Jak wgrać UMP?

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
Awatar użytkownika
Solos
Bywalec

Post autor: Solos »

Na razie jeszcze nie mam urzadzenia. Juz mialem kupowac swoja pierwsza nawigacje - 250W kiedy pojawila sie informacja o 255W. Podobno ma sie pojawic w Polsce na poczatku kwietnia, wiec postanowilem poczekac :) Na razie czytam forum, zeby nie byc calkowicie zielonym jak otworze pudelko :) No i jak mam jakies watpliwosci to... pytam.

Przeczytalem artykul podany przez GPSManiak-a a propos wgrywania map za pomoca Mapsource. Stad moje pytania.
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

Skoro urządzenie z serii n25x to: CNE będzie w pamięci odbiornika w pliku gmapprom.img, zatem np.: wysyłasz GPMapę z poziomu Mapsource do odbiornika - będzie ona w pliku gmapsupp.img a UMP wysyłasz w drugiej sesji na kartę, tu tez powstaje plik gmapsupp.img. Możesz oczywiście zamienić miejsce GPMapy z UMP jeśli uznasz to z jakiegoś powodu (np. ilość miejsca) za zasadne.
Gdy aktualizujesz UMP wysyłasz tylko tę mapę W TO SAMO miejsce gdzie jest jej starsza wersja.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Ryszard1
Bywalec

Post autor: Ryszard1 »

najbezpieczniej, dla poczatkujacych, wczytywac dodatkowe mapy tylko na dokupiona karte pamieci, zwlaszcza ze karty sa teraz tak tanie,
nuvi200 + CNE2008 + UMP-pcPL
wojtek
Moderator

ale jeżeli przyjmiemy, że dokupiona jest GP i dodatkowo mamy UMP zatem obie umieszczamy na karcie. W konsekwencji każda wysyłka UMP wymaga wysłania obu map lub zaprzyjaźnienia się z gmaptool'em.

Wojtek

PS. poza tym naprawdę nie wiem co mogłoby się stać złego z nuvim :shock: :?:
nuvi 215W, SP 2720
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

A nuvi nie czyta gmapsup2.img? Pytam bo nie mam i nie wiem. Bo jakby czytał to rzadko zmieniane mapy (CNE i GPMapę) trzymać w gmaprom i gmapsup2 a własny zestaw często zmieniany/aktualizowany (np. ump+szlaki) w gmapsupp. Oczywiście gmaptool jest do tego też super, ale nie każdy się go naumie, no i wysyłka zestawu z całym CNE nie przez czytnik a do nuviego pewnie by trochę potrwała ;)

Artur
Ostatnio zmieniony 19 mar 2008, 10:12 przez Artur, łącznie zmieniany 1 raz.
wojtek
Moderator

Czytając to:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=15176#15176
wychodzi na to, że nie obsługuje.
Ale masz rację można zrobić ten numer z gmapprom1.img

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Polak.
Początkujący

Post autor: Polak. »

Panowie a co jeżeli chodzi o użytkowanie zestawu map: GPmapa, CNE 2008 i UMP ? Należy mieć je wszystkie włączone na raz, osobno czy w jakiś parach ?
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Najkorzystniej mieć włączoną tylko jedną. Wybierasz najbardziej odpowiednią dla Twoich aktualnych potrzeb, pozostałe wyłączasz. Którą wybrać? Pomacasz się z nimi w praniu i będziesz wiedział, która do czego jest dla Ciebie najlepsza. Kilka dni temu Alferek ujął to w nastepujące słowa:
"Sami wiecie, że nie ma idealnej mapy. Najlepiej mieć w odbiorniku GPMapę, UMP i CNE.
- CNE mimo, że bardzo szczegółowy rozwala mnie beznadziejną kategoryzacją dróg.
- GPMapa ma wadliwe POI i nie zawiera wszystkich miast jeszcze.
- UMP w sumie fajny bo darmowy ale jeszcze daleko mu do kompletności, choć aktualizowany na bieżąco."
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=22073#22073
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
Solos
Bywalec

wojtek pisze:Skoro urządzenie z serii n25x to: CNE będzie w pamięci odbiornika w pliku gmapprom.img, zatem np.: wysyłasz GPMapę z poziomu Mapsource do odbiornika - będzie ona w pliku gmapsupp.img a UMP wysyłasz w drugiej sesji na kartę, tu tez powstaje plik gmapsupp.img. Możesz oczywiście zamienić miejsce GPMapy z UMP jeśli uznasz to z jakiegoś powodu (np. ilość miejsca) za zasadne.
Gdy aktualizujesz UMP wysyłasz tylko tę mapę W TO SAMO miejsce gdzie jest jej starsza wersja.

Wojtek
A jak wyglada sprawa w n760? Tak samo?

Jesli tak, to w takim razie rozumiem, ze jesli przy kupnie nawigacji w pamiecie wewnetrznej bede mial tylko CNE, to moge bez zadnych kombinacji z nazwami wgrac - tez do pamieci wewnetrznej - GPMape, ktora zostanie zainstalowana pod inna nazwa i nie nadpisze mi CNE. Dobrze mysle?
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

W moim wypadku zaraz po kupnie Nuvi760 w katalogu /Garmin urządzenia miałem:
gmapbmap.img - mapa bazowa
gmapprom.img - CNEnt2008
gmapsupp.img - GPMapa2007.3

Cokolwiek wysyłasz z MapSource zostaje zapisane w gmapsupp.img i jeśli wysłałbym inną mapę do urządzenia (a nie na kartę) to nadpisałbym sobie GPMapę.

Osobiście zmieniłem nazwę gmapsupp.img na gmapprom1.img, który też działa w tym modelu i nie przejmuję sie więcej tym co i gdzie wysyłam z MapSource.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
wodnik7
Bywalec

Post autor: wodnik7 »

Magnoom pisze:W moim wypadku zaraz po kupnie Nuvi760 w katalogu /Garmin urządzenia miałem:
gmapbmap.img - mapa bazowa
gmapprom.img - CNEnt2008
gmapsupp.img - GPMapa2007.3

Cokolwiek wysyłasz z MapSource zostaje zapisane w gmapsupp.img i jeśli wysłałbym inną mapę do urządzenia (a nie na kartę) to nadpisałbym sobie GPMapę.

Osobiście zmieniłem nazwę gmapsupp.img na gmapprom1.img, który też działa w tym modelu i nie przejmuję sie więcej tym co i gdzie wysyłam z MapSource.
witajcie,

jak wpomnialem w moim wczesniejszym poscie, dziala tez gmapoem.img
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
Awatar użytkownika
Solos
Bywalec

Ale ta nazwe zmieniliscie juz po wyslaniu mapy z Mapsource do nuviego? Z poziomu dysku wymiennego?
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Cały bajer polega na tym, aby nazwę zmienić przed wysłaniem. Chodzi w końcu o to, aby plik z MapSource nie nadpisał tego w urządzeniu. Tak, zmiany dokonaliśmy podpinając Nuvi do PC i pracując na nim jak na dysku wymiennym.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Awatar użytkownika
Solos
Bywalec

Rozumiem. Czyli przykladowo: mam wgrany CNE i GPMape. Chce sobie dograc Mapsourcem UMP. Wiec zmieniam najpierw nazwe GPMapie bedac w nuvim jako na dysk wymiennym. Potem wchodze do Mapsource i wgrywam sobie bez stresu UMP, zgadza sie?
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Tak.
Poczytaj może jeszcze to: nuvi 760 + UMP
Pozdrawiam Damian Gałka
ODPOWIEDZ