GPMapa TOPO 2009

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Garmik
Początkujący

Re: GPMapa TOPO 2009

Post autor: Garmik »

Mam pytanie czy upgrade GPMapy Topo można dokonać posiadając tylko wersję BOX.
Czy możliwa jest także aktualizacja mapy w wersji OEM ?
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Post autor: Spider »

O ile się orientuję to nie ma znaczenia czy posiadasz OEM czy BOX - do obu wersji możesz zakupić upgrade na stronie http://www.gpmapa.garmin.pl/
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
Garmik
Początkujący

Ok Dzięki za odpowiedź :wink:
Jak na razie podana strona nie działa,jakaś przerwa techniczna :(
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Post autor: h2o »

GPS Maniak pisze: Mapę należy traktować jako uzupełnienie turystycznej mapy papierowej i przy takim podejściu do zagadnienia powinniśmy być w pełni usatysfakcjonowani z jej użytkowania.
Moje dwuletnie doświadczenie mówi, że najlepszy drogowy produkt mapowy to wbudowane CNE oraz UMP jako uzupełnienie. GPMapa może ma i ładny interfejs ale NAVTEQ ma większe pokrycie czyli więcej informacji użytecznych dla kierowcy. A teraz można nabyć urządzenia z licencją LifeTime. Z tego co dowiedziałem się od Was czytając forum, to najlepszą opcją jest zakup GP Mapa TOPO jako dodatkowej mapy do CNE. Zaletą takiej mapy jest niewątpliwie baza danych i w myśl zasady "przezorny zawsze ubezpieczony" warto wydać te pieniądze. Jednak w razie czego zainstalował bym też UMPa, TOPO100PL i ew. inne mapy danego regionu + papierowa do plecaka, jakby padły baterie ;-)

PS. Czy naprawdę wszystko się kręci wokół IMAGIS? Jest tyle fajnych map dostępnych w sieci ale jakoś tu cicho o nich. Jak ktoś zgubi linki to później już nie wie gdzie ich szukać ;-) Ilekroć wejdę na forum i klikną zobacz aktywne wątki, to pojawia się nowy garmim, stary problem, błędy GP Mapa i jakaś nowa wersja GP. Czasem ktoś wylewa jakieś żale, bo nie doczytał instrukcji albo nuvi przerosło prostotą jego intelekt ;-) No i oczywiście baza fotoradarów, która staje się pomału absurdem. Uwaga niebezpie... fotoradar przenośny! ..jsce! UWAGA! Fotoradar stały! Atrapa fotoradaru! Uwaga! Kontrola drogowa! Niebezpieczne miejsce! Są odcinki drogi, że nuvi się nie zamyka i trzeba go wyłączyć, a jest jeden fotoradar, znak ograniczenia prędkości, bo jest miejscowość, przejścia dla pieszych etc. Przecież wiadomo, że w takich miejscach trzeba zwolnić...

Sorki za mały OFF ;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

h2o pisze:Moje dwuletnie doświadczenie mówi, że najlepszy drogowy produkt mapowy ..... Sorki za mały OFF ;-)
Ładnie, że na końcu zauważyłeś, że nie gadamy o drogowym produkcie mapowym :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Lechu, CNE ze swoim prowadzeniem przez gruntówki aspiruje do miana TOPO. ;)
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

MaciekP pisze:Czy jest gdzieś dostepne porównanie co sie zmieniło w stosunku do wersji 2008?
Oczywiście mozna sobie to na oko zrobić opisując zawartość wersji 2009 i 2008 II....
Imagis dodał historię zmian w produkcie :arrow: http://gpmapatopo.pl/pl/gpmapa/historia
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Garmik
Początkujący

Mam pytanie:

Czy ma ktoś już dostępność do aktualizacji GPMapa Topo ?
U mnie na koncie,w kategorii "Do pobrania",ciągle nie widzę możliwości aktualizacji.
W plikach do pobrania widnieje tylko GPMapa Topo 2008 v2 z grudnia 2008.
Dodam iż posiadam mapę w wersji OEM.
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

To nie jest tak jak myślisz że masz dożywotnie prawo do bezpłatnej aktualizacji tej mapy. Jak chcesz mieć nowszą to musisz zapłacić za aktualizację. W takim przypadku płacisz mniej niż ten kto ją zakupi po raz pierwszy.
Z cennikiem możesz się zapoznać tutaj: http://www.gpmapatopo.pl/pl/chcekupic/ceny
Pozdrawiam, Piotr

Garmik
Początkujący

No tak ja rozumiem że aktualizacja jest płatna.
Chodzi mi tylko o to jak jej dokonać,ponieważ na swoim koncie na stronie http://www.gpmapa.garmin.pl/
nigdzie nie mogę znaleźć opcji aktualizacji.Nie wiem czy taka możliwość jest już dostępna ?
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

W takim razie przrzepraszam za tę uwagę. Widać źle Cię zrozumiałem. Zapewne trzeba jeszcze poczekać na możliwość zakupu aktualizacji.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Piotr

Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Post autor: h2o »

EGON pisze:Lechu, CNE ze swoim prowadzeniem przez gruntówki aspiruje do miana TOPO. ;)
hahaha ;-) i przez las do promu, którego nie ma (nuvi 660 już nie wiem z czym była).
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
tadeklodz
Bywalec

Post autor: tadeklodz »

Panowie mam problem. Ściągnołem GPMapę TOPO z Excela. Rozpakowałem. I teraz jak chcę uruchomić Map Sourca zgłasza mi się następujący komunikat: Incorret language dll file. Proszę reinstalować Map Source. Więc zrobiłem aktualizację do najnowszej wersji Map Sorce ze strony "pobierz" i ponownie ten komunikat. Co zrobić?
tadek
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Zapewne miałeś wersję 6.13 lub 6.14 a instalator gpmapy nadpisał Ci plik MapInstallPLK.dll z wersji 6.15. Musisz pobrać wersję Garniak Edition i podmienić ten plik, a najlepiej oba: MapInstallPLK.dll i Mapsource.exe :).
Tu masz v 6.15.6: http://www.pouchx.com/garniak/MapSource ... PouchX.zip
Tu masz v 6.13.7: http://www.pouchx.com/garniak/MapSource ... dition.zip
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Beowulf
Początkujący

Post autor: Beowulf »

a tymczasem (minął już prawie tydzień) w dalszym ciągu nie można upgredować mapy do nowej wersji.... czy ktoś coś wie na ten temat?
ODPOWIEDZ