Błędy GPMapy (do wersji 2008.1 włącznie)

Tutaj można zgłaszać znalezione w GPMapie błędy oraz śledzić losy swoich raportów. Dział oficjalnie wspierany i moderowany przez Imagis.

Postprzez nocnyMarek » Pt, 18 lip 2008 23:55

Rozkoszne :lol:
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Postprzez PouchX » So, 19 lip 2008 0:40

A ja sobie kupiłem nowe głośniki Altrec Leasing. ...

Czy to błąd? Czy się mnie etylko zdajĘ?
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez piotrplp » So, 19 lip 2008 22:20

Zgłoszenie.

Oświęcim.
2008.1.

Obrazek pierwszy. Ulica Plac Słoneczny nie istnieje od dawna. GPmapa wyznacza tamtędy trasę. Strzałki pokazują prawidłową lokalizację POI.

Obrazek

Obrazek drugi. Na skrzyżowaniu ulic jest rondo.

Obrazek

Centrum Oświęcimia. Z ulicy Solskiego w Dąbrowskiego jest nakaz skrętu w prawo. GPmapa o tym nie wie i wytycza trasę w lewo.
Starostwo Powiatowe jest w zupełnie innym miejscu od kilku lat.

PL
piotrplp
 
Posty: 69
Dołączył(a): So, 21 cze 2008 21:26
Lokalizacja: małopolska

Postprzez piotrplp » Wt, 22 lip 2008 21:38

Zgłoszenie.

Pasmo Gór Słonnych nieopodal Bieszczad.

Lotnisko i ośrodek Politechniki Wrocławskiej przeniósł się o kilka kilometrów. Na obrazku zaznaczyłem mniej więcej właściwe miejsce.
N49,52714 E22,40585 - mniej więcej


Obrazek
Obrazek

I tu pojawia się pytanie. Jak czegoś nie wiem, to mówię, czy milczę ? I odpowiedź. Wstawiam np. lotnisko szybowcowe gdzie popadnie, ta górka, tamta górka ...

Pozdrawiam !

PL
piotrplp
 
Posty: 69
Dołączył(a): So, 21 cze 2008 21:26
Lokalizacja: małopolska

Zapytanie do moderatora tego tematu.

Postprzez ih6res » Cz, 24 lip 2008 17:08

Coraz więcej tych błędów i więcej, aż trudno znaleść, które miejśca były opisane, a które jeszcze nie. Może by tak ten temat podzielić na błędy w poszczególnych województwach.

Jestem od niedawna posiadaczem nuvi 760 i chciałbym sprostować kilka, a może nawet kilkanaście błędów jakie posiada GPMapa 2008.1 w moim mieście (Bartoszyce - woj. Warmińsko- Mazurskie) i okolicach.

I taki podział znacznie by ułatwił mi korygowanie tych błędów.
Nuvi 760 + City Navigator NT 2008 + GPMapa 2008.1 + POI UMP-pcPL
ih6res
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz, 24 lip 2008 14:32
Lokalizacja: Bartoszyce

Postprzez PiotrMykajlo » Pt, 25 lip 2008 14:10

Zgłoszenie
Lokalizacja:Zachodniopomorskie obwodnica Goleniowa (S3)
Wersja: 2008.1
Opis błędu: Na jednym z węzłów wybudowano rondo. Poza tym GPmapa co najmniej dziwnie prowadziła na Szczecin. W dużym przybliżeniu: N 53.32.077 E14.48.689.
Na maps.google.com wygląda to tak:

Obrazek
nuvi 250W
PiotrMykajlo
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz, 26 cze 2008 19:26
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez nocnyMarek » Pt, 25 lip 2008 19:35

arczewski napisał(a):Chociaż w przeciwną stronę wyznacza dobrze...

Wyznacza dobrze, bo zgodnie z kierunkiem - najwyraźniej poza 'degradacją', zrobiono też z tego odcinka drogę jednokierunkową.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Postprzez PouchX » Pt, 25 lip 2008 22:54

Warto chyba zaznaczyć, że zbieranie danych/poprawek do wersji 2008.2 zostało już zamknięte.
Kolejne zgłoszenia zostaną uwzględnione w 2008.3.

Czy ktoś znający temat mógłby to zaznaczyć na forum?!?

A może stowrzyć nowe wątki..np:

Poprawki do wersji 2008.3 ( w momencie zakończenia zbierania danych stworzyć nowy wątek .. " Poprawki do 2008.4)...itd.

A chodzi o to, że jak ktoś np zgłosił wczoraj/dzisiaj jakiś błąd... kupi sobie 2008.2.. zobaczy, że tam dalej jest tak, a nie inaczej... to ze złości oleje zbieranie i zgłaszanie błędów.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez frasun » Pt, 25 lip 2008 23:01

PouchX napisał(a):Poprawki do wersji 2008.3 ( w momencie zakończenia zbierania danych stworzyć nowy wątek .. " Poprawki do 2008.4)...itd.

Nie dzielmy tego na wersje i podwersje, nie będzie to moim zdaniem przejrzyste i stracimy kontrolę nad tym, co jest do wprowadzenia, a co jest już wprowadzone.
Osobiście czekam na phpBB3 i funkcję przenoszenia postów. Wtedy będzie można zrobić dwa wątki: Zgłoszenia przyjęte i wprowadzone oraz Zgłoszenia otwarte, czekające na wprowadzenie.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez likus » So, 26 lip 2008 7:00

Ale podział na województwa moim zdaniem byłby zasadny.
NUVI 350
likus
 
Posty: 23
Dołączył(a): Śr, 26 wrz 2007 18:58
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez Znery » Pn, 28 lip 2008 23:58

likus napisał(a):Ale podział na województwa moim zdaniem byłby zasadny.

A może tylko podkreślać, by pisać przy nowych błędach wyraźnie nazwę miejscowości. np. Ząbkowice Śląskie, wtedy łatwo będzie w Wyszukiwarce sprawdzić czy są jakieś posty już o tym miejscu
pozdrawiam Sławek
_ _ _ _ _ _
UMP-pcPL; Nuvi 56LM; GPSMAP64
Znery
Bywalec
 
Posty: 169
Dołączył(a): So, 26 lip 2008 10:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez wopozka » Wt, 29 lip 2008 7:50

Znery napisał(a):Niestety UMP-pcPL robi jeszcze jeden błąd którego nie robią dwa pozostałe, pakuje sie na wprost przez Rynek, a tam nie ma przejazdu
UMP już nie ale w związku z tym mam pytanie. Dlaczego nie zgłosiłeś tego błędu w ump wcześniej? Jeśli znasz to miasto to przejrzyj je w ump i daj znać w odpowiednim wątku jakie błędy tam jeszcze są.

Beetl(e)dit: Stosowny wątek: :arrow: Błędy UMP-pcPL
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Postprzez Znery » Wt, 29 lip 2008 16:16

wopozka napisał(a):Dlaczego nie zgłosiłeś tego błędu w ump wcześniej? Jeśli znasz to miasto to przejrzyj je w ump i daj znać w odpowiednim wątku jakie błędy tam jeszcze są.

Odpowiedź jest prosta, posiadam Garmina od zeszłego czwartku :D
A o błędach na pewno dam jeszcze znać, jak je tylko namierzę, a teraz chyba powinienem ściągnąć nową mapę :-)
pozdrawiam
pozdrawiam Sławek
_ _ _ _ _ _
UMP-pcPL; Nuvi 56LM; GPSMAP64
Znery
Bywalec
 
Posty: 169
Dołączył(a): So, 26 lip 2008 10:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Znery » Pt, 01 sie 2008 12:57

Znery napisał(a):Nie wiem, czy ktoś czyta to co pisze o Ząbkowicach, ale zgłoszę kolejne miejsce
Beetl(e)dit: Czytamy czytamy. Mamy również nadzieję, ze Olaf też czyta
W dyskusji na UMP-pcPL wyszło, że ważną informacją jest że z tej "zielonej" drogi nie można skręcić w prawo, tylko na wprost i w lewo
pozdrawiam. Nie wiem, kim jest Olaf ale jego również
pozdrawiam Sławek
_ _ _ _ _ _
UMP-pcPL; Nuvi 56LM; GPSMAP64
Znery
Bywalec
 
Posty: 169
Dołączył(a): So, 26 lip 2008 10:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez vadeer » Cz, 07 sie 2008 19:49

Chciałbym zgłosić poważny błąd w GPMapa. Ze względu na znaczne zmiany w organizacji ruchu w mieście Śmigiel potrzebna jest aktualizacja tego miasta. GPmapa głupieje bo połowa dróg stała się jednokierunkowa (poruszałem się z Poznania w kierunku miejscowości Bronikowo). Do tego zaszło kilka zmian w sieci dróg i kilka dróg, które wcześniej były ślepe teraz mają połączenia z innymi drogami. Tak więc jest to sporo błędów do naprawienia w jednym miejscu.

Znalazłem jeszcze błąd w Poznaniu. A mianowicie poruszając się ulicą Bułgarską z południa na północ nie ma możliwości skrętu w lewo w Łubieńską a nawigacja kieruje właśnie w ten sposób.

Ostatni bład nie wiem czy dotyczy map czy czegoś innego. Po włączeniu w nawigacji opcji unikania autostrad poruszając się na południe drogą numer 8 z Wrocławia do Kłodzka nawigacja wariuje i za wszelką cenę próbuje unikać tej drogi i prowadzi w kierunku Świdnicy. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale przecież DK8 autostradą nie jest aby nawigacja ją chciała omijać.

A i jeszcze jeden błąd. Droga, która na mapie jest nieutwardzona od DK11 w kierunku miejscowości Krzykosy jest już drogą utwardzoną od dłuższego czasu i nawet ma swoją nazwę ale nie pamiętam jaką.
Garmin nuvi 250W Golden Edition ;-)
Avatar użytkownika
vadeer
 
Posty: 68
Dołączył(a): Cz, 12 cze 2008 17:36

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy GPMapy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości