Nowa era odbiorników turystycznych - multi band (dyskusja)

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: Nowa era odbiorników turystycznych - multi band (dyskusja)

Post autor: Marko »

epkchmiele pisze: 26 sty 2026, 14:06Pytanie: gpsmap 65 to w jakim zakresie współpracuje z explore? Czy można wysyłać ślady i poi z telefonu?
Tak, wysyła się GPX.
Można się przyjrzeć aplikacji w telefonie, ale również na stronie Garmin Explore (logowanie jak do Garmin Connect). O potencjale tej wersji przeglądarkowej uświadomił mi dopiero kol. Irko:
https://garniak.pl/viewtopic.php?p=211019#p211019
https://garniak.pl/viewtopic.php?p=210075#p210075
Lista kompatybilnych odbiorników GPS jest na szczęście duża.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

nie wiem dlaczego łączysz wymianę przycisków z awarią ekranu, ekran oregon 650 na mróz był idealny i nie da się go obsługiwać w rękawiczkach. Ma dodatkowy przyciski który pozwala w rękawiczkach na przełączanie pomiędzy tym co potrzeba i w terenie to się mi mega sprawdzało. W pamięci mam mega stabilny oregon 550, dotyk psuł się od samego patrzenia.
epkchmiele
Bywalec

Z tym przesyłaniem śladów bezprzewodowo to nie jest tak idealnie bo wszystkie punkty pośrednie lądują w folderze punkty i robi się bałagan, nawet jak się ślad usunie to trzeba ręcznie wywalać punkty. Ja zauważyłem to na Oregonie 650 jak za pomocą kabla z telefonu przesyłałem, ale widzę że to samo jest na gsmmap 65s, gość na filmie tłumaczy że woli po kablu bo bt zawodny jest. Ciekawe może to już naprawili?
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

epkchmiele pisze: 05 lut 2026, 16:35 ...wszystkie punkty pośrednie lądują w folderze punkty i robi się bałagan.
Mam wrażenie, że jeszcze nie używałeś Garmin Explore...
Explore co prawda jest równie beznadziejny (wolny jak żółw) jak BaseCamp, ale do porządkowania plików w chmurze i odbiorniku nadaje się znakomicie. Mapowo dzisiaj nic nie ma zresztą podejścia do strony mapy.cz, z której można sobie jednak przesyłać: Punkty trasy, Ślady, Trasy, Aktywności i Kursy (te z pomocą Garmin Connect) do Garmina.
GPSMap 65s nie potrafi kursów. Co prawda porządkowanie Punktów tras, Śladów itd. w osobnych katalogach uważam za zaletę, ale jeśli komuś to przeszkadza, to w Explore można zaznaczać i usuwać wiele elementów na raz.
Explore ma też bardzo przydatne "Zbiory", gdzie można sobie układać elementy dotyczące konkretnych wycieczek (to samo mamy w chmurze, "komórze" i odbiorniku).
Jeśli wyeksportujemy ślad z Waypointami do Garmin Connect i mamy jedno z urządzeń Garmina z obsługą kursów, to mamy tylko Kursy z Punktami kursów (1 plik), nic dodatkowego nam się nie tworzy.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
epkchmiele
Bywalec

Jeszcze raz i powoli, jeśli w explore utworzy się folder 65s i wrzuci się tam ślad ( SLAD!!!!) to ten ślad pojawi się w garninie i będzie w folderze w 62s. Ale punkty pośrednie tego śladu czyli np. 30 sztuk pojawią się w folderze punkty i trzeba je ręcznie usuwać pomimo że ten ślad się usunie. Tak przynajmniej pokazane było na filmie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

epkchmiele pisze: 05 lut 2026, 19:30 punkty pośrednie tego śladu czyli np. 30 sztuk pojawią się w folderze punkty i trzeba je ręcznie usuwać pomimo że ten ślad się usunie. Tak przynajmniej pokazane było na filmie.
Na którym filmie?
30 punktów?!? To jakiś podejrzanie krótki ślad... Ślady zwykle mają po kilkaset, albo kilka tysięcy punktów...
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

epkchmiele pisze: 05 lut 2026, 19:30 ...jeśli w explore utworzy się folder 65s i wrzuci się tam ślad ( SLAD!!!!) to ten ślad pojawi się w garninie i będzie w folderze w 62s. Ale punkty pośrednie tego śladu czyli np. 30 sztuk pojawią się w folderze punkty i trzeba je ręcznie usuwać pomimo że ten ślad się usunie. Tak przynajmniej pokazane było na filmie.
Chyba źle to zrozumiałeś... Na filmie pokazane są tylko zwielokrotnione Waypointy z różnych kolekcji (można je grupować tam w kolekcji ze śladami), a nie punkty śladu (punkty śladu same z siebie się nie wyodrębnią).
Film ma 5 lat. Bug dawno temu naprawiono. Waypointy z kolekcji już się nie powtarzają.
ODPOWIEDZ