Jestem laikiem w sprawach GPS a to mój pierwszy kontakt ze znawcami tej dziedziny zatem proszę o wyrozumiałość. A teraz do rzeczy. Od niedawna jestem właścicielem Nokii N95 8GB. Urządzenie ma sensor GPS. Pomyślałem więc że dobrze będzie wgrać jakiś dobry system nawigacyjny. Mój wybór padł na Garmina Mobile XT, bo do niego dostępna jest GPMapa Topo. Dużo podróżuję rowerem a taka opcja w telefonie wydaje się idealna. Niestety, w serwisie Garmina dowiedziałem się, że do nowej N95 która jest pozbawiona gniazda na karty pamięci wgranie Mobile XP z GPMapa Topo (które właśnie na takiej karcie jest sprzedawane) jest niemożliwe. Przeglądając jednak to forum znalazłem posty z których wynika że używacie właśnie tego modelu telefonu z Mobile XT i GPMapą. Jak to się Wam udało? Wcale nie myślę o piraceniu. Chcę to kupić!
Z wdzięcznocią przyjmę też sugestie dotyczące innych rozwiązań dotyczących wykorzystania GPMapy Topo /przypomnę - turystyka, głównie rowerowa/. Do dziś używam ForEtrexa 101ale jego czułość w lasach jest katastrofalna. Początkowo myślałem o zakupie Oregona lub Colorado ale ceny są dla mnie zaporowe. Znacznie bardziej atrakcyjna (cenowo) jest Vista HCx i myślałem o jej zakupieniu wiosną ale gdy dowiedziałem się o Mobile XT i możliwym wykorzystaniu go w N95 to taka opcja najbardziej mi się spodobała. W końcu 350 zł to nie 1200 za Vistę HCx czy 60CSx, choć pewno na nie jestem skazany!OK wiem, że są warte tych pieniędzy ale nie brałem pod uwagę tak dużego wydatku.
Zapewne moje pytania są naiwne ale jak się czego dowiedzieć to chyba właśnie tu