Właściwości śladu w Mapsource
Re: Właściwości śladu w Mapsource
Mam MapSource 6.13.7 i ja nie widzę żeby na Twoim śladzie wyświetlała się aktualna data. Owszem data się wyświetla ale jest to cały czas ta sama data bo ona jest zawarta w nazwie śladu i tak na prawdę to ta nazwa jest wyświetlana.
Ale jaja ;o), no rzeczywiście, chyba jakaś pomroczność na mnie padła. W przypadku Oregona ślad aktywny w MapSource ma nazwę np. "Bieżący ślad: 06 LUT 2009 11:30:10" i cały czas wyświetla się ta sama data czyli nazwa pliku. W przypadku Visty ślad ma nazwę "ACTIVE LOG 001" i po najechaniu kursorem wyświetla się ta sama nazwa.
jacek
jacek
-
SP2BZW
i tym bardziej nie ma tam prędkości
a od tego bodajże się zaczęło....
No to się wyjaśniło. U mnie podobnie, wyświetla nazwę śladu (MS 6.13.7).
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
No i to całkiem niezła. Ja tu się wkręciłem w analizę GPXów. Siedziałem i generowałem różne kombinacje (bo mnie temat zaintrygował) a na koniec okazuje się, że to było zwykłe niedopatrzeniewjacek pisze:Ale jaja ;o), no rzeczywiście, chyba jakaś pomroczność na mnie padła.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ale są godziny zatem prędkości pomiędzy punktami można obliczyć, co większość programów - tradycyjnie poza garminowskimi - robi.SP2BZW pisze:i tym bardziej nie ma tam prędkościa od tego bodajże się zaczęło....
Inna rzecz, że taka chwilowa prędkość pomiędzy dwoma punktami oddalonymi o kilka metrów ma znikome znaczenie praktyczne, ale fakt że miło zobaczyć na tle mapy pełne info o konkretnej lokalizacji.

EDIT: żeby pokazać dlaczego narzekałem na mało interesującą prędkość chwilową:

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W MapSource na widoku mapy można teoretycznie uzyskać te same informacje szybko klikając dwa razy lewym na konkretny punkt śladu. Niestety otwiera się wówczas wspomniane tu już wcześniej okno właściwości śladu, ale z braku innych możliwości jest to jakieś rozwiązanie. Chociaż nie ukrywam, że tak jak w GPS-ie po stokroć wolę wektory od rastrow, tak ślady wolę już oglądać na tle rastrów. Zwłaszcza SAT.

Gwoli wyjaśnienia ślad to GPX z karty Rino 530 HCX. Zapis śladu jak widać z interwałem 5 sek.

Gwoli wyjaśnienia ślad to GPX z karty Rino 530 HCX. Zapis śladu jak widać z interwałem 5 sek.
Pozdrawiam Lechu
Spider to jak tak już się wkręciłeś w te gpxy to może przy okazji będziesz znał odpowiedź na moje małe pytanie.
Oglądając ślady w MapSource a przy okazji szukania ramek z czasem wgrywałem masę sladów z conajmniej 3 odbiorników Legenda HCx, Visty HCx i Oregona. Zauważyłem że ślady były wyświetlane w różnych kolorach przy czym na pewno te z Oregona są białe, widziałem niebieski, zielony, żólty i jakiś taki brązowy. Wszystko są to ślady prosto z odbiorników, nigdy nie edytowane, po prostu zrzucone kiedyś tam na dysk a dziś tylko otwarte.
Czy to odbiornik zapisuje w gpx w jakim kolorze wyświetlić ślad, czymoże MapSource jakoś sobie dobiera ?
jacek
Oglądając ślady w MapSource a przy okazji szukania ramek z czasem wgrywałem masę sladów z conajmniej 3 odbiorników Legenda HCx, Visty HCx i Oregona. Zauważyłem że ślady były wyświetlane w różnych kolorach przy czym na pewno te z Oregona są białe, widziałem niebieski, zielony, żólty i jakiś taki brązowy. Wszystko są to ślady prosto z odbiorników, nigdy nie edytowane, po prostu zrzucone kiedyś tam na dysk a dziś tylko otwarte.
Czy to odbiornik zapisuje w gpx w jakim kolorze wyświetlić ślad, czymoże MapSource jakoś sobie dobiera ?
jacek
-
SP2BZW
tia.... Lechu, przeczytaj pierwszy post
i mój, gdzie pisałem że z taką funkcją MAPSOURCE
nie spotkałem się
cytat : "Jechałam sobie kursorem po śladzie i pokazywała mi się prędkość i czas"
oczywiście, 10-letnie doświadczenie mało znaczy bo zawsze się może zdażyć że człowiek - nie omnibus czegoś nie dostrzeże...
ale moim zdaniem, obstawiałbym jednak inny program
cytat : "Jechałam sobie kursorem po śladzie i pokazywała mi się prędkość i czas"
oczywiście, 10-letnie doświadczenie mało znaczy bo zawsze się może zdażyć że człowiek - nie omnibus czegoś nie dostrzeże...
ale moim zdaniem, obstawiałbym jednak inny program
Chyba sobie przypominam gdzie widziałem czas i prędkość odcinka w zaimportowanym śladzie. Ponieważ było to dość dawno pewnie używałem wtedy Nawigatora a nie MapSource. Po imporcie śladu ze starej poczciwej Visty do Nawigatora tak to wygląda:

(ślad króciutki, ale wystawiłem tylko rękę przez okno)

(ślad króciutki, ale wystawiłem tylko rękę przez okno)
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
To mogą być np. ślady "zapisane" do pamięci klasycznego outdoorowca (60HCX, Vista_HCX). Wówczas przed zapisem śladu odbiornik pyta o kolor, a MapSource tę decyzję użytkownika potem szanujewjacek pisze:Czy to odbiornik zapisuje w gpx w jakim kolorze wyświetlić ślad, czymoże MapSource jakoś sobie dobiera ?
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Darek. Wszystko OK. Ale skoro Ciebie nie posłuchali, to musiałem to dla porządku napisać jeszcze razSP2BZW pisze:tia.... Lechu, przeczytaj ...
Pozdrawiam Lechu
1. W MapSource możesz zmienić kolor śladu, wchodząc w jego właściwości:wjacek pisze:Zauważyłem że ślady były wyświetlane w różnych kolorach przy czym na pewno te z Oregona są białe, widziałem niebieski, zielony, żólty i jakiś taki brązowy. Wszystko są to ślady prosto z odbiorników, nigdy nie edytowane, po prostu zrzucone kiedyś tam na dysk a dziś tylko otwarte. Czy to odbiornik zapisuje w gpx w jakim kolorze wyświetlić ślad, czymoże MapSource jakoś sobie dobiera ?

2. Bezpośrednio w pliku GPX możesz zmienić kolor śladu wpisując odpowiedni kolor:
Kod: Zaznacz cały
<trk>
<name>Bieżący ślad: 05 LUT 2009 08:39</name>
<extensions>
<gpxx:TrackExtension xmlns:gpxx="http://www.garmin.com/xmlschemas/GpxExtensions/v3">
<gpxx:DisplayColor>White</gpxx:DisplayColor>
</gpxx:TrackExtension>
</extensions>
Co jest wyświetlane zależy od śladu, a nie tylko od MapSource. Czas w MapSource:
Pozdrawiam Krzysztof
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Ale to jest ślad + punkty. Takie coś da się osiągnąć konwertując ślad przy pomocy GPSBabel.