Nowe NUVI 205 i jak po grudzie

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Gal
Początkujący

Post autor: Gal »

frasun pisze: Przy rejestracji najnowszych odbiorników i map wykorzystywany jest Garmin Communicator Plugin, co nie wymaga wpisywania czegokolwiek. ;)
Wychodzi na to, że dawno nie kupiłem żadnego Garmina... :roll:

Muszę się poprawić :wink:

Ale jeszcze raz napiszę:
Wielu nowych użytkowników nie chwyta tak od razu specyficznie Garminowych procedur uzyskiwania kodów odblokowujących, zasad pozyskiwania map, wpływu daty kupienia/zarejestrowania odbiornika (a teraz "zafiksowania się" odbiornika), na możliwość uzyskania bezpłatnej aktualizacji, garminowskich głupot typu "tylko 1 via", "wyszukiwanie tylko przez Miasta", "tylko jedna mapa", "brak nośnika z mapą" itd. - rzeczy oczywistych dla "starych", a szokujących nieco dla "nowych", więc jeszcze raz podtrzymuję apel o zrozumienie dla ludzi dla których GPS to tylko kolejne "AGD".
Czy, jeżeli producent pralki automatycznej, wymagałby podłączenia jej do komputera, połączenia się z jego stroną internetową, wpisania ID urządzenia (broń Boże nr. seryjnego) by uzyskać kod odblokowujący dla kolejnej wersji firmware'u, umożliwiającego wypranie wełny bez sfilcowania jej ("Sorry! W poprzednim firmware'rze taki "bug" się nam zdarzył... :roll: "), to byłbyś entuzjastą tego producenta...? 8)
Forum służy użytkownikom, a nie ocenianiu użytkowników.
Nuvi 300, SP2610, KNA-G520, CNE2008, GPM2008.1, UMP.
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Post autor: h2o »

wilmington19805 pisze:Ale być może na wiek nie najlepiej mi idzie właśnie w tej dziedzinie.
widzę że muszę poczekać na syna który już niedługo wraca z wakacji.
pozdrawiam
Ja myślę, że jak syn wróci to Ci wszystko wyjaśni. Ja o takich rzeczach jak MapSource, Mapedit, plikach img mp etc tworzeniu map i wszystkiego co wiem teraz dowiedziałem się z Garniaka i okolicznych stron WWW ;-) Cała ta wiedza nie jest jednak wymagalna od sprzedawcy. Klient który kupuje GARMINA ma do niego załadowane mapy. Jeżeli dokupi inną mapę, to jej program instalacyjny załaduje do PC: MapSource, mape i powie jak ją uruchomić. Jest instrukcja PDF i naprawdę nie potrzeba Garniaka ani sprzedawcy aby sobie z tym poradzić ;-) Reszta to dodatki dla wymagających ;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Gal pisze:Forum służy użytkownikom, ...
Ależ tego nikt nie kwestionuje. Jednak należy mieć świadomość, że Forum - jak zauważył słusznie h2o - w zamyśle miało być tym drugim stopniem wtajemniczenia i nie zawsze jest nam łatwo "trawić" powtarzające się pytania, na które odpowiedź można znaleźć czy to w załącznikach do odbiornika czy na stronie Excela.
Gal pisze: ........ a nie ocenianiu użytkowników.
Zachowajmy zatem równość i nie oceniając użytkowników, nie oceniajmy również zbyt pochopnie Garmina, przynajmniej za grzechy, których nie popełnił :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
piotrplp
Początkujący

Post autor: piotrplp »

I nie ma potrzeby oceniać czy to użytkowników forum, Garmina, czy samego Garmina.

Jest jeden fakt: Klient i jego odczucia jest jedynym wyznacznikiem prawdy. I nie ważne, czy klient z małym czy z wysokim IQ.
Klient kupuje i ma wrażenia, satysfakcje lub nie lub stan pośredni. I to jest jedyny czynnik który przy następnym zakupie skieruje go do konkurencji lub nie. I w ten sposób drogą ewolucji z rynku wypadną ci którzy tego nie rozumieją. Ci którzy to rozumieją, nawet jeśli sprzedają gorszy produkt, osiągną lepsze efekty.

Procedura rejestracji jest jaka jest. Liczy się tylko to czy potencjalny klient, będzie zadowolony jak ją przejdzie, czy nie. I czy wogóle będzie zadowolony, że musiał ją przejść. To co po tym pozostaje to wrażenie i to się liczy dla przeszłości firmy.

PL
wilmington19805
Bywalec

Post autor: wilmington19805 »

Witam.
Ja rozpocząłem awanturę i być może uda się ją skończyć.
Cały czas byłem przekonany że forum nie służy tylko super doświadczonym GPSowcom -ale też innym zagubionym i startujacym z nowym sprzętem.
I jeżeli w przyszłości będzie tak że na najbardziej idiotyczne pytanie zastanawiać się głośno będziecie nad jego IQ itp. To raczej trudno się będzie nowemu zdobyć na odwagę poprosić o pomoc.
Zdecydowałem się na Garmina bo uważam że to najlepsza obecnie marka.
I pomimo moich 55 lat dałem sobie z jego uruchomieniem. Problem był z mapą - ale potem się wyjaśniło że moja najnowsza wersja jeszcze nie jest publikowana - i musiałem poczekać do następnego dnia.
To tak jak z wspomnianym pilotem do TV, ja daję sobie z nim zupełnie radę, mój dorosły syn nawet się nie zastanawia nad instrukcją, natomiast moja mama ma już spory z tym problem. Co nie znaczy że ktoś z naszej trójki ma ograniczone prawo do jego używania. i firmy robią wszystko żeby następny model był jeszcze mniej skomplikowany od poprzedniego.
Mieszkałem kilkanaście lat za oceanem i strasznie śmieszyło mnie ze do robota kuchennego dołączona była kaseta HVS, teraz widzę że wcale to nie było takie głupie.
Jedno jest pewne - ze nastepne moje zakupy robił będę w specjalistycznym salonie i nie wyjdę za drzwi jeżeli sprzedawca nie wytłumaczy mi wszystkiego.
piotrplp
Początkujący

Post autor: piotrplp »

Dokładnie. I tylko ten który będzie chciał wytłumaczyć utrzyma się na rynku.

Pozdrawiam !

PL
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

wilmington19805 pisze:Ja rozpocząłem awanturę ....
Nieprawda :D

Nikt Ciebie nie gani, za to, że zadałeś pytanie. To wypowiedź olpi była przyczynkiem do mojego wejścia .....

A co do "elementarnych pytań". Zadawajcie sobie :wink: Ja po prostu na nie nie odpowiadam i już :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

wilmington19805 pisze:Cały czas byłem przekonany że forum nie służy tylko super doświadczonym GPSowcom -ale też innym zagubionym i startujacym z nowym sprzętem.
W praktyce tak też to wygląda, chociaż nie do końca jest to zgodne z moją wizją. Ale prawa demokracji są jakie są :wink: W efekcie początkujący też znajdą tu pomoc.

Pamiętaj jednak, że - tak jak na każdym Forum - są "nowi" ze swoimi problemami i są ci, którzy są tu od początku albo jeszcze wcześniej (pisywaliśmy wcześniej na garmin.pl). Postaraj się wczuć w sytuację tych drugich, gdy po raz setny czytają takie samo pytanie, na które odpowiedź najczęściej znajduje się np. w instrukcji do MapSource, której po prostu nikt czyta :D Moja wina, że nie czytają? :wink: Nie dziw się zatem, że w takich przypadkach marzenia o Forum dla zaawansowanych czasami powracają.

No i najważniejsze: Zwróć uwagę, że żaden z nas - siedząc przy PCcie w domu - nie był w stanie wymyśleć tego, że dostałeś w odbiorniku nową wersję mapy, której jeszcze nie ma jeszcze w sprzedaży, zatem nie ma jej także na Twoim koncie. Stąd rozbieżność w kodach i niemożność odblokowania mapy w MapSource. To naprawdę było nie do wymyślenia na odległość i żaden z nas nie mógł Tobie pomóc. Ten przypadek jest najlepszym dowodem na słuszność mojej teorii, że podstawowe pytania należy jednak kierować do sprzedawcy, a u nas szukać "drugiego stopnia wtajemniczenia" :P

------------------

PS. mój wywód nie dotyczy spraw związanych z odbiornikami outdoorwymi, których filozofia nie jest - tak jak w Nuvim- ustawiona pod Kowalskiego i tu faktycznie na pomoc sprzedawcy nie bardzo można liczyć. W przypadku odbiorników outdoorwych nie ma prostych pytań i nie ma prostych odpowiedzi ....
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

He. Ja też pomyliłem SN z ID odbiornika i kod cne9 poszedł w kosmos. Ale winą obarczam siebie, zawsze należy najpierw czytać (i to dokładnie) a później robić.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Gal
Początkujący

GPS Maniak pisze: Ja po prostu na nie nie odpowiadam i już :D
I to jest OK.
Nie ma żadnego obowiązku odpowiadać.

Forum jest miejscem spotkań i wymiany doświadczeń użytkowników - amatorów z natury rzeczy. Fachowcy - profesjonaliści, nie dyskutują na publicznych forach. Lekarze nie omawiają trudnych przypadków z kolegami, prawnicy nie roztrząsają kontrowersyjnych wyroków sądów, a inżynierowie nie dzielą się opiniami na temat zalet konstrukcji sandwichowej w budowie kadłuba - bo tym się zajmują w pracy.
Gdyby nawigacja i GPS były moją profesją, nie szukałbym partnerów do dyskusji na forach publicznych. Ponieważ dla mnie to jest tylko jedno z moich AGD, to forum traktuję jako miejsce w którym, być może, ktoś zetknął się już z problemem na jaki się natknąłem w czasie użytkowania tego sprzętu i znalazł tego problemu rozwiązanie. Jest to również miejsce, które powinno być wolne od merkantylnego podejścia do tematu - handlowe problemy producenta są problemami producenta i jego dystrybutorów, a nie użytkowników.

Dlatego - odpowiadasz jeżeli umiesz i chcesz.

Nic ponadto. 8)
Gal
Początkujący

saper pisze:He. Ja też pomyliłem SN z ID odbiornika i kod cne9 poszedł w kosmos. Ale winą obarczam siebie, zawsze należy najpierw czytać (i to dokładnie) a później robić.
Jeżeli błąd, który zrobiłeś, zrobiło 0.3% pozostałych użytkowników - no cóż, jesteś debilem.
Jeżeli jednak ten błąd popełniło (albo było o włos od popełnienia) 20% użytkowników, to może warto przemyśleć jeszcze raz procedurę lub jej opis...?

Nie mam oczywiście dostępu do danych statystycznych, ale z subiektywnej i ograniczonej, z natury rzeczy, obserwacji wiem, że spora część klientów Garmina, o inteligencji mieszczącej się w granicach normy, nie uważa tej procedury za najbardziej przyjazną klientowi.

Na mój gust, to piłka jest po stronie Garmina.
herban
Początkujący

Post autor: herban »

GPS Maniak pisze: podstawowe pytania należy jednak kierować do sprzedawcy, a u nas szukać "drugiego stopnia wtajemniczenia" :P
Sprzedawca sprzedawcy nierówny.
Przynajmniej ja nie miałem żadnych problemów z tej strony.
Pełna kompetencja i życzliwość.
Podobnie ze wsparciem z Excela.
Pozdrawiam
Nuvi 650, 1/2 Zumo550.
wilmington19805
Bywalec

Post autor: wilmington19805 »

Witam.
Przyznaję rację GPS Maniakowi, jak pytają wciąż o to samo. Ale po to właśnie jest forum, na takie "głupkowate" pytania powinni odpowiadać Ci którzy zaczynają. Chętnie pomógł bym komuś takiemu jak i myślę ze miał bym satysfakcję. Góra forum powinna wszystko obserwować i jeżeli "młodzież" sobie nie daje rady wkraczać w odpowiednim momencie.
Trudno żeby gimnazjalista prosił o korepetycje profesora uniwersytetu.
Pytać sprzedawcę też oczywiście można, ale jeżeli ktoś mieszka w mieście gdzie jest salon tego sprzętu. W moim mieście pomimo że ma ponad 100 tysięcy mieszkańców nie ma odpowiedniego. Znalazłem jeden punkt i sprzedawca który pokazywał mi Nuviego zaglądał do instrukcji gdzie jest główny włącznik, więc więcej pytań nie miałem.
Pozdrawiam
Plezi
Bywalec

Post autor: Plezi »

Tak jak wczesniej forum powinno dac odpowiedz kazdemu w mysl zasady ze Ci ktorzy sa najdluzej rozwiazuja najtrudniejsze przypadki. Ci ktorzy dostali pare razy pomoc w sprawach trudniejszych sami potrafia pomoc w tych troche mniej skomplikowanych i tak dalej. To tak jak w spoleczenstwie musi byc zachowana pewna ciaglosc inaczej byliby sami dyrektorzy i direct'ci ;)

Swoja droga dolacze pean pochwalny dla EXCELa jakze bylem mile zaskoczony kiedy popelnilem blad przy podawaniu adresu do wysylki [darmowej plytki - wazne]. Kiedy przesylka wrocila do EXCELa bardzo mila Pani zadzwonila i poinfromowala o tym i poprosila o korekte adresu po czym milo poinformowala ze wysyla jeszce raz. Bez zadnych fochow. obrazania sie czy innych spotykanych w takich sytuacjach "niemiluchow"

Dla mnie osobiscie wzor :) Po drobiazgach poznaje sie ludzi (firmy)
Rafal_k
Początkujący

Post autor: Rafal_k »

GPS Maniak pisze:
Gal pisze:Wystarczy spojrzeć na posty na forum, by powziąć nieco wątpliwości co do prostoty garminowskich procedur. 8)
Tyle, że ilość zarejestrowanych użytkowników Garniaka, stanowi znikomy odsetek wszystkich polskich użytkowników Garmina.
No ale użytkownicy Garniaka nie należą do najmniej kumatych uzytkowników Garmina. Większość faktycznie - włącza i jeździ. A z aktualizacją udaje się do sklepu albo kumatego kolegi (tak robi np. mój szwagier). Bo, mimo wyższego wykształcenia i paru tytułów zawodowych ni huhu nie kuma o co chodzi z tymi kodami, numerami etc.
GPS Maniak pisze: Ludzie mają jednak z tym problemy. Czy to znaczy, że producenci telewizorów olewają swoich klientów?
Faktem też jest, że błędne zaprogramowanie pilota rzadko kończy się koniecznością zakupu nowego. Zaś wpisanie niedobrego kodu (zwłaszcza jak się ma kilka urządzeń) albo nawet w nie do końca przemyślanej kolejności może skończyć się utratą licencji (ja np. kilka lat temu instalując CNE z pudełka dość arbitralnie wybrałem kolejność instalacji na dwóch urządzeniach. Dziś do jednego z nich muszę licencję dokupić (bo upgrade działa "od strzału" tylko na pierwszym). Problem w tym, że na codzień używam tego drugiego...

Podobnie skomentować można to, co jeszcze niedawno było na stronie aktualizacji gpmapy. Wiele słów i brak jednej opcji - zamówienie upgrade do posiadanej licencji.
pozdrawiam,
Rafał
ODPOWIEDZ