Zakaz używania GPS w trakcie jazdy ??

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

krzychkul pisze:I jak to u nas bywa: do tej pory za kożystanie z CB podczas jazdy można było dostać stówkę jak za telefon. Teraz przepis ten sam ale jakiś urzędas "zinterpretował", że jednak z CB można korzystać (chodzi o sformułowanie w przepisach)
trochę pokręciłeś :D przepis się nie zmienił tyle że niektórzy policjancji próbowali go inaczej interpretować...
sam osobiście słyszałem odpowiedź policjanta na zadane pytanie w programie TV Turbo że prawidłowo słuchacz otrzymał mandat :shock:

niektórzy płacili :P ale tylko dlatego że nie chciało im się przeczytać ustawy :twisted:
Bolek1
Bywalec

Post autor: Bolek1 »

Zgadzamy się w 100%. Ja wyraźnie napisałem, że przepis jest ten sam. Natomiast jeśli chodzi o interpretację to owszem, niektórzy policjanci go źle interpretowali, więc urzędnik w MSWiA wydał oficjalną interpretację tego paragrafu, czyli taki prikaz z góry.
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec

Post autor: Bolek1 »

A jeśli chodzi o interpretację to jednak była nieścisłość - w ustawie było o telefonie, a CB to radiotelefon - tak go nazywano kiedyś, natomiast nie jest to aparat telefoniczny w rozumieniu ustawy.
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Re: Następca GPmapa 2008.3 -> wersja 2008.4

Post autor: JacekN »

Dlaczego uważasz że zakazu nie będzie,skoro w niektórych krajach zachodnich już jest.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2009, 15:53 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wydzielono OT z innego wątku.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

1. Zrobił się mocny OT :?
2. Jestem zwolennikiem precyzyjnych informacji a nie "w niektórych krajach"
Osobiście nie słyszałem o żadnym kraju, w którym nie wolno używać nawigacji w samochodzie.
Zwrócę jeszcze tylko uwagę, że zakaz obsługi urządzenia podczas jazdy a jego używanie to dwie zupełnie różne sprawy.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

wojtek pisze:Osobiście nie słyszałem o żadnym kraju, w którym nie wolno używać nawigacji w samochodzie.
Witam.
Podobno są trzy kraje gdzie nie wolno używać może nawet posiadać urządzeń GPS jednym z nich jest Egipt od 14.10.2008r.
Nie dawno był jeszcze zakaz korzystania z telewizij satelitarnej.
Pozdrawiam

Pozostałe dwa to Syria oraz Korea Północna.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2009, 15:43 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
wilmington19805
Bywalec

Post autor: wilmington19805 »

Zabronienie używania w samochodzie nawigacji to chyba jakieś nieporozumienie, nawet nazwa "nawigacja samochodowa" sugeruje do czego ma służyć. To tak jakby kiedyś zabronili używania samochodowego radia. Nigdy w takie przewidywania nie uwierzę.
Pozdrawiam
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
wug
Bywalec

Re: Zakaz używania GPS w trakcie jazdy ??

Post autor: wug »

W Hiszpanii byl (jest?) projekt zakazu posiadania bazy fotoradarow w GPSie.
W Szwajcarii juz od wielu miesiecy taki zakaz istnieje i groza za to bardzo surowe kary.
Pozdrawiam.
____________________ Nüvi Nuvi760T ; Nuvi1490T; Nuvi 3590LMT +CNE NT 2017.10
mc205
Początkujący

Post autor: mc205 »

Panowie , entuzjaści nowinek! Czy nie przychodzi wam do głów, że sami sobie na to zapracowujemy? Podziwiam beztroskę kierwcy (z obserwacji własnych), który w samochodzie osobowym posiada i używa: CB radio, nawigaję z POI, radio z odtwarzaczem CD, telefon komórkowy. Jeśli dodamy w niektórych przypadkach wzmacniacze i głośniki ok 500 W, odtwarzacze DVD oraz trochę mp3/4 to w jaki sposób taki delikwent ma prowadzić bezpiecznie samochód. Przyjrzyjcie się już teraz jak niektórzy niereagują na sygnały pojazdów uprzywilejowanych. Oni stworzyli własny wirtualny świat i nie reagują na otoczenie. Czy to ma być bezpieczne? Wprawadzie w nawiązaniu do nawigacji to trochę przesada, ale przecież niejeden będzie coś tam ustawiał w czasie jazdy.Strasznie martwią się o klejne bajery, więc ich wykorzystanie też pasjonujące. Np teraz zachwycacie się wizualizacją obiektów. A to moim zdaniem pogarsza czytelność informacji zamiast poprawić. Za tym idą niestety wypadki. Są badacze skutków wypadków i wyciągają wnioski. Wyobrażam sobie takiego Hiszpana lub Włocha (najlepiej Araba), który korzysta z tych dobrodziejstw i jest całkiem oderwany od kierowania pojazdem. Przypomniało mi się, zę nierzadki widok kiedy to kierujący pokonuje skomlikowane wielostrumieniowe skrzyżowanie nie odrywając telefonu od ucha. Chyba bohater/ka.
nuvi 255W, CNE NT 2009.11 ALL
Kaufman
Bywalec

Post autor: Kaufman »

Czyli wniosek jest jeden :D Czas na autopilota w samochodzie :wink:
Pozdr. Konrad
Nüvi 760 + 60CSx + GPMapa 2007.4 + CNE 2008
JacekN
Bywalec
Kontakt:

wcale nie na autopilota,zamiast przedniej szyby wielki ekran LCD.
bystry26
Nowy

Post autor: bystry26 »

mc205 pisze:Panowie , entuzjaści nowinek! Czy nie przychodzi wam do głów, że sami sobie na to zapracowujemy? Podziwiam beztroskę kierwcy (z obserwacji własnych), który w samochodzie osobowym posiada i używa: CB radio, nawigaję z POI, radio z odtwarzaczem CD, telefon komórkowy. Jeśli dodamy w niektórych przypadkach wzmacniacze i głośniki ok 500 W, odtwarzacze DVD oraz trochę mp3/4 to w jaki sposób taki delikwent ma prowadzić bezpiecznie samochód. Przyjrzyjcie się już teraz jak niektórzy niereagują na sygnały pojazdów uprzywilejowanych. Oni stworzyli własny wirtualny świat i nie reagują na otoczenie. Czy to ma być bezpieczne? Wprawadzie w nawiązaniu do nawigacji to trochę przesada, ale przecież niejeden będzie coś tam ustawiał w czasie jazdy.Strasznie martwią się o klejne bajery, więc ich wykorzystanie też pasjonujące. Np teraz zachwycacie się wizualizacją obiektów. A to moim zdaniem pogarsza czytelność informacji zamiast poprawić. Za tym idą niestety wypadki. Są badacze skutków wypadków i wyciągają wnioski. Wyobrażam sobie takiego Hiszpana lub Włocha (najlepiej Araba), który korzysta z tych dobrodziejstw i jest całkiem oderwany od kierowania pojazdem. Przypomniało mi się, zę nierzadki widok kiedy to kierujący pokonuje skomlikowane wielostrumieniowe skrzyżowanie nie odrywając telefonu od ucha. Chyba bohater/ka.

Trochę racji może i jest w tym co piszesz ale nie tak do końca, te rzeczy w końcu powstały po to żeby nam ułatwić/pomóc w podróżowaniu, no może z wyjątkiem tych 500W głośników, ale radio, CB, nawigacja, telefon z zestawem głośnomówiącym, wszystko po to żeby jechało się lepiej, sprawniej, bezpieczniej. A teraz wyobraź sobie takiego Araba jak jedzie po nie znanym obszarze i korzysta ze zwykłej mapy ?? To jest dopiero oderwanie od kierowania pojazdem. W tych urządzeniach wystarczy nacisnąć guzik, jeden, drugi, i jest po sprawie, ulokowane są przecież w takich miejscach/pozycjach żeby to nie kolidowało z prowadzeniem.
mc205
Początkujący

Post autor: mc205 »

Już odpowiadam. Jeździłem dwa lata po Saharze. Mapę i to nietęgą oglądałem raczej tylko na bazie. Zreszto po co mapa skoro mało punktóew odniesiena (aczkolwiek są jeśli się wie o co chodzi). O nawigacji raczej nikt nie słyszał. Dla poprawy efektywności pracy wsiadałem do samochodu po obiedzie i wałiłem 1000 - 1500 km aby rano być w innym miejscu. Jak wiadomo z drogowskazami słabo. Radio w niewielkim zakresie na falach krótkich. I podsumuje, że żyję. Przy tej okazji wiem jak wyglada Arab i jak jeździ. Drugie dwa lata (prawie jeździłęm już w aglomeracjach, czyli miasta , osady, busz.
A pisałem nie o telefonie z zestawem głośnomówiacym tylko o tym dociśnietym do ucha.
Przepraszam za OT.
nuvi 255W, CNE NT 2009.11 ALL
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Przeciez tam drogi proste jak drut i ronda wielkie jak stadion.
joajer
Początkujący

Post autor: joajer »

wug pisze:W Hiszpanii byl (jest?) projekt zakazu posiadania bazy fotoradarow w GPSie.
W Szwajcarii juz od wielu miesiecy taki zakaz istnieje i groza za to bardzo surowe kary.
A skąd takie informacje? Antyradary, urządzenia zakłócające to rozumiem, ale zakaz posiadania wpisanych kilku(set tysięcy) cyfr w urządzeniu elektronicznym? A może traktuję te miejsca jako szczególne dla mnie i chcę je mieć zapisane, a że tam stoi (ktoś postawił) fotoradar to nie moja wina :D Ja mam zapisaną pozycje ciekawego drzewa itp a ikonkę na navi mogę mieć jaką chcę. Wiem że to naciągane tłumaczenie ale możliwe i w demokratycznym kraju chyba nikt nie może zakazać umieszczenia tych danych w urządzeniu. To tak jakby zabraniali wozić mapę z zaznaczonymi różnymi miejscami. Bo nawigacja to mapa, tyle że nowocześniejsza, ale w sumieto to samo co ta papierowa.
Nokia oraz 765
ODPOWIEDZ