O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Szukałem na stronie Garmina i nadal nie mam jasności:
Jak piechur może najlepiej nosić Vistę?
Skąd moje pytanie: otóż mam Vistę z dokręconym "zatrzaskiem" z tyłu obudowy NA STAŁE, jako że 90% czasu odbiornik jest zamontowany na kierownicy roweru lub uchwycie samochodowym. Ostatnio jednak odbyłem kilka wycieczek pieszych z nosidełkim dziecięcym w formie "plecaka" i muszę przyznać,że irytuje mnie częste wyciąganie odbiornika z kieszeni spodni, a poza tym zastawiam się za którym razem zaczepię i urwę "zatrzask"
Jaki uchwyt polecacie, tak aby można było z niego swobodnie korzystać nie odkręcając uprzednio "zatrzasku" z tyłu obudowy???
Jako, że wątek nt. uchwytu rowerowego dla Visty był bardzo rozbudowany, teraz też liczę na Waszą inwencję.
Nie będę zbyt odkrywczy gdy powiem, że (moim zdaniem) najlepszy jest miękki wyściełany pokrowiec od komórki - nieco większy (na obwodzie), ale nieco płytszy (krótszy) niż odbiornik, tak aby można go wykorzystać jako: "schowek wsuwka". Dala pewności - żeby nie zgubić odbiornika np. przy zakładaniu plecaka, smycz należy wpiąć w karabinek umocowany też do paska w takim miejscu, by po wyjęciu odbiornika ze "schowka-wsuwki" długość smyczy nie utrudniała rzutu oka na ekran. Takie wynalazki używam od ośmi lat i bardzo sobię to chwalę
Rewelacyjne są pokrowce od aparatów fotograficznych. Jest tego do wyboru, do koloru.
Ważne:
1/ by GPS całkowicie i na luzie wchodził do pokrowca,
2/ by pokrowiec miał górny otwór ściągany "sznurowadłem",
3/ by nad tym ściaganym zamknięciem była jeszcze klapka na rzepa
4/ by szlufkę na pasek do spodni miał bez żadnych rzepów, odpięć itp. - wtedy na pewno się nie wypnie i nie zginie.
Trzeba zabrać GPS do sklepu i na miejscu wypróbować, który kupić.
Świetnie się też sprawdza na rowerze , gdy się nie używa mocowania na kierownicy.
Pozdrawiam Krzysztof
Dzięki za odpowiedz!
To wszystko wyjaśnia.
Na marginesie: ciekawe że producent nie "przewiduje" takiego sposobu użytkowania(?) i nie oferuje gotowych rozwiązań.
(mnie nie udało się po opisach i zdjęciach znaleźć odpowiedniego pokrowca/futerału.)
Pozdrawiam
Podpisuję się pod tym co napisał Soko.
Oryginalny uchwyt z karabińczykiem w prostej linii prowadzi (zwłaszcza w te bardziej upalne dni) do oderwania gumy - odradzam.
Podobnie, przez noszenie w pokrowcu Visty z mocowaniem rowerowym, mam wrażenie, że można je łatwo ułamać.
Ja mam coś takiego, mocowany do paska lub plecaka:
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Marko pisze:Podpisuję się pod tym co napisał Soko.
Jako człowiek leniwy i pragmatyczny od razu dostrzegam mankament tego rozwiązania: trzeba otwierać i zamykać tę "klapkę" na rzepy. Szkoda czasu. Ja ją po prostu odciąłem i po kłopocie