Prośba o pomoc z 60csx -brak satelitów
Prośba o pomoc z 60csx -brak satelitów
Witam
Proszę o pomoc, już niedługo wybieramy się na daleką wyprawę a kupiony w USA odbiornik 60csx przestał znajdować satelity, nie pomogła zmiana firmware. Czy ktoś jest w stanie nam pomoc ?
Dziękuje.
Pozdrawiam
Chomik
Poznań
www.motopodroze.pl
Proszę o pomoc, już niedługo wybieramy się na daleką wyprawę a kupiony w USA odbiornik 60csx przestał znajdować satelity, nie pomogła zmiana firmware. Czy ktoś jest w stanie nam pomoc ?
Dziękuje.
Pozdrawiam
Chomik
Poznań
www.motopodroze.pl
- Macieksoko
- Początkujący
Długo go używasz?
Spróbuj wgrać jakiś stary firmware a potem spowrotem nowy.
Tutaj temat był już poruszany zerknij http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3 ... ka+satelit
Spróbuj wgrać jakiś stary firmware a potem spowrotem nowy.
Tutaj temat był już poruszany zerknij http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3 ... ka+satelit
- Macieksoko
- Początkujący
-
kosa1lublin
- Nowy
kompas
cześc a może wiecie co się dzieje z kompasem w 60CSx nie moge go skalibrować na ekranie pojawia się tylko obracaj powoli ale nic się nie dzieje
pozdrawiam kosa
pozdrawiam kosa
60CSx, Falcon view
-
kosa1lublin
- Nowy
słuchajcie żadnych metalowych rzeczy plaża a ja ubrany w kąpielówki także żadnych zkłóceń chodzi to ze obracam i właśnie nic się nie dzieje pasek kalibracji nic nie pokazuje po prostu tak jakby się zawiesił kupiłem jakieś dwa miesiące temu i już go kilka razy klibrowałem było ok aż tu nagle przestał się kalibrować i tyle pojęcia nie mam co się mogło stać pozdrawiam kosa
60CSx, Falcon view
Żadnych "klamotów" podczas kalibracji nie należy wyrzucać. Jeśli skalibrujemy kompas elektroniczny odbiornika bez nich (komórki, karabińczyków, kluczy, itp.) to po ponownym ich zapakowaniu na siebie będą właśnie wprowadzać błędy w pomiarach. Osobiście zalecałbym jednak kalibrowanie właśnie razem z tymi "klamotami".
Druga sprawa, to osobiście preferuję obracanie samego odbiornika na dłoni, a nie kręcenie się razem z nim. Często wykorzystuję kompas elektroniczny na postoju i wtedy kręcę właśnie odbiornikiem obserwując ekran, a nie zawsze sam odwracam się w kierunku który wskazuje "góra odbiornika".
Co do problemu z kalibracją. Początkowo sądziłem, że powodem może być wyłączenie kompasu (np. przez dłuższe przytrzymanie Page). Teraz jednak sprawdziłem, że nawet przy wyłączonym kompasie w momencie wyboru z menu jego kalibracji kompas włącza się automatycznie. Dlatego nic (poza resetami lub awarią czujnika) nie przychodzi mi do głowy jako rozwiązanie problemu.
Druga sprawa, to osobiście preferuję obracanie samego odbiornika na dłoni, a nie kręcenie się razem z nim. Często wykorzystuję kompas elektroniczny na postoju i wtedy kręcę właśnie odbiornikiem obserwując ekran, a nie zawsze sam odwracam się w kierunku który wskazuje "góra odbiornika".
Co do problemu z kalibracją. Początkowo sądziłem, że powodem może być wyłączenie kompasu (np. przez dłuższe przytrzymanie Page). Teraz jednak sprawdziłem, że nawet przy wyłączonym kompasie w momencie wyboru z menu jego kalibracji kompas włącza się automatycznie. Dlatego nic (poza resetami lub awarią czujnika) nie przychodzi mi do głowy jako rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
-
kosa1lublin
- Nowy
witam,
mam identyczny problem z Vistą HCX. Czyli zatrzymuje się na "akwizycji satelitów".
W trakcie pracy nagle odbiornik zgubił sygnał satelitów, ot tak po prostu. Jechałem samochodem, odbiornik na uchwycie, więc prawdopodobieństwo uszkodzenia mech. jest niewielkie.
Nie działa:
wyjmowałem kartę,
resetowałem, (również wyjmując całkowicie baterie),
włączałem bez karty jak i z kartą,
włożyłem inną kartę z innym zestawem map,
wyczyściłem waypointy i tracki,
zaktualizowałem soft do wersji 2,70,
byłem na polu, byłem na górze,
...i dalej nic.
Coś jeszcze mogę zrobić, czy od razu walić do serwisu? Żeby było weselej, vista była kupowana w stanach a ja jestem w pl. Jakieś koncepcje? Jakiś serwis w okolicach Stolycy?
BTW: chyba zrobiłem wszystko co było w analogicznym temacie (vide link)
mam identyczny problem z Vistą HCX. Czyli zatrzymuje się na "akwizycji satelitów".
W trakcie pracy nagle odbiornik zgubił sygnał satelitów, ot tak po prostu. Jechałem samochodem, odbiornik na uchwycie, więc prawdopodobieństwo uszkodzenia mech. jest niewielkie.
Nie działa:
wyjmowałem kartę,
resetowałem, (również wyjmując całkowicie baterie),
włączałem bez karty jak i z kartą,
włożyłem inną kartę z innym zestawem map,
wyczyściłem waypointy i tracki,
zaktualizowałem soft do wersji 2,70,
byłem na polu, byłem na górze,
...i dalej nic.
Coś jeszcze mogę zrobić, czy od razu walić do serwisu? Żeby było weselej, vista była kupowana w stanach a ja jestem w pl. Jakieś koncepcje? Jakiś serwis w okolicach Stolycy?
BTW: chyba zrobiłem wszystko co było w analogicznym temacie (vide link)