I jeszcze jedna sprawa. Problem zawieszania sie nuviego z wersja firm'u 3.10 w moim przypadku wystapil kilka razy. Zauwazylem, iz dzialo sie to tylko wtedy gdy uruchomiony byl nadajnik FM i grala muzyka z karty. Od czasu gdy nadajnik nie dziala wszystko funkcjonuje bez zadnych zawieszen.
Nuvi 760 w trasie (Europa) - uwag kilka
Nuvi 760 w trasie (Europa) - uwag kilka
Od tygodnia szwedam sie po Wloszech z moim N760. Generalnie sprawuje sie dobrze. Szuka tego co ma szukac i nie sprawia mu to problemow. Gorzej natomiast jest gdy szuka drogi, ktorej juz nie ma lub jest troche obok. Dotyczy to np. odcinka dojazdowego z granicy w Drassenhofen do Wiednia. Trasa ta jest juz od jakiegos czasu dokladnie korygowana lub poprowadzono ja zupelnie w innym miejscu. O to nie mam pretensji, choc czesc tej drogi istniala juz rok temu, a CNE NT 2008 jest chyba gdzies na poziomie 2006 lub jeszcze wczesniej. Podobnie jest we Wloszech. Tu dla odmiany bladzi w malych miasteczkach. Oznacza to tylko, iz trzeba zwracac uwage na znaki drogowe. Ale to jest przeciez oczywista oczywistosc
Zadnych uwag eksploatacyjnych w zasadzie nie mam. Dziala i tak ma byc. No, moze poza jedna sprawa. Otoz zdechl mi nadajnik FM. Po prostu zadne radio go nie odbiera i juz. Sprawdzalem czy moze zmiana firmware cos pomoze ale... nic, cisza w eterze. Sprawdzalem czy moze jest to defekt mojego radia (choc przeciez odbiera wszystko co leci) ale tez nic nie slychac. Moze ktos z Was wie co zrobic?
I jeszcze jedna sprawa. Problem zawieszania sie nuviego z wersja firm'u 3.10 w moim przypadku wystapil kilka razy. Zauwazylem, iz dzialo sie to tylko wtedy gdy uruchomiony byl nadajnik FM i grala muzyka z karty. Od czasu gdy nadajnik nie dziala wszystko funkcjonuje bez zadnych zawieszen.
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Re: Nuvi 760 w trasie (Europa) - uwag kilka
Czy korzystasz z bazy fotoradarów z plikami dźwiekowymi ? Moje zawieszki ściśle są związane z momentem nakładania się komunikatów nawigacyjnych z informacjami o radarach - dlatego pytam czy korzystasz.krecio pisze:Problem zawieszania sie nuviego z wersja firm'u 3.10 w moim przypadku wystapil kilka razy. Zauwazylem, iz dzialo sie to tylko wtedy gdy uruchomiony byl nadajnik FM i grala muzyka z karty. Od czasu gdy nadajnik nie dziala wszystko funkcjonuje bez zadnych zawieszen.
Chyba nadeszła pora na kompletowanie informacji, co być może pozwoli na szybsze namierzenie problemu zawieszania nuvi 760.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Korzystam. Nie zauwazylem zadnego zwiazku. Byly momenty, ze jednoczasnie graly mp3, nuvi podawal komunikat nawigacyjny oraz radarowy i u mnie nic sie zlego nie dzialo. Natomiast w przypadku pewnych mp3 i komunikatu nawigacyjnego nastepowal zwis. Choc byc moze w tym momencie mogl byc komunikat radarowy.... Napewno mialem jeden zwis w Austrii na autostradzie gdzie tych info o radarach zbyt wiele nie ma. Moim zdaniem nuvi w przypadku pewnych plikow mp3 nie radzi sobie. Choc raczej sklanialbym sie do tego, ze blad dotyczy samego pliku, a nie sprzetu.
- beetle-m
- Garniak
Ja MP3 (muzyka) nie używam więc poszukam po stronie radarów.krecio pisze:Ja to robie juz od pieciu dni. Zadnego zwisu. To znaczy mam na mysli mp3 na karcie z muzyka. Radary gadajabeetle-m pisze:Pośmigam przez tydzień z bazą radarów bez mp3'jek - będzie jasność. Dam znać.
BTW. Czy podczas aktualizacji WebUpdaterem masz wciąż możliwość pobrania pliku - Voice Polish ? mimo, iz pobierasz go za każdym razem.
Nie wiem czy to przypadłość tylko moja czy ogólna dla 760 z polskim dźwiękiem. Muszę z kimś porównać.
Pozdrawiam, mariuszD
- beetle-m
- Garniak
A jak z zawieszaniem się maszynki ?Przemko pisze:witam, włączę się do tematu, beetle-m ja też mam cały czs możliwość pobrania polskiego głosu, choć mam go w urządzeniu
Pozdrawiam, mariuszD
Do v. 3.10 aktualizowalem jeden raz WebUpdaterem. Wowczas oczywiscie mialem taka mozliwosc. Natomiast pozniej wszelki downgrade oraz ponowny upgrade robilem "recznie" wgrywajac konkretny firm z poziomu komputera, a tam jak wiesz mam tylko sama paczke bez "dodatkow".beetle-m pisze:Czy podczas aktualizacji WebUpdaterem masz wciąż możliwość pobrania pliku - Voice Polish ? mimo, iz pobierasz go za każdym razem.
Nie wiem czy to przypadłość tylko moja czy ogólna dla 760 z polskim dźwiękiem. Muszę z kimś porównać.
Mysle, ze zwisy i mp3 to dobry trop. Ja teraz nie mam jak tego sprawdzic bo mi nadajnik FM nie dziala, a sluchanie samego odtwarzacza to juz hardcore. Pliki radarowe tez tu stosunkowo rzadko sie pojawiaja. Cos jednak chyba jest z tym "na rzeczy".
- beetle-m
- Garniak
Dobra i zła wiadomość.
Nie musiałem długo testować, by stwierdzić, że nuvi 760 zawiesza się również jeśli plik poi.gpi nie zawiera komunikatów dźwiekowych MP3. Zastosowałem własnego gotowca z "bipaniem" i nuvi poszedł w krzaczki.
Jak się okazuje mam dobre miejsce (w drodze do pracy) gdzie w miarę regularnie mogę wywołać zawieszanie. Jest to dojazd do skrzyżowania ze skrętem w prawo, za którym jest punkt kontroli drogowej, a w przeciwnym skręcie (w lewo) fotoradar stały. Przy jeździe w trybie nawigowania do celu jest to miejsce mocno obciążone komunikatami o:
- konieczności skrętu w prawo (Jadźka)
- kontroli drogowej (poi.gpi)
- fotoradarze stałym (poi.gpi - nie na trasie ale w kierunku zbliżania się pojazdu).
Kolejny test - z brakiem pliku poi.gpi (radary, kontrole) powinien zupełnie rozwikłać zagadkę. Ale najwcześniej wieczorem lub jutro.
Z mojej strony prośba do Was, by w przypadku zawieszania się odbiornika zapisać waypointa i po powrocie na spokojnie sprawdzić okolice punktu. Polecam nakładkę pod MapSource z radarami z UMPpcPL. Im więcej danych tym dokładniejsza ocena problemu.
Nie musiałem długo testować, by stwierdzić, że nuvi 760 zawiesza się również jeśli plik poi.gpi nie zawiera komunikatów dźwiekowych MP3. Zastosowałem własnego gotowca z "bipaniem" i nuvi poszedł w krzaczki.
Jak się okazuje mam dobre miejsce (w drodze do pracy) gdzie w miarę regularnie mogę wywołać zawieszanie. Jest to dojazd do skrzyżowania ze skrętem w prawo, za którym jest punkt kontroli drogowej, a w przeciwnym skręcie (w lewo) fotoradar stały. Przy jeździe w trybie nawigowania do celu jest to miejsce mocno obciążone komunikatami o:
- konieczności skrętu w prawo (Jadźka)
- kontroli drogowej (poi.gpi)
- fotoradarze stałym (poi.gpi - nie na trasie ale w kierunku zbliżania się pojazdu).
Kolejny test - z brakiem pliku poi.gpi (radary, kontrole) powinien zupełnie rozwikłać zagadkę. Ale najwcześniej wieczorem lub jutro.
Z mojej strony prośba do Was, by w przypadku zawieszania się odbiornika zapisać waypointa i po powrocie na spokojnie sprawdzić okolice punktu. Polecam nakładkę pod MapSource z radarami z UMPpcPL. Im więcej danych tym dokładniejsza ocena problemu.
Pozdrawiam, mariuszD