76CSx i gniazdo kart pamięci

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
kszyh
Początkujący

76CSx i gniazdo kart pamięci

Post autor: kszyh »

hej - kłania się nowy użytkownik 76CSx i forum - jak zwykle nowy GPS i nowy problem :)

Na razie czysto hipotetyczny, ale...

Jak łatwo powinna wchodzić karta do gniazda w 76CSx?

Dotychczas używałem kart w czytnikach na PC, laptopach, telefonach komórkowych i PDA. Wszędzie wetknięcie karty do gniazda było jednoznaczne - żadnych możliwości włożenia pod kątem czy chrzęstów.

W 76CSx karta wchodzi strasznie mało precyzyjne (pod lekkim kątem w stosunku do płaszczyzny tylnej ścianki). Z lekkim kliknięciem/chrzęstem w połowie. To samo przy wyjmowaniu - wychodzi do połowy i do dalszego wyciągnięcia potrzebne są długie paznokcie - "klikochrzęst" też występuje :/

Karta (256MB SanDisk) poprawnie widziana przez GPS, sam 76CSx jest nowy i na gwarancji. Zastanawiam się czy nie jest to jakaś wada fabryczna gniazda które przy dłuższym użytkowaniu połamie się do końca. Tak samo problematyczne wydaje mi się wymiany kart w terenie. Zamiast szybkiej, prostej i bezpiecznej operacji trzeba się będzie baaardzo delikatnie obchodzić żeby czegoś nie połamać czy zgnieść. Tak ma być?

ps. używałem wcześniej vistę i legenda ale tam nie było nawet kolorowego ekranu, o kartach nie wspominając :)
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: 76CSx i gniazdo kart pamięci

Post autor: PouchX »

Bo pewnie źle kartę wsadzasz.
Przesuwasz i podnosisz zatrzask, kładziesz kartę luźno, zamykasz zatrzask i przesuwasz na CLOSE.
kszyh
Początkujący

Ale tam nie ma żadnych zatrzasków do przesuwania (rozumiem że jak w niektórych telefon do karty sim). Tylko jak w laptopowych czytnikach kart - kartę wciska się w szczelinę, a wyjęcie polega na dociśnięciu wgłąb i karta jest wypychana "automagicznie" :/

[edit]
A może ktoś ma zdjęcia rozebranego 76CSx z widocznym gniazdem karty? W sieci znalazłem tylko gołego 76Cs: http://forums.gps.org.nz/viewtopic.php? ... CSx#p28831
76CSx, FS Loox 718 + BC-337
Awatar użytkownika
t8mi
Bywalec
Kontakt:

Post autor: t8mi »

U mnie wyciąganie karty jest tak samo problematyczne. Taka konstrukcja. Trzeba ją trochę pociągnąć, przekrzywić, i pokombinować. Wydaje mi się że karta haczy ząbkiem o zatrzask. Na razie jedyna rada to jak najrzadziej wyciągać, a do transferu używać kabelka. Niby wolniej ale bez problemu.
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
kszyh
Początkujący

Dzięki za potwierdzenie - na pierwszy rzut oka takie chrobotanie wygląda na uszkodzenie, ale skoro "ten typ tak ma" to nie będę męczył serwisu :)
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Czy ktoś może wrzucić tutaj fotkę tego gniazda :?: Szukałem w sieci, ale nie znalazłem informacji o tym jak rozwiązano tę sprawę w 76CSx. Czy to gniazdo jest pod bateriami jak w 60CSx, Rino czy na zewnątrz jak w Colorado :?: 76 miałem w ręce jeszcze przed pojawieniem się modelu z x.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Wszystko tak samo jak w 60CSx.
kszyh
Początkujący

Jest pod gumą chroniącą baterie i rs. Do rs'a można dostać się podważając część grumy, dostęp do gniazda karty wymaga zdjęcia całości (standardowa obrotowa zawleczka).

Cała przestrzeń chroniona gumą, w slocie wsunięta częściowo karta:
Obrazek
tu masz większe: http://kszyh.w.tkb.pl/garniak/76csx_tyl ... icrosd.jpg

I samo puste gniazdo:
Obrazek
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

PouchX pisze:Wszystko tak samo jak w 60CSx.
No to najwidoczniej coś mi się pomyliło heheheh
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Dziękuję. Teraz mam jasność.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
ODPOWIEDZ