślnie widoczny jako kurs itp itd.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
ODPOWIEDZ