O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
piotrek.sz pisze:A z tą karą- to czego się można po nim spodziewać? Na złość chyba mi nic nie zrobi?
On pewnie nie. To raczej była moja drobna złośliwość - zwrócenie uwagi.
Spójrz na swój pierwszy post w tym wątku.
kara=ukarze, pokarze
kazać=każe
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur pisze:On pewnie nie. To raczej była moja drobna złośliwość - zwrócenie uwagi.
Spójrz na swój pierwszy post w tym wątku.
kara=ukarze, pokarze
kazać=każe
A patrzyłem na te pogrubione literki i nic
Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie
1. Skąd jedziesz? Slyszę o Brnie to jedź przez Breclav-Reintal. Do Wiednia wjedziesz tą samą trasą, co reszta przez Mikulov. Droga extra. Cisza, spokój.
2. W Wiedniu musisz patrzyć na znaki, bo zjazd na Graz będzie jakieś 200m bliżej (nowy zjazd). To samo na powrocie. Za rzeką skręt na Brno Pragę.
3. Maribor bez problemu lecz z 2008 możesz nie poradzic sobie na objeździe slawnych 35 euro za winietę słoweńską.
4. Niektore części autostrady poprowadzą cię przez skały, zwłaszcza w okolicach Sibenika i dalej.
Poza tym ok. Jeżeli więcej o cro, to zapraszam na Forum cro.pl lub pisz na PW.
FUX
jackuc pisze:Trochę słabo, że jest tylko jeden punkt via i nie mogę zaplanować trasy w map source
To, że masz Nuvi bez możliwości pobrania trasy z MS nie znaczy, że nie możesz zaplanować sobie trasy w PC, a później korzystać z niej w Nuvi.
Zaplanuj trasę w MS, w punktach "węzłowych" (zmiany dróg) ustaw waipointy, nazwij je kolejno, np. Trog_01, Trog_02, Trog_03 itd., pobierz waipointy do Nuvi i nawiguj w trasie do kolejnych punktów. Jeżeli właściwie zaznaczysz waipointy, to Nuvi powtórzy dokładnie trasę z MS.
Trochę upierdliwe, ale da się.
Pzdr.
Dzięki
Tylko chorobcia jak zassać mapę z nuiego CT Navigatora do MS ? Nie mam żadnej płytki tylko to co jest do niego wgrane
A możesz napisać jak ustawić waypointy w MS ? Kliknąć na trasie na jakiś punkt ? i jak przesłać je d nuviego aby nie nadpisał mi mapy ?
Czy waypointy w nuvim będą widoczne w ulubionych ?
Sorry za laickie pytania
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
FUX pisze:1. Skąd jedziesz? Slyszę o Brnie to jedź przez Breclav-Reintal. Do Wiednia wjedziesz tą samą trasą, co reszta przez Mikulov. Droga extra. Cisza, spokój.
2. W Wiedniu musisz patrzyć na znaki, bo zjazd na Graz będzie jakieś 200m bliżej (nowy zjazd). To samo na powrocie. Za rzeką skręt na Brno Pragę.
3. Maribor bez problemu lecz z 2008 możesz nie poradzic sobie na objeździe slawnych 35 euro za winietę słoweńską.
4. Niektore części autostrady poprowadzą cię przez skały, zwłaszcza w okolicach Sibenika i dalej.
Poza tym ok. Jeżeli więcej o cro, to zapraszam na Forum cro.pl lub pisz na PW.
FUX
Dziękuję za info
Jadę z Wawy Wesoła
No właśnie się waham czy Brno czy Bratysława
Na google maps ta droga co piszesz jest żółta czy to dwupamówka ?
Chyba oleję te 35 EUR i pojadę autostradą
Ponoć ciężko znaleźć tą starą drogę i to chyba na granicy
Jacek
CNE, UMP-pcPL
Nie, nie, nie. To nie o tym - to o wrzucaniu zwykłych plików img a nie gmapsupp czy gmaprom. O tym jest tutaj
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
jackuc pisze:Tylko chorobcia jak zassać mapę z nuiego CT Navigatora do MS ? Nie mam żadnej płytki tylko to co jest do niego wgrane
Najlepsze, najszybsze rozwiązanie to pomoc bliźniego z płytką, np. w sklepie gdzie kupiłeś sprzęt. Jesteś legalnym użytkownikiem (masz kod na Nuvim) tylko nie masz nośnika (tak jakby Ci wściekły kot płytkę zeżarł ). Miałem ten sam problem.
Pozdrawiam, Jarek
60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
jackuc pisze:
Tylko chorobcia jak zassać mapę z nuiego CT Navigatora do MS ? Nie mam żadnej płytki tylko to co jest do niego wgrane
A możesz napisać jak ustawić waypointy w MS ? Kliknąć na trasie na jakiś punkt ? i jak przesłać je d nuviego aby nie nadpisał mi mapy ?
Czy waypointy w nuvim będą widoczne w ulubionych ?
1. Mapy - Tak jak kolega SP2UKP napisał, idź do swojego sprzedawcy i poproś go o płytkę albo przyjdź z laptopem to Ci wgra na miejscu. Potem musisz pobrać kod odblokowujący ze swojego Nuvi żeby działało.
2. Waypointy zaznaczasz klikając narzędziem "Punkt" (zielona chorągiewka) w dany punkt. Rób to w dużym powiększeniu mapy, żeby nie postawić waypointa na np. przeciwnym pasie autostrady.
3. Waypointy pobierasz za pomocą Prześlij=>Wyślij do urządzenia (zaznacz okienko przy "Punkty"). O ile pamiętam, to Nuvi dodaje punkty wysyłane do istniejących w urządzeniu i nie nadpisuje całego pliku, ale zawsze bezpieczniej jest najpierw skopiować swój plik current.gpx na PC, a dopiero później wysłać nowe punkty. Możesz również zapisać swoje nowe waypointy (w MS) do pliku np. trog.gpx i ten plik wrzucić do tego samego katalogu w Nuvi w którym znajduje się plik current.gpx. Przy ponownym uruchomieniu Nuvi pobierze te punkty do swojego pliku. O ile pamiętam, to current.gpx masz w pamięci głównej Nuvi w katalogu Garmin=>Waypoints, ale głowy nie daję, bo nie mam teraz Nuvi przy sobie.
4. Te waypointy będą widoczne w "Ulubionych".
Pzdr.
Gal
Jest troszkę kombinowania ale na pewno Ci sie uda. Ja nie jestem zbyt biegły w obsłudze komputera a udało mi się to zrobić po raz pierwszy w ciągu 20 minut. Co prawda wiele prób było na początku nieudanych ale teraz już robie to po mistrzowsku . W tym wielka zasługa POPEJA.
nie mów że to będzie Okrug Dolni I na dodatek Hata u Chorwata. W trasie można bawić się z GPS em bo po to się go ma, ale oznakowanie jest brdzo dobre i tego trzeba się trzymać. Jak nie masz wgranej mapy Chorwacji to będziesz jechał po polach. I się wkurzał, bo z Zagrzebia autostrada prowadzi w zupełnie inną stronę i człowiek głupieje patrząc na GPSa. Nie wiem czy autostrada jest juz od granicy ze Słowenią ale znając ich to pewnie jest, bo oni buduja drogi a nie organizuję przetargi. Jak byłem ostatnio tam to autostrada zaczęła się w Zagrzebiu i skończyła kilka kilometrów od Trogiru. Korki moga być przed Długimi tunelami. Moja 76 CSx głupieje po każdym tunelu. Traci łącznośćz satelitammi i sama nie chce jej wznawiać. To mnie wkurza. na mostku nie ma większego problemu. To nie mostek tylko skrzyżowanie za nim. Miejsce fajne. Można poszaleć na desce jak wieje na zatoce( mała fala).
I jeszcze jedno. Ja jeżdżę z Rembertowa to prawie ta sama trasa. Polecam przez Bratysławę. Potem autostrada na Wiedeń, ale nie do końca. Po około 15 minutach od granicy zjazd na Eisenstadt przez Neusiedler Am See i potem na Wiener Neustadt. Droga bardzo dobra można odpocząć od autostrady, kupić po drodze np. morele lub sok z winogron (polecam 2 €za litr) świetny po rozcieńczeniu na upał) Omija się w ten sposób Wiedeń z korkami. Jak wyjedziesz o 3 rano i nie będzie wielu przerw to o 19 będziesz na miejscu. Jak na dwa razy to najlepiej przenocować w Bratysławie lub już w Słowenii. Na Plitwice trzeba pół dnia więc lepiej nie łączyć tego z podróżą lub zaplanować tam nocleg. Warto je zwiedzić. A te 35 € to winieta w Słowenii można to ominąć, ale trzeba pojechać innym przejściem niż to przez Maribor. Nie kombinowałem z tym to nie wiem jak to jest. Kupiłem winietę, bo przeleciałem całą Słowenię i uważam, że zapracowali na te 35€. U nas możemy tylko pomarzyć o takich drogach. Teraz jestem koło Puli. Mają tu sporo niezabezpieczonych sieci i łatwo się podłączyć. No to miłej podróży
Darek pilot pisze:nie mów że to będzie Okrug Dolni I na dodatek Hata u Chorwata. W trasie można bawić się z GPS em bo po to się go ma, ale oznakowanie jest brdzo dobre i tego trzeba się trzymać. Jak nie masz wgranej mapy Chorwacji to będziesz jechał po polach. I się wkurzał, bo z Zagrzebia autostrada prowadzi w zupełnie inną stronę i człowiek głupieje patrząc na GPSa. Nie wiem czy autostrada jest juz od granicy ze Słowenią ale znając ich to pewnie jest, bo oni buduja drogi a nie organizuję przetargi. Jak byłem ostatnio tam to autostrada zaczęła się w Zagrzebiu i skończyła kilka kilometrów od Trogiru. Korki moga być przed Długimi tunelami. Moja 76 CSx głupieje po każdym tunelu. Traci łącznośćz satelitammi i sama nie chce jej wznawiać. To mnie wkurza. na mostku nie ma większego problemu. To nie mostek tylko skrzyżowanie za nim. Miejsce fajne. Można poszaleć na desce jak wieje na zatoce( mała fala).
Tak to będą okolice Okru Dolni ale nie chata u Chorwata
Chorwację mam wgraną w CT Navigatorze ale tam są chyba główne drogi Chorwacji no i oczywiście zachowam rozsądek z gps i mapą
I pozdrowienia dla Kolegi zza miedzy (Remebertów)
Ostatnio zmieniony 01 sie 2008, 07:30 przez jackuc, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacek
CNE, UMP-pcPL