Program do wizualizacji położenia osób

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Steysh
Nowy

Program do wizualizacji położenia osób

Post autor: Steysh »

Pytania mam dwa i szczerze powiedziawszy miałem problem z nazwaniem tego o chcę zapytać w paru słowach tematu. A chodzi mi o:

a)
Tak w skrócie wielkim to poszukuję programu, który by umożliwił podgląd w czasie rzeczywistym śladu kilku osób kręcących się w terenie z odbiornikami GPS. Zakładam, że problem dostarczenia odpowiednich danych (położenia poszczególnych osób) do komputera jest rozwiązany. Czy ktoś z Was zna program który by umożliwiał coś takiego? Może OziEx lub mu podobne mają taką możliwość? Wiem, że istnieją komercyjne programy do sledzenia np. połozenia samochodów ale nie o to chodzi do końca.

Program ten ma być pomocą dla koordynującego pracą ratowników - przewodników psów w terenie. Często terenie który nie jest objęty mapami projektu Topo_PL_100 itp. dlatego fajnie by było by była możliwość również korzystania ze skanów map topograficznych (map rastrowych).

b)
fajnie by było jakby udało się stworzyć jeden program umożliwiający to co wyżej opisałem oraz inne rzeczy przydatne z punktu widzenia koordynacji akcji (czas, ratownicy itp). Czy wiecie może o jakimś istniejącym gotowym śliniku do wizualizacji map zapisanych w jakimś tam formacie, który mozna by wpiąć do swojego programu? Albo chociaż miejsca gdzie można dowiedzieć się o standardach i formatach map wektorowych.

Tak jeszcze dla usprawiedliwienia dodam, że w temacie GPS to jestem zielony jak liscie na drzewach więc liczę na wyrozumiałość ;) i mam nadzieje, ze niedługo poziom mojej wiedzy w tej dziedzinie sie zwiększy znacznie.

Pozdrawiam

PS Do Magnoom'a: Jak to wygląda w Storacie? Czy nawigator główny posiada u was coś takiego? Odp moze być na PW lub mailem;)
na razie brak ;)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Program do wizualizacji położenia osób

Post autor: GPS Maniak »

Steysh pisze:Tak w skrócie wielkim to poszukuję programu, ....
Odbiornik GPS - jak sama nazwa wskazuje jest tylko odbiornikiem i jego śledzenie żadnym programem nie jest i nigdy nie będzie możliwe. Zatem to nie kwetsia samego progarmu, ale także kwestia transferu danych np. via radio lub via komórka z gprs.

O ile pamięć mnie nie myli, to na platformę pocketPC takie śledzenie jest możliwe z oprogramowaniem MemoryMap Naviagtor, a dokładniej z jakimś plugin'em. Wygląda to tak, że pocket zalogowany do netu wysyła pozycję (via komórka) do określonego serwera, a inny użtytkownik już na PCcie - na bieżąco ściąga z tego serwera informacje, ktore może wyświetlać na tle mapy. Sądzę, że podobnych rozwiązań jest znacznie więcej.

Zobacz też takie rozwiązania mobilne:

do "śledzenia" ludzi - https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=146&pID=8523
do "śledzenia" psa: https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=8576

Oba w Polsce nielagalne, chociaż znam ludzi którzy mają jedno lub drugie urządzenie :D
Zobacz: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2119&start=0
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Steysh
Nowy

Zgoda nie da się śledzić odbiornika. Co do proponowanych nielegalnych rozwiązań to wiem, że istnieją. Ba nawet wiem czemu Astro jest w EU nielegalne. Pracuje na tych samych częstotliwościach co systemy naprowadzania samolotów i może je zakłócać (tak tłumaczył przedstawiciel Garmina). To takie info jakby ktoś stosował;P

Co do mojego pytania to może uściślę. Nie chodziło mi o sam transfer danych (koordynat) do kompa. Zakładam, że mam to zrealizowane. Medtod jest kilka między innymi opisana w poście wyżej.
Chodzi o możliwość jednoczesnego aktualizowania kilku śladów (różnych) o kolejnych "krokach" przychodzących z czasem w programie typu OziEx albo podobnym. Nie znam sie na tym więc pytam bo może coś takiego istnieje i ktoś się natknął na to.
na razie brak ;)
Awatar użytkownika
t8mi
Bywalec
Kontakt:

Post autor: t8mi »

Musisz zainteresować się APRS program nazywa się np. UI View. Przystępny opis tego co jest potrzebne znajdziesz tutaj: http://www.sp6vwx.republika.pl/aprs.htm

a wygląda to np. tak, a może i być dokładniejsze wszystko zależy od map:

Obrazek

Zresztą więcej na ten temat może powiedzieć Darek SP2BZW, jego stację także można tam "zobaczyć" :)

PS. Zapomniał bym dodać że do zabawy potrzebna by była licencja.
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Awatar użytkownika
SP9XWW
Bywalec

Post autor: SP9XWW »

No i jakieś sprytne radio z taką możliwością... :wink:
S!@w (SP9XWW) 50° 3' 40.57" 19° 56' 12.34"
Nuvi 765 + GPMapa 2009.1 + CNE NT 2010 + UMP-pcPL
Obrazek
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

t8mi pisze:PS. Zapomniał bym dodać że do zabawy potrzebna by była licencja.
albo Pozwolenie Radiowe dla licencjonowanych krótkofalowców (Służba Amatorska) albo wykupienie własnej freq, postawienie wielu przemienników
i uzyskanie licencji na użytkowanie od twórcy APRS bo bezpłatne wykorzystanie scedował tylko dla Służby Amatorskiej...

P.S. "ruch" stacji można podglądać w wielu miejscach, wieloma programami, mnie można będzie zobaczyć np. na www.aprs.fi
po wpisaniu do okienka "śledź znak" : SP2BZW-9... ruszam z soboty na niedzielę na Słowację :lol:
Janeo
Bywalec

Post autor: Janeo »

Też byłbym zainteresowany tematem śledzenia, więc byłbym wdzięczny jak ktoś by mi może wskazał jakiś sensowny i zrozumiały tekst na ten temat ze szczególnym uwzględnieniem:
- jaki gps fabrycznie jest przystosowany do współpracy z nadajnikiem (jakim? krótkofalowym? do 500 km - do tego przecież potrzebna licencja).
- a właściwie jaki potrzebny do tego przenośny nadajnik?
- jeśli nie jakiś mały nadajnik krótkofalowy, mający zasięg do 500 km, a który jest niedostępny dla nie-krótkofalowców, to może gps z blootothem pozwalającym na współpracę z tel gsm (sms-y z pozycjami co ileśtam minut)
- program, o który prosił wątkodawca, odczytujący te sms-y na komputerze.
- ew. inny sposób, pozwalający na wykorzystanie w http://pl.aprs.fi/ (Google APRS™).
Pozdr. - J
--------------------------
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Pytanie było skierowane bezpośrednio do mnie, ale ostatnio rzadziej tutaj zaglądam. W związku z tym koledzy byli szybsi z odpowiedziami ;)

Sądzę, że główna idea i sposoby rozwiązania problemu zostały już zasugerowane. Pozostała kwestia znalezienia i wyboru konkretnego rozwiązania.
Osobiście kiedyś przeglądałem kilka różnych rozwiązań polegających na śledzeniu pozycji zestawu składającego się z odbiornika GPS oraz jakiegoś nadajnika z tym, że niezbyt skrupulatnie. Ostatecznie do dnia dzisiejszego nie znalazłem rozwiązania dla siebie. Oferty dla firm spedycyjnych (monitorowanie floty pojazdów), ochroniarskich (zabezpieczenie osób i mienia), itp. wydawały mi się mało ekonomiczne. APRS choć bardzo ciekawy wymaga licencji i jak przedstawił już Darek w kwestii organizacji, stowarzyszeń, itp. kolejnych kroków.

Jak to się odbywa w Stowarzyszeniu Cywilnych Zespołów Ratowniczych z Psami STORAT :?: Tutaj głównym programem wspomagającym pracę nawigatorów i dowodzącego akcją jest Fugawi Global Navigator. Podobny trochę do OziExplorera. Działa w oparciu o mapy rastrowe, jak i wektorowe. Umożliwia przesyłanie danych z i do odbiorników GPS. Z tym, że nie umożliwia śledzenia zespołów w czasie rzeczywistym.

Ogólnie, bardzo upraszczając, akcja (w tym względzie) wygląda następująco. Dowodzący akcją wyznacza tereny do przeszukania, przydziela je poszczególnym zespołom (przewodnik + pies, nawigator, ratownik/asystent). Granice terenów wgrywane są do odbiorników GPS. Zespoły rozpoczynają przeszukiwanie terenu według założonej strategii. Co jakiś czas dowodzący akcją "odpytuje" drogą radiową zespoły i w ten sposób uzyskuje informacje o postępie na konkretnym terenie. Nawigator każdego zespołu w raporcie radiowym podaje współrzędne geograficzne, opisuje teren sprawdzony oraz dalszy plan poszukiwań. Niestety nic nie dzieje się automatycznie, choć wielu z nas o tym marzy. Po zakończeniu przeszukiwania (po przeszukaniu wyznaczonego terenu lub po przerwaniu z jakiegoś powodu poszukiwań) w bazie zgrywane są ślady i na tej podstawie dowodzący akcją podejmuje dalsze działania.

W moim podpisie można zauważyć Rino 530HCx, który mógłby troszeczkę ten temat rozwiązać, ale jak już wielu z nas zauważyło takie rozwiązanie w Polsce odpada. U mnie pojawił się z czystej ciekawości (i mani w temacie GPS) tylko i wyłącznie do celów prywatnych. Nie ma mowy o wykorzystaniu takich urządzeń (Rino, Astro) przez organizacje ratownicze i oficjalne korzystanie z częstotliwości przyznanych już innym instytucjom.

Zainteresowanych szczegółami odsyłam na odpowiednie strony internetowe:
STORAT
Fugawi Global Navigator
Reszta została już zacytowana przez kolegów wcześniej.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Steysh
Nowy

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. I jak na razie też nie znalazłem rozwiązania problemu, no może nie do końca. Istnieje coś takiego jak Motorolka Mototrbo która w jednej z dostępnych wersji ma wbudowany odbiornik GPS i umozliwia lokalizację odbiornika (czyli użytkownika) i transmisję danych o położeniu do centrali. Więc jest światełko w tunelu;)
na razie brak ;)
Janeo
Bywalec

Monitoring osób i pojazdów

Choć nie doytyczy to Garminów, to jednak padło pytanie o monitoring, a jak pisałem wyżej sam byłem zainteresowany.
Znalazłem 2 rozwiązania, wcale nie najdroższe, choć jedno z nich naprawdę dostępne na zwykłą kieszeń. Wystarczy kupić urządzenie telefon/moduł gps u usługodawcy (po zakupie urządzenia usługa mimo to bezpłatna polagająca na odbiorze PlusDATA / SMS-ów co 60 s.), punkty wynikające z SMS oglądamy sami np. u siebie w domu na GoogleMap.
Oba rozwiązania bez abonamentu. Koszty miesięczne to wyłącznie koszty SMS-ów czy też PlusDATA pod gsm PLUS -16 zł/mies.
- track24.pl 699 PLN
- guardian 1.349PLN
Ten drugi jednak wymaga ew. dodatkowych kosztów - jak chce się otrzymywać pozycję z gps guardiana to "brak abonamentu" oznacza, że trzeba wykupić tzw. "kredyty" 50gr za pozycję.
Myślę, że lepsze rozwiązanie gotowe za relatywnie przystępną cenę, niż samemu łamać sobie głowę :)
Pozdr. - J
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Janeo
Bywalec

Magnoom pisze:Dorzucę tylko linki.
dyskusja na grupie pl.rec.gps
track24.pl
Rikaline Guardian
Zgadza się, pytałem na pl.rec.gps i tam znalazłem odpowiedź. Dziękuję Pawłowi Gąska i Michałowi Kaweckiemu.
J.
wug
Bywalec

Post autor: wug »

Steysh pisze:coś takiego jak Motorolka
Mam w zwiazku z tym pytanie: Czy to jest zmotoryzowana rolka. Jesli tak, to jak ona dziala?
Pozdrawiam.
____________________ Nüvi Nuvi760T ; Nuvi1490T; Nuvi 3590LMT +CNE NT 2017.10
ODPOWIEDZ