Proszę nie marudzić, ja prosto z Jednej Roboty na Drugą.soko pisze:Prosto z Krety na Kaszuby.
Polsko... dokąd zmierzasz ?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Widocznie zbyt późno się urodziłem, bo jakoś tch nieludzkich czasów nie pamiętamsoko pisze:2. Współpracowali z reżimem nieludzkim za różne beneficja.
Pamiętaj też, że np. w latach 60-tych te "ludzkie demokracje" bardzo często miały jeszcze kolonie, a w USA KuKluxKlan miał się wyśmienicie.
To był jakby nieco inny świat, aby oceniać go dzisiejszymi kryteriami moralności .....
Masz fart. I mówię to całkiem poważnie. Ja nie mam żadnej władzy nad wnuczką. Jest dokładnie odwrotniesoko pisze:Zwracam uwagę szanownym dyskutantom, że tam jestem wyrocznią.![]()
![]()
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jakaś sprawiedliwość musi być. W dawnych czasach Soko obalał komunę, ja w tym czasie biegałem po polu z niwelatorem, teraz należy się nam odpoczynek.Guzik pisze:Proszę nie marudzić, ja prosto z Jednej Roboty na Drugą.soko pisze:Prosto z Krety na Kaszuby.
A młodzież ..... do roboty
Pozdrawiam Lechu
Idealisto !!!soko pisze: No ale własnie o to chodzi, czy powierzysz decyzje o losie Kraju ( i swoim przy okazji też) w ręce ludzi, którzy:...
Hmmm... wg mnie nie ma kraju na swiecie gdzie sie jedni z drugimi nie ukladaja za plecami wyborcow - taki to juz swiat a Utopii przerabiac nie bedziemy
Nuvi 765T & GMXT z N95; CNE 9, GPMapa 2008.4, UMP pcPL
No i właśnie cele powinny być szczytne!! A nie od samego początku do d....Plezi: Choc oczywiscie cele musimy sobie stawiac szczytne ...
Hmmm... wg mnie nie ma kraju na swiecie gdzie sie jedni z drugimi nie ukladaja za plecami wyborcow -
--------
No i by za naszymi plecami nie układali się ewidentni bandyci i ich marionetki. Ano właśnie.
------------------------------
GPSManiak : bo ja mam dwa wnuki.
Niczego tam nie obalałem, bo po 13/12 obalanie było zakazane. No nie? Człowiek zasuwał równo, że Guzik może tylko śnić. Raz po raz jakieś dziecinady. Na poważne obalanie to czas i odwagę miał Lechu W. vel Bolek.
A kolonie to chyba w 60-tych latach już się skończyły, bo sam pamietam, jak na koloniach w Sarbinowie w 1961 czy 62 był jakiś apel, z którego wynikało, że juz chyba ostatnie Murzyny są wolne. Strasznie się wszyscy cieszyli i chyba dostaliśmy po dropsie ( takim długim za 60gr - krótkie były za 40gr - pamiętam bo miałem 45zł na miesiąc na siebie i dwu młodszych braciszków). Tłumaczono, że Gagarin wszystko to z góry posprawdzał. Część nawet dostrzegła sputnika na niebie i ci dostali dodatkowe cukierki z UNRY. Ale może to była manipulacja z tym apelem ?
A teraz luz do poniedziałku i jeszcze 15 minut na Garniaka dzisiaj. Takie mam dyspozycje z SamejGóry.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie bądź taki do przodu ....soko pisze:GPSManiak : bo ja mam dwa wnuki.![]()
A co do Guzika - ma zadatki na dobrego człowieka. Ostatnio obaliliśmy 15 browarków (tak, tak - liczba opakowań była nieparzysta), ponarzekaliśmy na to i na tamto. Kilka razy w kółko posłuchaliśmy koncertu Zeppalajów. Swój chłop

Pozdrawiam Lechu
Mam 25 lat. W 1989 miałam raptem 6, jak łatwo policzyć.
W tej chwili, męczą mnie te lustracyjne przepychanki. Dla mnie nie jest to ani zabawne ani ciekawe. Poza tym, takie rzeczy sa bardzo delikatne i tak naprawdę obecnie trudne do zweryfikowania.
Uważam, że TERAZ jest czas na inne ważne dla Polski sprawy. Nie ma co się gapić w przeszłość! Już ten który stoi się cofa. Ja życzyłabym sobie aby WRESZCIE przeprowadzono odpowiednie REFORMY ekonomiczne i ustrojowe!
I szczerze powiedziawszy, najbardziej mnie wkurza, że najlepszy na tego typu okres PRZEGAPILISMY! 4 lat prosperity na rynku zmarnowane!! A to właśnie wtedy powinny być przeprowadzana bolesne reformy!
Nie dość, że właśnie w latach tłustych tego typu reformy byłyby mniej przykre dla społeczeństwa, to jeszcze wchodząc w najnowszy regres, reformy mogłyby nam pomóc!
Ale nie! Po co? Lepiej wyciągać teczki! A świat ucieka!
W tej chwili, męczą mnie te lustracyjne przepychanki. Dla mnie nie jest to ani zabawne ani ciekawe. Poza tym, takie rzeczy sa bardzo delikatne i tak naprawdę obecnie trudne do zweryfikowania.
Uważam, że TERAZ jest czas na inne ważne dla Polski sprawy. Nie ma co się gapić w przeszłość! Już ten który stoi się cofa. Ja życzyłabym sobie aby WRESZCIE przeprowadzono odpowiednie REFORMY ekonomiczne i ustrojowe!
I szczerze powiedziawszy, najbardziej mnie wkurza, że najlepszy na tego typu okres PRZEGAPILISMY! 4 lat prosperity na rynku zmarnowane!! A to właśnie wtedy powinny być przeprowadzana bolesne reformy!
Nie dość, że właśnie w latach tłustych tego typu reformy byłyby mniej przykre dla społeczeństwa, to jeszcze wchodząc w najnowszy regres, reformy mogłyby nam pomóc!
Ale nie! Po co? Lepiej wyciągać teczki! A świat ucieka!
60CSx + UMP-pcPL

-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
- Been thanked: 6 times
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
soko pisze:Wojtek Szydłowski: na pewno był wówczas monitorowany, miał spotkania z bezpieką itd.... to "normalne".
No ale własnie o to chodzi, czy powierzysz decyzje o losie Kraju ( i swoim przy okazji też) w ręce ludzi, którzy:
1. Po pierwsze nie wahali się donosić.
2. Współpracowali z reżimem nieludzkim za różne beneficja.
3. Można nimi nadal kierować jak się chce, choćby wykorzystując gry "teczkowe".
4. Którzy są po prostu marionetkami.
itp.itd.
Krzysztof, idealistyczne podejście to jedno, realia to drugie. Na pewno masz bogatsze doświadczenia ode mnie, więc wymądrzał się nie będę. Po 89 roku ideologię zastąpił nowy miraż: pieniądz. Naprawdę sam nie wiem komu wolałbym powierzyć decyzje o losie kraju, czyli pośrednio moim - chyba najlepiej sobie albo komuś z ludzi, którym ufam
Tak czy siak ja idealistycznie nie patrzę, nie próbuję poprawiać świata nawet na forum internetowym. Jeśli już, to próbuję poprawiać i zmieniać swój świat, mając jakieś długofalowe plany, żeby jeszcze kilka mgnień oka przeżyć tak, jak chce i lubię. A reszta.... jest milczeniem, jak powiedział pewien brytyjski bohater dramatu
dobrej nocy
wojtek
GPSMap H1 + Forerunner 965
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wcześniej było jeszcze lepiej. Był wzrost gospodarczy i nadwyżka budżetowa pochodząca z intensywnej prywatyzacji.kudlata pisze:najbardziej mnie wkurza, że najlepszy na tego typu okres PRZEGAPILISMY! 4 lat prosperity na rynku zmarnowane!!
Ale nie musisz tego pamiętać - było to w czasach Twojej Podstawówki
Niestety w ludziach mojego pokolenia socjalizm siedzi w głowach. Strach przed reformami oraz przekonanie, że państwo musi pomagać wszystkim, nigdy nie pozwoli na walkę z rozdmuchaną, a kosztującą podatników krocie biurokracją, z "niby rencistami", z wcześniejszymi emeryturami, czy niezamykającym się KRUSem, który jest chyba ewenementem na skalę światową. Dokładniej: wszyscy są za reformami, ale pod warunkiem że nie dotyczą ich samych. Typowa komuna.
Ten relikt komunizmu jest sto razy gorszy niż to, czy pan X-iński był TW, czy nie był, czy Wałęsa to Bolek czy nie. To temat zastępczy. Wydaje się, że wbrew temu co mówi Soko - nie jest problemem to, czy przy władzy będzie ktoś z takimi czy innymi papierami, taką czy inną teczką. Problemem jest to, że Kaczyńscy i świta są bardziej lewicowi niż SLD, a Tusk tak bardzo praganie zostać Prezydentem, tak bardzo martwi się o ten "socjalny" elektorat, że o swoim liberaliźmie zapomniał chyba bezpowrotnie .....
No cóż. Za życia mojego pokolenia chyba nie da się przeprowadzić reform. Nikt się nie odważy walczyć z socjalistyczną większością naszego społeczeństwa. Wygodniej kłócić się o Bolka
Pozdrawiam Lechu
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
Lechu, ktoś odważy się wtedy, gdy ta większość zastąpiona zostanie mniejszością która nie będzie już pamiętała co było przed Anno Domini 1989 (czyli miłośnicy N95GPS Maniak pisze: No cóż. Za życia mojego pokolenia chyba nie da się przeprowadzić reform. Nikt się nie odważy walczyć z socjalistyczną większością naszego społeczeństwa.
wojtek
GPSMap H1 + Forerunner 965
Zostawcie już trupa PRLu w spokoju! Chyba, że ma żyć w Was! 
To pisałem ja. Przemysław P. (niemowlę z listy Wildstein'a)
To pisałem ja. Przemysław P. (niemowlę z listy Wildstein'a)
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Tak. To ciekawe, że pewnych rzeczy najwyraźniej nie da się przyśpieszyć. Ba! Wygląda na to, że społeczeństwo musi przejść przez pełny cykl, tak jak to było w krajach UE. Mimo iż, przecież można byłoby pójść na skróty, obserwując tamte kraje i wyciągając wnioski. I chodzi tutaj o większość dziedzin życia.Wojtek Szydlowski pisze:Lechu, ktoś odważy się wtedy, gdy ta większość zastąpiona zostanie mniejszością która nie będzie już pamiętała co było przed Anno Domini 1989 (czyli miłośnicy N95![]()
). Wystarczy spojrzeć na opóźnienie jakie mamy w stosunku do najbiedniejszych krajów ze "starej" 15-tki UE, wtedy mniej więcej widać, ile lad chudych nas jeszcze czeka i którzy GarniakManiacy mają szansę doczekać
wojtek
60CSx + UMP-pcPL

Ale da się opóźnić na pewno - i to właśnie widzisz. I to będzie czas Twojego życia.kudłata:Tak. To ciekawe, że pewnych rzeczy najwyraźniej nie da się przyśpieszyć. Ba! Wygląda na to, że społeczeństwo musi przejść przez pełny cykl,
Z 40 lat "mojżeszowych" już minęło 20. Chcesz się jeszcze kręcić w kółko po pustyni bez celu kolejne 20 ? Będziesz żyła ( masz do dyspozycji ) 1000 lat ?
Brak zdefiniowania celu, brak mission statement, brak sensownej preambuły, brak sensownej Konstytucji - to także wynik braku fachowców do tej roboty.
Budujemy wieżę Babel.
Mały przykładzik - aktualny.
Zobacz - masz Konstytucję tworzoną gdy już mówiono i o EU i o EURO. I co - i masz Konstytucję choćby na to gotową ?? No oczywiście nie. Myślisz , że w tydzień to się zrobi. Oby za 10 lat.
Nawiasem - na południu Sahary jest szlak wielbłądzi - nazywa się Drogą 40-dni (al' arbaein liom). Ma on tradycję tysięcy lat i nieraz sobie myślę, że do tego szlaku nawiązywano w tekstach Wędrówki. Ale to tylko luźne skojarzenie.
Pozdrowienia Krzysztof
Kaszuby. Przypadkiem zahaczyłem o Będomino, miejsce urodzenia Józefa Wybickiego. Muzeum Hymnu Polskiego. W biografii Wybickiego m.in. " w 1776 roku protestuje przeciwko zesłaniu 4 Polskich Senatorów do Kaługi".
Mija ćwierć TYSIĄCLECIA ....
W 2008 roku na polskim forum Garniak SP2BZW pisze: "(na Syberii tyle gułagów jest opuszczonych, zróbmy interes z Putinem i wyślijmy ich tam nawet jako naród płacąc za to...)"
Kilka osób popiera taki tekst....
Tu już nawet Garmin nie pomoże !
Panowie ( a także psie Ikarze ) - nie idźcie tą drogą!
Krzysztof
Mija ćwierć TYSIĄCLECIA ....
W 2008 roku na polskim forum Garniak SP2BZW pisze: "(na Syberii tyle gułagów jest opuszczonych, zróbmy interes z Putinem i wyślijmy ich tam nawet jako naród płacąc za to...)"
Kilka osób popiera taki tekst....
Tu już nawet Garmin nie pomoże !
Panowie ( a także psie Ikarze ) - nie idźcie tą drogą!
Krzysztof