Oregon/Dakota - jak odczytać dokładny czas
Oregon/Dakota - jak odczytać dokładny czas
Jak wiadomo odbiorniki GPS synchronizują czas z satelit i można uznać że jest to w miarę dokładny czas.
Wychodząc z tego założenia od dawna używałem GPS (dotychczas Vista HCx) jako wzorca czasu do ustawiania zegarków itp.
Jako że mamy zmianę czasu zabrałem się dziś do przestawiania wszystkich zegarków w domu z Oregonem i tu spotkała mnie niemiła niespodzianka nie potrafię znaleźć miejsca gdzie w Oregonie można odczytać czas w formacie hh:mm:ss jest czas ale bez sekund.
Oczywiście poradziłem sobie bo Oregon zawiódł mnie na tyle że zdecydowałem się nie sprzedawać starej poczciwej Visty HCx, prędzej sprzedam Oregona jak odkryję jeszcze kilka podobnych braków. Mam wrażenie że w przypadku Oregona Garmin chciał stworzyć maksymalnie prosty pozbawiony zaawansowanych funkcji odbiornik turystyczny dla mas. Najgorsze jest to że chyba w tym właśnie kierunku zmierza linia odbiorników turystycznych Garmina.
Przepraszam za mały OT, wracając do tematu na dokładnym czasie w terenie zależy mi przede wszystkim dlatego że od pewnego czasu na początku każdej wyprawy synchronizuję czas w aparacie foto z GPSem aby móc w domu bezproblemowo geotagować zdjęcia. Oczywiście wiem że można to korygować ale po co sobie komplikować jak można prościej.
pozdrawiam, Jacek
Wychodząc z tego założenia od dawna używałem GPS (dotychczas Vista HCx) jako wzorca czasu do ustawiania zegarków itp.
Jako że mamy zmianę czasu zabrałem się dziś do przestawiania wszystkich zegarków w domu z Oregonem i tu spotkała mnie niemiła niespodzianka nie potrafię znaleźć miejsca gdzie w Oregonie można odczytać czas w formacie hh:mm:ss jest czas ale bez sekund.
Oczywiście poradziłem sobie bo Oregon zawiódł mnie na tyle że zdecydowałem się nie sprzedawać starej poczciwej Visty HCx, prędzej sprzedam Oregona jak odkryję jeszcze kilka podobnych braków. Mam wrażenie że w przypadku Oregona Garmin chciał stworzyć maksymalnie prosty pozbawiony zaawansowanych funkcji odbiornik turystyczny dla mas. Najgorsze jest to że chyba w tym właśnie kierunku zmierza linia odbiorników turystycznych Garmina.
Przepraszam za mały OT, wracając do tematu na dokładnym czasie w terenie zależy mi przede wszystkim dlatego że od pewnego czasu na początku każdej wyprawy synchronizuję czas w aparacie foto z GPSem aby móc w domu bezproblemowo geotagować zdjęcia. Oczywiście wiem że można to korygować ale po co sobie komplikować jak można prościej.
pozdrawiam, Jacek
Re: Oregon - jak odczytać dokładny czas.
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to ustawiać zegarki w momencie zmiany minut. Taką zmianę można w odbiorniku zauważyć, a sekunda spóźnienia przecież nie będzie krytyczna jeśli chodzi o geotagowanie zdjęć.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Na ekranie satelitów przez 5 sekund trzeba przytrzymać palec w lewym górnym rogu 
Może wyłączyć się podświetlanie, można je ponownie włączyć przyciskiem power (krótko).
Po wyregulowaniu zegarka trzeba wyłączyć i włączyć odbiornik
Może wyłączyć się podświetlanie, można je ponownie włączyć przyciskiem power (krótko).
Po wyregulowaniu zegarka trzeba wyłączyć i włączyć odbiornik
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
Przy metodzie Azziego należy pamiętać aby uwzględnić przesunięcie w chili obecnej 1h.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Odpowiem sam sobie n/t odczytu dokładnego czasu w Oregonie, może komuś się przyda.
Od firmware 2.95 Beta istnieje możliwość odczytania dokładnego czasu na ekranie komputera podróży. Należy wybrać "deskę rozdzielczą" Large Data Field, wtedy na belce głównej (na górze) mamy stan bateri, czas co do sekundy i poziom sygnału.
Co ciekawe wybierając "aktualny czas w polach dowolnego komputera podróży dostajemy czas z dokładnością tylko do minut.
jacek
Od firmware 2.95 Beta istnieje możliwość odczytania dokładnego czasu na ekranie komputera podróży. Należy wybrać "deskę rozdzielczą" Large Data Field, wtedy na belce głównej (na górze) mamy stan bateri, czas co do sekundy i poziom sygnału.
Co ciekawe wybierając "aktualny czas w polach dowolnego komputera podróży dostajemy czas z dokładnością tylko do minut.
jacek
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Natomiast gdyby ktoś chciał regulować zegarki według Dakoty, to sekundnik mamy na ekranie kompasu po wybraniu opcji "Duże pole danych" 
- Załączniki
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
Odkąd pamiętam był dostępny czas w sekundach, tylko trzeba ustawić pokazywanie czasu w dużym polu danych. Tak było w 60, to samo jest w komputerze podróży Dakoty i zapewne w całej reszcie odbiorników.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, 15:24 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
Oregon 550: sekundnik jest np. na ekranie komputera podróży po wybraniu opcji "Duże pole danych":wjacek pisze:wybierając "aktualny czas w polach dowolnego komputera podróży dostajemy czas z dokładnością tylko do minut.

GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Gdzie jest zegar w Dakocie?
Dakota w żadnym widoku nie pokazuje aktualnego czasu. Można gdzieś zobaczyć w niej aktualny czas i datę?
Garmin Edge 830, Garmin nüvi 205, Garmin Dakota 20, smartfon
Był: Garmin Montana 610
Re: Gdzie jest zegar w Dakocie?
Przejdź np. do komputera podróży i kliknij palcem w dowolne pole danych. Rozwiń listę...
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie wiem jak w Dakocie zmienia się podświetlenie ale np. w eTrexie gdy nacisnę przycisk wyłącznika w celu zmiany podświetlenia to widzę i datę i godzinę.
Natomiast na pewno - o czym wspomina Wodzirej - można w Dakocie zdefiniować stosowne pola danych na ekranach: "mapa/profil wysokosci/komputer podróży" tak by wyświetlał w jednym z pól aktualny czas.
Natomiast na pewno - o czym wspomina Wodzirej - można w Dakocie zdefiniować stosowne pola danych na ekranach: "mapa/profil wysokosci/komputer podróży" tak by wyświetlał w jednym z pól aktualny czas.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Dzięki. Czas jest, ale bez sekundnika.
W nuvi 205 jest ekran z widokiem czasu z sekundnikiem i czasu w różnych strefach. W Dakocie nie ma. Da radę bez tego żyć, ale gdyby było, nie byłoby źle.
Garmin Edge 830, Garmin nüvi 205, Garmin Dakota 20, smartfon
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/