[News] GPSMAP H1 oraz Plus
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 7 times
- Kontakt:
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Re: [News] GPSMAP H1 oraz Plus
Pojawił się nowy FW 5.09.
Szczegóły na GPSrChive
Szczegóły na GPSrChive
Fenix 5 Plus, Oregon 700, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe; inne: TwoNav Cross Plus, Anima Plus, Sportiva, Wahoo Roam V1
Były: eTrex Vista HCx, Monterra, GPSMap 64s, eTrex 30, eTrex 30x, Fenix 6 PRO
-
Wojtas81
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Recenzja Garmin GPSMAP H1i Plus i komentarze nie zachęcają.
Za ciemny ekran, niedokładny ślad (mniej dokładny od starszych), rozczarowująca bateria, brak zaawansowanych opcji (dot. np sposobu rejestracji śladu).
Oraz ogrom, ogrom błędów. Zwracają uwagę na wyraźny spadek jakości urządzeń Garmina od czasów Fenixa 8 oraz GPSMAP H1.
Do tego nie wszystkie mapy działają, np wywala brak licencji (choć licencja jest na karcie SD) albo jakieś mapy nie widzi w ogóle.
Moim zdaniem to krok w kierunku przymuszania użytkowników do kupowania jedynie słusznych map w jedynie słuszny sposób, najlepiej w abonamencie (tj. Outdoor Maps+).
Piszą też, że starsze modele są solidniejsze niż nowe (np 65s lepszy niż Etrex Touch 2).
Jak już nawet YouTuberzy czy moderatorzy (jak na Gpsrchive) piszą żeby nie kupować, to znaczy, że musi być źle.
Bo w 90% to YouTuberzy nakręcają konsumpcję, bo z tego żyją.
Za ciemny ekran, niedokładny ślad (mniej dokładny od starszych), rozczarowująca bateria, brak zaawansowanych opcji (dot. np sposobu rejestracji śladu).
Oraz ogrom, ogrom błędów. Zwracają uwagę na wyraźny spadek jakości urządzeń Garmina od czasów Fenixa 8 oraz GPSMAP H1.
Do tego nie wszystkie mapy działają, np wywala brak licencji (choć licencja jest na karcie SD) albo jakieś mapy nie widzi w ogóle.
Moim zdaniem to krok w kierunku przymuszania użytkowników do kupowania jedynie słusznych map w jedynie słuszny sposób, najlepiej w abonamencie (tj. Outdoor Maps+).
Piszą też, że starsze modele są solidniejsze niż nowe (np 65s lepszy niż Etrex Touch 2).
Jak już nawet YouTuberzy czy moderatorzy (jak na Gpsrchive) piszą żeby nie kupować, to znaczy, że musi być źle.
Bo w 90% to YouTuberzy nakręcają konsumpcję, bo z tego żyją.
Są: Garmin GPSMAP 66sr, Garmin Oregon 700, Garmin Drive 40, Huawei Watch 4 Pro
Były: Garmin Forerunner 955 i inne perfekcyjnie bezużyteczne smartwatche.
- Marko
- Garniak
Można by polemizować, bo przy częstszym użytkowaniu są problemy z obudową, głównie chodzi o starzejące się gumowe przyciski.
Poza tym przełomowe były pierwsze lata nawigacji turystycznej , czyli około 2010 roku.
Teraz to tylko lifting, czasem udany, czasem nieudany.
Może AI coś jeszcze zmieni...
Fenix 5 Plus, Oregon 700, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe; inne: TwoNav Cross Plus, Anima Plus, Sportiva, Wahoo Roam V1
-
Wojtas81
- Bywalec
AI to dzisiaj młotek masłowa - remedium na wszystkie problemy, wszystkich ludzi. Trudno polemizować z manią o zasięgu globalnym.
Ja nie wiem gdzie ty chcesz AI pakować do ręczniaków i rowerowych. I przede wszystkim po co ? Żeby robić z niego smartphona, jak gdyby jeszcze ich było za mało na rynku i potrzeba było kolejnych.
Z AI będzie tak jak z rewolucją mobilną. Najpierw była negacja: "iPhone? a po co to komu? To tylko zabawka dla dzieciaków.".
A potem była globalna mania (z skrajności w skrajność): "komputery osobiste to przeszłość, za max 10 lat będziemy pracować na tabletach i aplikacjach uniwersalnych w stylu Windows 8".
Negacja była krótkowzroczna, ale mania również brzydko się zestarzała. A po pseudo-wizjonerach od "pracy na tabletach na aplikacjach uniwersalnych" też nie ma dziś śladu.
Ten lifting jest kluczowy. Ewolucja jest o wiele więcej warta niż ciągłe, nieprzemyślane rewolucje.
Porównaj sobie aplikację Locus do Garmin Explore. Locus jest sporo lepszy i to nie dlatego, że ma on AI.
Natomiast co do ręczniaków, to jest to narzędzie dedykowane i nie ma potrzeby dodawać tam kolejnych nieprzemyślanych bajerów, które tylko zwiększają chaos i zawodność. Planowanie można zrobić zrobić na smartphonie, ręczniak ma działać w słonecznych, deszczowych i mroźnych warunkach. Z czym smartphone'y mają problemy, których nie widać na pierwszy rzut oka, ale które się ujawniają w terenie.
To czego w ręczniakach brakuje to niedoróbki w stylu brak nawigacji po śladzie, błędy, czy dryfowanie sygnału (w nowych), które nie mają nic wspólnego z AI lub jego brakiem.
BTW: Nawet w tym wątku. Nie widziałem, by kolega który kupił H1 narzekał na brak AI czy innych krzykliwych funkcji.
Notorycznie natomiast narzeka na awaryjność i niedopracowanie softu. Dodawanie kolejnych, skomplikowanych bajerów, gdy jeszcze stare nie działają, to gaszenie pożaru benzyną. Awaryjność się od tego nie zmniejszy, tylko zwiększy jeszcze bardziej.
Boczne gumowe przyciski padają w niektórych modelach (eTrex, Oregon), ale z tego co czytałem to po wielu latach ciągłego używania (7 lub coś koło tego). Poza tym na eBayu łatwo kupić nowe i przedłużyć życie urządzenia o jeszcze bardzo długo.Marko pisze: 05 gru 2025, 08:03Można by polemizować, bo przy częstszym użytkowaniu są problemy z obudową, głównie chodzi o starzejące się gumowe przyciski.
Urządzenia które służą 10 i więcej lat, to naprawdę znakomite urządzenia. Który smarphone lub smart-zegarek ci tyle posłuży ?
A co do nowych to nie można polemizować, bo nic nie wiemy. Nie ma nikogo kto miałby jakikolwiek nowy przez dłuższy czas i ich awaryjność to czysta spekulacja.
Wiemy natomiast, że jest mnóstwo błędów i niedoróbek, a pierwsze usterki już się trafiają (np padający przycisk akcji).
Wydaje mi się, że H1 jednak - jak za kilka miesięcy uporają się z niedoróbkami softu, wnosi nową jakość. Jest nią obsługa dotykowa ekranu, która znacząco poprawia komfort użytkowania przy nawigacji - przeglądniu mapy. Zwłaszcza, gdy trzeba zmienić trasę. To jedna z przyczyn, dla których zmieniłem GPSmap 66s na edge 1040. Strasznie mnie zawsze irytowała ta strzałka, którą trzeba dojechać do krawędzi ekranu, żeby ruszyć mapa. Strasznie to niewygodne. Druga sprawa to oczywiście opisywanie POI. Bez porównania łatwiejsze i szybsze na ekranie dotykowym. Trzecia sprawa, wydaje mi się, patrząc na filmy, że w stosunku do poprzednich gpsmap znacząco poprawiono szybkość działania odświeżania mapy. No i ekran też jest leszy zdaje się.
Natomiast co do uwagi, że wystarczy smartfon i locus... cóż też tak kiedyś uważałem, dopóki nie zgubiłem się w górach na wycieczce rowerowej w zapadającym zmroku przy padającym deszczu i rozładowanym smartfonie. Którego za chiny nie mogłem naładować, bo akurat port zamokł. Drogę znalazłem dzięki Fenix 6x, czyli dość dawno to było
smartfon jest super - dopóki jest pogoda, ale taka w miarę, bo w 30 stopniach na kierownicy za długo też nie pociągnie. Jak leje, mgła, zimno i zapada zmrok, nic nie zastapi porządnej nawigacji czy choćby zegarka z mapą.
Pozdrawiam
Natomiast co do uwagi, że wystarczy smartfon i locus... cóż też tak kiedyś uważałem, dopóki nie zgubiłem się w górach na wycieczce rowerowej w zapadającym zmroku przy padającym deszczu i rozładowanym smartfonie. Którego za chiny nie mogłem naładować, bo akurat port zamokł. Drogę znalazłem dzięki Fenix 6x, czyli dość dawno to było
Pozdrawiam
- Marko
- Garniak
Na przykład "speech to test" w wyszukiwarce, żeby poprawić ergonomię. Rozpoznawanie mowy jest już wystarczająco dobrze opanowane.Wojtas81 pisze: 05 gru 2025, 17:30 Ja nie wiem gdzie ty chcesz AI pakować do ręczniaków i rowerowych. I przede wszystkim po co ?
Sam mam typowy smartfon (bo na codzień taki jest bardziej wygodny niż outdoorowy), ale ostatnio zauważam coraz więcej smartfonów outdoorowych. W.dobie iPhonów nie jest to chyba powszechny trend, ale firmy takie jak Unihertz, Blackview i inne mają szeroką ofertę telefonów do pracy w każdych warunkach.Vol. pisze: 08 gru 2025, 20:58 ... smartfon jest super - dopóki jest pogoda, ale taka w miarę, bo w 30 stopniach na kierownicy za długo też nie pociągnie. Jak leje, mgła, zimno i zapada zmrok, nic nie zastapi porządnej nawigacji czy choćby zegarka z mapą.
Co do Locusa, to nie podoba mi się wprowadzenie rocznych subskrypcji. Gdy dojrzeję do smartfonu outdoorowego, wówczas postawię na aplikację TwoNav, bo mam subskrypcję wieczystą.
Pewnie za niedługo i na szlaku będzie tak jak w mieście, czy w samochodzie, gdzie wszyscy "siedzą w telefonie".
-
Wojtas81
- Bywalec
Ekran jest bezapelacyjnie gorszy. Widać to na filmiku.
Pozycjonowanie jest gorsze, a nagrane ślady mniej dokładne niż w poprzednich (również na w/w filmiku).
Solidność gorsza, błędów od groma
Oprogramowanie uboższe w opcje (uproszczone).
Na plus ekran dotykowy i przewijanie map, które jest rzeczywiście szybsze.
Rozpoznawanie mowy Google dostępne jest od 2010 roku. Microsoft, Amazon mają swoje technologie.Marko pisze: 08 gru 2025, 22:22Na przykład "speech to test" w wyszukiwarce, żeby poprawić ergonomię. Rozpoznawanie mowy jest już wystarczająco dobrze opanowane.
Nie mieszałbym bym tego z AI.
W nawigacjach się tego za bardzo nie stosuje, ale w zegarkach i owszem. Amazfit, Huawei, zegarki oparte o WearOS mają to od dawna.
W zegarku Amazfit Balance za parę stówek możesz wydawać komendy głosowe i odpowiadać głosowo na powiadomienia. Działa świetnie.
Garmin tego nie ma, bo jest w technologicznym lesie, choć jego użytkownicy myślą, że skoro dużo zapłacili, to mają top topów.
Dla mnie Garmin to jak Nokia i BlackBerry z 2010 roku. Solidny stary sprzęt, ale nie do końca widać, by mieli plan na przyszłość.
Poza ręczniakami, które są niszą, konkurencja nie śpi.
Outdoorowe nie koniecznie mi pasują na codzień. Zaś zakup zwykłego smartphone + outdoorowego, to na jedno wychodzi jak zwykły + dedykowana nawigacja.Marko pisze: 08 gru 2025, 22:22Sam mam typowy smartfon (bo na codzień taki jest bardziej wygodny niż outdoorowy), ale ostatnio zauważam coraz więcej smartfonów outdoorowych.
- Marko
- Garniak
To prawda. W dodatku prawie wszyscy producenci przeszli już na subskrypcje czasowe, co generuje dodatkowe koszty.Wojtas81 pisze: 09 gru 2025, 15:03 ... zakup zwykłego smartphone + outdoorowego, to na jedno wychodzi jak zwykły + dedykowana nawigacja.
- Marko
- Garniak
Już jest nowy FW 6.04 z dużą listą kontrolną.
-
Wojtas81
- Bywalec
Jak czytam komentarze o H1
I to są urządzenia klasy premium, dedykowane do jednego konkretnego celu (nawigacja) i warte 3 lub 4 outdoorowych telefonów.
Rest In Peace Garmin.
John L Keating pisze:Byłoby wspaniale, gdybyś znalazł trasę z gęstym drzewostanem, aby porównać, które urządzenia najlepiej śledzą trasę (w porównaniu ze smartfonem) w złych warunkach. Kupiłem GPSMAP 67, ponieważ miał być najdokładniejszy, ale jego dokładność (MULTIBAND ON) jest tak słaba na zarośniętych szlakach lub śniegu wśród drzew, że zostawiam 67 w domu i używam telefonu.
Czyli zamiana ze słabego 67 na jeszcze gorsze H1Hikingguy pisze:Nie porównywałem go z telefonami, ale w całym filmie pokazuję, że nie jest on tak dokładny jak 67i lub Fenix 8 i wspominam, że jest to poważny problem.
I to są urządzenia klasy premium, dedykowane do jednego konkretnego celu (nawigacja) i warte 3 lub 4 outdoorowych telefonów.
Rest In Peace Garmin.
Co do jasności ekranu w H1 wydaje się to celowy zabieg Garmina w porównaniu do 67 czy 66. Chodziło prawdopodobnie o względy poboru energii na większym ekranie i optymalizację panelu pod większą refleksyjność - lepszy kontrast i warunki używania na zewnątrz. Z dostępnych testów czy postów nikt nie skarżył się na czytelność na zewnątrz, a szybkość pracy została znacząco powiększona.
-
Wojtas81
- Bywalec
Chcesz powiedzieć, że nie da się ręcznie zmniejszyć poziomu podświetlenia w 67 i 66 dla obniżenia zużycia energii ?Vol. pisze: 23 gru 2025, 20:38 Co do jasności ekranu w H1 wydaje się to celowy zabieg Garmina w porównaniu do 67 czy 66. Chodziło prawdopodobnie o względy poboru energii na większym ekranie i optymalizację panelu pod większą refleksyjność
Widzę kolego, że masz stały refren na krytykę wszystkiego. Takie podejście jest mało użyteczne i nie sposób tego uznać za pomocne komukolwiek do czegokolwiek. Nie chcesz nie kupuj, a jeśli nie masz nic nowego do dodania poza ogólnym negowaniem kolejnych urządzeń, to lepiej wstrzymać się z komentarzem.Wojtas81 pisze: 23 gru 2025, 22:57
Chcesz powiedzieć, że nie da się ręcznie zmniejszyć poziomu podświetlenia w 67 i 66 dla obniżenia zużycia energii ?
Wątek ma służyć wymianie informacji, a nie powtarzaniu tej samej opinii, że wszystko jest źle i garmin zszedł na przysłowiowe psy.
-
Wojtas81
- Bywalec
Krytyki jest znacznie więcej niż tylko moja i to z różnych źródeł. Krytykuje nawet autor wątku.
Myślę, że od tego jest forum. Sponsorowanych treści wszystko chwalących jest bez liku.
Myślę, że od tego jest forum. Sponsorowanych treści wszystko chwalących jest bez liku.