Taki problem mnie ostatnio zaskoczył. Wytyczyłem sobie ostatnio trasę Grudziądz - Szymbark. GPS zaczął wytyczać esy floresy wzdłuż właściwej, jedynie słusznej trasy, po zmianie na szybką puścił mnie przez Starogard Gdański. Po którejś zmianie ustawień kazał jechać przez Świecie. No brak słów. Całe szczęście w samochodzie jest jeszcze zainstalowany i3 który prowadził bez dodatkowych atrakcji. Dodam tylko że oba GPSy miały zainstalowaną tą samą mapę GPMapa 2008.1 potem .4. W domu zrobiłem sobie małe testowanie wgrałem starszy firmware 3.30 nowszą mapę i dalej to samo. Powróciłem do świeżego softu. Najciekawiej prowadzi "pieszo" tego nawet wytrawny piechur by nie przeżył, 2 x dalej niż na zdrowy rozum. Chyba GPMapa nie lubi outdooru, UMP pokazuje dobrze, ...o GPMapa nie reaguje na unikanie autostrad, ...ech szkoda mówić.
PS. Co do unikania typu drogi, to jeżeli UMP zachowuje się prawidłowo to podpis trzeba by zmienić na używaj Na UMP 'ptaszek' przy Autostrady powoduje kalkulacje trasy z użyciem autostrady, a bez ptaszka omija ją.