a)
Tak w skrócie wielkim to poszukuję programu, który by umożliwił podgląd w czasie rzeczywistym śladu kilku osób kręcących się w terenie z odbiornikami GPS. Zakładam, że problem dostarczenia odpowiednich danych (położenia poszczególnych osób) do komputera jest rozwiązany. Czy ktoś z Was zna program który by umożliwiał coś takiego? Może OziEx lub mu podobne mają taką możliwość? Wiem, że istnieją komercyjne programy do sledzenia np. połozenia samochodów ale nie o to chodzi do końca.
Program ten ma być pomocą dla koordynującego pracą ratowników - przewodników psów w terenie. Często terenie który nie jest objęty mapami projektu Topo_PL_100 itp. dlatego fajnie by było by była możliwość również korzystania ze skanów map topograficznych (map rastrowych).
b)
fajnie by było jakby udało się stworzyć jeden program umożliwiający to co wyżej opisałem oraz inne rzeczy przydatne z punktu widzenia koordynacji akcji (czas, ratownicy itp). Czy wiecie może o jakimś istniejącym gotowym śliniku do wizualizacji map zapisanych w jakimś tam formacie, który mozna by wpiąć do swojego programu? Albo chociaż miejsca gdzie można dowiedzieć się o standardach i formatach map wektorowych.
Tak jeszcze dla usprawiedliwienia dodam, że w temacie GPS to jestem zielony jak liscie na drzewach więc liczę na wyrozumiałość
Pozdrawiam
PS Do Magnoom'a: Jak to wygląda w Storacie? Czy nawigator główny posiada u was coś takiego? Odp moze być na PW lub mailem;)