Witam,
jestem tu nowy i zwracam się do Was ludzi bardziej obytych z produktami garmina.
Otoz chcałbym zainwestować w nawigację turystyczną (glowne przeznaczenie to rower oraz piesze wycieczki po górach). Nie interesuja mnie funkcje treningowe jakie ma seria Edge. Navi ma mi sluzyc glownie do nawigowania (mapy Topo).
Moja uwage przykoly dwa produkty. Mianowicie Etrex Legend hcx oraz Etrex Vista Hcx.
http://garmin.com.pl/compare.php?type=o ... e%5B%5D=39
czy poza roznicami wymienionymi na stronie Garmina (czyli brak kompasu oraz wysokosciomierza w Legend) te dwa modele roznia sie czyms jeszcze??
A moze do moich zastosowan polecilibyscie cos innego?? Cenna bedzie kazda opinia. Z gory dziekuje.
Etrex Legend hcx kontra etrex Vista hcx
Re: Etrex Legend hcx kontra etrex Vista hcx
Z tego co mi wiadomo to nie ma więcej różnic.kadet pisze:czy poza roznicami wymienionymi na stronie Garmina (czyli brak kompasu oraz wysokosciomierza w Legend) te dwa modele roznia sie czyms jeszcze??
Osobiście posiadam Vistę HCx i używam jej dokładnie jak Ty planujesz. Do takich zastosowań sprawdza się wyśmienicie.kadet pisze:Otoz chcałbym zainwestować w nawigację turystyczną (glowne przeznaczenie to rower oraz piesze wycieczki po górach). Nie interesuja mnie funkcje treningowe jakie ma seria Edge. Navi ma mi sluzyc glownie do nawigowania (mapy Topo). ... A moze do moich zastosowan polecilibyscie cos innego??
Oczywiście należy wspomnieć że jest jeszcze 60CSX. Poczytaj tu:
http://gpsmaniak.com/new/gps.htm
Jeszcze jedna, rzecz o której trzeba wspomnieć. Kompas jest 2 osiowy - przy jeździe rowerem zupełnie nie przydatny, przy pieszych wędówkach czasami przydatny.
Vista HCx + UMP-pcPL topo + Topo_PL_100
nüvi 205 + UMP-pcPL
nüvi 205 + UMP-pcPL
no i wlasnie z tym kompasem zwiazane jest moje kolejne pytanie. Czemu on tak naprawdę ma służyć. Zakładając ze nie chodze w terenie " na kreche" to chyba bedzie mi zbedny...???
czy jego brak powoduje to ze mapa jest statyczna?? czyli nie obraca sie na ekranie wyswietlacza wraz ze zmiana kierunku jazdy??
czy jego brak powoduje to ze mapa jest statyczna?? czyli nie obraca sie na ekranie wyswietlacza wraz ze zmiana kierunku jazdy??
To o czym Ty piszesz jest niezależne od kompasu. Działa zawówno w Legend jak i Vista.kadet pisze: Czemu on tak naprawdę ma służyć. ... czy jego brak powoduje to ze mapa jest statyczna?? czyli nie obraca sie na ekranie wyswietlacza wraz ze zmiana kierunku jazdy??
GPS (bez kompasu, bez włączonego kompasu) wskazuje poprawny kierunek tylko jeśli się poruszasz.
Przykład:
Pochodzisz do skrzyżowania obracasz sie w prawo i GPS nie wskaże Ci kierunku w który się obróciłeś.
Będzie wskazywał wciąż kierunek w którym szedłeś. Dopiero jak ruszysz w nowym kierunku, wskaże prawidłowy kierunek.
Oczywiście jak włączysz kompas kierunek podczas postuju jest prawidłowo wskazywany.
W praktyce kompas przydaje się właśnie tylko w takich przypadkach. Stoisz na rozdrożu i zastanawiasz się gdzie iść i nie musisz stawiac po dwa kroki w jedną czy w drógą stronę, żeby GPS wskazał poprawny kierunek.
Vista HCx + UMP-pcPL topo + Topo_PL_100
nüvi 205 + UMP-pcPL
nüvi 205 + UMP-pcPL
no to wszystko jasne. W takim razie chyba juz podjalem decyzje. Swoja droga co ciekawe oba Etrexy w Niemczech mozna kupic ok. 100-150 zl taniej niz u nas w kraju (porownuje ceny z Allegro) co w moim przypadku (mam mozliwosc sciagniecia urzadzenia bez kosztow przesylki) wydaje sie byc korzystnym rozwiazaniem. Legend hcx wychodzi np. za ok 600 zl przy obecnym kursie Euro.
Pzdr i jeszcze raz dzieki za rozwianie moich watpliwosci
Pzdr i jeszcze raz dzieki za rozwianie moich watpliwosci
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dzięki opcji "celuj i idź" może przydać się także do rozpoznawiania odległych obiektów, będących aktualnie poza ekranem mapy.pimo pisze:W praktyce kompas przydaje się właśnie tylko w takich przypadkach ....
Inna metoda: Zastosowanie opcji: "szukaj" i "idź do" generuje kierunek na interesujący nas szczyt w odległym paśmie.
Niestety błędy kompasu sięgające 5° mogą wprowadzać tu pewne zamieszanie, zatem szarych komórek nie należy wyłączać, niemniej jednak jest to taka funkcja odbiornika GPS, którą w górach wykorzystuję dość często.
Czy zatem warto kupić odbiornik z kompasem? Moim zdaniem tak: http://gpsmaniak.com/new/gps-kompas.htm
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
dzieki za wypowiedz. Artykul na gps maniaku umknal mojej uwadze a teraz mam juz przynajmniej konkretne rozeznanie.pozdrawiam