Garmin Explore - kto używa i do czego

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Garmin Explore - kto używa i do czego

Post autor: irko »

Cześć

Ostatnio nakręciłem film o aplikacjach Garmina Drive i Explore
Trochę się tam pozmieniało i np. juz teraz da się wysłać do chmury z paki ślad z telefonu.

Chce zaktualizować ten materiał i dodać info o tym do czego można wykorzystać stronę Garmin Explore
Ja używam właściwie tylko do wysyłania śladu na nawigację jak nie mam jej pod ręka żeby podpiąć kablem oraz porządkowania zbiorów bo ZUMO tego nie potrafi (ale nowe modele juz tak).

Są jakieś inne plusy tej chmury?

Ja na pewno widzę jeden wielki minus - nie da się pobrać wybranego śladu z bazy na komputer - pobiera od razu wszystko i to skleja
Drugi minus - każdy ślad trzeba wysyłać do chmury osobno bo wysłanie w jednym pliku kilku tez je skleja a
był Garmin 865t , jest 2689 LTM ZUMO XT http://www.bluephoto.pl
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Garmin Explore - kto używa i do czego

Post autor: irko »

Nikt nie ma doświadczeń z tą stroną i chmurą?
był Garmin 865t , jest 2689 LTM ZUMO XT http://www.bluephoto.pl
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

Ja używam Explore w telefonie i głównie służy mi do wymiany danych między telefonem a zegarkiem (punktu, ślady/aktywności, trasy/kursy).
Jego dużą zaletą (względem Connect) jest, że wymiana ta (telefon-zegarek) działa, gdy telefon nie ma dostępu do Internetu (i chmury).
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Używam z zegarkiem, ale znacznie częściej korzystam z Garmin Connect, bo tam jest kalendarz i łatwiej się obsługuje.
Garmin Explore wykorzystuję do synchronizacji danych z zegarkiem, ale również zdarza mi się wykorzystywać tę aplikację do podglądu pozycji na podstawie odczytu GPS z zegarka.
Garmin Explore nie lubię z racji typowych dla Garmina opóźnień w działaniu, np. odświeżaniu map. Synchronizacja danych też mogłaby być szybsza.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
grzes
Początkujący

Post autor: grzes »

Hejka,
Dopiero teraz trafiłem na wątek.
Używam, albo lepiej staram się bo wychodzi różnie używać Explore.
Moja subiektywna opinia jest jak najgorsza :-( niestety.
wady:
- działa wolno
- brak możliwości wysłania kilku śladów na raz
- okropny wygląd na mapie i brak możliwości konfiguracji wyświetlania
- brak jakiejkolwiek kompatybilności z BaseCampem - dla mnie optimum to byłby BaseCamp ale w chmurze
z całą struktura katalogów,
-jak dla mnie nieintuicyjny

Co z tego, że mam w BaseCamp porządek jeśli chodzi o strukturę, jak nigdzie indziej się juz tak nie da.
Explore w zasadzie nadaje się tylko żeby wrzucić przez niego pojedynczy ślad, i urządzenie docelowe synchronizując się bedzie miało ślad
Teoria fajnie ale używam:

66i
Overlandera
Oregona 450
Fenixa 8

i jest "polka" co z czego i do czego.

Dziwi mnie ze nie sa w stanie/nie chcą ogarnąć softu, hardware'owo Garmin naprawdę daje rade, bez względu na warunki, ale oprogramowanie spinające wszystkie urządzenia żenada...

PS. Nawet dzisiaj chcąc zaplanowanć wycieczkę 4x4 i stworzyć jakiegoś GPXa plus wrzucić kilka ściągnietych z Wikiloc się denerwowałem i zaczynam rozważać przejście na GaiaGps przynajmniej mam to samo na każdym urządzeniu.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

sdsyc pisze: 14 wrz 2025, 17:58 Ja używam Explore w telefonie
Z mojego punktu widzenia obecnie najczęściej synchronizuję ślady po Wi-Fi z routerem. Po części jest to powodowane tym, że dzieci upodobały sobie telefon do grania i nie zawsze mam go akurat pod ręką. Zdarza się, że użytkownicy mają tylko zegarek z e-SIM i też nie korzystają cały czas z telefonu.
Stąd dla mnie lepiej sprawdza się baza w chmurze i synchronizacja z odbiornikiem przez Wi-Fi. Bazy moich tras i śladów przygotowuję sobie na spokojnie w wolnej chwili i synchronizuję też wtedy, gdy mam odbiornik czy to Garmina, czy też innych firm. Dzisiaj już większość serwisów internetowych umożliwia taką integrację różnych systemów GPS.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że działa to tak długo, jak mamy dostęp do internetu, ale w moim przypadku akurat rzadko bywam zupełnie z dala od cywilizacji, ograniczając się do eksploatacji "wokół komina".
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
ODPOWIEDZ