aera 500 i (rzekomo) zakłócony sygnał GPS
aera 500 i (rzekomo) zakłócony sygnał GPS
Mam pytanie do znawców. Wczoraj leciałem ze znajomym awionetką wyposażoną w aera 500, która nie chciała wyświetlać pozycji, ale też nie pokazywała czerwonych iksów w poprzek ekranu świadczących o braku sygnału GPS. Znajomy był przekonany, że powodem tych problemów jest zakłócanie sygnału GPS w ostatnim czasie, o czym było nawet głośno w mediach. Po wylądowaniu, jak wsiadłem do samochodu, to moja Drive 50 od razu pokazała prawidłową pozycję, zatem wątpię w owo zakłócanie. Biorąc pod uwagę powyższe, czy zrobić miękki albo nawet twardy reset urządzenia aera, a jeśli to nie pomoże, czy dokładnie sprawdzić połączenia w uchwycie (cradle) do aera? Nie mam doświadczenia z urządzeniami aera i nie wiem, czy trzeba do nich wgrywać jakieś aktualizacje (jak do Nuvi albo Drive, ale nie mapy) albo efemerydy, by prawidłowo działał odbiornik GPS. Prośba o sugestie, jak rozwiązać powyższy problem.
Re: aera 500 i (rzekomo) zakłócony sygnał GPS
Widzę, że nikt nie wie.
Oto ustalenia: aera najpewniej padła ofiarą spoofingu sygnału GPS. Jego efekty utrzymują się przez pewien czas -- w zasadzie aż do restartu urządzenia po wylądowaniu. Obecnie prawidłowo pokazuje pozycję (przynajmniej na ziemi). Dodatkowo została zaktualizowana (ale prócz map) poprzez Web Updater i Express.
I właśnie w sprawie map teraz piszę. Aera ma dwa tryby pracy: obsługuje nawigację na ziemi albo w powietrzu. Nie mogę jednak zmusić jej, by "widziała" rodzimą mapę UMP (na OSmapę nie ma miejsca w pamięci). Nie znalazłem typowego garminowego folderu <Map>. Mapy z rozszerzeniem IMG siedzą sobie w folderze systemowym <.System>. Tam też wgrywałem UMP.
Czy komuś udało się zmusić aerę 500 do nawigacji naziemnej na rodzimych mapach UMP albo OSmapa?
Oto ustalenia: aera najpewniej padła ofiarą spoofingu sygnału GPS. Jego efekty utrzymują się przez pewien czas -- w zasadzie aż do restartu urządzenia po wylądowaniu. Obecnie prawidłowo pokazuje pozycję (przynajmniej na ziemi). Dodatkowo została zaktualizowana (ale prócz map) poprzez Web Updater i Express.
I właśnie w sprawie map teraz piszę. Aera ma dwa tryby pracy: obsługuje nawigację na ziemi albo w powietrzu. Nie mogę jednak zmusić jej, by "widziała" rodzimą mapę UMP (na OSmapę nie ma miejsca w pamięci). Nie znalazłem typowego garminowego folderu <Map>. Mapy z rozszerzeniem IMG siedzą sobie w folderze systemowym <.System>. Tam też wgrywałem UMP.
Czy komuś udało się zmusić aerę 500 do nawigacji naziemnej na rodzimych mapach UMP albo OSmapa?
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Tak z obrazków to nie wygląda na aż tak nowy odbiornik. MAP można zawsze utworzyć samemu i tam umieścić mapę. Na stronie jest że bez problemu obsługuje mapy drogowe: Preloaded street maps V
Mapę najpierw zainstaluj w BaseCampie a później wyślij wybrany obszar gdzie bazujesz. Nie trzeba całego świata by sprawdzić gdzie lądują mapy i jak się zachowują.
W dobrym tonie wypadało by podać minimalne dane do siebie. Może by ktoś z okolicy by pomógł.
Mapę najpierw zainstaluj w BaseCampie a później wyślij wybrany obszar gdzie bazujesz. Nie trzeba całego świata by sprawdzić gdzie lądują mapy i jak się zachowują.
W dobrym tonie wypadało by podać minimalne dane do siebie. Może by ktoś z okolicy by pomógł.
Aera 500 jest z ok. 2010 r., więc nieco leciwa. Wgrane mapy samochodowe ma do bani. Wcale nie jest tak łatwo je zaktualizować.
Czy potwierdzasz, że Aera 500 na pewno przyjmie mapę z Basecampa?
Czy potwierdzasz, że Aera 500 na pewno przyjmie mapę z Basecampa?
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Skoro jest CN to bardzo łatwo. Pewnie BC zadziała ale stary MapSource też nie powinien mieć problemu. Skoro do starych morskich dało się mapy samochodowe a do Nuvi lotnicze to tu nie powinno być problemu.
Daj zrzut katalogu to się wszystko wyjaśni.
Daj zrzut katalogu to się wszystko wyjaśni.
Zrobiłem tak: wyjąłem kartę microSD z urządzenia, utworzyłem na niej folder <Map>, do którego wgrałem UMP oraz OSmapę w plikach IMG. Po włożeniu karty do urządzenia i wybraniu właściwej mapy całość ruszyła elegancko.
BC i MS to w mojej skromnej ocenie jakieś porażki. Ostatnio korzystałem z nich chyba z 10 lat temu. Sam już nie wiem, jak wtedy udawało mi się z tego softu korzystać.
Teraz męczę się z próbą aktualizacji baz lotniczych z użyciem Avia DBM. No i jakoś nie wychodzi...
BC i MS to w mojej skromnej ocenie jakieś porażki. Ostatnio korzystałem z nich chyba z 10 lat temu. Sam już nie wiem, jak wtedy udawało mi się z tego softu korzystać.
Teraz męczę się z próbą aktualizacji baz lotniczych z użyciem Avia DBM. No i jakoś nie wychodzi...