Palmtopy - kolejna odslona cud narzedzia do skrzynek

O współczesnych poszukiwaczach skarbów.

Moderator: Spider

Postprzez marwaldor » Wt, 06 lis 2007 19:01

Tak tez zrobie - bede sie trzymal siatki utm nadrukowanej na mapie. Ale zapytam jeszcze o cos - jesli sie nie wkurzysz wkoncu. Mianowicie : kalibruje mape na kompie - wczutuje na tunera - w trakcie wycieczki okazuje sie, ze mapa jest rozjechana w jednym kierunku np o kilkanascie metrow - czy jest sposób , zeby ja tylko ''przesunac'' a nie kalibrowac wszystkie punkty ???
marwaldor
Bywalec
 
Posty: 107
Dołączył(a): N, 16 wrz 2007 18:29

Postprzez kwieto » Wt, 06 lis 2007 20:30

GPS Maniak napisał(a):
ted68 napisał(a):Dlaczego - TYLKO ? Ja polecam OziExplorera - platny ale warto

Krzysztof to wyjaśniał. Chodzi o możliwość kalibracji map w terenie.
Oczywiście nie każdemu to potrzebne ........


Hmmm, kalibrację w terenie można uzyskać również w PathAway - do tego na więcej sposobów (między innymi poprzez przesuwanie i/lub rozciąganie/ściskanie mapy, o co pyta Marwaldor)

PathAway obsługuje też większą ilość układów odniesienia, jest za to nieco droższy
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez GPS Maniak » Wt, 06 lis 2007 20:47

Wszelki Duch - Kwieto co Ty tutaj robisz? :D

Szczerze mówiąc pamiętałem Twoje wykłady na temat kalibracji map w terenie, ale ze wstydem przyznaję, że byłem pewien że Krzysztof miał na myśli ten sam program :oops: No cóż, jako nawiedzony garminowiec nie znam żadnego z nich - stąd moj pomyłka.

W sumie - żeby nie było zupełnie OT - chyba trochę podobnie do Teda jestem konserwatystą. Kiedyś, w czasach kiedy miałem jeszcze nadzieję na szersze wykorzystanie PDA w terenie (chyba 2002r) wybór softu do obsługi rastra nie był tak duży jak dziś. Kupiłem wówczas dublet: Pocket Memory Map Navigator + MMN wersja na PC. Polubiłem ten soft i nadal jestem mu wierny. To jedyny soft "terenowy" jaki mam w MIO.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez kwieto » Wt, 06 lis 2007 22:26

GPS Maniak napisał(a):Wszelki Duch - Kwieto co Ty tutaj robisz? :D


Szukam linka do zdjęć geocachy - wybieram się w weekend w beskid i może będę miał okazję coś wykopać/zakopać :"P

GPS Maniak napisał(a):Szczerze mówiąc pamiętałem Twoje wykłady na temat kalibracji map w terenie, ale ze wstydem przyznaję, że byłem pewien że Krzysztof miał na myśli ten sam program :oops: No cóż, jako nawiedzony garminowiec nie znam żadnego z nich - stąd moj pomyłka.


PathAway jest mało popularny, bardziej znana jest jego Palm OS'owa wersja. Ale jeśli chodzi o kalibrację w terenie, jest to zdecydowanie najpotężniejsze narzędzie jakie znam - samych układów odniesienia jest tam około setki do wyboru...

GPS Maniak napisał(a):W sumie - żeby nie było zupełnie OT - chyba trochę podobnie do Teda jestem konserwatystą. Kiedyś, w czasach kiedy miałem jeszcze nadzieję na szersze wykorzystanie PDA w terenie (chyba 2002r) wybór softu do obsługi rastra nie był tak duży jak dziś. Kupiłem wówczas dublet: Pocket Memory Map Navigator + MMN wersja na PC. Polubiłem ten soft i nadal jestem mu wierny. To jedyny soft "terenowy" jaki mam w MIO.


Ja doceniam możliwość kalibracji w terenie - zwłaszcza że zdarza mi się korzystać z map które dopiero w terenie można skalibrować.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez soko » Wt, 06 lis 2007 22:26

marwaldor:
Mianowicie : kalibruje mape na kompie - wczutuje na tunera - w trakcie wycieczki okazuje sie, ze mapa jest rozjechana w jednym kierunku np o kilkanascie metrow - czy jest sposób , zeby ja tylko ''przesunac'' a nie kalibrowac wszystkie punkty ???


Jeśli naprawdę dysponujesz czymś takim (takim sprzętem), co umożliwia wykrycie "rozjechania o kilkanaście metrów", to właśnie w tym miejscu, gdzie stoisz dotykasz na mapie rysikiem ten punkt, wyświetla się pytanie "Calibration Punkt" ( czy coś takiego) i potwierdzasz.
Wtedy - tak ja to rozumiem - program "rozciąga/sciska mapę"(tak jak to ujął obrazowo Kwieto) i w ten sposób doprecyzowuje kalibrację.
Właśnie na tym polega duży plus GPSTunera: wchodzisz w teren z mapą skalibrowaną najlepiej jak umiałeś ("jak fabryka dała"), ale okazują się różne kiksy i można skalibrować "na mur".

Naprawdę radzę wstępną kalibrację wykonać w domu na MapCalibratorze !!.
Kiedyś nie miałem czasu na kalibrację, wszystkie zdjęcia z EarthMap wydrukowałem, opisałem i w las. Bez tego wydrukowania nie wiadomo, co się ma (jaki fragment terenu) na jakim pliku. A przy porządnych powiększeniach to jest kilkanaście mapek (skanów, zdjęć) na niezbyt duży obszar.
To był koszmar, choć dzisiaj wspominam to już milej. Co kawałek wyciąganie z plecaka całej tej biblioteki, analiza co jest co , kalibracja na PDA i tak w kółko. Syzyfowa praca.
A na prekalibrowanych w domu, po prostu luksus. Sam "PDA już wie" gdzie jesteśmy na mapie i tylko mała kosmetyka.

No ale ta dokładność kilkunastu metrów po wstępnej kalibracji trochę powala!!
No bo np. na tych skanach Oziego na CD jeden piksel to kilka metrów w terenie. Prawie dziesięć.
A np. czubek rysika od PDA spokojnie "dziubie" kilkanaście pikseli na raz. Czyli ta nasza dokładność przy kalibrowaniu w terenie musi być krytycznie oceniana, trzeba sobie z tego zdawać sprawę.
Zupełnie pomijam dokładność GPS-a typu Garmin, która - nawet gdy on pokazuje dokładność 3 metry, to oznacza to , że jesteśmy w kółku o PROMIENIU plus minus 6 -9 metrów:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3 ... highlight=

tam jest kilka moich postów z okresu, kiedy rozgryzałem ten temat (z 24/04/2007).

Tyle na razie Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez kwieto » Wt, 06 lis 2007 23:50

soko napisał(a):No bo np. na tych skanach Oziego na CD jeden piksel to kilka metrów w terenie. Prawie dziesięć.
A np. czubek rysika od PDA spokojnie "dziubie" kilkanaście pikseli na raz


Ten jeden piksel to około 0.2mm - i wprawne oko jest w stanie to zobaczyć (znam takich, co zauważają np. różnicę wielkości fonta o 0.5 punktu), biorąc pod uwagę że ekran komputera ma 72 ppi a palmtopa 144, to oznacza, że teoretycznie zauważą błąd kalibracji o 1 piksel :"P

Ale przypuszczam, że chodziło o bardziej ordynarnie zauważalny błąd. Przy kalibracji na siatkę problemu nie ma (kalibracja domowa jest dość dokładna), jednak zdarza się również kalibrować mapy które nie są przygotowane do pracy z GPS. Wtedy zła kalibracja może dać przesunięcie np. o pół centymetra, a to już sporo...
Dodanie punktów orientacyjnych niewiele zmienia, bo program zniekształca wtedy mapę tak, aby określone punkty zgadzały się z przypisanymi koordynatami (może się więc okazać, że np. w prawym dolnym rogu kalibracja jest ok, ale im bliżej lewego górnego, tym bardziej się rozjeżdża). De facto w takich sytuacjach najskuteczniejsze jest skasowanie dotychczasowych punktów i zastąpienie ich nowymi, zweryfikowanymi w terenie.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez marwaldor » Śr, 07 lis 2007 7:34

Wszystko zalapalem - mam szczescie, ze mapy na krorych mi zalezy ( i stad nagle zainterewanie tymi programami) maja siatke gps - po siatce klaibruje w domciu - a jesli bedzie rozjazd w terenie to z tego co widze to niewielki - nic w terenie nie bede grzebał - bo szkoda czasu. Sprawdzam kalibracje poprzes skrzynki, ktore sam zalozylem - i widze jaki rozjazd ( moze gps sie rozjechal przy czytaniu pozycji Cacha)

Pozdrawiam
marwaldor
Bywalec
 
Posty: 107
Dołączył(a): N, 16 wrz 2007 18:29

Postprzez soko » Śr, 07 lis 2007 8:38

O tej wielkości pixela przeczytałem kiedyś na stronie z mapkami w formacie Ozi:
http://ozi.swps.edu.pl/
Nie znalazłem jej poprzednio , dlatego podaję dopiero teraz.
I tą informację trzeba sobie "przeliczyć w rozumie" na swoją mapkę, w kontekście błędu pozycji zależnego od mapy.
Jasne, że jeżeli masz super powiększenie map typu "Królowa PGR" (1:25000), to możesz osiągnąć wartość 1 pixel=1metr.

Jeśli się zrobiło tyle o pixelach, to rzeczywiście rewelacyjne (dla map rastrowych) są możliwości ekranów VGA! Wrażenie po przejściu z Yakumo (320x240) na FS N560 (640x320) jest - właśnie w kontekście map, choć nie tylko - duże. Szczególnie przy posługiwaniu się zoomem w Ozi i w Tunerze.

Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marwaldor » Pt, 09 lis 2007 20:46

No powiem tak - po okresie skanowania - min bezsensownego wywalenia 25 zl na skan a1 w drukarni (spieprzyli robote) doszlem do wniosku, ze LUBIE GPS TUNERA i uwazam, ze jazda na mapach skanowanych ma swoj urok i od dzis bede dzialal rownolegle na RUSSIE i GPSTUNERZE
marwaldor
Bywalec
 
Posty: 107
Dołączył(a): N, 16 wrz 2007 18:29

Postprzez soko » N, 23 gru 2007 22:22

By nie tworzyć nowego wątku - podam tutaj, że jest obecnie (od 12/12/2007) nowa wersja MapCalibratora na stronie GPSTunera ( v. 2.4), która współpracuje z GoogleMap i ściąga zdjęcia już skalibrowane pod GPSTunera.
Także jest nowa wersja pocketowego GPSTunera ( v. 5.2 rev.B), która umozliwia ściąganie tego samego bezpośrednio na PDA.
===================
Jeśli chodzi o tą wersję na PC (MapCalibrator), to na razie nie udało mi się ściągnąć plików o rozdzielczości jak w warstwie 17 w GoogleMV, ale mam wrażenie, że działa płynniej niż GoogleMV. Nie odczułem tak szybko blokowania ściągania pliku.
Dla terenów objętych dobrą rozdzielczością pod GoogleMap, mamy więc wyraźne, dobrej jakości, skalibrowane skany i pod OziExplorera i pod GPSTunera.

Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marwaldor » Śr, 26 mar 2008 22:44

Taki dokładny opis jak kożystac z NAVITELA na pockecie jest tu http://www.gps.is.net.pl/page2.html
marwaldor
Bywalec
 
Posty: 107
Dołączył(a): N, 16 wrz 2007 18:29

Postprzez yacca » Śr, 11 cze 2008 19:09

Witam!

Chciałbym koledze zaprezentować kawałek mapy Lecha Topo 100 na demku Navitela.



Mając do dyspozycji plik topo.exe ze strony Lecha, chciałbym się nauczyć jak wyciąć z mapy kawałek, który pójdzie na demku (ograniczenie rozmiaru).

Pomóżcie, plz.

yacca
Obrazek
yacca
 
Posty: 90
Dołączył(a): Cz, 10 maja 2007 12:09

Poprzednia strona

Powrót do Geocaching

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości