Nuvi a unikanie robót drogowych
Nuvi a unikanie robót drogowych
Witam
Od niedawna jestem używam Nuviego 760 z GPMapą do jazdy po Krakowie. Nikogo to nie zdziwi że jest aktualnie dużo remontów na drogach. Przy planowaniu różnych tras nawigacja prowadzi mnie np przez rondo Grzegórzeckie które jest zamknięte a które jest ważnym punktem komunikacyjnym w mieście.
Tu pytanie do użytkowników. Czy nie ma sposobu żeby zabronić nawigacji jazdy przez to rondo?. Wydaje mi się że soft już dobrze poznałem i bardzo brakuje mi możliwości zaznaczenia na mapie żeby w pewne miejsca nie jechać, coś w rodzaju waypointu "droga w remoncie" który działałby jak zamknięta droga.
Jak sobie z tym radzicie? Ja ustawiam z każdym razem punkty pośrednie, ale wolałbym raz jeden punkt który mówi nawigacji że tędy nie jedziemy.
pozdrawiam
zipi
Od niedawna jestem używam Nuviego 760 z GPMapą do jazdy po Krakowie. Nikogo to nie zdziwi że jest aktualnie dużo remontów na drogach. Przy planowaniu różnych tras nawigacja prowadzi mnie np przez rondo Grzegórzeckie które jest zamknięte a które jest ważnym punktem komunikacyjnym w mieście.
Tu pytanie do użytkowników. Czy nie ma sposobu żeby zabronić nawigacji jazdy przez to rondo?. Wydaje mi się że soft już dobrze poznałem i bardzo brakuje mi możliwości zaznaczenia na mapie żeby w pewne miejsca nie jechać, coś w rodzaju waypointu "droga w remoncie" który działałby jak zamknięta droga.
Jak sobie z tym radzicie? Ja ustawiam z każdym razem punkty pośrednie, ale wolałbym raz jeden punkt który mówi nawigacji że tędy nie jedziemy.
pozdrawiam
zipi
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2008, 14:54 przez zipi, łącznie zmieniany 1 raz.
Podobnie w Lodzi, wiekszosc remontow jest juz naniesiona na mapie, a te ktorych nie ma trzeba zglosic i beda.Peter pisze:W Krakowie rozwiazanie jest naprawde proste...
Trzeba wgrac UMP-PcPL - zmiany z okazji duzych remontow zazwyczaj sa uwzgledniane w mapie ktora ma kompilacje w dniu zmiany nad ranem
GPMapa.pl i UMP.waw.pl to dwa niezależne produkty. Można je mieć jednocześnie zainstalowane na odbiorniku, niemniej do nawigacji lepiej zostawić jedną mapę aktywną, a pozostałe wyłączyć.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Tak, to prawda. Nanosimy i zglaszamywopozka pisze:Podobnie w Lodzi, wiekszosc remontow jest juz naniesiona na mapiePeter pisze:W Krakowie... zmiany z okazji duzych remontow zazwyczaj sa uwzgledniane w mapie
Dobra strona: http://www.mapa.lodz.pl/
Zaznaczone sa remonty i daty ich zakonczenia, choc korzystam z tych danych, ktore sprawdzilem i moge "monitorowac"
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Re: Nuvi a unikanie robót drogowych
W niektórych Garminach jest możliwość zdefiniowania "obszaru unikanego". Zaznaczasz to rondo i dodajesz do "unikanych". Nie wiem, czy w 760 jest ta opcja. Na pewno jest w SP2xxx i jego klonach.zipi pisze: Czy nie ma sposobu żeby zabronić nawigacji jazdy przez to rondo?
Nuvi 300, SP2610, KNA-G520, CNE2008, GPM2008.1, UMP.
Nuvi to jedynie asystent podróży więc opcji znanych z wyższej półki odbiorników w stylu blokowania pewnych odcinków nie zobaczymy. Dotyczy to na pewno modelu 760, ale pewnie też całej serii nuvi (nie jestem pewien tych najnowszych).
Również polecam UMP-pcPL.
Również polecam UMP-pcPL.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Nie maGal pisze:Nie wiem, czy w 760 jest ta opcja.
Nie wiem co na to Darek i IkarGal pisze: Na pewno jest w SP2xxx i jego klonach.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
-
SP2BZW
nie przejmuj się, Gal mnie specyficznie nie lubibeetle-m pisze:Nie wiem co na to Darek i Ikar![]()