Garmin vs smartfony vs Zegarki
-
Wojtas81
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Re: [News] GPSMAP H1 oraz Plus
I tak liczy szybciej niż mój Forerunner 955 i podejrzewam, że z Fenixem będzie podobnie. Bo to raczej to samo, w innej obudowie.
Są: Garmin GPSMAP 66sr, Garmin Oregon 700, Garmin Drive 40, Huawei Watch 4 Pro
Były: Garmin Forerunner 955 i inne perfekcyjnie bezużyteczne smartwatche.
-
Wojtas81
- Bywalec
Wiem, że nie ten odbiornik, ale zauważyłem jedną rzecz. Na Oregonie wystarczy sam fakt posiadania mapy z adresami, by móc wyszukiwać po adresie.
Natomiast ta mapa nie musi być w ogóle włączona. Jeśli więc mamy Garmin TopoActive (włączoną) + UMP (wyłączoną), to wyszukiwanie po adresie i tak działa (korzystając z danych adresowych UMP).
A co do tematu, to zastanawiam się po co w tych odbiornikach jeszcze antena Helix. W sytuacji gdy zegarki już dają radę, to po co wystająca antena w najnowszych odbiornikach ?
To tylko powiększa ich gabaryty. Przy Iridium ma to sens, ale przy zwykłych
-
Wojtas81
- Bywalec
Jak patrze na te błędy, niedoróbki (nie tylko w tym wątku), to wniosek jest jeden - nie kupować.
Za te pieniądze powinno być wszystko top, a nie jakieś braki, zwiechy, dokładność powyżej 4 m, czy dryfowanie sygnału.
Kurde, to na starych sprzętach jest dokładność 3 m i nie ma tych wszystkich braków i problemów. Stare 64-ki nawet działają bez błędów.
Nikt nie żąda odtwarzania Netflixa, ale tego by urządzenie robiło dobrze to, do czego zostało stworzone.
Młotek nie musi odtwarzać Spotify, ale niech przybija gwoździe.
Za te pieniądze powinno być wszystko top, a nie jakieś braki, zwiechy, dokładność powyżej 4 m, czy dryfowanie sygnału.
Kurde, to na starych sprzętach jest dokładność 3 m i nie ma tych wszystkich braków i problemów. Stare 64-ki nawet działają bez błędów.
Nikt nie żąda odtwarzania Netflixa, ale tego by urządzenie robiło dobrze to, do czego zostało stworzone.
Młotek nie musi odtwarzać Spotify, ale niech przybija gwoździe.
-
Wojtas81
- Bywalec
Prawda, że nie domagają softwarowo, ale nie wierzę w spiskowe teorie.Wojtek Szydlowski pisze: 27 paź 2025, 13:54To tylko i wyłącznie niechlujne testy i lekceważenie odbiorców, traktowanie ich jako beta-testerów.
Zobacz, że w zegarkach jednak przykładają się bardziej, ale tam mają główny strumień przychodów i oddech konkurencji na plecach.
Nie ma skutków bez przyczyny. Firma nie ma interesu w wypuszczaniu niedoróbek, jeśli ich poprawa byłaby prosta i tania.
Przecież przez te błędy oni zaliczają zwroty i tracą klientów.
PS. W zegarkach wcale nie jest dobrze. To nie jest tak, że dasz 8 tysięcy za Fenix 8 Pro microLED to masz wszystko naj, naj. Błędów jest tam tyle, co masz w swoim GPSMap H1. I piszą to nawet fani tych zegarków.
I jest to też powód dla którego kupiłem starszy model, bo wiem, że w nowości pchać się nie warto - jest drogo i do d....y.
Nie moja sprawa, każdy decyduje za siebie. Ale wydaje mi się, że trochę pośpieszyłeś się z zakupem H1 i czara goryczy się przelała, więc chcesz iść w drugą skrajność.Wojtek Szydlowski pisze: 27 paź 2025, 13:54Ja to traktuję już lekko, bo są to moje ostatnie odbiorniki Garmina jakie kupiłem, właśnie pozbywam się Edge'a i całego ekosystemu rowerowego, następny w kolejce do sprzedania będzie zegarek. H1 pewnie też pójdzie w obieg a mi wystarcza już tylko smartfon z Locusem na pokładzie.
Nie jest jednak tak, że Garmin to tylko drogie zło. Po prostu nie trzeba lecieć na nowinki. Warto kupić czasem coś co jest starsze, dopracowane, sprawdzone i działa.
Nie dość, że taniej, to jeszcze problemy minimalne.
Czy naprawdę Edge Explore 2 czy Oregon 700 to tak złe sprzęty ? Co takiego "super" masz u konkurencji w ich cenie ?
Coś bardziej funkcjonalnego, trwalszego w warunkach słońce/mróz, z lepszymi mapami i wytyczaniem tras offline ?
Na inne firmy też jest sporo narzekań, na "rowerowe smartphony" również (bateria padająca w mrozie w ciągu godziny, zawilgocone złącza ładowania, nieczytelność w słońcu, itd).
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Pierwsza i jedyna na YT recenzja GPS Radlera o nawigacji po kursie.epkchmiele pisze: 22 paź 2025, 18:42 Też mnie to ciekawi, przeczytałem instrukcje etrex i tam nie ma tworzenia kursu Jest nawigacja po kursie utworzonym w telefonie i niby że ma się to dostosować do danej mapy w urządzeniu.
Są dwie opcje: z przeliczaniem automatycznym na mapie (jak trasa, która nie ma nic wspólnego z zaplanowanym kursem) i bez przeliczania (jak dawniej ślad - bez rekalkulacji po zejściu ze śladu i bez informacji o zwrotach; doszły tylko strzałki kierunku jazdy). Przy okazji pokazano różne kwiatki związane z routingiem.
Z tej recenzji wynika, że nie jest to najlepsza opcja dla rowerzystów - nawet starsze odbiorniki Edge o wiele lepiej radzą sobie z kursami (informacje o zwrotach, ClimbPRO). Oprócz tego, obsługa odbiornika wydaje się w kilku miejscach bardzo upierdliwa, np. wyświetlenie ekranu mapy, aby używać przycisków +/-, brak możliwości konfiguracji Menu głównego, nielogiczne tworzenie stron (brak możliwości dodania danych)...
Jak wynika z filmu, działa to tylko w opcji nawigacji z wykorzystaniem routingu mapy, co powoduje, że z automatu tracimy wcześniej opracowany kurs, co w praktyce oznacza, że mamy wyznaczoną trasę między aktualną pozycją a celem i zdajemy się w pełni na często ułomny automat.Wojtek Szydlowski pisze: 27 paź 2025, 14:07 Podczas nawigacji H1 wyświetla wskazówki nawigacyjne na mapie, można je też ukryć. Taki pasek na górze, nad mapą.
W przypadku nawigacji stricte po wcześniej przygotowanym kursie (z pominięciem rotuingu), wskazówek nawigacyjnych nie ma, przynajmniej zgodnie z filmem.
Fenix 5 Plus, Oregon 700, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe; inne: TwoNav Cross Plus, Anima Plus, Sportiva, Wahoo Roam V1
Były: eTrex Vista HCx, Monterra, GPSMap 64s, eTrex 30, eTrex 30x, Fenix 6 PRO
- Marko
- Garniak
Tym tropem to wrócimy do korzeni, czyli mapy i kompasu.Wojtek Szydlowski pisze: 02 lis 2025, 20:27 Nawet na Climb Pro mi nie zalezy już.
Na etapie planowania trasy wiem, jakie będą podjazdy / podejścia. Nie stanowią one dla mnie problemu a co to zmienia, że w trakcie pokonywania podjazdu wiem, ile do końca, w pionie czy poziomie. I tak muszę podjechać![]()
ClimbPRO mi się przydaje, z tym, że typowe podjazdy w Beskidach mają zwykle kilka (3-9) kilometrów, z różnym nachyleniem i dobrze wiedzieć na jakim odcinku się aktualnie jedzie.
Fenix 5 Plus, Oregon 700, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe; inne: TwoNav Cross Plus, Anima Plus, Sportiva, Wahoo Roam V1
-
Wojtek Szydlowski
- Bywalec
- Been thanked: 3 times
Aż tak, to może nie.
A GPSMap pokazuje profil kursu, więc można na oko zobaczyć, gdzie jest szczyt.
Nie ma tak rozbudowanej informacji jak miałem w Edge, podanej w metrach w pionie o poziomie albo cieniowanie nachylenia trasy.
Fajne, ale mnie już zbędne,
Nie chcę nikogo przekonywać do podążania za moją zmiana podejścia do gadżetów w turystyce, pisze tylko o swoich przemyśleniach.
Rezygnuje.z nadmiaru gadżetów, które rozpraszają mnie i odciągają od tego, po co idę w góry albo jadę w trasę rowerową.
W razie potrzeby mam to wszystko w Locusie podane w sposób, w jaki żaden Garmin nie ma i nie będzie miał pewnie jeszcze bardzo długo albo nie będzie nigdy, bo rozwój Edge idzie w kierunku jaki można sprawniej monetyzować, tj. funkcje treningowe lub absurdalne segmentowanie odbiorników na zwykłe, MTB itd, itp. .
A GPSMap pokazuje profil kursu, więc można na oko zobaczyć, gdzie jest szczyt.
Nie ma tak rozbudowanej informacji jak miałem w Edge, podanej w metrach w pionie o poziomie albo cieniowanie nachylenia trasy.
Fajne, ale mnie już zbędne,
Nie chcę nikogo przekonywać do podążania za moją zmiana podejścia do gadżetów w turystyce, pisze tylko o swoich przemyśleniach.
Rezygnuje.z nadmiaru gadżetów, które rozpraszają mnie i odciągają od tego, po co idę w góry albo jadę w trasę rowerową.
W razie potrzeby mam to wszystko w Locusie podane w sposób, w jaki żaden Garmin nie ma i nie będzie miał pewnie jeszcze bardzo długo albo nie będzie nigdy, bo rozwój Edge idzie w kierunku jaki można sprawniej monetyzować, tj. funkcje treningowe lub absurdalne segmentowanie odbiorników na zwykłe, MTB itd, itp. .
GPSMap H1 + Forerunner 965
-
Wojtek Szydlowski
- Bywalec
Dwa przykłady z Locusa dla których Climb Pro jest daleko w tyle.
1. Wykres profilu trasy. Jednoczesne wyświetlanie osi wysokości i nachylenia. Pełna informacja. Przesuwanie, powiększanie itp: momentalnie.
2. Genialna w swej prostocie personalizacja wyświetlania zaplanowanej trasy na mapie.
W górach używam głównie map Compass jako podkładu a trasa, to linia ciągła o grubości 15 pikseli, lekko przezroczysta, kolorowana nachyleniem trasy, odcienie od niebieskiego (ostry spadek), przez zielony, żółty, czerwony, bordo (ostro w górę).
Na 6.8 cala ekranie wygląda to fenomenalnie i jest bardzo czytelne, także w słońcu
Bateria 6500 mAh, cena telefonu mniejszą niż nowy Edge.
Dla mnie wybór jest prosty
Uprzedzając pytanie, po co kupiłem H1: nic mnie w sumie nie kosztował, po sprzedaży Edge i GPSMap 67 nawet mi coś zostało w gotówce
1. Wykres profilu trasy. Jednoczesne wyświetlanie osi wysokości i nachylenia. Pełna informacja. Przesuwanie, powiększanie itp: momentalnie.
2. Genialna w swej prostocie personalizacja wyświetlania zaplanowanej trasy na mapie.
W górach używam głównie map Compass jako podkładu a trasa, to linia ciągła o grubości 15 pikseli, lekko przezroczysta, kolorowana nachyleniem trasy, odcienie od niebieskiego (ostry spadek), przez zielony, żółty, czerwony, bordo (ostro w górę).
Na 6.8 cala ekranie wygląda to fenomenalnie i jest bardzo czytelne, także w słońcu
Bateria 6500 mAh, cena telefonu mniejszą niż nowy Edge.
Dla mnie wybór jest prosty
Uprzedzając pytanie, po co kupiłem H1: nic mnie w sumie nie kosztował, po sprzedaży Edge i GPSMap 67 nawet mi coś zostało w gotówce
Ostatnio zmieniony 02 lis 2025, 21:19 przez Wojtek Szydlowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marko
- Garniak
Wojtku
ja to rozumiem. Nie czepiam się błędów w oprogramowaniu, bo znając Garmina za 2 lata będą one naprawione.
Chcę tylko mocno podkreślić, że mamy w aktualnej wersji oprogramowania rozbieżność między specyfikacją a rzeczywistą funkcjonalnością odbiornika.
Co ciekawe, wersji globalnej "Ascent Planning" zniknął ze strony internetowej, a jest np. na tej stronie. Jest też na stronie Etrex Touch, a to chyba bliźniacze oprogramowanie.
To czy korzystamy z tego, czy nie, to już dyskusja akademicka.
Przypominam również, że zniknęła wyszukiwarka adresów, czyli było, nie było, podstawowa funkcja nawigacyjna, która była już w ręczniakach w 2008 roku i chyba wcześniej też.
ja to rozumiem. Nie czepiam się błędów w oprogramowaniu, bo znając Garmina za 2 lata będą one naprawione.
Chcę tylko mocno podkreślić, że mamy w aktualnej wersji oprogramowania rozbieżność między specyfikacją a rzeczywistą funkcjonalnością odbiornika.
Co ciekawe, wersji globalnej "Ascent Planning" zniknął ze strony internetowej, a jest np. na tej stronie. Jest też na stronie Etrex Touch, a to chyba bliźniacze oprogramowanie.
To czy korzystamy z tego, czy nie, to już dyskusja akademicka.
Przypominam również, że zniknęła wyszukiwarka adresów, czyli było, nie było, podstawowa funkcja nawigacyjna, która była już w ręczniakach w 2008 roku i chyba wcześniej też.
-
Wojtek Szydlowski
- Bywalec
Marko, ja w sprawie Ascent Planing nawet do pomocy technicznej dzwoniłem.
Zgłaszałem im też niedziałający Livetrack. Sekwencje czynności, które w 100% powtarzalny sposób powodują restart. Itd. itp.
Ale nie zamierzam się kopać z koniem.
Dla mnie to już firma od zegarków dla majętnych ludzi.
Telefon z dobrą aplikacja jest Imho lepszy dla większości typowych zastosowań.
Kupiłem sobie na stare lata H1, bo mam sentyment do tej serii i bawię się odbiornikiem.
Świadomy błędów i tego, że ta linia turystyczna to absolutna nisza.
Po obcięciu wymagań o 3/4 da się z tym odbiornikiem podróżować
Zgłaszałem im też niedziałający Livetrack. Sekwencje czynności, które w 100% powtarzalny sposób powodują restart. Itd. itp.
Ale nie zamierzam się kopać z koniem.
Dla mnie to już firma od zegarków dla majętnych ludzi.
Telefon z dobrą aplikacja jest Imho lepszy dla większości typowych zastosowań.
Kupiłem sobie na stare lata H1, bo mam sentyment do tej serii i bawię się odbiornikiem.
Świadomy błędów i tego, że ta linia turystyczna to absolutna nisza.
Po obcięciu wymagań o 3/4 da się z tym odbiornikiem podróżować
- Marko
- Garniak
Ja nie wątpię, że spełni oczekiwania.
Jedynie w obecnej dobie AI, liczyłem na lepszy routing, sprytne komunikaty nawigacyjne, czyli coś więcej niż dotychczas.
Zacytowany przeze mnie kilka postów wyżej film YT GPS Radlera ewidentnie pokazuje jednak braki i uciążliwości w tak podstawowej czynności jak nawigacja po kursie w tym odbiorniku. Korzystać z pewnością się da, ale w tym zakresie nowością są tylko strzałki kierunku na śladzie - pożyteczne, ale da się bez tego żyć, a nawet w szczególnych przypadkach mogą przeszkadzać i zasłaniać szczegóły mapy.
Jedynie w obecnej dobie AI, liczyłem na lepszy routing, sprytne komunikaty nawigacyjne, czyli coś więcej niż dotychczas.
Zacytowany przeze mnie kilka postów wyżej film YT GPS Radlera ewidentnie pokazuje jednak braki i uciążliwości w tak podstawowej czynności jak nawigacja po kursie w tym odbiorniku. Korzystać z pewnością się da, ale w tym zakresie nowością są tylko strzałki kierunku na śladzie - pożyteczne, ale da się bez tego żyć, a nawet w szczególnych przypadkach mogą przeszkadzać i zasłaniać szczegóły mapy.
- Antonio
- Bywalec
- Kontakt:
Bez przesady z tą kanibalizacją. Seria Edge służy do zupełnie czegoś innego. To bardziej komputery sportowe, nie służą do turystyki rowerowej (może poza Explorer), bardziej do kolarstwa sportowego. A powyższe funkcje bardzo się przydają nawet w turystyce. Także Garmin trochę pokpił sprawę. Tym bardziej, że już od dawna przyzwyczaił użytkowników, że są one dostępne.Wojtek Szydlowski pisze: 02 lis 2025, 21:33 Na ClimbPro nie liczył bym wcale. Ascent Planning pewnie wyciął marketing obawiając się kanibalizacji serii Edge
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
-
epkchmiele
- Bywalec
Gadżety w turystyce..... No właśnie coś w tym jest. Jak wchodziłem z ekipą do jeziora Udziro w Gruzji i pokazywałem im profil wysokość to mnie chcieli zlinczować
. Ludzie nie chcą wiedzieć ile do celu, bo i tak trzeba przejść. Tylko że treking był z przewodnikiem, na nim spoczywała odpowiedzialność czy zdążymy, a jak pogoda się zmieni to jaka decyzja. Przewodnik miał telefon i jakąś aplikację która najlepiej odzwierciedlała teren. W garminie to w moim odczuciu w terenie to jest mega wygodnie vs telefon problem zaczyna się kiedy wsiadasz do terenówki. Zwykły telefon nawet na kilkunastu aplikacjach jest wygodniejszy. Przewodnik mówił nam jaką aplikację ściągnąć i linki na grupie Messenger wysyłał gdzie mamy się spotkać. Garmin w tym momencie jest bezużyteczny. Wymaga od wszystkich urządzeń, wspólnego środowiska itd.
- Marko
- Garniak
Nie, nowe ręczniaki interesują mnie wyłącznie z ciekawości, żeby pozostać na czasie z nowinkami. Na takiej samej zasadzie staram się śledzić co nowego w komputerkach rowerowych.
Sam raczej rozglądam się za GPSMap 64s, bo gdzieś wyczytałem, że współpracuje z Garmin Explore.
W ogóle, to kolekcjonuję starocie, bo znam ich potencjał i dzisiaj tym bardziej doceniam programistów.
Poza tym wszystko wciąż działa, z jednym wyjątkiem, z którym obecnie walczy @PouchX (Oregon 550) i kamerką Virb Elite, która się zawiesiła i nie można jej postawić.
Jeśli chodzi o mnie:
- w turystyce pieszej w znanym terenie: Fenix 5 Plus albo 6 PRO i ewentualnie Wahoo Bolt V1 (w zasadzie tylko do rejestracji trasy i ewentualnie do podstawowych danych nawigacyjnych ETA i dystans/przewyższenie do celu),
- w turystyce pieszej w nieznanym obszarze: j.w. i dodatkowo właśnie ręczniak, czyli najczęściej TwoNav (dowolny, ale TwoNav w mojej opinii najlepiej wyświetla arkusze map rastrowych, automatycznie podaje też te adekwatne dla aktualnej pozycji),
- na rower: Wahoo Bolt V1 albo Roam V1 (na zmianę, żeby regenerować akumlatorki; Roam tam, gdzie więcej podjazdów, bo ma opcję Summit) i jeszcze koniecznie jeden z ręczniaków - wystarczyłby TwoNav, ale dodatkowo dla ekranu danych i jako backup używam też Oregona/Dakotę albo eTrexa.
To żaden problem, bo Oregon 700 ma już taki smartfonowy tryb, który nazywa się "Aktywność". Niestety też nie startuje ekranem mapy, więc trzeba też raz "pacnąć" w ekran.Wojtek Szydlowski pisze: 03 lis 2025, 08:55 Interfejs jest smartfonowy i trzeba się odzwyczaić od tego, że odbiornik jest sekwencją ekranów ze stałą zawartością.
...
Ekran mapy jako taki sam w sobie właściwie nie istnieje, jest wywoływany dopiero z tego widgetu.
Oregon 700 ma też tryb "Klasyczny", czyli może startować ekranem mapy, czy też w ogólności tym ekranem, który jest skonfigurowany jako pierwszy. Jeśli próbowałbym się jakoś odnosić do nowych ręczniaków, to Oregon 700 ma wszystko, tylko w innym oprogramowaniu, wg "starej szkoły". Przede wszystkim łączy się ze smartfonem, choć nie przez Garmin Explore i Garmin Connect, a przez aplikacje (gpximport,komoot, wikiloc, etc.).
Też tak właśnie robię. To sprawia mi też największą frajdę (większą niż później sama wycieczka) i zajmuje mi dużo czasu, bo korzystam z różnych serwisów internetowych, sprawdzam atrakcyjność i natężenie ruchu dróg na StreetView itp.Wojtek Szydlowski pisze: 03 lis 2025, 08:55 Nie planuje kursów w odbiorniku ani nie przechowuje w nim biblioteki punktów ani tras, przesyłam ślad przed wycieczka i nawiguje po nim, albo - jeśli nie mam konkretnych planów - jadę i zerkam na mapę, co przede mną. Więc nie wypowiem się, czy planowanie jest wygodne.
Po wycieczce kasuję te planowane trasy i tworzę zupełnie nowe.
Nie tylko dla rowerzysty, ale również dla pieszego turysty. To jest największa przewaga nad smartfonem (nawet tym z Locusem), gdy w mrozie, błocie i w ogóle spoconymi paluchami, próbując wyrównać oddech, w terenie próbuję coś wyszukać. Wtedy uproszczony i dedykowany jednemu celowi interfejs ręczniaków, plus obsługa za pomocą przycisków sprawdza się o niebo lepiej. Już chociażby przez to, co za niedługo, a nawet obecnie, gdy poranki są chłodne, ćwiczymy z ubranymi rękawiczkami. Można w ciemno włączyć wybrane funkcje, przeskalować ekran, albo do zablokować. Jestem przekonany, że GPSMap H1 w zimie sprawdzi się znakomicie (czego już nie będzie można powiedzieć niestety o w pełni dotykowym eTrexie Touch.Wojtek Szydlowski pisze: 03 lis 2025, 08:55 Ekran dotykowy + guziki to jest to. Na pewno dla rowerzysty to zaleta.
To trochę tak jak z latarką w smartfonie - jest, ale w warsztacie, czy w laboratorium nadal lepiej się sprawdzi dedykowana lampka w pancernej obudowie.
Od 10 lat korzystam z tego usprawnienia w TwoNav: Sportiva, Anima Plus i Cross+. Z tym, że odnoszę wrażenie, że konfiguracja klawiszy w TwoNav jest bardziej bogata i można ją ustawić w pełni pod siebie (funkcje pojedynczego i podwójnego klinięcia, osobne przyciski do skalowania map).
W TwoNav można np. klawiszem wyłączyć dotyk, co w tym odbiorniku jest zasadne, bo mapa od razu po dotknięciu się aktywuje.
Poza tym to jeden z dwóch najlepszych systemów mapowych na rynku.
-
Wojtas81
- Bywalec
Jeśli już to polecam 64sx zamiast 64s. Seria 64x to odświeżony model z 2019 roku, a seria 64 to 2014 rok. Seria x obsługuje m.in. Gallileo oraz dane EPO, poza tym w większości to dokładnie to samo.Marko pisze: 03 lis 2025, 09:54Sam raczej rozglądam się za GPSMap 64s, bo gdzieś wyczytałem, że współpracuje z Garmin Explore.
W ogóle, to kolekcjonuję starocie, bo znam ich potencjał i dzisiaj tym bardziej doceniam programistów.
Ogólnie jednak te odbiorniki mają opinię żylety. Praktycznie brak jakichkolwiek błędów, niedoróbek i wad.
Też kolekcjonuję stare. Ktoś powiedział śpieszmy się cenić stare Garminy, bo szybko odchodzą.
Teraz kupiłem 66sr, ale jeszcze nie otrzymałem. Jak będzie stan dobry, to ze mną zostanie.
Nie podobają mi się zmiany w którym to wszystko idzie. Dziwi mnie np popularność zegarków, które są fajne, ale bardziej gadżeciarskie niż użyteczne.
Testowałem to na rowerze i wad jest dużo więcej niż tylko mały ekran. Stary Oregon dosłownie miażdży każdy zegarek pod kątem możliwości nawigacji (konfigurowalność ustawień, planowanie).
No i te parcie na abonamenty. Mam wrażenie, że Garmin preferuje coraz bardziej swoje mapy (w tym także te płatne/abonamentowe), a inne traktuje jako "zło konieczne".
Potrafią skopać coś w routingu tak, że na alternatywnych mapach rower prowadzi przez drogę szybkiego ruchu. Nie ma takich problemów na starszych odbiornikach.
Ktoś powiedział, że celem firm jest produkcja dobrych wyników finansowych. To co my dostajemy to tylko produkt uboczny w drodze do tego celu.