Dzięki bardzo za linki!
@Zetor
Twoje domniemania dot. wysokości GPS były słuszne, przepraszam za zamieszanie.
Kontynuujmy już w temacie ...
Pozwoliłem sobie zalinkować do tej wypowiedzi na pl.rec.gps, na co otrzymałem dość ciekawą odpowiedź: http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artyk ... d=87736047Zetor pisze: @5 nie jest tylko jedno pole "wysokość" .....
c) auto-kalibracja: obojętne. tryb barometryczny: stalą wysokość - wysokość z GPS
Edycja 11.02.10 21:30 :
Powyższe dane dotyczące "wysokości" podałem za źródłem bez weryfikacji w praktyce. Wygląda na to ze podpunkt c) jest niezgodny z rzeczywistością.
Edycja 12.0210.13:00 :
jednak jeżeli chodzi o wysokość zapisywana w śladzie to wszystko się zgadza.
Musisz w trybie barometrycznym ustawić "Stała wysokość".gienek pisze:Pewnie to jest spowodowane tym, że ciśnieniomierza nie da się wyłączyć i ustawić odbiornik GPS tylko na pomiar wysokości na podstawie sygnałów z satelity.
Może kwadratowe raczej nie jest!gienek pisze:Skalibrowałem wysokościomierz trzymając oregona tuż przy powierzchni oceanu na 0m npm. Potem przejechałem kilkanaście kilometrów dalej, i tuż przed wejściem na plażę nie podchodząc nawet do oceanu zobaczyłem, że oregon pokazuje -12m. Morze jest kwadratowe i nie wszędzie ma równy poziom czy to po prostu niedokładność pomiaru garmina?
Lot trwał prawie 12h więc miałem czas na przetestowanie różnych ustawień. Efekt zawsze ten sam. Do 10 tys m wysokość wskazuje w miarę normalnie czasami nawet trochę powyżej a niewiele powyżej spada do 2000Mariusz65 pisze: Musisz w trybie barometrycznym ustawić "Stała wysokość".
Odpływ raczej nie powoduje, że plaża obniża sięgienek pisze: Może zaczął się odpływ...
A co tu odkrywać. Oregon 300 powyżej pewnej wysokości pokazuje nieprawdziwą wysokość i tyle. Przynajmniej na tym oprogramowaniu co wtedy miałem w odbiorniku źle pokazywał. Pewnie to przez to, że ciśnienie w samolocie się nie zmienia.soko pisze:1. Zanim się zacznie "testować" coś w samolocie, warto poczytać odpowiednie wątki na Garniaku na ten temat, by niepotrzebnie nie odkrywać na nowo koła.
Niby odbiornik pokazywał dokładność 3m ale najwidoczniej taka dokładność to była tylko według odbiornikasoko pisze: 2. Przy dużych płaszczyznach (morze, góry) aparaty z paskową anteną są chyba wrażliwsze na odbicia, więc jak się kupuje Oregona, to chyba nie należy się za dużo dziwić.
Testowałem przy różnych ustawieniach. Różnice w pomiarze były zawsze tylko, że raz mniejsze a innym razem większe. Co do zmiany ciśnienia atmosferycznego to raczej ciężko cokolwiek mi powiedzieć ponieważ nie miałem barometru ze sobą.soko pisze:Więc jeśli nie miał włączonej autokalibracji , to wartości sobie w takich warunkach biegają. Po to jest właśnie autokalibracja. Dodatkowo jak się szybko zmienia ciśnienie atmosferyczne to takie szusy też są zrozumiałe.
To może przez to. Kalibrację dokonywałem dotykając prawie odbiornikiem wody a potem pomiar dokonywałem w innym miejscu przy plaży i w odległości kilkunastu metrów od wody. Odbiornik wtedy wskazywał ujemną wysokość ale gdy zbliżałem się do wody to wysokość jeszcze spadała. O dziwo gdy wracałem w miejsce gdzie dokonywałem kalibracji to wskazywana wysokość była bliska 0. Chyba jednak poziom morza nie jest wszędzie równy lub w różnych miejscach odbiornik różnie wskazuje.soko pisze:3. Dodatkowo warto pamietać, że na morzu ( i nad morzem) odbiornik gps ( lub antenę) umieszczamy jak najniżej. więc jak raz byłeś przy samej powierzchni, a potem kilkanaście metrów nad - to różnica w znaczeniu sygnałów odbitych jest teoretycznie bardzo duża.
Krzysztof
No właśnie! Jakbyś miał cały czas ustawioną "stałą wysokość" to mogło być lepiej...gienek pisze:Lot trwał prawie 12h więc miałem czas na przetestowanie różnych ustawień.Mariusz65 pisze:Musisz w trybie barometrycznym ustawić "Stała wysokość".
Jasne.Mariusz65 pisze:Ciągle manipulując i przełączając opcje barometru mogłeś tylko pogorszyć sprawę.

Kod: Zaznacz cały
www.gpsrchive.com