Obróbka śladu

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
wilmington19805
Bywalec

Obróbka śladu

Post autor: wilmington19805 »

Witam.
Pytanie początkującego.
Mam w odbiorniku sporo śladów i chciałbym je odpowiednio „obrobić” - dostosować do własnych potrzeb. Najczęściej podczas zapisu śladu i potem wyświetleniu go na MP jest sporo punktów „dreptania” w miejscu.
Postanowiłem je usunąć i wgrać do GPS czysty już ślad . Poczytałem GPS Maniaka i zzzainstalowałem Memory Map 5,4,0 ale nie mogę poradzić sobie z ZOMM IN -jego działanie jest zablokowane i dalsze działania nie mają sensu. A może jest inny sposób obróbki w/w śladu?
Pozdrawiam
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
Awatar użytkownika
Yagi1970
Bywalec

Re: Obróbka śladu

Post autor: Yagi1970 »

A nie prościej użyć najbardziej popularnego narzędzia jakim jest MapSource? Jest tam opcja -Kasowanie śladu w którym takie dreptanie w miejscu można bardzo szybko i prosto usunąć.
--
Pozdrawiam
Robert

GPS Map 60CSx, Vista HCx, Nuvi 2599LMT, .
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Możesz spróbować skorzystać z konwertera na www.gpsvisualizer.com. W polu Max. points per track: definiujesz liczbę punktów w wynikowym pliku GPX.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
wilmington19805
Bywalec

Oczywiście że prościej, jest funkcja łączenia i dzielenia - tylko że nie wiem czemu mam problem przesłania obrobionego śladu do GPS.
I co najciekawsze że nie za każdym razem. Część sladów "wchodzi" a część nie. Na pewno coś niewłaściwego robię. dlatego też chcę zobaczyć inną metodę przygotowania śladu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

A po wgraniu śladów jak odłączasz GPS od komputera? Jeżeli wgrywasz MapSourcem i użyjesz później "bezpieczne usuwanie sprzętu" to jest większe prawdopodobieństwo, że ślad zostanie w odbiorniku.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
wilmington19805
Bywalec

Witam.
Odłączam zawsze zgodnie z procedurą, i naprawdę trudno znaleźć błąd jaki robię do tej pory.
Najciekawsze że niepowtarzalny. Mam trochę przemyśleń i czekam na weekend żeby spokojnie sprawdzić.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yagi1970
Bywalec

Post autor: Yagi1970 »

No to trochę zgupiałem bo najpierw pisałeś o
wilmington19805 pisze: A może jest inny sposób obróbki w/w śladu?
a potem o
wilmington19805 pisze:...tylko że nie wiem czemu mam problem przesłania obrobionego śladu do GPS.
Jeśli masz czytnik kart to spróbuj może wrzucić obrobione ślady na kartę i sprawdz czy odbiornik je widzi?. Jeśli okaże się, że tak to coś skopałeś podczas wysyłki, jeśli nie to może w samym śladzie jest jakiś błąd.
--
Pozdrawiam
Robert

GPS Map 60CSx, Vista HCx, Nuvi 2599LMT, .
natris
Początkujący

Post autor: natris »

Czy zapisujesz obrobione pliki z rozszeżeniem *.gpx? Map Source nie robi tego domyślnie, trzeba za każdym razem zmienić.
wilmington19805
Bywalec

Tak na pewno mają takie rozszeżenia. Najciekawsze dalej jest to że jak prześlę do odbiornika to mogę stosować wszystkie funkcje, (pokaż mapę, usuń, itd) natomiast jak prześlę do odbiornika następny ślad to poprzedni "tnie się" i zupełnie nie odpowiada. Jedynie wybrana funkcja podświetla się na niebiesko.
Usunąć to dziadostwo mogę poprzez PC usuwająć cały pli GPX.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RyszardS »

W TURnice można usunąć punkty śladu i zapisać ślad np do nowego pliku GPX.
mummmin
Bywalec

Post autor: mummmin »

Może też być problem z ilością punktów w śladzie.
Sprawdź, czy te, które nie wchodzą nie są przypadkiem zbyt długie.
W Viscie dopuszczalne jest bodajże 500 punktóe i z tego co pamiętam dłuższe ślady wchodzą, ale są obcinane do maksymalnej dopuszczalnej ilości punktów.
--
pzdr mummmin
gpsmap 66s (oczekiwany :) )
były: Vista HCx, eTrex 30, Oregon 600, Oregon 650t, Oregon 750, Oregon 750t
Obrazek
wilmington19805
Bywalec

Witam.
Nie sądzę żeby były długie lub miały za dużo punktów. Skoro mam fizycznie zapisany w GPS ślad. Potem w MS "wygładzam " znaczy usuwam moje "dreptanie" to raczej teń ślad jest mnieszy od pierwowzoru.
Wiem że popełniam jakiś wciąż ten sam bład, skoro po wgraniu z MS sladu do GPS ślad można wyświetlić i stosować na nim wszystkie dostpne w Oregonie opcje - a jak wgram następny "obrobiony" to poprzedni podświetla sie jedynie na niebiesko i milczy. Usunąć go moge jedynie poprzez PC, usuwająć cały plik GPX.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Bezpieczne wydaje się zapisanie obrobionego śladu jako osobnego pliku .gpx w komputerze. Np. poprzez skopiowanie danego śladu do drugiego otwartego MSource i zapisanie go właśnie jako osobnego pliku .gpx. Ma to szczególnie zastosowanie, gdy np. obrabiasz pliki z katalogu "Archive", gdzie zazwyczaj jest kilka śladów w jednym pliku .gpx. Panujesz w ten sposób nad sytuacją.
I tak przygotowane pliki .gpx przesyłasz do Oregona w trybie menedżera plików.

Przy okazji - ciekaw jestem, jakie jest zastosowanie tych zgranych śladów? Bo jeśli jest ich wiele, to chyba najprościej by było wszystko to zebrać "razem do jednego gara" i zrobić mapkę śladów. 10 minut zabawy, masz tracki jako drogi albo inne linie w transparentnym pliku .img. Mapkę tę widzisz na swoich mapach, i masz miejsce na nowe archiwizacje tracków na bieżąco. Mapkę ze śladami możesz w kilka sekund włączyć/wyłaczyć. Szczególnie poręczne rozwiązanie, gdy się ma za dużo, zbyt ambitnie (dokładnie) zebranych tracków. W opcji wyboru "Idź do" odbiornik listuje i listuje. A przy kilku trackach w tej opcji - a reszcie na mapie - da się żyć.

Tu wrzucam screenshoty ilustrujące, o co mi chodzi:
Na pierwszych dwu screenshotach masz obraz z zakola Warty. Na nadrzecznym terenie jest pełno starorzeczy, rowów zalanych wodą itp. Dowcip w tym, że każda mapa pokazuje inaczej. Wrażenie - jakbym łaził po wodzie. W efekcie, gdy trzeba się zwijać, bardzo przydatna jest mapka z wgranymi starymi trackami z tego terenu. To ta brązowa, gruba linia. Inaczej mówiąc, tam , gdzie ona wiedzie już przechodziłem, a więc prawdopodobnie da się przejść ponownie. (zakładając mniej więcej podobny poziom rzeki i brak jakichś specjalnych opadów). Jak widać po cienkiej linii aktualnego tracka, wróciłem "sprawdzoną" drogą.
Obrazek Obrazek
Linia gruba, bo się z niczym nie będzie mylić w terenie. Przy fatalnie (jak na razie) rozwiązanej prezentacji tracków w Colorado, rzecz bardzo przydatna.

Poniżej track z wycieczki rowerowej pomaga w orientacji, gdzie już jechałem i w jakimś sensie zakreśla "rewir" na najbliższą wycieczkę. Gruba brązowa linia. Tam takich szos nie ma. Poza dojazdem do Baru "Pod Krukiem". :D
Obrazek

Wracając do tematu, MapSource nie wydaje mi się właściwym medium do transferu plików .gpx do Oregona/Colorado. Lepiej to robić w trybie menedżera plików.

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
wilmington19805
Bywalec

Witam.
Ślady staram się zbierać podczas moich samochodowo- pieszych wędrówek po Beskidzie Niskim, Wyspowym i okolicznych terenach.
zazwyczaj dojeżdżamy samochodem w interesujący nas teren a potem wędrówka piesza po drogach, leśnych, polnych itp., w każdym razie nie spotykana na dostępnych mapach.
Mam w planie ich archiwizowanie apotem podsyłanie kolegom w celu uzupełnienia map.
Nie ma problemu kiedy ślad wiedzie po (mapowych) drogach, ale w większości potem ślad wiedzie po bezdrożach. Najczęściej w poszukiwaniu ciekawych miejsc kręcimy się wkoło. Staram się zapisywać wszystkie stare drewniane chałupy, i inne ginące miejsca
I teraz po powrocie chcę zrobić z tym wszystkim porządek, do miejsca postoju nie ma problemu bo wyznaczyć można trasę, ale dalsze chodzenie to już bezdroże i co za tym idzie konieczny zapis śladu.
I chcę aby ten ślad był jak najprostszy i najkrótszą i najciekawszą drogą prowadził do punktów. Więc wycinam niepotrzebne zawijasy.
Po jakimś czasie chcę po prostu tam wrócić(po tym śladzie). Kupiłem synowi drugiego Oregona i chcę wymieniać się z nim śladami.
I tyle – tak nie dużo jak czytam forum i widzę co inny wyprawiają ze swoimi GPSami. A jednak jak na razie dla mnie -strasznie dużo.
W osobnym wątku odniosłem się na temat pomocy. Ale chyba nie do końca zostałem zrozumiany.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Na wszelki wypadek gdyby to Ciebie interesowało, polecany przeze mnie - z uwagi na prostotę - sposób na wszystkie swoje tracki na jednej mapce. Cała procedura, po kilku próbach mieści się w 5 minutach maks. (Pomijając same wgrywanie plików .gpx z trackami.)
Zawsze zacząć mozna zresztą od wgrania treningowego 1 -2 tracków, a importując format .mp mozna do mapki dokładać szlaki i dokładać.

Tracki na mapie:

1. Instalujemy MapManipulator, zakładam, że mamy już na PC cgpsmapper i gmaptool. http://myweb.tiscali.co.uk/keithsheppar ... nstall.htm
2. W MManipulatorze: Tools>Options> External Apps... > Map image compiler i ustawiamy ścieżke dostępu do cgpsmappera.
3. Warto też raczej zaptaszkować "Use same filename as .mp file..."
4. Z resztą ustawień dajmy sobie spokój (zakładam, że i tak obróbkę koncową robimy gmaptoolem, lub mapsettoolkitem).
5. jak otworzy się "Select datum" dać WGS84.

6. File> Open> wgrać jakąś mapę. Traktujemy to jako podkład, którego i tak na mapie nie będzie. Mapka jakaś być musi, ale poza tym nie jest nam do niczego potrzebna. Warto więc dać jakąś możliwie małą (kilkanaście kB) mapkę np. z Mapcenter. Wcale nie musi być z okolicy, której dotyczą szlaki. Można tez wgrać mapkę oziego (klikamy plik .jpg),czy jaka inną, ale nie wszystko wchodzi. Mapka Oziego jest o tyle lepsza, że jej już w ogóle na wykonanej mapce szlaków nie ujrzymy, bo to tylko podkład rastrowy. Natomiast wgrywając np .img, możemy się kiedyś zdziwić "skąd tu u nas jakieś drogi na Litwie ?". Jesli podkład wszedł, program nie pyta się o "reference point" i kalibrację. Własnie się odbyła sama. W lewym dolnym rogu powinny się pokazać jakieś koordynaty. Jeśli nie wskazują na Antarktydę, to w porządku.

7. Import> Text GPX or shape file> i klikamy plik do importu. Może być zupełnie nie obrobiony plik trackloga (1.gpx, 2.gpx itd.). Chwilę trwa, zależnie od wielkości pliku. I po kolei (niestety pojedynczo) wgrywamy sobie ile chcemy plików .gpx ze śladami. Reszta juz będzie hurtem. Też niestety domyślnie pyta się o Polish Format, my zaznaczamy zazwyczaj .gpx.

8. Po pobraniu wszystkich tracków: Tools > Convert> Tracks to lines> zaptaszkowujemy wszystkie tracki - a jako linię wybieramy "Arterial route":

Obrazek

Obrazek

Potem sobie oczywiscie możemy wybierać co chcemy, ale na razie zalecam to, bo linię tę dobrze widać. Na razie się uczymy.

9. Export > Export map and optionaly compile/upload> i wpisujemy nazwę pliku i wybieramy lokalizację. Zapisujemy jako .mp (Polish format).

10.Po wykonaniu tej operacji pojawia się zapytanie "Would you create a map image file?" . Oczywiście YES!
11.Wpisujemy 8 cyfrowy numer (jaki chcemy), nazwa pliku powinna być ta sama jak dla .mp. Ale oczywiście możemy zmienić.
Obrazek

12. Pojawia się zapytanie, "Do you want to upload map to gps?" OCZYWISCIE NO!!!

13. Mamy więc plik .img ze śladami w formie np. drogi. Zależy co tam wybraliśmy.

14. I tu nasze drogi się rozchodzą, bo każdy robi sobie z tym plikiem .img co chce. Wgrywa poprzez mapsettolkitem do MSource, albo -co polecam- odpala gmaptoola (wersja GUI).

Ja proponuję:
15. W gmaptoolu okienkowym (GUI)::
16. Files> Add files> i wybieramy nasz plik .img.
17. Jak już mamy ten plik widoczny i podświetlony na niebiesko - to :

18. Join> i wpisujemy w Output file (lub klikajac wybieramy) katalog i nazwę pliku. Pamietamy, by na końcu dać .img. Gmatool tego nie robi sam z siebie. Wpisujemy też "Mapset name"( to bedzie w okienku w Colorado), oraz zaznaczamy FID ( np. 55555) i PID (np.1). Klikamy "Join selected".
Oczywiście każdy czytelnik Garniaka wie świetnie, że każda kolejna mapka MUSI mieć inny FID jeśli ma się nie pogryźć z innymi w GPSie. :D
Obrazek
19. W wybranym katalogu na PC powinien pokazać się plik o nazwie jak wpisaliśmy w "Output file".

20. Ponowną opcją Files> Remove> usuwamy będący w pasku plik a opcją "Add files" wybieramy przed chwilą utworzony plik. warto pamietać o umieszczeniu uzywanego katalogu w "Favorites" , by nie zwiedzać stale komputera.

21. Opcją "Write" ustawiamy "Mapset" ( będzie to druga linia danych w okienku w Colorado/Oregonie itd.), set draw priority ( co chcemy - sugeruję na poczatek 11) i set transparency (oczywiście transparent).
Obrazek

22. Klikamy "Write selected" i mamy gotową do wgrania mapkę np. wszystkich tracków z ostatniego roku widoczną jako osobna w gpsie. Delektujemy się mapką szlaków na ekranie.

a/ to co wpisaliśmy w gmaptoolu mamy na ekranie w okienku informacji o mapie
b/ ślady same - jako "szosa"
c/ ślady nałożone na dowolną mapę

Obrazek Obrazek Obrazek

23. Mapka zajmie kilkadziesiąt - do 200 kB, nie jest to problem. Niedawno trafiłem na ten sposób, podoba mi się, jest prosty, polecam.

Przy okazji. Po przerobieniu nazwy na gmapsupp.img , tak się dokładnie ta sama mapa prezentuje w 60CSx:
a/ w polu wyboru mapy
b,c,d/ w różnych zoomach
e/ dla porównania z śladem bieżącym (sobotni ślad łódki na jeziorze) i z linią mielizn - czerwony "pas startowy".

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Przepuszczenie poprzez GMapToola w sposób powyżej opisany daje nam całkowitą swobodę w kreowaniu nazw w obu polach "Mapset" , kreacji nazwy pliku .img, oraz innych cech mapy. Z tego powodu, jak widać było powyżej, nie przywiązuję zbyt dużej wagi do nazw i ustawień w trakcie kreacji pliku .mp i .img w MapManipulatorze. I tak wszystko sobie moge pozmieniać korzystając z GMapToola. :D

Oczywiście plik .mp warto zachować, bo mozna go ponownie wgrać i dokładać do niego kolejne ślady.

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
ODPOWIEDZ