Nie no jeżeli już wytykasz przesunięcia szlaków gpmapie topo a za wzór stawiasz Slovakia Topo to naprawdę nie wiem o co chodzi.Yagi1970 pisze: Dlaczego Topo Swiss, Topo 1 Alpes, Slovakia Topo to niemal mapy doskonałe?
GPMapa TOPO 2009
Re: Rozmowy o górach (OT z GPMapa TOPO 2009)
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
No, francuska Topo 1 Alpes jest daleka od doskonałości. Spokojnie bym się spodziewał takich błędów jak pokazałeś na GPMapie Topo. Pytanie oczywiście w ilości takich kwiatków. Bo zwykle mapy IGNu (w tym oparta na ich danych Topo 1 Alpes) sprawowały się doskonale. Ale raz na parę wypraw coś się nie zgadzało.Yagi1970 pisze:Dlaczego Topo Swiss, Topo 1 Alpes, Slovakia Topo to niemal mapy doskonałe?
Tak naprawdę nie powinniśmy dyskutować w kategorii tego czy we mgle spadlibyśmy w przepaść czy nie, tylko w kategorii tego czy błędy na tych mapach prowadzą w typowych warunkach do utrudnień czy nie. W sytuacji krytycznej i tak trzeba przede wszystkim polegać na sobie, ewentualnie dzwonić po TOPR. A na codzień ważne jest czy skręcimy w odpowiednim miejscu czy nie, czy trzeba modyfikować oparte na mapach plany wycieczki czy nie.
Mam teraz ciekawe porówananie z brytyjskimi mapami Ordnance Survey. O ile nie pamiętam bym z mapami IGNu musiał kiedykolwiek jakoś istotnie modyfikować plan wycieczki (chyba że raz, jak jeden szlak okazał się zamknięty) a nawet było trochę miejsca na improwizację (tzn. własne wytyczanie "szlaków" w oparciu o mapę), to z mapami OS regularnie coś jest nie tak. To że ścieżki potrafią zarosnąć tak, że są nie do przejścia - to nic. W zeszłym tygodniu w miejscu gdzie miał przebiegać szlak trafiłem po prostu na teren prywatny z zamkniętą bramą. Z duszą na ramieniu (bo nie wiedziałem czy będzie przejście czy nie) robiłem kilkukilometrowy objazd. A przy jakimkolwiek bardziej stromym terenie ze ścieżkami na różnych wysokościach to są one kreślone mocno na oko. I to pomijając dokładność GPSa, chodzi po prostu o układ ścieżek a rzeczywistość.
Tak więc z mapami IGNu (w tym z Topo 1 Alpes) w zasadzie wędrowało się jak po sznurku. Mimo błędów były one po prostu mało istotne. Z mapami Ordnance Survey (w tym z GB Discoverer) przy co drugiej wyprawie trzeba się trochę gimnastykować w terenie. Choć zwykle można sytuację w miarę łatwo uratować wytyczając od ręki jakiś sensowny objazd. No to jak do tego się ma GPMapa Topo?
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
Co by nie mówić o GPMapie Topo, to w niektórych miejscach jest lepsza od Topo PL 100
Chyba nikt tutaj nie powie, że GPMapa Topo to produkt idealny, a już nawet że "bardzo dobry". Natomiast porównując ceny map do Garmina (wspomniane wyżej Topo Swiss to cena rzędu 900 PLN) uzyskała już poziom rozsądnej ceny jak za to, co oferuje (przynajmniej w moich oczach).
Azzie ma rację - błędów nie unikniemy na żadnej mapie, pytanie jest zaś o to, na ile te błędy uniemożliwiają wędrówkę.
Z GPMapą Topo "da się żyć", a biorąc pod uwagę, że jest to jedyny dostępny (darmowy czy komercyjny) produkt topograficzny, kóry obejmuje sobą cały kraj, myślę że warto jest mieć ją w swojej kolekcji - zwłaszcza jeśli mamy odbiornik obsługujący cieniowanie.
Ja w każdym razie kupiłem, przy czym wcale nie dla szlaków, ale dla bazy infrastruktury turystycznej (schroniska, wyciągi narciarskie itd.) W tym przypadku również nie ma wszystkich takich obiektów, jednak baza jest znacznie większa od jakiejkolwiek mapy darmowej...
Chyba nikt tutaj nie powie, że GPMapa Topo to produkt idealny, a już nawet że "bardzo dobry". Natomiast porównując ceny map do Garmina (wspomniane wyżej Topo Swiss to cena rzędu 900 PLN) uzyskała już poziom rozsądnej ceny jak za to, co oferuje (przynajmniej w moich oczach).
Azzie ma rację - błędów nie unikniemy na żadnej mapie, pytanie jest zaś o to, na ile te błędy uniemożliwiają wędrówkę.
Z GPMapą Topo "da się żyć", a biorąc pod uwagę, że jest to jedyny dostępny (darmowy czy komercyjny) produkt topograficzny, kóry obejmuje sobą cały kraj, myślę że warto jest mieć ją w swojej kolekcji - zwłaszcza jeśli mamy odbiornik obsługujący cieniowanie.
Ja w każdym razie kupiłem, przy czym wcale nie dla szlaków, ale dla bazy infrastruktury turystycznej (schroniska, wyciągi narciarskie itd.) W tym przypadku również nie ma wszystkich takich obiektów, jednak baza jest znacznie większa od jakiejkolwiek mapy darmowej...
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Andrzej - nie bardzo rozumiem. Jesteś pewien, że piszesz o GPMapie Topo 2009?asandrzej pisze: W tym wątku mówimy o szlakach to podam że najbliższy wyznaczony szlak od Karpacza jest w odległości 46,13 km ( Jugowice ).
Edit: Bieszczady- Wetlina : najbliższy szlak 35,21 km (Komancza)

Jak wspomniałem wcześniej - jeżeli chodzi o góry - brak tylko Izerów.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Re: GPMapa TOPO 2009
czyli,że dalej garmin ma nas głęboko, mimo zapewnień dalej jesteśmy w tyłku.PouchX pisze:Będzie możliwa? Czyli, że niby co?Garmik pisze:będzie możliwa od przyszłego tygodnia.
Rozmowy o górach (OT z GPMapa TOPO 2009)
Chodziłem trochę w tym roku z GP Topo i wyszło mi że zgodność szlaków z zebranymi śladami jest do przyjęcia.
Ale mapa jest bardzo uboga jeśli chodzi o trasy nieoszlakowane (przecinki lesne, drogi gruntowe) brakuje wielu istotntch obiektów.Musiałem posiłkowac się mapami papierowymi o wiele bogatszymi.
Ale mapa jest bardzo uboga jeśli chodzi o trasy nieoszlakowane (przecinki lesne, drogi gruntowe) brakuje wielu istotntch obiektów.Musiałem posiłkowac się mapami papierowymi o wiele bogatszymi.
<colorado 300>
można zamawiać aktualizację 
Edge 800 HR CAD /TOPO 2011/BirdsEye/ fw 2.40 / Forerunner 310XT fw 4.20
http://d76.pl
http://d76.pl
Do tych 69zł za Upgrade trzeba doliczyc 3,50zł za przesyłkę. Moim zdaniem Upgrade się opłaca (dla posiadaczy GPMapa TOPO 2008)
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305
Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305
Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
nareszcie...po dwóch tygodniach oczekiwania udostępniono opcję zakupu upgreadu.... teraz ciekawe ile będziemy czekać na mejle z rachunkiem i przesyłki..... coś mi się zdaje, że jeszcze z półtora tygodnia trzeba będzie czekać... ale może nas pozytywnie zaskoczą tym razem...
Witam wszystkich (to mój chyba pierwszy post tutaj, ale czytam Was od dawna)
Ja zamawiałem wczoraj późnym wieczorem, byłem 34 w kolejce.
Faktura przyszła przed chwilą, nieźle, myślałem, że dłużej to potrwa.
Przelew wysłany, i znów trzeba czekać...
Ja zamawiałem wczoraj późnym wieczorem, byłem 34 w kolejce.
Faktura przyszła przed chwilą, nieźle, myślałem, że dłużej to potrwa.
Przelew wysłany, i znów trzeba czekać...
62s, (dawniej Dakota 20, Vista HCX), Tempe, PL Topo 2012, UMP
Również łajfon z AppleMaps;) (była defy), Navroad 460 z jakąś starą AM
Również łajfon z AppleMaps;) (była defy), Navroad 460 z jakąś starą AM
Ja zamówienie składałem dzisiaj,faktura już dotarła więc zrealizowałem też przelew.
Teraz pozostaje tylko czekać.
Zamawiałem bez nośnika CD.
Teraz pozostaje tylko czekać.
Zamawiałem bez nośnika CD.
Nie bardzo rozumiem po co jest opcja zamawiania nośnika lub rezygnacji z tegoż... Cena jak widziałem jest ta sama. Gdyby przekazywali kod elektronicznie jeszcze miałby sens taki wybór. Gdy i tak wysyłają kod tradycyjną pocztą, to co za różnica, czy w środku jest CD, czy go nie ma....
----------------------------------------------------------------
Colorado 300 + GPMapa Topo 2008 i UMP-pcPL topo
Colorado 300 + GPMapa Topo 2008 i UMP-pcPL topo