Pliki *.GPX i błąd MapSource

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
michals
Początkujący

Re: Pliki *.GPX i błąd MapSource

Post autor: michals »

Odświeżę wiekowy już temat, ponieważ mam pytanie odnośnie pojawiającego się błędu w MapSource (choć nie tylko).

Posiadam odbiornik Legend HCx. Wyjechałem dziś na przejażdżkę rowerem. Odbiornika "nie wyzerowałem", w sensie kontynuowałem jazdę na danych z wycieczki wcześniejszej (prędkości, czasy, dystans itd.). Ślad aktywny mam załączony oraz włączoną opcję rejestrowania śladu na karcie pamięci. Podczas tej dzisiejszej przejażdżki dane całej podróży wykasowałem (prócz dystansu dziennego) i tak sobie jeździłem do końca. Nawigacja ślad cały czas rejestrowała, dystans liczyła, czas również.

Po powrocie do domu zgrałem sobie ślad aktywny bezpośrednio z odbiornika - ten odpalił w MapSourc'ie bez problemu. Zgrałem następnie ślad zarejestrowany na karcie, ale ten już niestety nie został otwarty, wyskoczył błąd: "...To nie jest prawidłowy plik MapSource i nie można go otworzyć" - a jest to rozszerzenie .gpx. Pliku tego nie można również otworzyć/uploadować na stronie gpsies.com

Wiecie może jaka jest tego przyczyna? Czy powodem błędu może być ingerowanie w dane podróży w czasie jazdy?

Swoją drogą, przy okazji zapytam o jeszcze jedną sprawę. Dlaczego urządzenie mierząc i rejestrując ślad aktywny podaje dystans przykładowo 55km, ale już ślad rejestrowany na karcie (zapisywany domyślnie z datą w nazwie) ma dystans 56km? Zawsze jest różnica między nimi. Ślad aktywny (ACTIVE LOG) oraz dane "komputera podróży" to jedno, a ślad rejestrowany na karcie to drugie. W mojej opinii ślad na karcie rejestruje przebieg poprawnie, natomiast ślad aktywny skraca rzeczywisty przebieg - porównanie z licznikiem rowerowym.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam serdecznie forumowiczów
Michał
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Zapewne MapSource operuje swoją własną specyfikacją formatu GPX, stąd czasami problemy z odczytem niektórych plików. Receptą jest odczytanie takiego pliku w innym programie - np. GPS MapEdit - i ponowny zapis jako GPX. Z reguły pomaga :wink:
michals pisze:Ślad aktywny (ACTIVE LOG) oraz dane "komputera podróży" to jedno, ...
Moim zdaniem to wcale nie jest takie oczywiste. Wydaje mi się że w klasycznym Garminie mamy do czynienia z 3-ma różnymi informacjami:
* komputer podróży
* ślady w pamięci
* ślady z trackloggera.
Każda z tych informacji różni się nieco (nawet do 10%) od pozostałych. Dlaczego? Tego nawet najstarsi Indianie nie wiedzą :? Ważne jednak, by mieć tego świadomość :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

GPS Maniak pisze:Receptą jest odczytanie takiego pliku w innym programie - np. GPS MapEdit - i ponowny zapis jako GPX. Z reguły pomaga :wink:
Możesz też po prostu otworzyć ten walnięty plik *GPX notatnikiem, wykasować uszkodzone linijki i z powrotem zapisać. Łatwo je zauważysz, bo będą albo dłuższe albo krótsze niż inne i będzie tam coś na babulone. Stracisz tylko kilka punktów, co przy częstym zapisie nie ma znaczenia.

W Dakocie też od czasu do czasu zdążają się takie kwiatki a support powiedział mi już rok temu, że nie wspierają współpracy MS z nowymi odbiornikami outdoorowymi. Chociaż BC tez i nie otwiera tych uszkodzonych śladów *GPX i taka z nimi robota :cry:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
michals
Początkujący

Dzięki, plik jednak nie działa, coś jest z nim nie tak.
W notatniku mam jednolity "tekst" - nic się nie wyróżnia. W MapEdicie natomiast również występuje problem z otwarciem pliku.

Pobawię się jeszcze w ten sam sposób w ciągu następnych paru dni, zobaczymy, czy to był tylko przypadek czy za każdym razem będą te same problemy.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

michals pisze:W notatniku mam jednolity "tekst" - nic się nie wyróżnia.
Włącz "zawijanie wierszy" (ważne!) i powiększ okno notatnika na cały ekran!
Na końcach wierszy szukaj czegoś takiego:
Załączniki
Blad GPX.jpg
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Może plik nie został pobrany w całości i ma obcięty koniec pliku? Jeśli tagi w pliku gpx nie będą zamknięte, to MapSource może protestować. Jeśli nie chcesz zamieścić tego pliku na forum, to może porównaj końcówkę tego uszkodzonego pliku z końcówką pliku dobrego.

MapSource w ogóle jest mało tolerancyjny i niektórych plików gpx nie otwiera ze względu na nietypowe tagi lub inna niż on oczekuje kolejność tagów. Otwarcie takiego pliku w innym programie i ponowne zapisanie przywraca prawidłową strukturę w pliku gpx i wtedy MS może zechce go otworzyć...
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
michals
Początkujący

Dzięki ogromne Mariusz65 i Bas, jednak obraz zastępuje niezliczoną liczbę słów :)
Parę wierszy wykasowałem, musiałem dopisać zakończenie i poszło.
michals
Początkujący

Trochę czasu upłynęło od mojej ostatniej wypowiedzi w tym temacie. Problem się ponawia, jednak tym razem uszkodzony plik ma nieco inną budowę po otwarciu go w notatniku.
Mogę prosić Was o pomoc w naprawieniu go?
Plik .gpx do pobrania tutaj: https://skydrive.live.com/?cid=b8b56f69 ... 4126%21105
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Tyle udało się uratować.
Załączniki
uratowane.gpx
(33.13 KiB) Pobrany 396 razy
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
michals
Początkujący

Przede wszystkim dzięki za zainteresowanie i błyskawiczny odzew :)
Szkoda, że widoczny ślad to jest wszystko, co udało się odzyskać, ponieważ miałem nadzieję na przywrócenie całej 150-kilometrowej trasy :/

Może jeszcze ktoś z innym sposobem się znajdzie?
Awatar użytkownika
pawelko
Nowy

Post autor: pawelko »

Mariusz65 pisze:Włącz "zawijanie wierszy" (ważne!) i powiększ okno notatnika na cały ekran!
Na końcach wierszy szukaj czegoś takiego:
Ma to sens. Pomogłeś z użyciem zwykłego notatnika, ale trzeba tak dopasować okno, żeby tekst poukładał się w sensowne linie. Dziękuję!
Obrazek
ODPOWIEDZ