Nowe NUVI 205 i jak po grudzie

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
wilmington19805
Bywalec

Nowe NUVI 205 i jak po grudzie

Post autor: wilmington19805 »

Od wczoraj mam nowe Nuvi z zainstalowaną w nim GPmpa - nawet udało mi się ją zarejestrować . Następny sukces to zainstalowanie programu WebUpdaper.
Korzystam z mapy i idealnie docieram do celu.
I tyle sukcesów. Nie potrafię zarejestrować urządzenia gdyż na stronie wyświetla się lista urządzeń która zupełnie nic mi nie mówi i na pewno na niej nie ma Nuvi 205.
Nie dostałem płytki instalacyjnej z MapSource a ta którą zgrałem z internetu ma zablokowane mapy. Nie potrafię też wgrać do tego programu mojej mapy z urządzenia.
Wiele innych rzeczy też nie potrafię ale nie będę załamywał Was na początek.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

Re: Nowe NUVI 205 i jak po grudzie

Post autor: olpi »

i to jest właśnie denerwujące u Garmina, że traktuje wszystkich klientów jak doświadczonych użytkowników. Bardzo skromna jest informacja serwowana przez producenta/dystrybutora.

Jeśli chodzi o zablokowane mapy w MapSource to trzeba pobrać kod 25-cyfrowy do odblokowania GPMapy. Jeśli się zarejestrowałeś prawidłowo na stronie GPMapy to w dziale do pobrania dla twojego urządzenia będzie spakowana do zipa GPMapa i potrzebny do jej odblokowania kod 25-cyfrowy
pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

olpi pisze:i to jest właśnie denerwujące u Garmina, że traktuje wszystkich klientów jak doświadczonych użytkowników
Nieprawda. I mówię to zupełnie poważnie. :D

Zwróć uwagę, że gdy statystyczny Kowalski, który nie buszuje po sieci, nie wie co to garniak etc kupi Nuvi-205 z preinstalowaną mapą włączy go i ....... zacytuję wilmingtona: Korzystam z mapy i idealnie docieram do celu W czym zatem problem skoro wszystko działa?

Kartka z informacją jak założyć konto, pobrać i zainstalować GPMapę na PCcie też jest klarowna i nie wymaga dodatkowych wyjaśnień.

Skąd zatem problemy? Problemy zaczynają się wówczas gdy ktoś coś gdzieś usłyszy i chce .... więcej :D

Ale to też nie jest problem na linii: klient <-> Garmin, a raczej na linii klient <-> sprzedawca. Autoryzowany sprzedawca Garmina ma obowiązek pomóc i pomaga w rozwiązaniu takich problemów. Pamiętaj jednak, że część sprzętu (bo parę złotych taniej) kupowana jest w sklepach internetowych typu: "tylko GPS" czy aukcje typu "allegro" etc, gdzie tego wsparcia z reguły (poza sprzętem PouchXa) nie uzyskasz. Ale czyja to wina? Garmina? Nie żartujmy ......
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

Częściowo racja. Zgoda, że problemy mają Ci, którzy chcą więcej niż statystyczny "Kowalski", zgoda, że z pomocą Twoją i innych członków forum większość problemów jest rozwiązywalnych.
Nie zgadzam się natomiast, że w urządzeniach z oem'ową wersją GPMapy jest jasno i czytelnie napisane co zrobić, żeby taką mapę mieć w komputerze a już na pewno nie ma słowa na temat wersji oem'owej mapy CNE.
pozdrawiam
wilmington19805
Bywalec

Mój model kupiłem u oficjalnego przedstawiciela Garmin, więc zarzut kupowania najtańszego odpada. Szukałem najtańszego, co jest zupełnie zdrowym podejsciem.
ale zdecydowałem się na takiego oficjalnego i na całkowitej gwaracji.
Ale nie chciał bym wisieć na telefonie dlatego moje pytania wątpliwości.
Są naprawdę rzeczy na których dobrze się znam i nieźle sobie radzę.
Ale być może na wiek nie najlepiej mi idzie właśnie w tej dziedzinie.
widzę że muszę poczekać na syna który już niedługo wraca z wakacji.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

wilmington19805 pisze:Mój model kupiłem u oficjalnego przedstawiciela Garmin, więc zarzut kupowania najtańszego odpada.
Ależ ja nie pisałem tego postu do Ciebie :D
Sądzę też, że gdybyś swoje problemy zgłosił w tym sklepie - pomogliby je rozwiązać, dlatego dałem kontrę na wypowiedź olpi to jest właśnie denerwujące u Garmina, że traktuje wszystkich klientów jak doświadczonych użytkowników. bo to nieprawda. Wsparcie jest.

Olpi niestety dalej błądzi, a wręcz buduje nieprawdziwe mity. Mapa OEM jest mapą preinstalowaną i Garmin nie ma żadnego obowiązku udostępniać jej instalki na PC. Do tego są wersje BOX. Taka polityka firmy. To raczej Excel robi ukłon w stronę klientów, że taką możliwość udostępnia w przypadku GPMapy. Jak wspomniałem w pudełku z odbiornikiem jest (chyba że wypadła) kartka informująca o tym jak założyć konto na gpmapa.garmin.pl. Po założeniu konta mamy dostęp do FAQ, mamy dostęp do kilku plików PDF - w tym do instrukcji do MapSource. Moim zdaniem jest wszystko.

Olpi, oczywiście rozumiem, że w dzisiejszym zabieganym świecie nie kazdy ma czas takie rzeczy studiować. OK. Ale proszę potem nie mieć pretensji do producenta.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
wilmington19805
Bywalec

sprawa się częściowo wyjaśniła - okazało sie że mam najnowszą wersję mapy i pliki do pobrania wraz z programem do jej obsługi będa na stronie producenta dopiero jutro.
Pozdrawiam
graamin
Nowy

Post autor: graamin »

GPS Maniak
Z tym wsparciem sklepów do tak nie do końca.
Kupowałem nuwiego 250 W w marcu br. w sklepie w Bydgoszczy.
Sklep wskazany jako autoryzowany dystrybutor Garmina na ich stronie internetowej.
Wierz mi, że sprzedawca był kompletnie zielony. Na jakiekolwiek pytania na temat obsługi urządzenia, aktualizacji oprogramowania byłem zbywany stwierdzeniem, że wszystko jest opisane w instrukcji.
Dla początkującego użytkownika nawigacji - tragedia
Peugeot 406 + nuvi 250W
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

GPS Maniak pisze:Olpi niestety dalej błądzi, a wręcz buduje nieprawdziwe mity. Mapa OEM jest mapą preinstalowaną i Garmin nie ma żadnego obowiązku udostępniać jej instalki na PC. Do tego są wersje BOX. Taka polityka firmy. To raczej Excel robi ukłon w stronę klientów, że taką możliwość udostępnia w przypadku GPMapy. Jak wspomniałem w pudełku z odbiornikiem jest (chyba że wypadła) kartka informująca o tym jak założyć konto na gpmapa.garmin.pl. Po założeniu konta mamy dostęp do FAQ, mamy dostęp do kilku plików PDF - w tym do instrukcji do MapSource. Moim zdaniem jest wszystko.
No i wywiązała nam się wymiana zdań co do subiektywnych odczuć. Jesteśmy na różnych poziomach doświadczenia. Ty jesteś GURU, od którego nauczyłem się wszystkiego co wiem o nawigacji i za co jestem Ci bardzo wdzięczny a ja no cóż, dopiero zaczynam zabawę z urządzeniami do Nawigacji. To co dla Ciebie jest oczywiste nie jest oczywiste dla mnie (jak i dla wielu proszących o pomoc na tym forum).
Jeśli chodzi zaś o programy oem'owe to napisałem tak mając doświadczenie z innymi programami zakupionymi przeze mnie w wersji oem. Za każdym razem bez jakichkolwiek dodatkowych starań miałem program, który zakupiłem do dyspozycji. W najgorszym razie dostawałem program RECOVERY do odzyskania straconego programu. Stąd moje wypowiedzi na temat map oem'owych w urządzeniach Garmina.
Jeśli taka jest polityka firmy/dystrybutora to trudno, lecz nie twierdźmy, że jest to standard bo w moim przekonaniu tak nie jest.
Jest to moja ostatnia wypowiedź w tej kwestii gdyż zaczyna się akademicka dyskusja na tematy niezmierzalne (podobnie jak w kwestii gustu :wink: ) a wydaje mi się , że w innym celu powstało to forum.
Pozostaje nadal zagorzałym czytelnikiem forum i wypowiedzi GPS MANIAKA (co nie znaczy, że ze wszystkim się zgadzam :wink: )
Jeszcze raz serdeczne dzięki za przekazaną wiedzę i doświadczenie. Za to wszystko stawiam Ci duże piwo.
piotrplp
Początkujący

Post autor: piotrplp »

Pomijając merytoryczną część dyskusji, to niektóre firmy robią więcej niż inne, żeby zdobyć klienta. I to nie jest żaden ukłon, tylko czysta kalkulacja, która działa akurat na korzyść potencjalnych klientów. Ukłon robią klienci, że chcą kupić dany produkt.

Ukłon, to również dzielenie się swoją mapą przez Lecha itp.

Pozdrawiam !

PL
Gal
Początkujący

Post autor: Gal »

GPS Maniak pisze: Mapa OEM jest mapą preinstalowaną i Garmin nie ma żadnego obowiązku udostępniać jej instalki na PC.
Obowiązku oczywiście nie ma, ale z niezrozumiałych dla mnie względów rezygnuje (niekonsekwentnie, do tego) z zaoferowania swojemu klientowi czegoś, co mogłoby dać mu (Garminowi) przewagę nad konkurencją - bo MS to dobry i użyteczny program.
Ze wspomnień własnych jak i doświadczeń moich znajomych wiem też, że metoda rejestracji produktu i uzyskiwania kodów odblokowujących (lub opis tej procedury) nie należy do najbardziej intuicyjnych; mylenie ID z nr. seryjnym urządzenia jest niestety częstym przypadkiem.
Nuvi 300, SP2610, KNA-G520, CNE2008, GPM2008.1, UMP.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Gal pisze:nie należy do najbardziej intuicyjnych
Przesadzasz. :lol:
Piotrek,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Gal
Początkujący

Post autor: Gal »

frasun pisze:
Gal pisze:nie należy do najbardziej intuicyjnych
Przesadzasz. :lol:
Piotrek,
Jeżeli przesadzam, to znaczy, że powinienem udać się na intensywny kurs czytania ze zrozumieniem, a i swoich znajomych zweryfikować pod kątem IQ... :wink: , bo zarówno ja (brnąc przez tę rejestrację pierwszy raz chyba w 2001 roku), jak i wielu z moich znajomych teraz, wpisuje, lub jest o krok od wpisania nr. seryjnego zamiast ID.
Ta procedura nie jest klarowna i prosta od pierwszego rzutu okiem, a to, czy coś jest napisane dobrze, weryfikują odbiorcy - nowi użytkownicy...
Wystarczy spojrzeć na posty na forum, by powziąć nieco wątpliwości co do prostoty garminowskich procedur. 8)
Nuvi 300, SP2610, KNA-G520, CNE2008, GPM2008.1, UMP.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Gal pisze:Ta procedura nie jest klarowna i prosta od pierwszego rzutu okiem, a to, czy coś jest napisane dobrze, weryfikują odbiorcy - nowi użytkownicy...
Przy rejestracji najnowszych odbiorników i map wykorzystywany jest Garmin Communicator Plugin, co nie wymaga wpisywania czegokolwiek. ;)
Wystarczy podłączyć urządzenia do kompa, wejść na konto my garmin, a przeglądarka sama sprawdzi kiedy odbiornik był użyty po raz pierwszy, jaki ma numer i czy przysługują nam darmowe aktualizacje map. ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Gal pisze:Wystarczy spojrzeć na posty na forum, by powziąć nieco wątpliwości co do prostoty garminowskich procedur. 8)
Tyle, że ilość zarejestrowanych użytkowników Garniaka, stanowi znikomy odsetek wszystkich polskich użytkowników Garmina.

Tak na marginesie - rozumiem, że ktoś może pomylić SN z ID, bo to są dwie literki i to są dwie literki, zauważ jednak, że znacząco różne. Idąc Twoim tropem można powiedzieć że każdy TV i pilot od TV też jest zupełnie nie intuicyjny, bo ..... najpierw trzeba zaprogramować TV i opanować pilota, by naciskając "1" otrzymać np. TVP1, a nie Polsat :wink:

Ludzie mają jednak z tym problemy. Czy to znaczy, że producenci telewizorów olewają swoich klientów?
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ