Aktualizacja EPO.BIN przez G. Express lub G. Connect Mobile

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Aktualizacja EPO.BIN przez G. Express lub G. Connect Mobile

Post autor: sdsyc »

W kontekście http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=202407#p202407 - zauważyliście poprawę? Aktualizuje Wam Garmin Express lub Garmin Connect Mobile plik EPO.BIN w zegarkach?
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
johnyjon
Nowy

Re: Aktualizacja EPO.BIN przez G. Express lub G. Connect Mobile

Post autor: johnyjon »

Przez GCM mi nie chciało EPO zaktualizować, a przez GE poszło od razu. Teraz EPO mam bieżący, zamiast wygasły. I łapie mi lepiej fixa. Wczoraj sprawdzałem na treningu dokładnie w tym samym miejscu, gdzie wcześniej łapało mi dłużej (FR 935)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2018, 16:12 przez sdsyc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięcie cytatu całego poprzedzającego postu
Forerunner 935, Edge 820
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Wojtas81 »

beetle-m pisze: 05 wrz 2018, 13:52 Garmin Express v6.8.1 for the PC.
Changes:
- For our Fitness and Outdoor devices that support ephemeris, we fixed an issue with Express providing an expired EPO.bin file.

Wg mnie, nawet wg stanu jak na dziś, dalej dają plik troszeczkę opóźniony. EPO to technologia MediaTeka*, a nie Garmina.
I to MediaTek dostarcza dane EPO, a Garmin jest tu tylko pośrednikiem. Pośrednikiem który dodaje opóźnienia tak do 18-24 godzin - zależy jak się trafi.

Poza tym MediaTek dostarcza EPO 28-dniowe, a Garmin ucina je do 7 dni. Pisałem o tym tutaj.
Ja u siebie dodałem do urządzenia prosty pliczek, który pobiera mi aktualne 9-dniowe dane od MediaTeka dwuklikiem myszy.
Więcej niż 9 dni nie ma sensu pobierać, bo Garmin dłuższych danych dot. prognoz pozycji satelit nie honoruje (ignoruje je).

A co do Bluetooth, to czasem trzeba wystartować jakąś aktywność albo trasę, bo tak sam z siebie to nie chce zaktualizować.
Garmin Express natomiast aktualizuje bezwarunkowo.

*) Inne firmy produkujące chipy GPS, też mają swoje Extended Prediction Orbit (EPO). Tylko mają inne "nazwy własne".
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Post autor: roro »

Wojtas81 pisze: 04 paź 2025, 14:15 Ja u siebie dodałem do urządzenia prosty pliczek, który pobiera mi aktualne 9-dniowe dane od MediaTeka dwuklikiem myszy.
Więcej niż 9 dni nie ma sensu pobierać, bo Garmin dłuższych danych dot. prognoz pozycji satelit nie honoruje (ignoruje je).
Co się dzieje z plikiem Epo.bin w sytuacji:

Został pobrany 9- dniowy plik, uruchamiamy odbiornik, dane zostaną "powtórnie" uaktualnione
przez sygnał z satelitów, czy informacje z satelitów nadpisują dane w pliku Epo.bin,
pozostawiając dane dotyczące dodatkowych dni, czy cały plik Epo.bin zostaje nadpisany
i mamy w odbiorniku standardowy 7- dniowy plik.
Wojtas81
Bywalec

Wg mnie sygnały z satelit nie aktualizują pliku EPO.BIN. W katalogu Garmin\GPS są inne pliki i to one są aktualizowane sygnałem z satelit.
Te inne pliki zapewniają później szybki "gorący start", tj szybkie ponowne ustalenie pozycji, po chwilowej przerwie w nawigowaniu.

EPO.BIN to natomiast dane predykcyjne z internetu - na tym polega ta technologia.
Co do zaś aktualizacji tego pliku, to Garmin Express zawsze nadpisuje cały plik swoimi 7-dniowymi danymi, niezależnie od tego co tam było wcześniej zapisane.

A w przypadku aktualizacji przez Bluetooth, to najczęściej nie dzieje się nic, przynajmniej u mnie na Oregonie 700.

Jedyna sytuacja gdy Oregon pobrał mi nowe dane przez Bluetooth, to wtedy gdy:
- wykasowałem wszystkie pliki z katalogu Garmin\GPS
- wyszedłem na zewnątrz
- włączyłem odbiornik i Bluetooth (połączenie z komórką przez Garmin Connect)
- wyznaczyłem jakąś trasę (gdziekolwiek).
Wtedy i tylko wtedy odbiornik pobrał nowy plik EPO.BIN przez Bluetooth i były to dane 4-dniowe.

Zmierzam więc do tego, że aktualizacja przez Bluetooth jest bardzo zawodna. Niewiadomo kiedy ani czy w ogóle taka aktualizacja nastąpi.
Lepiej wymusić to przez kabel, tym bardziej, że można to zrobić przez kabel ze smartfona (zamiast PC) - wystarczy Termux i Total Commander do tego celu.
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Post autor: roro »

Wojtas81 pisze: 05 paź 2025, 18:06 Wg mnie sygnały z satelit nie aktualizują pliku EPO.BIN.
Jeśli plik Epo.bin usuniemy z odbiornika, będziemy korzystali z nawigacji bez dostępu do internetu,
to plik Epo.bin nie pojawi się w odbiorniku.

Jedyną drogą pozyskania pliku Epo.bin jest internet lub ręczne umieszczenie pliku z zewnętrznego źródła.
Wojtas81
Bywalec

To właśnie napisałem.
ODPOWIEDZ